icon

Spoločný účet s manželom verzus každý má mať svoj účet

mirkakab
14. mar 2012

Ahojte mamičky. chcem sa s Vami poradiť. v máji mi končí materská a chcem nastupiť do práce a zvažujem ako najlepšie vyriešiť peniaze. Či je lepšie mať jeden učet s manželom, alebo každý svoj? či sa dohodnuť na platbách a na nákupoch alebo ako to najlepšie vyriešiť aby nedošlo k nezhodám ...

sorciera24
4. feb 2013

@zuzkat1 nechapes...ja sa pytam, kedy ho zablkokuju? asi nie v sekunda, ked dotycny zomrie,z e...

jabadaba
4. feb 2013

@hradnapani disponent by nemal mat vyrazne obmedzenia co sa pristupu k peniazom na ucte zosnuleho tyka. Tak viem ja. Samozrejme, len majitel moze ucet zrusit, ale disponent ma disponibilne prava s obnosom na nom. Ale su tam iste limity tak ci tak. Na urcite transakcie je nevyhnutna ucast aj majitela.

jabadaba
4. feb 2013

@sorciera24 jasne, ze nie v sekunde akonahle majitel uctu umrie. Ved sa to nemaju ani ako dozvediet. Ale tak predpoklada sa, ze pozostaly partner sa k uctu bude hlasit. No a tu uz nastava problem.

sorciera24
4. feb 2013

@jabadaba ok, ano, ale dovtedy mozes previest tie penaize z domu (ako vravim...).....mozno vyzeram ako krava, ale mozno rpeto, lebo ja si predstavujem fakt obnosy do 5000....moznoze tu maju miliony (na bze. utoch....co by bolo asi trosku cudne...)...mozno som len ja cudna.....esteze enmame tolko penazi 😀 (notmalne som teraz rada, ze nie som milionar 😀 )

jabadaba
4. feb 2013

@sorciera24 ved to, ze su tam urcite limity... 😉

zuzkat1
4. feb 2013

@sorciera24 tak jasne ze nie hned

jabadaba
4. feb 2013

@sorciera24 no tak ano, cim viac penazi tym asi viac starosti....a potom, ze peniaze ulahcuju zivot. 😀 Ale isto su aj taki a to aby mali aj poriesene.

sibare
4. feb 2013

@hradnapani Pri smrti jedneho z partnerov sa zablokuju vsetky ucty, kde je vlastnikom. Disponent sa k peniazom nedostane. Je to neprijemne, hlavne ak mu tam chodi vyplata. Ak je zomrely spolumajitelom, zablokuje sa polovica uctu. Idealne je, ak ma kazdy z partnerov financnu rezervu, len na svoje meno, aby tak kryl pripadny vypadok prijmu, kym neprebehne dedicske konanie. Aj zivotne poistenie musi prejst cez dedicske konanie, takze sa neda spolahnut na okazity presun penazi. Ucet sa blokuje aj napr. Vtedy, ak z nejakeho dovodu nie je clovek pravne sposibily. Napr. Komatozny stav po uraze. Vtedy je sudom prideleny porucnik, ktory schvaluje manipulaciu s peniazmi na jeho uctoch., aby sa chudak neprebral z komy s holou ritou 😒;

zuzkat1
4. feb 2013

@sorciera24 inak neviem ako by sa postupovalo keby sa zistilo ze boli robene presuny po smrti majitela

liz_lemon
4. feb 2013

@zuzkat1 dan z dedicstva je zrusena

hradnapani
4. feb 2013

@sibare @jabadaba protichodne informacie teda 😒 s tymi moznostami disponenta...

zuzkat1
4. feb 2013

@liz_lemon no teda...je z mala dobrych rozhodnuti tohto statu

trudka4
4. feb 2013

@zuzulienka1973 My si to právě vybavujeme. Budeme mít jeden společný účet a k němu 2 karty - každý kartu na své jméno. Zhodnotili jsme, že je zbytečné platit dvoje poplatky za 2 účty.

jabadaba
4. feb 2013

@sibare ano, ale predpokladam, ze v pripade disponentov je dedicske dokazovanie rychlejsie a flexibilnejsie.
Tak ci tak mi nejde do hlavy co banky maju za problem, aby na ucte figurovali dvaja majitelia. To nam s muzom zostava zahadou. Ma to tak VUB, Volks bank, Tatra aj OTP ci Sl. sporitelna. Zahada. V com je problem?

jabadaba
4. feb 2013

@hradnapani ano, aj ja pozeram. Bola som v tom, ze disponenta nemoze banka len tak odstavit lebo umrtie a cesta k uctu je volna. Resp. volnejsia nez v pripade uplne cudzieho zaujemcu o ucet. Divne, ze by banka stopla aj disponentovi pristup k uctu a zamedzila by mu tak disponovat s prostriedkami.

liz_lemon
4. feb 2013

@zuzkat1 no, otazne je dokedy 🙂 tu sa kazdu chvilu vsetko meni

jabadaba
4. feb 2013

@zuzkat1 nooo, tiez dobry dotaz. To by aj mna zaujimalo ako by sa na transakcie po umrti nazeralo.

959touareg
4. feb 2013

@sorciera24
ale nie, nie si trapna a blba, len sa pytaj, zaujimave citanie, fakt. clovek sa dozvie rozne veci o ktorych ani nevedel. a je to super. 🙂
ono neviem ako vasi partneri, no keby som sa mojho zacala toto pytat co sa teraz tu momentalne prebera tak mi odpovie ci ho uz idem pochovavat, alebo ho idem zniest zo sveta a bal by sa aj jest nieco doma - ze nastala jeho posledna hodina, kedze by som taketo info chcela vediet od neho. ten moj si mysli ze je a bude nesmrtelny a na tuto temu sa nemieni bavit a mna vtedy ide slak trafit. vzdy hovorim, ze stat sa moze hocico a v tom soku zo straty partnera este behat po bankach a zistovat co a ako, kedze o tomto sa nemieni bavit, zabit ho je malo niekedy. 😖
takze len radte baby nech sme mudrejsie co a ako a potom len zistit ako ma tie ucty v banke vedene a bude to. 😉
tak si predstavujem ze keby nas tu teraz citali nase polovicky tak sa zlaknu co sme tu za spolok carodejnic a kujeme plany ako sa ich zbavit a dostat sa k peniazom.
ono ten moj by nemal so mnou problem-teda s mojim uctom, mozno by obehol bankomat 2-3x a mal by ho vybieleny 😠, ale mne by to teda bolo horsie, to by som ako kometa musela behat donekonecna. kruzit a behat ..jemine, ako mu fandim, mozno ze by som bola 😨 😨 😨 ze ma na ucte velke gulove. 😕
ale uz dost, ono teraz si robi clovek srandu ale stat sa moze hocikedy hocico. 😢 😢 😢 a je super byt vopred pripraveny.

959touareg
4. feb 2013

@sibare ono to veru nie je sranda. ja som doteraz tiez tak vedela, ze sa zablokuju vsetky ucty majitela po jeho umrti a az kym neprebehne dedicske konanie budu zablokovanea nikto nebude mat k nim pristup.
ale nerozumiem tej jednej vete co pises, ze sa zablokuje polovica uctu....preco polovica a nie cely? ved ani manzelka napr. ked je disponent uz nevie z neho vyberat,nie?

hradnapani
4. feb 2013

@jabadaba ked tak nad tym premyslam, tak z teoretickeho hladiska to asi naozaj nema ten disponent take jednoduche. Lebo ak zvazime to, ze disponentom moze byt z teoretickeho hladiska aj nepribuzny cloveka, hoc aj kamaratka alebo sesternica z piateho kolena, tak majitelove ucty ako predmet dedenia musia byt zablokovane, lebo predpokladam, ze dedia v prvom rade pribuzni a nie disponent, nech je uz v akomkolvek vztahu s majitelom... lebo ak by mal disponent moznost nakladat s uctom, tak by ho mohol aj vybielit este pred samotnym dedicskym konanim... Ale to su uz len take moje uvahy...

zuzkat1
4. feb 2013

@jabadaba ja som tiez pocula ze disponenta nemaju za nic. Preto to neriesim.len by ma zaujimalo ze keby nahodou daco z coho maju ti disponenti vyzit a poplatit ucty.

zabka88
4. feb 2013

@959touareg máš pravdu, človek v takej situácii má problém sám so sebou, a nieto riešiť že čím skôr si vybrať nejaké peniaze, aby neostal bez prostriedkov.. možno by nebolo zle si niekde doma spísať všetky účty a PIN-y k nim, prípadne to zaheslovať niekde, že vprípade núdze aby obaja vedeli kde a koľko majú..
no, skúsim to doma nadniesť, snaď sa aj môj nezačne obávať že niečo plánujem 😀

zuzkat1
4. feb 2013

@zabka88
@959touareg baby ak vsetky zacneme tuto temu doma tak neviem ci to nevyvola masovu hysteriu u muzov..

zabka88
4. feb 2013

@hradnapani no najhoršie je to, keď nie sú manželia, takže vlastne partnerka má status "len" osoby v spoločnej domácnosti, to je velmi nešťastné dokazovanie pre účely dedičstva.. z tohto dôvodu ja napr. podporujem status registrovaných partnerstiev (bez ohľadu na pohlavie), lebo majetkové veci sú právne absolutne nedoriešené pre tieto zväzky..

959touareg
4. feb 2013

@hradnapani
ono by bolo najlepsie keby sa tu nasla baba ,ktora pracuje v banke a pekne po lopate to vysvetlila.... 😒 lebo nazory sa tu rozchadzaju . normalne ma tato problematika co sa teraz prebera pohltila. nie ze by som bola morbidna a rada citala taketo horory, pochovavala uz teraz svojho manzela, ved ja mu doprajem zit aj 100 rokov este, ale zivot prinasa kadejake zvraty a naozaj nikdy nevieme co sa moze stat hoc aj o minutu.
chcela by som vediet presne aky je postup banky v takomto pripade. nie ste tu niektora bankarka? alebo od fachu? 😕

jabadaba
4. feb 2013

@959touareg 😀 Ty si zlata, som sa pobavila. Ale isteze clovek nikoho nepochovava, ale je fajn byt pripraveny. My sme tieto veci s muzom preberali, skor ja som ten co ho zahriakne, aby ani take veci ako smrt nespominal.

No a aby to tu malo relevantnejsiu vahu co sa info o disponovani s uctami tyka, tak hadzem link.
http://hnonline.sk/osobnefinancie/c1-51675610-o...

emogeon
4. feb 2013

@sibare pri zivotnom poisteni sa vacsinou udava kto ziska peniaze aj vtedy prebieha dedicske konanie?

959touareg
4. feb 2013

@zabka88
no skus ci pochodis. 😉 mne sa to dodnes nepodarilo. kolkokrat som nenapadne zacala na tu temu hovorit, aj som mu kupila pivko,kvalitne vinko, urobila jednohubky, alebo navarila super jeho oblubeny obed a spustila milym hlaskom...nic dofrasa. iba na mna kukol spoza stola a povedal to co som napisala vyssie, popriuade sa ma opytal, ci mi nieco chyba, alebo naco to teraz riesim. 😢
do prdele, ja uz neviem ako na neho. poradte mi. ono nechyba mi naozaj nic, fungujeme takymto systemom aky mame dodnes v pohode dobre, no obcas mi preblesnu myslou pprave to, co sa tu teraz riesi..ze co ak nieco a budem nahrata, kedze co sa tyka jeho uctov je ako partizan. 🤐 🤐 🤐

janie80
4. feb 2013

@959touareg
@jabadaba postup banky je taky, ze v pripade umrtia majitela (teda ked sa to banka dozvie, ze majitel zomrel - na to treba umrtny list) sa ihned blokuje vsetko - ucet, internet banking vsetkym, teda aj ostatnym disponentom cez elb, blokuju sa platobne karty majitela aj disponentov uctu, zastavuju sa vypisy z uctu, rusia sa trvale prikazy a inkasa... Snad som nic nezabudla... Cize ak je disponentom manzelka, ktorej na ucet chodia aj jej peniaze (vyplata, MD, pridavky na deti), ma smolu... 😒 bohuzial, ale je to tak... Vtedy je na nej, aby si urychlene otvorila ucet na svoje meno a ihned riesila presmerovanie platieb pre nu a deti na ten novy ucet... Bohuzial som mala aj taky pripad - manzel zomrel pri autonehode, manzelkina vyplata aj pridavky na deti chodili na ucet manzela... Cize okrem traumy a stresu z manzelovej smrti musela rychlo riesit aj to, aby do ukoncenia dedicskeho konania sa dostala aspon k nejakym peniazom, plus, aby boli zaplatene vsetky platby, ktore isli z uctu jej manzela....
(Sorry za miesane sa, len som zahliadla, ze chcete vediet postup banky... )

959touareg
4. feb 2013

@jabadaba
mi hovor ved od soboty co citam a prispievam do tejto temy som uz nou taka pohltena, zmagorena doslova. si predstav, normalne sa mi teraz v noci o tom aj snivalo, ze chudak moj manzel vytrcil backory. a ja som bola taka bezradna , nevedela som co robit, tie jeho pos@te ucty boli vsetky zablokovane, nevedela som sa k nim dostat, ani ho za co pochovat, ale jeho chyba ked mi za zivota nie a nie prezradit kde ich ma a kolko nanich ma, ziadne pravo vyberu, tak skoncil tak, ze ho pochovalo mesto-hanba hanbuca.....no co ti poviem, vies v akom stave som sa rano zobudila, cela spotena, vyplasena, normalne som znicena cely den z toho - hned som kukla ci dycha, zije pri mne v posteli a jasne ze zil. vyfukoval spokojne ako parna lokomotiva zatial co ja som prezivala nocnu moru. zabit ho je malo. horor. 😨 tak som si rano povedala, ze veru sa s nim musim posadit a opat nacat tuto temu. ved to je normalna vec, nie? ja neviem co sa tak brani, ani za nic na svete nie a nie. az mi je to podozrive. 😕