icon

Spoločný účet s manželom verzus každý má mať svoj účet

mirkakab
14. mar 2012

Ahojte mamičky. chcem sa s Vami poradiť. v máji mi končí materská a chcem nastupiť do práce a zvažujem ako najlepšie vyriešiť peniaze. Či je lepšie mať jeden učet s manželom, alebo každý svoj? či sa dohodnuť na platbách a na nákupoch alebo ako to najlepšie vyriešiť aby nedošlo k nezhodám ...

sorciera24
2. feb 2013

@digysa prepac 😉 som zareagovala na tvoj uplne prvy prispevok....neskor som pochopila, ze to myslime rovnako.)

adulik23
2. feb 2013

@sissmiss krasne prirovnanie s tou farbou 😀

velmi zvlastne veci tu pisete. 😅
vraj len pri spolocnom ucte ide o skutocnu lasku, doveru .....
no neviem - take jednoduche to asi nebude 😀

sibare
2. feb 2013

@adulik23 No veru take jednoduche to nebude. Co mi je to uz za dovera, ked mame spolocny ucet. Ked partneri vedia ,kolko ma ten druhy penazi, kedy kolko a za co zaplatil. Jednoducho, ked ma veci pod kontrolou. Dovera je, ked nemozme veci, ci ludi priamo riadit, ci kontrolovat. Dovera je, ked doverujem partnerovi, ze so svojimi peniazmi naklada cestne, v nas spolocny prospech. Co je to za lasku, ked musim mat spolocby ucet, aby som mohla disponovat aj jeho castou, lebo mi je blbe obratit sa na neho s prosbou o podporu. Co je to za lasku, ked potrebujem mat pristup k jeho peniazom, lebo sa bojim, ze on bude mat viac ako ja, ked mi vypadol prijem. Hmmm....;

alice107
2. feb 2013

velmi zaujimavu otazku manzelskych vztahov a s tym spojenych pravnych skutocnosti nastolila zakladatelka.ja ked citam niektore prispevky musim s uzasom konstatovat .ze mnohe maju zvlastny pohlad na manzelsky zväzok.
na sk aj v mnohych statoch eu je uzakonena vyzivocia povinnost medzi manzelmi.a taktiez ako podmienky zdraveho manzelskeho zväzku spolocne hospodarenie.vobec nejde o to/hlavne na sk/ kolko uctov ma ktory manzel otvoreny .na sk existuje institut bsm.to znamena,ze vsetky prostiredky ktore pridu na ucty manzelov patria do bsm.len vtedy nie,ak bsm nevzniklo/ notarska dohoda/ alebo bolo zuzene ci rozdodnutim sudu zrusene.
takze ak si niektore zeny myslia ,ze su ´´samostatne jednotky´´ pretoze maju vlastny ucet,tak to podla zakona aj v realite tak nie je.
kolke z vas co mate samostatne ucty mate notarsku dohodu,ci zrusene ci zuzene bsm?
to nie je len o uctoch.
je na kazdom pare ako sa rozhodne formovat vztahy v manzelstve.ale mat bsm a pritom tvrdit ze rozdelenim uctu ma kazdy svoje prostriedky je smiesne a naivne ci neznale problematiky.
ja osobne si predstavujem manzelstvo ako zväzok dvoch ludi ktrori sa doborvolne rozhodli na seba vziat zodpovednost za toho druheho aj za rodinu.teda SPOLOCNE. a to aj spocnymi prostriedkami vytvorenymi pocas manzelstva.iba v pripade podnikania v zaujme znizenia rizika je dobre zvazit na zaklade okolnosti rozdelenie majetku.
kto sa boji vlozit svoju cast prostriedkov na spocny ucet tym dava najavo svoje obavy z reakcii ci konania partnera.alebo svojho konania,ze nie jeschopny zodpovedneho hosdpodarenia s prostriedkami a boji sa reakcie partnera na dany stav. ale to je o zrelosti ci nezrelosti partnerov a ich zivotnych postojoch a hodnotach.

sissmiss
2. feb 2013

Tym predch prispevkom som nemyslela ze tie holky co tu pisu ze maju jeden ucet ze im to vyjovuje len preto ze mozno zarabaju desatinu manzelovho..Lebo aj ja sa tam radim, som na materskej a zachvilu na rodicaku a proste som musela akceptovat fakt, ze na muzovi budem tu dobu zavisla. Ale kedze u nas v drvivej vacsine pripadov muz zaraba viac ako zena, sme my zeny viac odkazane na jeho prijem a na materskej zase v drvivej vacsine pripadov uplne...ze my vlastne ani nevieme ake by to bolo zarabat dvetisic eur a nas manzel 350 a vraviet ze ved je to vsetko vlastne nase, spolocne. Nema.e ru skusenost tak tazko mozeme povedat ako by sme sa zachovali. Ja predpokladam ze by sa medzi nami vyprofilovali zeny ktore by boli ako niektori muzi grandi, dalej skupina lakomych, skupina v ktorej by sa prebudili tyranske crty ako niektori muzi ktori tyraju svoje zeny cez financie...To ze nas manzel vyrazne financne podporuje je podla mna o jeho charaktere, nie o nasom. Ale to uz teorerizujem. A opakujem, pisem hlavne o sebe, snazim sa vzit do inej situacie, ci by som bola grand, alebo lakoma...dufam ze velkorysa...ale ktovie. Vdaka za nazory a namety na premyslanie nad sebou

vadimka
2. feb 2013

@sibare
och joj, ako manipulativne si vsetko prekrutila..... 😔

vadimka
2. feb 2013

@alice107

bingo 🙂

alice107
2. feb 2013

@vadimka ja som si precitala aj niektore tvoje prispevky a plne sa s myslienkami v nich obsiahnutych stotoznujem . 🙂

adulik23
2. feb 2013

@alice107 okrem posledneho odstavca suhlasim.
aj ked my sme dost specialny pripad. mame 2 ucty. 1 spolocny a 1 moj.
myslite si o tom kto co chcete - funguje to, a mame sa radi aj bez toho, aby sme vedeli kto kolko minie. 🙂

sibare
2. feb 2013

@vadimka Chcela som len povedat, ze je ine doverovat, ked vidis manzelove pohyby na ucte a ine veris tomu, co ti povie. Je ine mu doverov, ked mas v ruke kartu od spolocneho uctu, a ine ked veris jemu, ze ta nenecha v stichu. V zasade si myslim, spolocny ci oddelene ucty, je to o partnerstve a samozrejme o dovere.

ella555
2. feb 2013

Inak my sme presli plynule pocas 6 rokov chodenia a zhruba 10 rokov manzelstva k tomu, ze z manzelovho uctu zijeme, mam od neho kartu a na mojom setrim, ale tiez to bolo rozne, najprv sme si vydavky delili, ked som bola na prvej materskej, tiez som este minala svoje peniaze na domacnost, potom ,ked manzel zacal vyrazne viac zarabat, a zobrali sme dalsiu vacsiu hypoteku, ja som isla na dalsiu matersku, tak sme skoncili u toho, ze vsetky vydavky zacal platit on, a najprv to bolo tak, ze mi daval peniaze a ja som si musela vypytat a neskor mi vybavil kartu. Aj mi navrhoval len jeden ucet, ale kedze ho poznam a setrit nevie, nechala som si svoj a moj prijem odkladam.
Ja by som teda nebrala tieto veci az tak vazne, ked vztah funguje, partneri sa vzdy dohodnu a aj ten model financovania a mnozstva uctov sa pocas manzelstva moze menit.

vadimka
2. feb 2013

@sissmiss

krasna posledna veta....casto zabudame, ze diskusia sluzi AJ alebo HLAVNE na zamyslenie sa nad samym sebou...kto sme, preco koname tak ako koname.....a ze ci prave to, co nas drazdi na niektorych prispevkoch a zdvihne zo stolicky je preto, lebo to na nas sedi ako serbel na hlavu......

alice107
2. feb 2013

@adulik23 to ze mate niekolko uctov nemeni nic na okolnosti ze na sk ak mate bsm tak aj tvoje prostriedky su manzelove..a mas povinnost ho zivit ak by nastala situacia ze on sa nemoze. a to tak,ze ani jeden z manzelov nemusi pytat peniaze od toho druheho.pretoze vzdy tu je povinnost/ pravna aj moralna/ ho zivit .to plati aj v opacnom garde.takze zalezi ako sa stavias k faktu pravnemu a moralnemu co sa tyka vizie manzelskeho zväzku. to je uz na tebe
ja poznam manzelstva co funguju pri uplne rozdelenych majetkovych vztahoch.teda skutcne pravne rozdelenych.ale to je tiez o zodpovednosti.aby kazdy potom vzal zodpovednost za seba ,svoju vyzivu a vsetky zaväzky len na seba.
ale to je uz iny stupen.je smiesne tvrdit ze mate rozdelene ucty ak nemate pravne rozdelene majetkove vztahy.to je to o com som ja pisala.

sibare
2. feb 2013

@alice107 suhlasim, az na posledny odstavec. To predsa moze byt aj uplne opacne. Ten, kto nechce aby partner mal vlastny ucet, dava tym najavo svoje obavy, ze tento nie je schopny zodpovedne sam s nakladat s peniazmi v prospech rodiny. Je to len iny pohlad na vec.

sissmiss
2. feb 2013

@vadimka 😀 presne. Ja ked ma na niekom nieco sere v diskusii sa vzdy pytam ze neni to nahodou moja vlastnost co ma sere na druhom?

vadimka
2. feb 2013

@sibare ja aj napriek tomu, ze mame spolocny, nikdy som nesledovala manzelove pohyby na nasom ucte, mame jednu kartu, lebo sa nam nechce ist do banky to vybavit....mm vyberie tisic da do plechovky a nekontrolujem kolko vzal on a ano on nekontroluje kolko som vzala ja.... a ani to nemam za potrebu, lebo mu doverujem....a je to naozaj o ludoch aj ked ten, kto sa nezdraha vsetko ukazat mi pride ferovejsi...

adulik23
2. feb 2013

@alice107 u nas si nikto od nikoho nepyta peniaze. 😉
mam kartu k muzovmu uctu a vsetko platime z toho. od hypoteky, cez energie, stravu, auto, dovolenky az po kavickovanie . 🙂
z mojho si platim osobne veci. moj muz nemusi vediet, kolko stoji kozmeticka, sandalky a podobne. 😎 z toho, co sa usetri na mojom ucte si 1-2x do roka kupime nieco vynimocne, co je zase spolocne. 🙂

ja som nikde nepisala, ze mame rozdelene ucty.
pravne a moralne povinnosti prenecham ludom, co sa nevedia dohodnut. my fungujeme takto. 😉

baklik
2. feb 2013

celkom zaujimava diskusia sa tu rozbehla.... tiez nemame spolocne ucty. kym som nebola na RD, tak mi to nevadilo, vsetky vydavky sli na polovicu a zvysok, kolko si kto usetril, tolko mal. ako som vsak na RD, uz mi to po voli, pravdupovediac nie je, aj ked nemam len prijem z RD, ale zhruba tolko isto aj pomimo. ale stale je to ovela menej ako som mala, ked som zarabala. lenze drahy si tak zvykol na osobitne ucty, ze na spolocny ucet aj po viacerych porozpravaniach sa jednoducho nepristupil. tak som to vyriesila tak, ze vsetky vydavky na byvanie plati on, poslem ho na nakup a napisem, co treba kupit. samozrejme, niekedy potraviny kupujem aj ja, neda sa inak a s vecami pre maleho je to tiez tak, ze je to na dohode, ale zvacsa necham zaplatit jeho. ale pravdupovediac, uplne mi to takto nevyhovuje, viac by mi vyhovoval model, ze moje aj jeho prijmy na spolocnom ucte, z ktoreho sa budu vyplacat vsetky pravidelne platby a zvysok sa minie, ci uz na oblecenie, drobnosti, vylety... no co uz.

baklik
2. feb 2013

este dodam, ze my vsak nie sme zatial manzelia, aj ked fungujeme ako rodina, hoci s osobitnymi uctami....

sirinka
2. feb 2013

@sibare 😀 😀 😀 no dovera je to taka, ze zverim svoje tazko zarobene evrace kludne do ruk mojho partnera, nepotrebujem si ich skrblit potajme a s laskavym pohladom mu vlozit par bankoviek do penazenky, ked ma s horucou laskou v srdci a neznym hlaskom poziada o pomoc a pritom sa tvarit neskutocne slobodna, lebo maaaaam svoj vlastny ucet.....

alice107
2. feb 2013

@sibare manzelstvo moze fungovat dobre len tam,kde obaja partneri maju rovnaku viziu zivotnych postojov. a je rozdiel technicky aj pravny,ak ucet je spocny alebo prostriedky prichadzaju na meno jedneho z partnerov. takze aky ucet by to nechcel jeden z manzelov?
pretoze nejde len o ucet ako taky .ale hlavne o prostriedky na nom. ake su to prostriedky .z akeho obdobia.z obdobia pred uzatvorenim manzelstva,po uzatvoreni, z bsm,odeleneho institutu vlastnictva?

erikasadek
2. feb 2013

ahojte za seba mame jedne spolocny ucet a ani by ma nenapadlo mat dve rozdielne.....
moj muz je nazoru ze on je muz a on sa stara o rodinu takze jeho povinnost je zabezpecit aby sme mali co jest a kde byvat... a nie moja..
spolocny ucet spolocne peniaze, spolocny byt a spolocny zivot spolocne starosti ako aj radosti... 😉
chapem zienky ktore si robia zadne dvierka.; urcite viete preco to robite......;
kazdy mame inu predstavu co sa tyka dovery... 😉

sibare
2. feb 2013

@vadimka Ja ti verim, ze si manzelom doverujete. My mame oddelene ucty. Tiez si doverujeme. Vy ste si na znak dovery zalozili jeden ucet, lebo verite, ze ho budete spolu zodpovedne spravovat vo vas prospech. My mame dva ucty, lebo verime, ze kazdy z nas dokaze peniaze zodpovedne spravovat v prospech rodiny. Dve strany jednej mince. Ci lezi panna alebo orol, minca ma rovnaku hodnotu. Preto mi pride argument o dovere v prospech spolocneho uctu ako vysostne nelogicky.

adulik23
2. feb 2013

@erikasadek preco taka podozrievavost? ake zadne dvierka? 😕
moj muz ma presne rovnaky nazor ako tvoj. tvoja druha veta u nas plati na 100%.

akurat nemame 1 ucet, ale 2. raz som mu navrhla, ze necham posielat aj moje prijmy na spolocny ucet, ale odmietol to. on nas zabezpeci a to co na mojom ucte zostane je prijemny bonus. 😎 pre nas vsetkych.

alice107
2. feb 2013

@adulik23 je len na tebe ako si zariadis zivot.ale nechapem,preco by tvoj manzel nemal vediet co stoji kozmetika,sandale a podobne? 😉 vidis,to je to co som pisala.ty sa bojis jeho reakcie na to co kupis? vidis,a to je problem v manzelstve.nedoveruje ti manzel? alebo ty sama sebe? radsej zatajis nakup ci cenu? prepac mi,ale to robia male deti .nie dospeli ludia.ja si takto fungujuce manzelstvo neviem predstavit. bud su odelene majetky alebo nie.a karta k uctu ineho je len karta k uctu. to nie je spolocny ucet.tam sa da nastavit majitelom uctu limit.a su problemy ak nieco sa vyskytne.
nikdy ma nenapadlo za roky manzelstva tajit manzelovi co co stoji.z akeho dovodu by som toto robila?mame spolcny ucet a nemam problem si kupit co povazujem za vhodne a potrebne.a nemusim a nechcem manzelovi klamat ci zatajovat kupu ci ucty nebodaj. a on to iste v opacnom garde.

sibare
2. feb 2013

@sirinka No ak mate rovnocenny doverny vztah, nevidim dovod, aby manzel chodil za tebou s horucou laskou a neznym hlaskou zobral o pomoc a ty si sa citila hyper slobodna. Normalne by prisiel ako rovnocenny partner s tym ze je taka a taka vec.....a v taky cas ty nebudes citit ziadny falosny pocit nezavislosti.

adulik23
2. feb 2013

@alice107 existuje este jeden dovod, preco nemusi vediet co kolko stoji. 😉

amouramour
2. feb 2013

@adulik23 asi tak, ale mozno myslia skutocnu lasku k peniazom🙂za spolocny ucet su vacsinou zasadne ludia, ktori su ta financne menej prispievajuca polovicka🙂...ako neviem si predstavit, ze si manzel pozrie na vypisoch kolko stal darcek...my mame kazdy svoj a funguje to super🙂

sirinka
2. feb 2013

@sibare ty si pisala o "prosbe" o pomoc 😉

libka1
2. feb 2013

@amouramour ja som vynimka, bolo obdobie ked som zarabala 2x tolko ako moj manzel a bola som za spolocny ucet, ked som na rodicovskej zaraba on niekolkonasobne viac ako ja a tiez je za spolocny ucet 😉 proste nam to tak vyhovuje... nikdy sme nad inou alternativou ani neuvazovali, a v zivote sme temu peniaze ani neriesili, hadky o peniazoch ani nehovorim, za cele nase manzelstvo - zatial 6 rokov sme ziadnu nezazili...