Spoločný účet s manželom verzus každý má mať svoj účet
Ahojte mamičky. chcem sa s Vami poradiť. v máji mi končí materská a chcem nastupiť do práce a zvažujem ako najlepšie vyriešiť peniaze. Či je lepšie mať jeden učet s manželom, alebo každý svoj? či sa dohodnuť na platbách a na nákupoch alebo ako to najlepšie vyriešiť aby nedošlo k nezhodám ...
@hradnapani u nás inicioval zrušenie svojho účtu a prechod na môj samotný manžel 😉
to je, čo?
mimo poučku 😀 😉
a zarába viac 😉
@959touareg v manželstve je všetko spoločné a bezpodielové, teda to čo bolo nadobudnuté počas manželstva, takže aj výplata tvojho manžela. Všetko je o spoločnom rozhovore. Ja zas nechápem partnerov alebo manželov, ktorí zmýšlajú práve takto, moje, tvoje a dokonca majú oddelené účty. To podľa mňa nie sú manželia, ktorí dozreli na manželstvo, ale stále si nechávajú zadné vrátka a sú schopní jeden druhému vyčítať, kto dal o euro viac a kto o euro viac minul.
Vy už máte riešiť skôr spoločné výdavky a ked si ideš niečo kúpit na seba, tak len spomen manželovi, že si chceš niečo kúpit, aby vedel, že prečo ubudne z účtu. Uvidíš, aká bude reakcia. Ale treba trvať na tom, že si už nebudete príjmy deliť na moje a tvoje. Toto kazí celkovo vzťah.
U nás je to naopak, ja zarábam viac ako manžel, tiež mi chvílu trvalo, kým som si zvykla na to, že je všetko už naše, ale my sme sa našli, proste vidím, že on zas prispieva X inými vecami (prerábka, vela vecí povybavuje, šikovný pri riešení rôznych problémov, výber najlepšej hypo, technické záležitosti).... A viem, že má na ovela viac a raz sa môže situácia obrátiť.
Mám svokru, ktorá žije 26 rokov so svojim partnerom, on zarába viac, stále odmieta sobáš a majú oddelené účty. Tak toto je ten príklad, kedy si chlap necháva zadné vrátka. Ja ju nechápem, že s takým ešte žije.
@libka1
@maznacik007
@macamac
@zuzkat1
zienky dik za vase odpovede, ono sa to tak super diskutuje ked sa navzajom neosocuje, neuraza, dobre sa mi cita tato diskusna tema a vlasne vdaka nej som teraz zacala nad tym kus uvazovat, ze ake to ma kazdy ine v domacnosti zavedene a pritom to vsade funguje. 🙂 alebo zeby iba naoko?
libka ale pocuvaj teraz...to co si napisala, presne toho by som sa bala aj ja potom, ci by clovek po case nesklzol do toho, ze ked si ty teraz otrieskal idem rychlo aj ja , alebo najblizsie keby ze si nieco kupim a manzel by hundral tak poviem...no a co, minule si ty riadne pretiahol kreditku tak co....aby sme boli fifty-fifty..blbe uvazovanie, no nie nerealne. poznam aj ja jeden manzelsky par, kde ked si manzel kupi nieco tak automaticky si uteka aj zena, ved predsa ked ty mozes.....ono je to chore, treba mat naozaj rozum no stat sa moze kadeco.
ja si neviem pomoct,no pri spolocnom ucte sa mi zda, ze manzelia sa viac kontroluju kto na co minie prachy - nie? 😒
@sharmana
my mame bezpodielove zrusene uz vyse 20 rokov 😉 a je to fajn. clovek nikdy nevie co sa moze stat a takto sa na ulici neocitneme, aspon dufam, nezoberu nam vsetko. ono v podnikani treba ratat so vsetkym. 😉
A čo ak má niekto tri účty??? Hádate sa tu o dvoch, alebo o jednom spoločnom. My máme s mužom tri účty - môj, jeho a jeden spoločný. Každému chodí príjem na ten jeho účet a potom pošleme časť na spoločný, z ktorého sú vykryté všetky náklady domácnosti. Ja mám aj prístup na jeho účet, on má na môj ako disponent, na spoločnom sme obaja majitelia a obaja máme k nemu i kartu.
Keď som pracovala, posielali sme na účet obaja rovnako, dnes mám rodičák, čiže na spoločný účet posiela peniaze na vykrytie nákladov na domácnosť a platby už iba on, mne rodičák ostáva + to čo sa mi podarí zarobiť. Keď začnem normálne pracovať, znova budem posielať na spoločný i ja.
Ja neriešim, čo urobí so zvyškom, on nerieši čo urobím ja, šeky a platby sú všetky poplatené, nákupy taktiež. Takto sme spokojní a neriešime, kto si čo kedy a za koľko kúpi (je síce pravda, že ma niekedy jeho výdavky zarazia, ale ušetril si, tak má - financuje si totiž svoj drahý koníček, tak som rada, že to radšej nevidím, koľko na to míňa). Ak by mal totiž účet iba MM, on čo má na účte, by vedel všetko minúť a ani by nevedel kde. Takto mu odíde na domácnosť a platby a so zvyškom môže ,,pracovať" ako chce. On totiž nerieši, že či už odišli všetky platby - on totiž ak má peniaze na účte, tak platí a platí, kým tam čosi je - takže on by sám spravovať účet nemohol, zase ale naopak viem, že by nezniesol, aby mu výplata chodila na môj účet a on by bol iba ,,disponent".... čo by vlastne vadilo aj mne z opačnej strany....
Všetko je iba o dôvere, je jedno či je jeden účet alebo viac, základe je, aby ste boli tak, ako si to urobíte obaja spokojní a aby to obom vyhovovalo.
A hlavná výhoda jedného účtu na všetky platby domácnosti - čokoľvek treba skontrolovať, alebo niečo - mám všetko na jednom výpise, krásne prehľadné....
@andreah25
vela zien tu pise ze maju3 ucty.....uz sa to tu preberalo tiez. 🙂
@959touareg nie, my nefungujeme iba naoko 😉
my takto sme už roky 🙂
a my sa pri spoločnom účte vôbec nekontrolujeme, vôbec
a ani nemáme blbé poznámky k míňaniu financií, nešpehujeme sa
jednoducho to ide, normálne
a vidíš? práve si sa spýtala s akousi obavou, možno podvedome- že či sa kontrolujeme (musíme si vydiskutovávať každý výber a minutie peňazí)
ja stále si myslím, že oddelené účty - na to majú ľudia dôvod
buď vedia, že ten druhý je háklivý na nejaké míňanie (nezdôvodnené), že proste to má pod kontrolou, ale iný dôvod
ja mám kamošku, ktorá práve z tohto dôvodu po mnohých rokoch si nedávno založila svoj účet, lebo jej muž to kontroloval na cent a musela zdôvodňovať svoje nákupy. v tomto prípade to chápem
@macamac teda ja neviem, kde som ja nejaku poucku davala... a stale sa tu snazim zdoraznovat, ze spravne je to tak, aby to vyhovovalo obom... s jednym ci dvoma uctami...
my mame spolocny ucet z materksej co mi chodi na ucet sa palti poplatky a z manzelovej vyplaty oddelime na stravu a potrbne veci a zbytok odlozime 😉 nam to vyhovuje
@959touareg tak my sme sa na tom ze tu lyziarsku vystroj potrebuje dohodli uz davno, akurat az teraz si ju isiel kupit... ciastku kolko minie sme neriesili, viem ze je rozumny a ze si kupi primeranu kvalitu za primeranu cenu... pri tomto ma este napadla jedna myslienka, ze toto asi naozaj moze fungovat iba vo vztahu kde viem, ze ten druhy nie je blazon co si kupi vystroj ako keby zavodne pretekal.. keby spravil to asi by ma vystrelo, ale viem ze to nespravi 😀 a to ze teraz pojdem ja pominat lebo on minul na seba 500 eur tak aj ja, tak to ma este nikdy nenapadlo 😅 peniaze si vazim, tvrdo na ne makam a nerozhadzujem ich ledabolo... o vacsich ciastkach sa vzdy dopredu dohodneme a mensie neriesime, nech nejak do toho hodim taky prehlad, tak mensia ciastka je pre mna nieco do 1000 Sk
@zuzkat1 to je v pohode, ked je to na oboch.. horšie je, ked jeden berie, že viac zarába, tak má svoj účet a chce od svojej polovičky, aby žila len do výšky svojho platu.. ale to potom nie je manželstvo, to nie je rodina, to sú dvaja neviem ako to nazvať... "frajeri"? čo majú papier o tom, že sa zobrali... alebo ani papier.. už len odsťahovať sa k svojim mamičkám naspať 😀 To sú ludia, ktorí si stále neuvedomili, že nie sú už dvaja, ale jedno, "jedna rodina"...
rozdiel je, ak to obom vyhovuje a chcú oddelené účty, respektíve to urobia z bezpečnostných dôvodov.. ale nedelia sa na to, kto môže kolko mínat a kto kolko dal do domácnosti.. to je to najhoršie, čo môže byť... v podstate tak chlap, ktorý si takto má svoj účet, do ktorého možno ani ženu nepustí, obyčajný egoista, ktorý je absolútne nezávislý od ženy a v podstate ju asi ani velmi nemiluje, ked sa až tak trasie o tie svoje peniaze...
@macamac ano, napr. pratkicky dovod (mensie, ci ziadne poplatky v bankach a tak;))
@sorciera24 ako myslíš pri jednom účte?
či?
som trochu mimo obraz 😅 😉 🙂
@macamac ze ludia maju dovod na oddelene ucty....(my napr. cisto len ten prakticky, nic ine;)
@sorciera24 aha 😉 🙂
@macamac
nemyslela som na teba ze naoko fungujete, to iba vseobecne a je super ked vam to tak funguje
a to co pises, ze na oddelene ucty ludia musia mat dovod...no neviem, uvazujem, doteraz som nad tym fakt nepremyslala, nakolko tak ako fungujeme my mne vyhovuje, ale nemyslim ze dovod musi byt. ale nehadam sa. ono my to tak mame veky vekov tak mi to pripada normalne. mne zase jeden ucet-teda spolocny nepripada OK a neviem si to predstavit tak fungovat ked si uvedomim, kolko tam pritecie manzelovi za mesiac a kolko by pritieklo,skor prikvapkalo v porovnani s nim mne nan. 😀 😀 😀
on len mesacne poplatky a vydavky ma na niekolko tisic eur a moja vyplata co som dostavala nebola ani stvrtina z toho. co stvrtina desatina. v porovnani s nim almuzna. 😒
@libka1
ved prave, treba mat rozum ,neminat bezhlavo
@959touareg v pripade ked jednemu chyba zdravy usudok a rozum, je dovod ucty rozdelit, uz len z bezpecnostneho hladiska 😀
a takych je fura co nevedia s peniazmi hospodarit, mala som kolegynu, slusne zarobila ale tyzden po vyplate nemala ani cent... hned atakovala nakupne centrum, a ked sa jej nieco zapacilo, napr. nohavice, tak si ich kupila v 4 farbach, lebo na to proste ma a potom vyciciavala manzela... tak byt jej muzom som zasadne proti spolocnemu uctu laska nelaska, proste prakticke dovody 😀
@macamac ja napr. na oddeleny ucet konkretny dovod nemam ... pred manzelstvom, kym sme s mojim muzom este len spolu zili, tak jasne, ze kazdy mal svoj ucet, fungovali sme tak bez problemov a podpisanim papiera na matrike sa nic nezmenilo, jednoducho nas ani len nenapadlo nieco menit ... takze ziaden konkretny dovod, aky uvadzas ty u nas nie je 🙂
@959touareg tak ale vy ste iný prípad 😉
je jasné,že ak muž vo veľkom podniká, musí mať prehľad a ako píšeš- možno tie tvoje drobné by mu tam zavadzali 😀 😀 😀 😉
to len na odľahčenie 😉 🙂
@zuzanockamt ok 😉
napr. môj muž aj preto prešiel ku mne,že výhodnejšiu hypo ponúkala moja banka mne-ako svojmu dlhoročnému klientovi, napriek tomu, že môj muž pracuje dlhšie a v svojej banke bol dlhšie-tá jeho nám neponúkla takú výhodnú hypo
a keďže je vždy bonus pri hypo, koľko ti chodí na ich účet+ak ste obaja tam,tak úroky boli lepšie
a celkovo, všetko tak máme na jednom účte,aj trvalé príkazy, neplatíme banku navyše...
skrátka, my to máme teraz roky tak a vyhovuje nám to 🙂
@macamac
😀 😀 😀 tak tak dobre si napisala -zavadzali. ono pravdivo napisane, ani by clovek nepostrehol ze som tam nieco dala z mojej vyplaty. takze preto pisem, ze pre nas je mat spolocny ucet na prd. nejaky vysledny efekt to nema, kedze zarobky oboch sa pohybuju uplne niekde inde -no hotova sinusoida. a z toho dovodu mne by bolo blbe mat jeden ucet, lebo naozaj by som mala pocit ze minam jeho peniaze na seba.
on ani nechcel nech nieco mesacne platim, ale ja som predsa aspon trosinku chcela byt uzitocna a chcela som niecim prispiet tak som platila aspon stravu - ale je pravda, ze aj to niektore polozky zo stravy kupoval manzel, len aby sa mi viac zvysilo na mojom ucte pre mna - on to tak chcel. 🙂a ja, ako spravna zenska som samozrejme nenamietala. 😀
@959touareg 😀 😀 😀 šak to 😀
ti vravím-ste iný prípad-tak, ako každý tu je svojim spôsobom iný, každému vyhovuje niečo iné 😉
a teba chápem- by som menila 😀 😀 😉
ale nie. ja doprajem, tak ako ty, každému 😉 🙂
@radina jasnačka 😉
spotrebáky som riešila len vtedy,ak mali akciu - bezúročného splácania. nikdy nie navyšovať do aleluja 😝
síce to bolo vždy na 6-9 mesiacov, ale pri menšej sume to šlo
a nad hypo a jej preplatením sa radšej ani nezamýšľam 😅 😝
by ma kleplo a ešte chcem žiť 😀 😀
beriem to tak,že inak to nešlo. a neriešim. aspoň si zachovám aký taký zdravý rozum 😀 😉

@959touareg ja neminam manzelve peniaze ale spolocne. Kym n chodi do prace, ja sa staram o nasu spolocn domacnost, spolocne deti, zariadim co treba aby on po praci nemusel.... To co robim, robim pre nas spolocny zivot, aby jeho kvalita bola najvysia mozna. Takisto on chodi do prace a zaraba peniaze pre nas, pre nasu rodinu. Na konci su to prostriedky, ktore sa podla potreby rozdelia medzi potreby vsetkych clenov rodiny. Muz bez zeny by bud nemal rodinu, alebo nemal vytvorene take vhodne podmienky na pracu, keby sa mal sam starat o deti aj domacnost. Treba zabudnut na to, ze su to vylucne jeho peniaze. Pokial je zdravy vztah, manzelka svojoustarostlivostou pomaha a podporuje svojho muza.