icon

Spoločný účet s manželom verzus každý má mať svoj účet

mirkakab
14. mar 2012

Ahojte mamičky. chcem sa s Vami poradiť. v máji mi končí materská a chcem nastupiť do práce a zvažujem ako najlepšie vyriešiť peniaze. Či je lepšie mať jeden učet s manželom, alebo každý svoj? či sa dohodnuť na platbách a na nákupoch alebo ako to najlepšie vyriešiť aby nedošlo k nezhodám ...

ella555
3. feb 2013

No asi to bude aj o tom, ze ked je penazi dost, tak netreba diskutovat o kazdom nakupe. Kazdy moze mat svoj ucet a staci mu na co potrebuje. A ak je vztah normalny, tak predsa, ak jeden ma zrazu nedostatok, tak mu ten druhy pomoze. Ja nevidim problem v dvoch uctoch.

radina
3. feb 2013

@mima4 To mas pravdu, nebudem kupovat na co nemam 🙂 A prave preto mame prerobenu len polovicu bytu bez poziciek 😉 momentalne setrime na novu sedacku ... u mojho muza je to uz profesionalna deformacia z prace vo financnictve , t.j. ziadne pozicky ani veci na splatky. 😎

mima4
3. feb 2013

@radina tvoj muz je rozumny muz. Pozicky, splatky, atd su najvacsiou pliagou a otroctvom v dnesnej dobe - je to zlo.

radina
3. feb 2013

@mima4 A by si neverila, na co vsetko si ludia beru spotrebaky a podobne. Zazili sme rok, ked prisla kriza, muz ostal bez roboty cely rok ! Bola som rada, ze sme v tej dobe mali "len" 100 eur na splacani leasingu. Odvtedy sme si povedali, nikdy viac ziadne zavazky voci bankovym a inym instituciam.

mima4
3. feb 2013

@radina veru, a si zober, ze napr. praca ti prestane vyhovovat, mas krepeho sefa/sefku a na krku 400 eurovu mesacnu hypoteku... ani si neprdnes.... a ked naozaj clovek nema dlhy... je ovela slobodnejsi aj vo svojom rozhodovani sa...

959touareg
3. feb 2013

zeny, tu uz tocite uplne o niecom inom. z dvoch uctov sa odraztu stavaju oddelene ucty-oddelene peniaze-moje a tvoje. ako sa to zvrtlo ☹ preboha.
to predsa neznamena, ze ked mame kazdy samostatny ucet tak si delime na moje-tvoje peniaze. to je chore. mozno tie z vas,ktore maju ucet spolocny chapu dva ucty takto. no vobec to tak nefunguje - najma u nas. a kedze manzel je podnikatel je logicke, ze ma sam ucet. zaraba omnoho-omnoho viac ako ja tak by som ani nemala to svedomie mat s nim jeden ucet. s dvomi uctami fungujeme ako normalna rodina,ziadne vydelovanie penazi na moje-tvojea pritom sme ako jedny z mala, pretoze mame roky rokuce zrusene pravne a pred notarom overene bsm. ale vobec mi to nepride, ze to, co je prepisane na neho moje nie je, ze ma vyhodi z bytu, lebo je jeho a naopak. ze mu nedovolim sa vozit na 4-och autach lebo su moje, zariadenie bytu nesmie znicit, pouzivat lebo je tiez moje....my vieme sami velmi dobre preco sme to tak urobili, je to iba nasa sukromna vec do ktorej nie je vobec nic nikoho cudzieho, dokonca ani najblizsia rodina o tom nevie a tak to ma byt. super to u nas funguje. ako pisala alica-je to uz iny stupen manzelstva, na SK este dost netradicny. 😉 😉 a keby som sa nezapajala do tejto diskusie ani ma nenapadne ze vlastne ake katastroficke scenarevtu niektore pisete, ja sa nad tymi uctami ani nepozastavim.
a aku sa tu vcera niekomu zdalo nelogicke,dokonca vtipne ked niektora zena nevie nic o stave uctu manzela a nema k nemu pristup - mne to vtipne nepripada. v niektorych rodinach je to vzhladom k danej realite a praci normalne. tak to funguje aj u nas. vobec neviem kolko manzel zaraba, aky ma stav uctu tak ako on nevie o mojom. zijeme spolu kooopu rokov, mame uz dospele dieta a kedze nam to tak funguje roky, peniaze nam v zivote nastastie nechybali tak mozno preto ma to ani nezaujima. viem, ze o mna deti je riadne postarane, zabezpecene, takze nemampotrebu smirovat manzelov prijemn a ucet v banke. 😉

libka1
3. feb 2013

@mima4 tak to mozes tak akurat zacat chodit k psychosovi aby ti aspon trochu pomohol z toho ze si na nervy zo sefa co si s teba spravil fackovacieho panaka 😢 robim vo firme kde sa kazdy trase o svoje miesto 😉 teda momentalne nie, lebo som na rodicovskej, a prave pre toto sa mi tam ani nechce vratit... ludia v pude sebazachovy dokazu take zvrhlosti ze az... a nejlepsie sa ma sef, ten tazi zo strachu podriadenych... no ale kazdy musi nejak prezit 😅

libka1
3. feb 2013

@959touareg tie katastroficke scenare nepiseme my ale zivot 😉 staci si tu precitat par tem nad ktorymi mne rozum zastava... aj ja mam firemny ucet, ale ten do domacnosti nepletiem, ten je predsa firemny... no a s tym manzelovym zarobkom, tak mne to stale nepride normalne 😅 ale samozrejme ked to vam funguje tak je vsetko ok, mne by to tak proste nefungovalo, vieme o sebe vsetko, lebo to tak chceme...

959touareg
3. feb 2013

@libka1
ale jasne, dnesna doba je velmi kruta ☹ , tiez to tu pisem stale, ze v kazdej domacnosti funguje nieco ine a co funguje u suseda u mna nemusi. preto neodsudzujem nikoho a je mi fakt jedno kto si to ako s uctami zariadi.
ono manzel ma firemny ucet + este 3 dalsie svoje. ja mam tiez svoj no kedze uz nepracujem tak ani na nom toho vela nie je, lepsie napisane nepribuda nic. ale nastastie sa nestazujem. na domacnost a bezne vydavky mi manzel prispieva mesacne tolko, co som v praci ani nezarobila. teraz som taka zienka domaca a super mi to vyhovuje, aspon zatial. uz som sa napracovala dost. a tazko si aj pracu najdem, pretoze vsade kam som isla mi bolo povedane- a naco, ved vam nic nechyba doma, vy pracovat nemusite a bez jedneho platu v domacnosti sa zaobidete. ☹ smutne, no to je tiez realita. dnesnej pokryteckej doby. 🙄

mima4
3. feb 2013

@libka1 áno, ale ked clovek nema uver, skor odide z takej prace a najde si lepsiu, ako ked ma velke zavazky.
A a ten psycholog nieco stoji 😉 ti taki schopni aj cca 30 eur za hodinove sedenie...

libka1
3. feb 2013

@959touareg tak to som este nepocula taky dovod na neprijatie 😀 predpokladam ze zijete v nejakom malom meste 😅 ludom sibe 😅 vlastne im sibalo vzdy, len teraz chce mat kazdy viac ako ten druhy a sibe im aj financne 😀 potom je kopec samovrazd, lupezi, vrazd, nenazranost vladne svetu 😔

mima4
3. feb 2013

@959touareg a to ako vedeli ake su u vas doma pomery? ze realne ty uz nemusis pracovat...

libka1
3. feb 2013

@mima4 tak nemam skusenost s psychologom nastastie, inac sa s tebou plne stotoznujem, my tiez nemame ani cent dlzoby, prave sme dali predcasne splatit hypoteku a uz asi tyzden sa v tom s muzom valame od stastia a chrochtame si ako prasiatka blahom ze ako nam je dobre 😀 ten pocit by som dopriala kazdemu 😉 to je ako gula na nohe mat dlzobu, aj ked je to len hypoteka...

mima4
3. feb 2013

@libka1 tak to gratulujem 🙂 Rozvod s bankou je ten najlepsi rozvod 😉

libka1
3. feb 2013

@mima4 sak to, stastne rozvedena 😀 najme ked clovek zisti aka je to neseriozna institucia, som ich mala za viac doteraz... zdvihli mi o 1% urokovu sadzbu, tak som si povedala ze stacilo a splatime to, a ked som to povedala v banke tak mi zrazu isli vo velkom znizovat a slubovat hory doly... to uz co je toto... odrbeme ta ako mozeme a ked sa nedas tak dame lepsie podmienky? no normalne ma nasra.. este viac ako ked mi zdvihli urok 😝 😝 ale to uz som od temy...

959touareg
3. feb 2013

@libka1
veru tak libka,male mesto a velka zavist. prepustena som bola aj z toho dovodu, ze mne praca chybat nebude a ani doma nepostrehneme,ze jeden plat odrazu chyba. ze nemozu prepustit niekoho, kto ma manzela nezamestnaneho, kto ledva zije z vyplaty do vyplaty...vobec ich nezaujimalo, ze jedina som na pracu mala kvalifikaciu...vtedy aj manzel povedal, nech ich zalujem, akym pravom to mozu urobit, kde sme.....a ked ti to povedia kludne do oci...no co uz, niekedy mat sa trochu lepsie ako ini je aj na pritaz, ale uz som sa s tym naucila zit. vzdy si poviem..ked ta kopu zozadu to znamena, ze si stale pred nimi. 😉

libka1
3. feb 2013

@959touareg tak ta posledna veta je pekna 😵 zijem v takom istom zapadakove a presne viem o com hovoris, a presne toto iste by sa ti asi stalo aj v nasej uzasnej, sice celosvetovej obrovskej firme, kde su ale na personalnom lokalne slepice, ktore zamestnavaju len a len po protekcii a nie na zaklade kvalifikacie... a prepusta sa tak isto na tento princip... zavist 😀 tak ale pokial ti maju co zavidiet tak je len a len dobre 😀

mima4
3. feb 2013

@libka1 urobili ste dobre! radsej tie peniaze co by nasklbala banka na urokoch investujte do rodiny, do detoch..chodte na dovolenky, dorobte si bytik... 🙂

959touareg
3. feb 2013

@libka1 ako u nas. v malom meste je to horor. kazdy vie o kazdom vsetko, sleduje kazdy krok.... ☹
ako sa ma tu jedna pani pyta, ze ako poznali moje majetkove pomery...som sa kus pousmiala.....v takomto meste pomaly vedia aj co mas na obed v nedelu. a ked moja polovicka podnika a vlastni nehnutelnosti v meste tak to sa neda nevidiet. a najma dovolenky 5-6x rocne v zahranici, tiez sa nedaju zakryt. ale akosi som sa obrnila a ludom po tom, co sa mi stalo neverim, aj ked viem, ze to nie je dobre. 😢
snazim sa s ludmi dobre, pekne vychadzat, no tu zavist citim na kazdom kroku. akoby som ja mohla za to. ja chapem, ze kazdy sa chce mat dobre, ja osobne by som priala kazdemu nech si moze dovolit co chce, nech ma na vsetko, ved zijeme len raz, tiez by sa mi dobre divalo na stastnych ludi, ktori si vedia kupit vsetko co chcu,nemusia otacat korunky, teda eura v ruke , ale to ovplyvnit nedokazem, bohuzial. ☹

libka1
3. feb 2013

@959touareg nesmiete tolko dovolenkovat 😀 no ale uz sme off-topic, tak sa musime polepsit lebo bude zle 😀

mima4
3. feb 2013

@959touareg nezabudni, uspech sa neodpusta 😉

alice107
3. feb 2013

@amouramour ak spolu manzelia spolocne nehospodaria nie je ziadne MY.my je ,ked kazdy sa vzda casti svojej suverenity v prospech toho druheho a to znamena ze aj spolocne kumuluju prostriedky na spolocne vydavky.manzelstvo je o dovere a spolocnej zodpovednosti a chcenia prevziat zodpovednost za toho druheho. delena zodpovednost znamena neochotu delit sa s partnerom ci uz o prjmy ci vydavky.v praxi som videla,ze manzelstva ktore takto ´´fungovali´´ boli vzdy narusene .a stacil maly problem ak prislo k financnej krize ci docasnemu vypadku jedneho z manzelov a stretli sa manzelia v sudnej sieni.alebo ich manzelstvo bolo nefunkcne v znacnej miere.
takze to nie je ziadne moralizovanie.ale poznanie objektivnej skutocnosti. ;-
poznam manzelstva ktore maju hned od zaciatku odelene majetky pravnou cestou.hospodaria na principe nie spolocneho vlastnictva ,ale spoluvlastnictva ci samostatneho hospodarenia.
a.a tam je ozaj vidiet v praxi ze v beznych zivotnych situaciach sa preto nemozu spravat ako manzelia.ak zena berie manzelstvo tak ze si ma pytat financie na nieco a neche to urobit lebo ma strach z reakcie ,take manzelstvo je postavene na nerovnosti.a je zle od sameho zaciatku.
vzdy je dobre,aby na zaciatku ked niekto chce vstupit do manzelstva si uvedomil koho si berie aj z hladiska majetkovych pomerov a jeho postoja k financnym otazkam a ochote financie zdielat ako rodina.ak tam nie je kompatibilita tak sa problemy prejavia v praxi.

mima4
3. feb 2013

@alice107 ale oddelene ucty neznamena, ze manzelia nemaju spolocne peniaze a ze spolocne nehospodaria. My napr. mame oddelene ucty, ale nepozname nieco take ako "neviem kolko ma partner na ucte, kde dava peniaze...".

zuzanockamt
3. feb 2013

este stale sa tu vadite 😀 ... vidim, ze ale zmena ziadna nenastala, stale tu prevlada predpotopny nazor, ze spolocny ucet = laskyplny vztah a bezproblemove manzelstvo 😀 ... nuz niektore ste teda dobre naivne, ale tak kazdy si zije ako chce a vie 🙂 ... som rada, ze nepatrim do tej vasej dokonalej "spolocnouctovej" komunity 🙂 😉

libka1
3. feb 2013

@zuzanockamt vitaj! a urazat nas predpotopnych je naco dobre? 😕 ved si v klude vychutnavaj ze tam nepatris a nenic si nervy 😀

sirinka
3. feb 2013

@zuzanockamt len tak mimochodom, debata je tu na slusnej urovni, naco tie invektivy?

zuzanockamt
3. feb 2013

@libka1
@sirinka mna zase uraza, co si mysli väcsina o vztahoch, kde maju partneri svoje ucty ☹

amouramour
3. feb 2013

@alice107 to co su za hluposti🙂ako pise mima neznamena to, ze nemaju pary spolocne financovanie, len maju svoje ucty, nepresuvaju cele platy na jeden...nase manzelstvo urcite nie je narusene a hoci nie sme tradicny par, zijeme krajsie ako kopec tradicnych parov s jasnou schemou, muz penazenka a zena sa stara o domacnost...my sme rovnocenni partneri v kazdej oblasti, mame prirodzenu delbu vydavkov, nic nedopocitavame na centy...manzel mi pomaha nadstandartne, sam od seba, ochotene...vazi si ma, neberie ma ako domacu pani, o malu sa starame obaja rovnako - manzel je take zlaticko, ze ma casto este vyzenie von vypnut. Dostala som od neho aj uzasny darcek na vianoce - 2 dnovy pobyt s naj kamoskou🙂je nesebecky a tak iny ako kopec dalsich muzov a strasne si ho za to cenim🙂po narodeni dietata som nezabudla na svet naokolo a aj vdaka tomu sa nas vztah nezmenil, obcas si spolu zarandime len my dvaja, ja tiez pracujem a aj vdaka istej dynamike vztahu sme nevklzli do takej zvlastnej roviny ako drviva vacsina parov po narodeni dietata

libka1
3. feb 2013

@zuzanockamt mna vobec nezaujima co si mysli niekto o mojom vztahu...

tatrankamoja
3. feb 2013

@alice107 veľmi pekne napísané, úplne súhlasím....manželstvo = rodina = celok - jednota, preto si myslím, že všetko, čo manželia vlastnia a zarobia sú spoločné peniažky. aspoň takto to u nás funguje už dlhý, dlhý čas....účet máme jeden, bankomatové kartičky dve a dôverujeme si na 100 % - to znamená, že kto z nás potrebuje, ten si vyberie 🙂 🙂 🙂
@amouramour to ako si vychválila váš vzťah je síce super, ale trošku od témy..... ☹