Spor o starostlivosť: Ako riešiť dohodu o dome?
Ahojte. S manzelom byvame v dome jeho rodicov spolu so svokrovcami. Po svadbe som ja naivne vrazila do domu vsetky svoje peniaze lebo to tu nebolo obyvatelne. Par rokov po svadbe manzel uzavrel dohodu so svojou sestrou, ze ona mu da svoj podiel na dome s vecnym bremenom dozitia rodicov. Takze dom je prepisany na manzela. Ja som bola neviditelna cely cas. Teraz je moj manzel postihnuty a staram sa o neho a o nase dve deti. Co robit s tou dohodou co si dali manzel so sestrou? ja padam na hubu uz z toho, ze sa staram o neho a ona nase deti nie to este o svokrovcov, ktori su uz stari. Ako by ste to riesili?
@terezka1947 ved peniaze su manzelove ...cely cas to tu hovorim mal by mat z coho zaplateny ustav
@mata0410 ty chces odísť a predať dom? Budeš mať na nájom a manžel na ústav? No ale veď si situáciu mala napísať rovno na začiatku,tu po troške píšeš,nikto z toho nevie vyjsť.
A čo so svokrovcami?či nechceš dom predať,iba tak sama s deťmi odísť a manžela dať do ústavu?
Opýtaj sa právnika, co táto formulácia presne znamená. Myslim, ze právo dožitia neznamená, že sa o nich budeš starať. Má im zostať iba strecha nad hlavou.
A ešte by som chcela dodať k tým tvojím oknam, stierkam a podlahám. To si tam za 12 rokov bývania nechcela ničím prispieť? Mne to prípada úplne adekvátna čiastka a príspevok niekde, kde bývaš zadarmo. Keby to bolo opačne, tak chlapa by ste vycicali do poslednej mince a tu sa tvárite, že by si mala kúpiť maximálne dva uteráky a tým je to vybavené. Ak ponúknem životnému partnerovi možnosť bývania u mňa, považujem za samozrejme, že tam niečím prispeje. Takisto by som ja prispela, keby som išla k niekomu bývať a nečakala by som, že sa zadarmo budem viezť. Je smola, že u vás to takto zle vypálilo, keby to vypálilo opačne,to by si vyhrala.
@mata0410 ty chces odísť a predať dom? Budeš mať na nájom a manžel na ústav? No ale veď si situáciu mala napísať rovno na začiatku,tu po troške píšeš,nikto z toho nevie vyjsť.
A čo so svokrovcami?či nechceš dom predať,iba tak sama s deťmi odísť a manžela dať do ústavu?
@terezka1947 mam na vyber ostat v dome ktory neutiahnem alebo si najst najom .. co by si si ty vybrala, keby som dala manzela do ustavu tak by som chodila aspon do prace,
@mata0410 Poradit ti neviem,ale teda sucitim s tebou. Ostala si v hroznej situacii,ktori by vycerpal kazdeho. Co ti tu pisu je nelidske. Pisu to prave zeny,ktore cele dni riesia,co si kupia,kam pojdu na dovolenku a nemaju sajnu,co je to ocitnut sa v takejto situacii. Bohuzial pochybili ste na zaciatku. Mal sa dom napisat na vas oboch. A clovek musi ratat s kazdou situaciou. To bremeno si malokto uvedomuje,ze to znamena,ze realne tam ten clovek ma pravo dozit. Toto by bola otazka na pravnika ako to vyriesit.
Aj tak nechapem, co to riešiš na MK. Naozaj treba pravnika, nejaku starostlivosť. Riešiš tu to, co si nevyriešila dávno. Neinvestovat do domu, kým nie je napísaný aj na teba.
@terezka1947 mam na vyber ostat v dome ktory neutiahnem alebo si najst najom .. co by si si ty vybrala, keby som dala manzela do ustavu tak by som chodila aspon do prace,
@mata0410 veď ja sa ti nevysmievam, iba sa pýtam na fakty.
Ani,príde mi to ok,že pôjdeš preč, dáš manžela do ústavu a pôjdeš do práce. Takže čo potom riešime?
No a dom,keďže je manželov, i tak raz zdedite.
Opýtaj sa právnika, co táto formulácia presne znamená. Myslim, ze právo dožitia neznamená, že sa o nich budeš starať. Má im zostať iba strecha nad hlavou.
A ešte by som chcela dodať k tým tvojím oknam, stierkam a podlahám. To si tam za 12 rokov bývania nechcela ničím prispieť? Mne to prípada úplne adekvátna čiastka a príspevok niekde, kde bývaš zadarmo. Keby to bolo opačne, tak chlapa by ste vycicali do poslednej mince a tu sa tvárite, že by si mala kúpiť maximálne dva uteráky a tým je to vybavené. Ak ponúknem životnému partnerovi možnosť bývania u mňa, považujem za samozrejme, že tam niečím prispeje. Takisto by som ja prispela, keby som išla k niekomu bývať a nečakala by som, že sa zadarmo budem viezť. Je smola, že u vás to takto zle vypálilo, keby to vypálilo opačne,to by si vyhrala.
@katkazatka Ja by som teda do cudzieho domu neprispela. Pokial by som tam nemala podiel,laska moze ist do prdele. Tu vidime ako to dopadne. Takisto v mnohych inych pripadoch, kedy sa musia vlacit po sudoch a dokazovat svoje investicie do cudzieho domu.
@mata0410 prečo neutiahnes dom? Ved aj z dochodkov svokrovcov nech ide na dom. V dome su vydavky oveľa menšie ako v panelaku.
@mata0410 prečo neutiahnes dom? Ved aj z dochodkov svokrovcov nech ide na dom. V dome su vydavky oveľa menšie ako v panelaku.
@anonym_121ffa v dome , pokiaľ je starší a predpokladam dvojgeneračný,atď nzatepleny, nejaké väčšie záhrady,trebárs kúrenie,atd riešené drevom a kadečo ine. Vždy niečo v Starom dome odíde a vždy si to stávkové výdavky,keď nie tisickove...nemusí byť vždy lacnejší ako byt.
@anonym_121ffa to som mysela ked umru uz maju vyse 80r.
@mata0410 teraz zase riešiš, co budd, ked zomrú??? Nemas vyriešené súčasnú situáciu a riešiš veci, ktoré ešte nenastali.
@anonym_121ffa Ktovie aki su svokrovcov. Srdiecka to asi nebudu,ked nemaju radi ani vnucata.
@marca12 tak preto tam hádam nebýva niekto dobrovoľne s nimi niekoľko rokov, keď bol manžel ešte v poriadku, no nie? Ale tak zadarmo bývať je dobrá vidina
Tato diskusia by mala vyjst v kniznom vydani a kazdej, ktorej co len napadne ist byvat k svokrovcom, to obuchavat o hlavu, az kym nezmeni nazor. Lebo stale sa najdu nestastnice, ktorym to pride ako dobry napad😐
@katkazatka Ja by som teda do cudzieho domu neprispela. Pokial by som tam nemala podiel,laska moze ist do prdele. Tu vidime ako to dopadne. Takisto v mnohych inych pripadoch, kedy sa musia vlacit po sudoch a dokazovat svoje investicie do cudzieho domu.
@marca12 A ako dlho by si tam vedela bývať zadarmo, bez akéhokoľvek príspevku? Nájom, alebo podnájom by si musela platiť kdekoľvek a urobiť stierky a laminatove podlahy za 12 rokov nie je veľká položka. Mne je úplne normálne, že kúpim práčku, alebo chladničku a podobné vybavenie. Za 12 rokov to bohate využívaš. Keby sem písal chlap, tak všetky by sa tvárili ze minimálne dvakrát strechu by musel vymenit. Okna uznavam, ze je vacsia polozka. Ale nad tym musia ženy rozmýšľať dopredu.
@mata0410 niektoré Vaše komentáre... Samozrejme, že si za to môže sama aj to vie. Ale určite nepotrebuje aby ste si tu do nej ešte "kopli". Podľa toho čo píšeš tak švagriná o Vašej situácii vie. Prečo jej na rovinu nepovieš, že to nezvládaš, pretože ona to nebude riešiť pokiaľ jej to nepovieš
@anonym_121ffa Ktovie aki su svokrovcov. Srdiecka to asi nebudu,ked nemaju radi ani vnucata.
@marca12 Kym sa tam nastahovali, boli urcite ini🙄 (irony on).
Keď rodičia zomrú a ty neutiahneš dom môžeš polovicu prenajať alebo ho rovno celý predať.
Autorka, k svokrovcom kľudne vybav opatrovateľku, máš na ňu nárok a podľa mňa aj na manzela. A podla mna naozaj dožitie neznamená starostlivosť o nich. Právo dozitia by mali aj vtedy, keby ste s nimi nebývali. Takže popýtaj sa na opatrovateľku aj pre svokrovcov aj na svojho manžela. Je to pre teba naozaj neúnosné a nespoliehaj sa, že o chvíľu zomru. Teraz bežne ľudia dožívajú cez 90 rokov.
@anonym_0c7609 preto absolútne nechápem tieto zmluvy kadejaké ešte za života a prevádzanie majetku ešte za života. Lebo potom to takto dopadne. A poväčšinou paradoxne na tom najviac zle dopadnú tí, ktorí celý život si nevedeli obstarať vlastné bývanie a ulakomia sa pod vidinou bývania na hocijakú čertovskú dohodu. Zatiaľ, čo ostatní už v jej veku majú svoje pomaly splatené, tak také ako autorka v podstate nič nezískali. A jeho sestra tiež nič nezískala, lebo darovala svoju časť, o rodičov postarané nemá. A rovnako zle dopadli aj rodičia, došli o dom a nie je toho, kto by sa o nich postaral. A tomu sa povie "rodina"
@sasa1310 Áno, tieto zmluvy majú svoje úskalia,v tom súhlasím, lenže nesmieme zabudnúť a radšej nesudit, že k tomu,aby dieťa, ktoré býva v rodičovskom dome a ráta s tým, že doopatruje rodičov,neraz potrebuje rodičovský dom zveľadiť, opraviť a keď nemá značnú hotovosť, berie úver.Ten nedostane na nehnuteľnosť rodičov, ale len ba takú, ktorej je vlastníkom on sám
@sasa1310 Áno, tieto zmluvy majú svoje úskalia,v tom súhlasím, lenže nesmieme zabudnúť a radšej nesudit, že k tomu,aby dieťa, ktoré býva v rodičovskom dome a ráta s tým, že doopatruje rodičov,neraz potrebuje rodičovský dom zveľadiť, opraviť a keď nemá značnú hotovosť, berie úver.Ten nedostane na nehnuteľnosť rodičov, ale len ba takú, ktorej je vlastníkom on sám
@anonym_0c7609 ale dostaneš hypotéku aj na rodičovský dom. Stačí, keď budú rodičia súhlasiť
@anonym_121ffa to som mysela ked umru uz maju vyse 80r.
@mata0410 prečítala som pár príspevkov a napíšem aj ja k tomu môj pohľad.
Nikto ťa nenútil "vraziť" peniaze do cudzieho domu, toto bola tvoja dobrovoľnosť. To, že si to pred tým neošetrila, je bohužiaľ teraz chýba.
Čo sa týka manžela, ak je to nad tvoje sily môžeš ho dať do opatery nejakého domova. Aj takéto veci sa dejú...
Čo sa týka svokrovcov - dostali si ste vyplatenie od sestry za to, že sa o nich postaráte.. Takže nie si, ako xy rodín, čo ste museli si brať veľkú hypotéky a splácate to 30. rokov. Ty si bývaš zadarmo, asi si delíte si náklady / inkaso.
Hladaj davaj ziadosti na ustav prioritne manzelovi a aj svokrovcom ak s tym suhlasia.
"Vas" ani muzov dom nepredas, kym oni nesuhlasia s vystahovanim.
Muz je v stave urcit ta pred notarom k splnomocneniu na pravne ukony ohladom domu ohladom jeho dochodku? Rozumie co mu hovoris?
Ustav sukromny nezaplatis, hladaj tsky co patri pod VUC. Ten utiahne muzov dochodok.
@mata0410 za 12 rokov platíš 2 úvery na čo? Koľko presne si vrazila do domu? Píšeš ako mongol, sorry
to tu pisat hadam nebudem nie? pisem ako mi to tu skace... tu ide o celkovu ochotu byt tu pre svojich rodicov, ked mi svokra vyplakava, ze ju vlastna dcera nevezme ku kadernicke ked ju prosila lebo sama nemoze lebo nevidi, a pod. to, ze sa mal manzel postarat o svojich rodicov neznamena, ze uz nepridem za svojimi rodicmi lebo su stari alebo ake su dovody ani neviem... takze ved kludne nech si vezme svoj podiel druhy je pre mojho manzela
@anonym_0c7609 ale dostaneš hypotéku aj na rodičovský dom. Stačí, keď budú rodičia súhlasiť
@anonym_5303d6 Vzala by si hypotéku na niečo, čo ti nepatrí a keď sa rodičia pominú, budeš sa o to deliť so súrodencami?Známy pred rokmi riešil niečo podobné.Dom rodičov potreboval veľkú investíciu.Rodicia mu dom podarovali, začal s rekonštrukciou.Ozvali sa súrodenci,ze ich vyšachoval z dedičstva.Dar vrátil a dom sa opravil len čiastočne.Verim tomu,ze keby sa zadlžil bez darovacej zmluvy a rodičia by umreli, súrodenci by si uplatňovali právo dediť bez ohľadu na to, že ako sa vďaka financiam známeho zveľadili dom a pridali na jeho hodnote.Ja osobne by som do ničoho nedala ani cent, kým nie som vlastník a zas, keď niekde bývam, snažím sa to zveľadiť, čo stojí peniaze.
@mata0410 prečítala som pár príspevkov a napíšem aj ja k tomu môj pohľad.
Nikto ťa nenútil "vraziť" peniaze do cudzieho domu, toto bola tvoja dobrovoľnosť. To, že si to pred tým neošetrila, je bohužiaľ teraz chýba.
Čo sa týka manžela, ak je to nad tvoje sily môžeš ho dať do opatery nejakého domova. Aj takéto veci sa dejú...
Čo sa týka svokrovcov - dostali si ste vyplatenie od sestry za to, že sa o nich postaráte.. Takže nie si, ako xy rodín, čo ste museli si brať veľkú hypotéky a splácate to 30. rokov. Ty si bývaš zadarmo, asi si delíte si náklady / inkaso.
@anonym_90a78e ide o zmluvu s dozitim, nie s doopatrovanim. Aspon tak pise autorka.
@januska12323 uprimne? ano boli take chvile ze je toho na mna tak vela, ze by som tu radsej nebola, kto sa nestaral nevie svokrovci uz maju cez 80r. demencia a tak ...a kedy ostane nieco detom? ked manzel umrie? ked sa preda stale musi pokryta starostlivost o manzela z jeho penazi ja si nemozem s nimi robit co ja chcem
@mata0410 ak maju svokrovci cez 80, demenciu atd, manzela chces dat do ustavu... Nie je riesenim predat dom (nejakym sposobom to sudne riesit urcite je mozne), ist Ty s 2 detmi do 3 izboveho bytu, a z domu sa moze platit to co treba platit na svokrovcov a manzela? Ale to je prilis malo info co sa tyka hodnoty domu, realneho zdravotneho stavu, odkazanosti atd... Netusime tiez na co platis dva uvery (a v akej vyske?), ked ste dom dostali, atd atd. Tazko Ti nieco realne prakticke poradit.

@mata0410 keď všetko fungovalo, bola si spokojná. Žiť zadarmo, bez hypotéky, život malina. Ale v manželstve v dobrom aj v zlom. Keď sa treba postarať o svokrovcov, už sa ti to nepáči, vedela si do čoho ideš, vedela, tak nes následky
@terezia74 to ani nie je fyzicky mozne sa starat o 6 Ludi si sa niekedy starala o jedneho cloveka?