Spoločné bývanie po rozchode. Ako zvládnuť komplikovanú situáciu?
Ahojte... v prvom rade musím podotknúť, že som chalan. S priateľkou sme spolu boli vyše 8 rokov a teraz, ako to už býva, sme sa rozišli - na jej podnet z dôvodu, že sa necítila šťastná. Ja som dlhšie niečo tušil, ale ona svoje pocity dlho držala v sebe a akonáhle som chcel o tom kecať, ignorovala ma, prípadne hľadala únik, ako to proste nepreberať a nepracovať na tom. Teraz sme sa takpovediac zo dňa na deň rozišli ( pár dní predtým sme ešte plánovali bábo, dovolenky, neviem čo všetko ). Je tam aj nejaká tretia osoba, s ktorým si je blízka, aj keď ešte k ničomu vážnemu nedošlo... argumentuje tým, že s ním cíti niečo, čo so mnou už dávno nie - že sa vie znovu smiať. Na druhej strane, tým, že si myslela, že to zlé obdobie preklenie sama, stratila šancu zachrániť náš vzťah... Ok - teraz sme rozídení, ale - byt je napísaný na nás oboch. Jej príjem je o dosť menší, takže byt idem prepísať na seba. S tým druhým chalanom je pár dní a môže ísť iba o zaľúbenosť - navyše je teraz veľmi psychicky dole, takže jej skôr che žiť sama ako byť s niekým... Momentálne nemá podnájom a vie, že by si ho nemohla ani dovoliť. K nemu ísť nechce, pretože je to ešte krátko a prespávanie u kamošiek nie je dlhodobé riešenie. Ja ju stále milujem, ale chápem jej rozpoloženie a vyslovene si neprekážame, takže som ju nechal bývať u seba - kým si niečo nenájde. Na druhej strane je ale zrejmé, že okrem bývania u tej tretej osoby to nebude možné. Lenže kým k nemu pôjde, môže ubehnúť dosť času a napriek tomu, čím sme si prešli, nechcem ju vyhodiť na ulicu, takže ju nechávam u seba. Ďalšia vec je, že ak by jej aj ponúkol spoločné bývania ( po pár dňoch ), skôr by to bolo z jeho strany vynútené ako chcené a pokiaľ by to trvalo dlhšie, viem si z jeho pohľadu predstaviť, aké by to bolo, že sú spolu ale ona stále býva u mňa ( stále spíme spolu v jednej izbe ). Viem, že je to komplikované a že to chce čas. Ako hovorím, snažil som sa o ňu zabojovať, postaviť nový vzťah na chybách toho starého, ale on má výhodu v tom, že k nemu niečo cíti. Je jasné, že rozchod plánovala dlhšie ale zároveň je zrejmé, že si to naplánovala iba po tú sekvenciu, kedy mi povie, že je koniec. Čo si o tomto celom myslíte?
@natalym ano, hypo je na nu a ja som spoludlznik... ak sa omeskame v platbe, banka pojde v prvom rade po nej... a ja si svoju cast v klude zaplatim.. myslis, ze sa mi chce popri tomto celom riesit aj ten byt, ze nemam ine starosti, pracu, rodinu a pod? keby som nemusel, vykaslal by som sa na vsetko... akurat, ze taky nie som
@river_flows podla mna by ti mala za tych par tyzdnov, ktore este u teba bude, zaplatit najom, ktory si urcite a ty budes platit vsetko ako doposial. Inak v takomto pripade, ze ty si spoludlznik a vies preukazat to ze si platil vsetko za ten byt by ona nemala sancu nijakym sposobom ta o byt obrat, ale asi si to aj sama uvedomuje.
@natalym ... kym islo o lasku, neslo o byt... teraz je to naopak.... a myslim, ze je to vascinou tak
@river_flows Ok. Zhrňme si to:
byt je na oboch, hypo je na ňu, Ty si spoludlžník, ona byt nechce,
Prepísať v banke hypo na Teba aj byt a je , nie?
Čo o čo vlastne ide?
@evamarek77 ano, sme obidvaja majitelia, ale naklady za byt platim ja... to nie je schizofrenicke, len je to komplikovane... ako hovorim... viem, ze ju nemozem vyhodit, kym je na LV... ale tiez mozem urobit to, ze si rozdelime naklady za byvanie napoly... a to by nedala
@river_flows to nemas uplne pravdu, ak sa omeskate v splatke, banka bude chciet celu splatku od teba, neplatite napoly ani nijak inak na casti. Nezaplati ona, musis to cele zaplatit ty, proste jeden z vas musi. Ak ty zaplatis "svoju polovicu" nijak si neomozes, si spoludlznik, cize mas rovnake povinnosti ako hlavny dlznik
@river_flows A prečo Ťa trápi či by dala? Však sa chcela rozísť, tak delíme, nie?
@natalym presne o to, co si napisala... to je cele... chcem hypo aj byt prepisat na seba a tym to hasne...
@river_flows No tak zober babu a choďte do banky.
@markina8 aha... dobre, beriem na vedomie... ale to tiez neriesi celu tuto situaciu... sme normalni ludia a vieme sa dohodnut... a najlepsie riesenie v tejto situacii, bezbolestne pre oboch je prepisat ten byt aj hypo na mna... ci?
@natalym riesi sa... 😉
@river_flows Tak nechápem vo co go. Však vieš čo chceš, rieši sa to, tak čo tu dookola o ničom teda?
@river_flows ano urcite ano, hlavne je fajn, ze aj ona si to uvedomuje a nerobi s tym problem. Ale aj tak by bolo fer z jej strany ak by byvanie od rozchodu si zaplatila (minimalne naklady, ale fer by bolo keby zaplati nejaky najom+naklady, tak ako to robia ludia v podnjmoch klasicky), cim by sa aj vas "nevztah" zoficialnil. Neviem preco by si mal zadarmo poskytovat vpodstate cudzej osobe byvanie, plus jej tym pomozes a nebude taka sokovana ked zrazu zacne mat 200-300 eurovy najom niekde, co nikdy nezazila.
@evamarek77 byt je len jeho (na LV mozno nie, ale aj ona sama uznala, ze je, cize sa to prepise), on moze preukazat ze posielal platby na jej ucet a z toho sa platila hypoteka.
@evamarek77 ja ju nevydieram... 325 eur su len naklady na byvanie... pokial chce cestovat, prirataj si 40 za mesiac... plati si poistku a stavebko, prirataj si dalsich 60... plati si svoj telefon, obcas si chce nieco kupit, kozmetika, obcas chce vyrazit von s kamoskami...jedno s druhym... a to este nejedla a ked si k tomu priratame nejake neocakavane vydavky... tak aj tak nic neusetri a ako hovorim, ona chce odist... len este nema nahradne riesenie... asi vnimam zivot fakt prilis zodpovedne... 🙂
@markina8 akurat neviem, ci vypis z banky o prevode penazi staci ako dokaz... ale ja to ani nechcem riesit nejako pravnicky... ved sme sa uz v podstate dohodli... len nechcem, aby mi tam zostala pol roka... to by urcite nerobilo dobrotu...
@evamarek77 no tak vyzit (pravdepodobne v BA) z 275 eur na mesiac je absolutne nerealne
@river_flows myslim, ze by mal stacit, ak si este napisal do poznamky ze "platba za byt" alebo nieco na ten styl, tak urcite. Ale chvalabohu nemusis to riesit, ale keby aj, tak vies ze nebudes mat problem.
koniec koncov, vcera tu vacsina ludi pisala, ze ma ist cim skor do prdele a teraz jej zrazu nemam davat ultimata 🙂 ja viem, ze tie komentare vyznievaju niekedy zmatene, ale som trochu zmateny a toto nie je zrovna bezna situacia... na druhej strane som si uz utriedil myslienky, viem co chcem a viem, co je za danych okolnosti mozne... takze vlastne vnimam fakty tak ako su a snazim sa s nou o tom otvorene komunikovat... v podstate sa stale bavime v dobrom a nemame dovod to menit
@markina8 hej, byt je v okoli BA ale obaja pracujeme v BA... osobne ocakavam, ze si bude chciet najst podnajom v BA, aby usetrila aspon za cestovanie... ako hovorim, ja jej neprajem nic zle...
@river_flows podla mna konas spravne a vpodstate aj celkom triezvo na to vsetko. Ja by som od nej ziadala minimalne 100 eur mesacne za to ze moze u teba byvat v druhej izbe. To je este minimum, podla mna nie je na tom nic zle, nech sa zacne starat sama o seba. Ja som tiez kedysi zarabala 600 eur a musela som sa tlacit v spolocnej izbe s inou babou, takto to chodi v zivote ludi
@markina8 hej ja viem.. kazdy den vnimam triezvejsie a triezvejsie... aj teraz mi poslala dakovnu sms za peniaze na hypo... ako hovorim, vychadzame spolu, ospravedlnil som sa jej za vcerajsie kecy, ze kym byva v spolocnom byte tak s nim nemoze nic riesit... jednak to neustriehnem a jednak sme od seba, tak niet preco si vytvarat nezmyselne podmienky... fakt sa sustredim na tie papierovacky, co v podstate hlavne odbremeni ju od bytu a moze sa viac koncentrovat na zariadovanie si vlastneho zivota... neviem, ako spravnejsie by som tu mohol konat
@river_flows no ja si myslim, ze takto je to super. Teraz sa zacni zabavat a spoznavat svet aky si ako zadany nepoznal :D som si ista, ze sa ti to zapaci na nejaky cas.
@markina8 no hej, bude to pre mna kazdopadne riadna zmena 😀
@river_flows mať takého chlapa ako ty - tak ho nosím na rukách 🙂 ale k veci: odporúčam sa dohodnúť a na ňu zabudnúť. Asi nestála za to a teba čaká niečo lepšie. Síce si to teraz nepripúšťaš, ale ver mi, po roku Ti to príde smiešne - ako si sa trápil 🙂
hlavu hore, podľa toho čo píšeš si fakt fajn a nepotrebuješ zbytočné trápenie 🙂
drž sa

@natalym no ono asi je prioritou riesit teraz ten byt, nie? keby som to bral uplne ignorantsky, dam jej polovicu nakladov na byvanie, nic si od nej nepytam, nedam jej ultimatum a mozeme spolu nadalej stastne byvat.. akurat, ze ani tu polovicu nakladov sama neutiahne...