icon

Spoločné sťahovanie

20. feb 2022

Riešime s priateľom spoločné bývanie. Chcem aby išiel bývať ku mne. Bývam v byte blízko práce, na byt mám hypotéku. Priateľ býva s rodičmi v dome na samostatnom poschodí, jemu rodičia polovicu domu venovali. Bavili sme sa o výdavkoch. Polovicu nákladov na byt je ochotný mi uhradiť, ale na hypotéku odmieta prispieť. Z môjho bytu to má do práce o pol hodiny naviac ako z domu, kde býva teraz. Argumentuje tým, že tiež po mne nechce, nech mu hradím náklady za dojazd do práce. Tvrdí, že mám ísť bývať k nemu. Ešte vraj ušetrím. To zas nevyhovuje mne kôli práci. Ako vám prispievali partneri, keď sa presťahovali k vám? Hypotéku platím 300 eur, dalšie náklady su 240 eur, z platu mi zostatne cca 500 eur.

Strana
z2
andrejkap123
20. feb 2022

Neznie to veru bohvieako. Mozno zmena partnera

matullienka
20. feb 2022

No vo vašej situácii by som sa do dieťaťa určite nehrnula, a také že nebudeš mať na hypotéku tak pôjdete k nemu. Skôr ako sa vrhnete na zakladanie rodiny treba mať financie poriesene čo bude ak...

zivotgombicka
20. feb 2022

Ale veď teraz na splátky máš, spoločné bývanie si teraz idete vyskúšať, naozaj nechápem, prečo by ti mal v tejto situácii prispievať na hypotéku. O tie tri roky sa môže situácia zmeniť a môžete to prehodnotiť, samozrejme, že ak by ste spolu mali dieťa, tak to mení celú situáciu.

nika3136
20. feb 2022

Prepac, ale vy ste dvaja cudaci. Rozpravate sa o dietati a neviete sa dohodnut na byvani? Ako budete riesit peniaze v pripade, ze tie deti budete mat? Budes riesit kazdy blocek, vyskrtavat z neho, co si zjedla ty, co on a co deti? Aby ste sa spravodlivo podelili? Oblecenie pre deti, hracky..... bud to bude po vzajomnej dohode alebo si to plat sama, ked to pre dieta chce a on sa vyhovori, ze by to nekupil?
Je logicke, ze teraz nechce platit tvoju hypoteku. Ale spolocne byvanie je na mieste. Ty svoj byt prenajmi a z toho splacaj jednu hypo, druhu si zober na polovicu s nim a porieste si normalny spolocny byt. Neviem si predstavit, ze toto riesim, pani moji....ja svojmu chlapovi nakupujem aj oblecenie, to aby som mu vsetko spocitala 😃 peniaze mame obaja volne dostupne, su nase, ziadne moje a tvoje.
Ak sme spolu byvali na zaciatkoch, dohodli sme sa, ze budeme na spolocny ucet posielat obaja po 400€. Z toho sme platili byt, spolocne vylety, zivot...zvysok z nasej vyplaty, co nam zostal, boli nase sukromne peniaze na cokolvek. A spolocny ucet som vzdy kazdy mesiac znulovala, co zostalo, islo na sporenie.... z toho sme si potom kupili pracku, televiziu.... zamyslite sa nad sebou, obaja. Inak tento vztah nie je perspektivny.

jovka
20. feb 2022

Priateľ byva so mnou v mojom dome kde mam hypo a platí mi polovicu nákladov,hypo a energie,je s tým ok od začiatku,za 300 eur by nemal ani garzónku v ba,keď býval sám platil 600 za 2izbak,takže ešte ušetrí😄

janagem
20. feb 2022

@jovka lenze cela pointa je, ze on tu garzonku nepotrebuje. On ma polovicu domu.

liljana
20. feb 2022

Co ti ten novy nabytok okuka, ked cakas peniaze za jeho pouzivanie?
Byvajte u teba, on plati polku nakladov. Urcite ta pozve na veceru, dovolenku, nakupi viac jedla. Ak vam to vydrzi a budete mat dieta, mozte ist na ten cas k rodicom. Byt za ten cas prenajmes a najomnici ti ho budu pocas materskej splacat. Na konci budes mat istotu - byt, ktory patri iba tebe a kam sa mozes vzdy vratit.

dadulamamula
20. feb 2022

Byt je tvoj nemá dôvod ti prispievať na hypotéku, náklady to áno, zadarmo sa nikto neosprchuje

euie
20. feb 2022

No uz to vidim, akoby ste vsetky odovzdali len tak niekomu kluce od svojho auta, ak si don kupi benzin 🙈

Suhlasim s autorkou, ze by sa mali dohodnut nejaku priatelsku cenu podnajmu. Aj mne by to bolo blbe, byvat u niekoho len za energie (sak tie energie sa platia tretej strane)... ak to partner nevidi, tak je tam vacsi problem. A v neposlednom rade je tam velky vykricnik, ze chce byvat u rodicov, co je samo o sebe za mna "deal breaker" vztahu.

juliavolna
20. feb 2022

Je tvoj rovnocenný partner nie Najomnik

h2
20. feb 2022

@janagem Úplne súhlasím. On má kde bývať. Chcel, aby ona bývala uňho, ona nechcela. Chcela, aby bývali u nej. Preňho to predstavuje viac času a peňazí na cestu do práce. Keby býval v podnájme a ona mu robí láskavosť, že mu ponúkne svoj byt, čím on ušetrí, OK. Ale on ustupuje jej. 🤷🏻‍♀️

lujza123
20. feb 2022

Mne tých 50 eur nájom príde ako ferova ponuka. Nechápem prečo by mal bývať iba za energie. Spotrebiče sa kazia, za par rokov bude treba kúpiť nové ako co to opäť baba zaplatí zo svojho lebo pánko predsa platí len energie? Bude treba vymaľovať byt, možno kúpiť sedačku tiež to on nebude platiť lebo to nieje jeho byt?
Podľa mna ide o lakomca, 50 eur je smiešna suma za bývanie v novom prerobenom byte....

brembo
20. feb 2022

čo keby ste sa dohodli,že energie bude platit on a ty hypotéku. A nákupi na polovicu.Obaja máte pravdu,ale ani jeden nechce ustupit. Ty chceš bývat vo svojom,čo chápem,on chce bývat doma,čo tiež chápem,lebo mu to patrí. Ste dospelý ludia,tak nájdite kompromis. Nestojte obaja ako mulice stále len za svojim. Pokus sa mu vysvetlit,že mmomentálne nemáš na vyhadzovanie a rada bz si videla z jeho strany nejaký ustupok,snahu pomoct ti. Ale i ty si vypočuj jeho.

smoulingirl
20. feb 2022

A priatel za tu polovicu domu neplati ziadne zalohove platby- plyn, elektrina,...?

tana_v
20. feb 2022

Ja som síce tento problém neriešila, ale asi by som sa k tomu postavila tak, že keď chceme spolu bývať, chcem, aby sme mali svoje súkromie, čo v dome s jeho rodičmi asi veľmi nehrozí. Prvá vec, o ktorej by sme sa vážne bavili a na margo toho by som navrhla, že by sme skúsili napr. tento rok bývať u mňa, ako nám to vlastne bude fungovať, keď budeme spolu 7 dní v týždni. Po prvých mesiacoch sa dá zistiť, ako komu stúpli náklady. A v prípade najhoršieho, sa on ľahšie vráti do rodičovského, než ty, ak by si byt dala do prenájmu. Čo však môže zase byť pre neho únikové riešenie, že sa môže kedykoľvek vrátiť do svojho. Všetko je závislé na vašom vzťahu, ako vážne beriete svoju spoločnú budúcnosť, či viete robiť nejaké kompromisy a dohodnúť sa a či vlastne chcete od života obaja to isté. Financie by som chcela v tomto prípade riešiť spoločnými, kde by sme obaja prispievali rovnakou čiastkou, dajme tomu 250 €, z ktorej by sa hradili náklady za byt, stravu. Hypotéku by som si ťahala sama, je predsa na moje meno.

Ty si tá sa vyšším zárobkom? Stravu by ste si riešili ako, ak bude platiť polovicu z tých 240 €? Aké má priateľ náklady na svoje bývanie? Ak by si ty mala bývať u neho, čo by si mala z jeho nákladov platiť? Určite sa o tom treba viac porozprávať, a tiež ako si to obaja predstavujete s peniazmi, keď naozaj budete mať spolu dieťa.

777januska777
21. feb 2022

@euie je rozdiel auto a byt. Byt naberá na hodnote a auto stráca na hodnote každým dňom. Btw. Na opravu auta používaného viacerými ľuďmi by na tu opravu prispeli aj oni, ale len pri oprave.

buberova
21. feb 2022

Je to ozaj taká situácia že chápem oboch.. nechcela by som ísť bývať k budúcim svokrovcom ale by som ani nechcela platiť ďalší byt a bývanie keď ho mám poriešené. A čo dám rodičom do domu nájomcov? Jasné že nie. Držím palce aby ste vymysleli nejaký dobrý kompromis.

marina447
21. feb 2022

no podla mna je hlupost aby ti prispieval na hypoteku, na naklady ano, ale na hypoteku nie. a co sa tyka dochadzania do prace, asi sa z toho zbytocne spravila bublina, lebo ked dvaja ludia chcu spolu byvat tak sa da dohodnut a myslim, ze pokial mu nechali jedno podlazie, tak hadam aj co sa tyka sukromia by to bolo ok no nie?

ciusinka
21. feb 2022

Myslim si, ze ked sa uz na zaciatku neviete na niecom takomto zhodnut, tak by ste to spolocne byvanie ani nemali riesit a mozno by ste aj mali ist od seba..Ja napriklad v tomto smere chapem postoj tvojho priatela..Mna osobne by teda ani nenapadlo ziadat od frajera prispevok na hypoteku na byt, ktory je len moj a vzdy aj bude len moj..A bola som presne v rovnakej situacii, mam svoj byt, exfrajer isiel byvat ku mne, vzala som komplet naklady za byt (mimo hypo) a tie som vydelila tromi (zije so mnou aj syn) a tolko mi prispieval..Na nakupoch potravin/drogerie sme sa striedali..Ty to beries, ze si nikdy nikde nebyvala len za energie, ale ved to nie su len energie, on ti bude prispievat na zalohy za byt a vezmi si situaciu, ze ti vyjde vo vyuctovani preplatok, chces mi povedat, ze mu vratis polovicu toho preplatku? No to urcite..Okrem toho ako sama pises, ked sa k tebe prestahuje, predlzi sa mu cestovanie do prace, tym sa mu zvysia naklady na dopravu..A ty ocakavas, ze ti bude prispievat na hypo? No nerozumiem naozaj..Ved ked chces na niekom zarabat, tak prenajmi jednu izbu vo svojom byte niekomu cudziemu a budu ti z toho tiect peniaze, ale tento tvoj pristup ja osobne vobec nechapem..A tvojmu priatelovi sa vobec necudujem, ze s niecim takym nesuhlasi..

mariejenka
21. feb 2022

Jedno viem isto...k "nemu" cize na vrchné poschodie domu jeho rodičov,aj ked samostatné oddelené a na papieroch jeho vlastníctvo, by som nešla!
Už nemáte 22-25 (nikoho tym nechcem uraziť) a asi uz nieste do seba bláznivo zamilovaní, že všetko je ružové a vy len chcete byť spolu.
On má byvanie zabezpečené, od rodičov,co samozrejme neni nic zlé,ale nevynalozil toľko usilia,a nešiel do rizika s hypo.
Navrhni mu ze polovicou energii,plus tych 50€, ktoré ti dá,a z toho budete financovať prípadne opravy v byte.

balaskovae
21. feb 2022

to je take dotahovanie toto, ty chces aby isiel k tebe on zase aby si isla k nemu, a myslim, ze ked mu vrch rodicia takto darovali tak sa toho asi nevzda no.

brembo
21. feb 2022

@balaskovae tak mne to príde tiež tak,že k ničomu nedojde,teda žiadne spoločné bývanie nebude. On sa nechce prisposobit,onaa si tiež stojí za svojím. Velmy zložitá situácia.

lea299
21. feb 2022

@brembo no v tomto by najlepšie bolo, ak by ešte čo to bývali proste oddelene

brembo
21. feb 2022

@lea299 ved s takýmto postojom ani bývat spolu nebudu. žiadne kompromisy,autorka založila tému a neodpovedá.

Strana
z2