Spoločný účet s manželom verzus každý má mať svoj účet
Ahojte mamičky. chcem sa s Vami poradiť. v máji mi končí materská a chcem nastupiť do práce a zvažujem ako najlepšie vyriešiť peniaze. Či je lepšie mať jeden učet s manželom, alebo každý svoj? či sa dohodnuť na platbách a na nákupoch alebo ako to najlepšie vyriešiť aby nedošlo k nezhodám ...
@macamac
dakujeeem, krasne napisane a najma vystizne, presne to som mala na mysli. ten ludsky kontakt mi obcas chyba, clovek je predsa spolocensky tvor a potrebuje byt medzi ludmi ,nie zavrety medzi styrmi stenami,najma ked stale pracoval v oblasti medziludskych zdrojov,neustale denne som bola v kontakte s ludmi, mnozstvom ludi..... 🙂
@959touareg 😉 neboj, čo má prísť, príde 😉 🙂
držím palčeky 😵 🙂 😎
@zuzanockamt hovorim, ze je to skor o nepozornosti pokladnikov
@tatrankamoja ja som len cakala kedy niekto napise, clovek ktory pise...bla bla a uz tu zagagala jedna husicka🙂nepotrebujem ta presviedcat🙂)
@959touareg ako prejavom dovery a vyzretosti je spolocny ucet?dovol mi zasmiat sa🙂
...inak vlastne my mame tri ucty - jeden ma aj dcera🙂
@mima4
ono aj ja som pracovala vyse 20 rokov a bolo mi to prirodzene. tiez som si nevedela predstavit byt doma, vzdy som si hovorila -ved by som sazblaznila. casto mi kladli otazku co neotanem doma, ze keby boli na mojom mieste ani nevahaju.....ja som sa usmiala a mavla rukou. a odrazu prislo velke prepustanie a bum. ocitla som sa na zozname. ostala som v soku, pretoze ta predstava co ja budem robit doma, ved sa zblaznim mi nedavala spavat. a postupom casu prichadzam na to, ze mi to celkom vyhovuje a je mi fajn. to zle prebolelo a uz je dobre. doma mam stale tolko roboty..obrovsky dom,ktory ma 4 poschodia, zahrada...mam co robit cely den. ved kym vyriadim poslednu izbu-mozem zacat odznovu. teraz mam na vsetko cas, nenahanam sa, v klude vsetko stiham. ked som bola zamestnana, nestihala som , bola som nervozna, podrazdena...ved kto by zvladol take hebedo dom udrziavat v poriadku a nad pomocnicou v domacnosti som neuvazovala, aj ked manzel chcel taku pani zaplatit.
takze teraz je vsetko OK akurat to pokecanie s babami pri kavicke mi obcas chyba. 🙂 ten kontakt s ludmi.
@amouramour
vyved ma prosim z omylu...kedy som a najma kde pisala, ze prejavom dovery a vyspelosti je spolocny ucet?????ved cele dva dni tu spievam ze nechapem spolocny ucet a nikdy by som ho nechcela...asi si ma s niekym mylis, nie? 😨 😕
@959touareg tiež som pozerala, že si ťa zmýlila 😅 😉
@959touareg najhorsie co moze byt je ked zena je v v domacnosti pretoze ju donutili okolnosti straty zamestnania .a nie preto,ze to sama dobrovolne chcela a je to jej vizia zivotneho stylu.potom ma problem ktory opisujes ty,ze ti chyba spolocnost aku si mala napriklad v praci.
zena v domacnosti ked sa pre toto ´´povolanie ´´ rozhodne tak si musi uvedomit,ze je to ina pozicia ako ked je v pracovnom pomere.ze sice pracuje,ale sfera jej zaujmu a hlavne moznosti. ale ako zena v domacnosti ma tiez moznost spolcenskeho zivota. je to len na okolnostiach a jej samej,ci ju sposob zivota zeny v domacnosri plne uspokojuje.
zena v domacnosti ak ma zrusene bsm tak by mala byt sama majetna. .len tak pravne docieli zabezpecenie svojej buducnosti a potrieb ak by prislo k necakanej udalosti.
ale ty si pisala,ze mas problem ziadat manzela o peniaze. takze vlastne financne prostriedky nemas . a je ti podla tvojho opisu trapne ziadat peniaze od manzela.takze tvoj vztah je nerovnopravny v tvojom ponimani. a to musis zmenit. mimochodom zrusenie bsm pred 20 rokmi na uzemi sk nebolo mozne. pretoze platil iny pravny stav.
@cawes zlatko ale zena moze do vztahu prispiet aj inac ako materialne preboha... Ludia si castokrat vazia uplne ine hodnoty, ktore nam ti druhi poskytuju ako financie a majetky 😉 a preo ze niekto pochadza s chudobnejsieho prostredia a nema perfektne platene zamestnanie nebudes ho hadam diskriminovat cele manzelstvo... Laska pre mna zanemna trosku nieco ine ....
@959touareg bezpodielove ti v niektorých prípadoch nepomôže a okrem toho ak má tvoj muž s.r.o, tam neručí celým majetkom a peniaze čo sú v obchode nie sú aj tak tvoje, ale firemné, keby sa rozvediete, tak si ich berie tvoj manžel, kedže predpokladám že ty vo firme nefiguruješ... a ak je živnostníkom a ako si spomenula, že ty zarobíš smiešnu sumu, tak jemu môžu vziať omnoho viac a čo vám vlastne zostane? tých pár korún, ktoré ty zarobíš a máš na účte? zmysel by malo, keby si TY vela zarábala a tvoj muž podnikal a bojíš sa, aby vám nevzali to čo máš na účte našetrené... inak nevidím vôbec zmysel vášho podielového manželstva... 😕
@959touareg ano prepac>) malo to byt @alice107
ked je muz lakomec tak moze byt aj superspolocnyucet a nepomoze to... my mame niekolko uctov ale peniaze nedelime na moje/tvoje
@amouramour zaujimave, presne ako Ty fungujeme aj my a pritom mame spolocne ucty. Ci co to je za logika, ze spolocny ucet rovna sa nerovnocenny status v partnerstve? Odkial si to vzala? A vieme vobec zadefinovat co je to ten spolocny ucet? Lebo mam dojem, ze si tu tu podaktore pletu s jednym uctom, ktory je vyhradne vo vlastnictve jedneho z partnerov a ten nasledne bacuje celemu vztahu, t.j. jeden je nadriadeny a druhy podriadeny. No tak rada vas podaktore, vratane teba, vyvediem z omylu. Spolocny ucet znamena spolocne financie bez obmedzeneho pristupu partnerov k nim. Ci je to jeden alebo tucet uctov, to je total egal. Co uz ale total egal nie je, je to ci obaja partneri maju o uctoch dostatocnu vedomost. Po kazdej stranke, spolu s disponibilnymi pravami. Akoze na kieho oneho by som si ponechala napr. svoje ucty za slobodna? Ci mala som tisko drzat kasicku na tajnasa co na tom uctiku mam a nechat si tam posielat tych trapnych 190 eur rodicovskeho prispevku, aby som sa citila ako rovnocenna svojmu muzovi? Fakt ta rovnocennost spociva v tomto? Naozaj? Teda ja som feministka a netajim sa tym, ale kulim okale. Mate to damy pomylene, ale riadne. Emancipacia postavena na hlavu, ale ze na totalku.
Zena na materskej/rodicovskej nie je na DOVOLENKE, ktoru by jej musel sponzorovat chudak nerovnocenny partner. Je to full time job, rovnocenny tomu muzovmu, castokrat zodpovednejsi a tazsi ako jeho. Machrovat este aj v tomto obdobi a dokazovat aka som nezavisla cica tym, ze si budem strazit MOJE peniaze....ehm. Takto rovnocenne manzelstvo nefunguje. Manzelstvo nie je o dorabani sa a uz vobec nie o dobiehani rovnocenneho statusu ci sutazeni kto je v akej miere samostatny. Holt, su obdobia kedy mame viac a kedy menej zavislosti na partnerovi. Ako sa vravi "kazdy chvilku taha pilku".
Ale ak samotne zeny maju takto domylene postoje, nedivim sa uz celospolocenskemu trendu pohrdat pracou zeny starajucej sa o dieta, povazovat ju za ekonomicke bremeno a nevykonnu suciastku spolocnosti. Nedivim sa fakt. 😝
@jabadaba netvrdim,ze to nie je rovnocenny status, to si si vyfabulovala ty🙂ja nevidim jediny dovod jednoducho mat jeden spolocny ucet, ale jasne mne tam nechodi len rd🙂som to teraz spocitala vlastne dokopy mame 6 uctov, naozaj nevieme mat len jeden🙂))...mne je to uprimne jedno ci ma niekto 1, 2 alebo x uctov...ja len nechapem slaboduche vyjadrenia typu, ti ktori nemaju spolocny chyba tam dovera, manzelstvo nie je ok...ako si spravne poznamenala, nie je to totiz len o peniazoch🙂
Ja nevidim zmysel v spolocnom ucte, kazdy mame svoj a to z cisto praktickych dovodov - za slobodna mal kazdy svoj ucet davno predtym ako sme sa zoznamili a sme lenivi na to aby sme to isli rusit - naco? Ved peniaze su tak ci tak spolocne, tak je jedno ci su na jednom alebo druhom ucte.
@amouramour pod tym spolocnym uctom sa ale mysli to, ze nebude muz vykrikovat zene, ze sa vala doma, neprispieva na domacnost a prideluje jej laskavo presne stanoveny obnos financii. A ak ho minie tak ju dusi ako to, ze nevychadza. Pripadne situacia dalsia - zena ma svoj ucet, svoj prijem - matersku a rodicovsky nasledne a toto jej muz povazuje za jej zdroje k financovaniu SPOLOCNYCH deti. Ide o to vydelovanie MOJE, TVOJE a spol. A toto nema nic spolocne s dobre fungujucim manzelstvom. Ani omylom. Financie su a mali by byt spolocne v maznelskom zvazku a ziadne take, ze co je moje do toho ta nic a co je tvoje z toho tahaj svoj vypadok z prace a deticky. A casto to tu citavam, ze takto funguju. Cloveku sa az zahmlieva pred ocami. A vravim, spolocny ucet nie je o pocte. Ci jeden aslebo tucet....princip spociva v niecom inom.
Ten kto ma obavy z toho, ze partner ma vlastne peniaze, potrebuje sa kryt akymsi spolocnym statusom, spolocnou laskou a teda spolocnymi peniazmi. Je to len strach z bohapustej diferenciecie , ze ten druhy ak bude v niecom len on sam....nebude uz so mnou. Ak bude mat cisto vlastny ucet, uz nebudeme par. Toto mi z tejo temy vystalo. Okrem toho, ze som inspirovana touto temou zalozila prave jeden ucet na manzela. 😀
@sibare Neviem,my zeny neriesime ,,spolocny ci oddelene ucty,, ale hned temy ako dovera,laska atd..To je ta zenska naivita a potom chceme byt rovnopravne.Verim tomu,ze ziadny chlap to nikdy neriesil,maju to ,,na salame,,. 😀 To len tu sa strhuje debata,ze az...Ked mam spolocny ucet,je to laska naveky a ak oddelene,tak je isty rozvod. 😀

@959touareg uplne normalny a prirodzeny mam pocit, ked si kupujem pre seba veci zo spolocneho uctu. Nic to so mnou nerobi. Sme rodina, jeden tim ako taki aj fungujeme. Vsetko co mame pocas manzelstva je nase. Ja musim z niecoho zit, fakt, ze som toho casu na rodicovskej neznamena, ze sa mam ja nejako okresat z potrieb a prestat sa zivit ci satit. Aj ked som pomerne hrda osoba a mala som svoju nezavislośt velmi rada, raz som vydata, zalozila som si s niekym rodinu, mame obaja rovnake postoje k financiam tak neriesim. Uz nie. A nikoho z nas ani len nenapadne pozerat tomu druhemu na prsty co si kupil a kedy si kupil. Obaja sme rovnako zodpovedni a spolahlivi. V tychto veciach mame uplne jasno a teda fungujeme bez toho, aby nami lomcovali zbytocne pocity. Potrebujem kabat? No tak uplne slobodne idem a kupim si. Zasa, s uplne holym zadkom som ja do manzelstva nevstupovala. Obaja sme boli uz materialne zabezpeceni, ked sme sa stretli. Ja som sa vsak pre zalozenie rodiny vzdala dalsich prijmov na urcitu dobu, to vsak nezaklada ziaden dovod preco by som zrazu mala byt kontrolovana ako nesvojpravna osoba. 😉