Správne rozhodnutie
Opäť raz Vás prosím o vyjadrenie názoru, poprípade podporu v rozhodnutí. Pred nejakým časom som už písala o istom probléme s priateľom. Už niekoľko mesiacov spolu bývame, presťahoval sa za mnou dosť veľa km od domu a tým akoby jeho "povinnosti" v partnerstve skončili. Počas pracovného týždňa žije štýlom " prídem z práce, tým končí deň", nepracuje manuálne, ale aj tak ho práca podľa jeho slov vyčerpáva, v poriadku, rešpektujem to a cez týždeň ho teda "neobťažujem" mojimi požiadavkami. Očakávam, že aspoň víkendy budeme tráviť spolu (inak ako ležaním na gauči pred televízorom), ale on každú aktivitu berie ako trest, nič ho nebaví, nič nové nechce vidieť, nič ho nezaujíma, a teda keď už musí, tak sa "obetuje" a ide so mnou v sobotu na hodinu do jedného a toho istého parku, kedy sa cítim ako pes na venčení, keď sa vrátime domov zase trávi čas pred telkou a keď náhodou spomeniem niečo v štýle "poďme ešte von, niekam si sadnúť", tak jeho reakcia je " boli sme už dnes vonku? boli." je veľký sebec, no je slepý, aby to videl a priznal.
Toto je len príklad, to jeho (ne)venovanie sa mne je evidentné v x veciach.... Veľa krát som mu o tom hovorila, nie som taký gaučový domased, napriek tomu robím kompromisy, ale to je neviditeľné. Včera mi praskli opäť nervy, snažila som sa s ním rozprávať o tom, čo ma trápi, ale bohužiaľ som mala smolu a nevychytala správny moment, lebo bol "unavený" a chcel mať pokoj a spať. Zbalila som mu kufre, naštval sa, ale aj tak tu zostal spať, dnes ráno sa ma pýtal, či teda chcem aby odišiel, odpovedala som mu, že pokiaľ už teraz vie, že sa nič nezmení a bude to ďalej takto, tak by bolo pre nás najlepšie riešenie rozchod, aby sme neboli o pár mesiacov v rovnakej situácii, jeho odpoveď " mám si zobrať kufre teraz, či až keď sa vrátim z roboty?" takže si očividne vybral jednoduchšiu cestu, mne z toho puká srdce, pretože ho ľúbim, zároveň viem, že šťastná nebudem... ako to mám prekonať, je to správne rozhodnutie?
@nickneznamy hm... vies blbe je ze praca ho motivuje a je tam stastny a nedokaze toto stastie dat aj do vasho vztahu...ja mam teda hyperaktivneho partnera🙂 niekedy az moc, u nas presedene dni doma nehrozia... ale niekedy je velmi unaveny z prace a prave tuto emociu prinesie domov - potom pomahaju len dlhe rozhovory...
este mi napada, skusila si mu dat nejake motivacne knizky, ci ked uz len tu telku pozera najst nejaky motivacny speach nejakeho znameho life motivatora? ono sa to mozno zda ako blbost ale napr. mne znovu a znovu tito ludia dodavaju odvahu skusat nove veci, ist za hranice svojho vlastneho ja, nachadzat vela radosti v beznych veciach etc. ... a toto vies tak aplikovat na pracu ako ja na osobny zivot...
@nickneznamy Mne to pripada, ze mu uz viac ako na tebe zalezi na tom domacom pohodli, ktore si s tebou vybudoval, ma svoje bezpecne hniezdocko, kde sa zahrabe a nemusi nic a ty si ho chovas. Len teraz, ked vystrkujes rozky, sa citi ohrozeny a nechce o toto vsetko prist, tak preto to citove vydieranie.
@dai motivačné knihy som mu neskúšala dať, to by bolo zas len " uhm, a toto mi má byť k čomu?" a keby mu poviem, prečítaj si to, prosím, tak to je zas nútenie, alebo príkaz a na just to nespraví, poznám ho lepšie ako ktokoľvek iný... ja som zástancom toho, že v prvom rade sám človek musí chcieť, keď nechce, žiadne motivačné prejavy, knihy nepomôžu... a keď nepomôže ani normálny rozhovor, bez výčitiek, kriku, len jednoducho racionálne a logické argumenty, tak mu už nepomôže asi nič, zmena musí skrsnúť v jeho hlave, on musí chcieť. ja evidentne nie som dostatočne silnou motiváciou k tejto zmene.
@matafen aj ja si myslím, že to tak je. má svoju zónu pohodlia, do ktorej sa jednoducho nesmie vstúpiť, ani ju nijak narušiť.... takýto sebec by si mal ale uvedomiť, že najlepšie mu bude samému, bude mať ten svoj vytúžený pokoj a kľud a nemusí nič, čo sám nechce.
@nickneznamy utekaj od takéhoto partnera...môžem ti povedať, že nebudeš nešťastná iba ty, ale aj tvoji rodičia, ktorí ťa nevychovali pre takéhoto partnera....už teraz ste naladený každy na inu vlnovú dľžku....
@nickneznamy myslim, ze ked si citas svoje prispevky, sama vies odpoved, ci taky vztah chces, alebo nie. mna od byvaleho odhovaralo cele okolie, rodina, priatelia, vsetci videli, ze sa len trapim. bala som sa to ukoncit, ale ked som to po 3 rokoch spravila, neskutocne mi odlahlo. zrazu som sa citila slobodna, mohla som ist von bez toho, aby ma po navrate cakali vycitky. vsetky tvoje prispevky ako keby opisovali jeho, presne aj tie odpovede, vydieranie. u nas to bolo ku konci len o nekonecnych "druhych sanciach", vecne som mu hovorila o rozchode, on vecne sluboval jeho zmenu, samozrejme nic z toho sa nekonalo. ked ma zacal tlacit do zasnub, vraj, aby si ma poistil,vedela som, ze je nacase odist. teraz lutujem jedine to, ze som stratila s nim 3 roky zivota, 3 roky, ktore som ako mlada presedela medzi murmi bytu pred televizorom, zatial co moje kamaratky si uzivali. ale bolo mi to vynahradene, o par mesiacov som stretla super chalana, teraz uz manzela, ktory je presny opak mojho ex 😉
@sjuzan77 verím tomu, že to tak je, že zmena na 99% nepríde, a že keby nie dnes, tak by sme toto isté riešili možno o týždeň, o mesiac, tak ako aj predtým... tiež mám zmiešané pocity a strach, predsa som s nim zažila aj pekné chvíle, ale viem, že to musím spraviť a asi radšej trpieť teraz nejaký čas, ako potom celý život...
@nickneznamy nechaj ho niekomu, kto bude rovnaký ako on... domased. budú spolu šťastní. a ty si nájdi takého, čo s tebou bude chodiť, kam chceš a bude z toho mať radosť.
@maria1989 @nickneznamy Presne tak. Ved su aj take baby ako on, co su stastne doma a nic viac nevyhladavaju, poznam zopar domasediek. Nie je na tom nic zle, pokial to tak vyhovuje obom partnerom. Ale ak ste tak diametralne odlisni, trpis ty aj on, tak preco branit stretnutiu s niekym, kto sadne lepsie? 😉
@nickneznamy skus si predstavit, ze by si s nim mala deti ... deti potrebuju rezim, vychadzky, ihriska, pobyt na cerstvom vzduchu, nie v skuse huciaci televizor,pc alebo tablet ... bude skoro nemozne, aby si to s detmi a takymto partnerom zvladla bez ujmy pre teba a tie deti .... mozno si on najde nejaku domasedku, ktora neodlepi oci od tv a pc, a budu spolu stastni .. ja by som ho nechala ist. ked sa teraz nepremoze, a zrejme to nema ani v krvi, ze by tuzil po nejaom pohybe alebo programe, tak potom ked si ta zaisti detmi tak to uz bude cisty konec.
ja mám celkom dosť, stále obviňuje mňa, čo on všetko pre mňa spravil, ako sa on veľmi obetoval, vraj ja to nevidím... ja to vidím veľmi dobre, sebareflexia u mňa funguje našťastie velmi dobre, preto viem, že kto a čo spravil pre toho druhého... mňa najviac mrzí to, že je tvrdohlavý, nepripustí inú pravdu ako svoju a hlavne tvrdenie " neznášam, keď ma niekto do niečoho núti" použité na moje prosby typu " poďme von, je krásne, prosím", tak to už je fakt nad moje chápanie...
už tu máme dokonca aj novú verziu, vraj v tomto meste, kde bývame sa nedá robiť to, čo ho baví ( vraj " autá, technika, atď.")... v meste, kde žije asi 1.5 mil. obyvateľov a deje sa tu nekonečne veľa vecí a akcií, on nemá čo robiť...je tu 4 poschodové technické múzeum, ani jediný raz nepovedal, že by tam chcel ísť... ja už ani neviem prečo to sem všetko píšem, asi potrebujem aby sa mi len ulavilo...
ja sa bojím, že to nezvládnem, zase si nechám nejaké sľuby natlačiť do hlavy a budeme tam, kde predtým...
@nickneznamy Ak tie kufre zoberie prec, tak ho uz s nimi nikdy k sebe nepustaj! To taki robia, ze sice odidu, ale potom sa im nechce starat sa samym o seba, tak sa chcu vratit k svojmu komfortu, kde sa o nich staral druhy. Vztah je aj o spolocnych zazitkoch, chvilach... To vztah utuzuje. Ak s Tebou nechce travit volny cas a televizor je lepsi spolocnik nema takyto vztah zmysel a urobila si pre seba to najlepsie. Chod von medzi ludi. Coskoro sa najde ten pravy 🙂
@nickneznamy Ahoj, nečítala som príspevky, ale odpoveď na otázku, či je to správne rozhodnutie, je: ÁNO! Chápem, že Ti je to ľúto a bolí Ťa srdce, ale to je niečo, čo prekonáš, len to chce čas. Keď ešte nie ste manželia, nemáte deti a on už teraz, ako mladý chalan (netuším, koľko má rokov, ale predpokladám, keďže nie ste manželia a deti ani len nespomínaš) je po robote unavený a nič sa mu nechce, tak to sa do budúcna zvykne len zhoršiť. Predstav si vás dvoch o pár rokov, Ty s dvoma deťmi na krku a k tomu muž, čo Ti nič nepomôže, nikam vás nevezme s deckami na výlet, kým budú malé, nepôjde ani kočíkovať, aby si mala trochu pokoja aspoň na tie domáce práce.... Buď rada, že to máš možnosť vyriešiť ešte kým to nezašlo priďaleko, čiže kým nemáte deti. Držím palce a neboj, zlomené srdce sa po čase zahojí.
@nickneznamy A nezabudni vymenit zamok na dverach!
@evamarek77 to som mala v pláne, nebiť doma... ale vraj počká, kým prídem a ešte sa dokonca na mňa teší...
@nickneznamy ja by som tie kufre pred dvere asi nevykladala, predsa ste niečo spolu prežili, ale nebola by som doma sama. Zavolaj si kamarátku, buďte oblečené, obuté - na odchode, skrátka čakáš, až si spakuje veci a odíde. Mal more času niečo zmeniť, alebo to riešiť, ale zjavne mu to vyhovovalo tak, ako to bolo 😠 .
@timea7 on nejde domov z prace s tym, ze idem si po veci a idem prec... ja to uz poznam, bude tu zase robit cirkus, 100 x sa ma spyta, ci NAOZAJ chcem aby odisiel, ci uz ho nelubim, nemilujem, podobne vydieranie... a veci mu pred dvere samozrejme nevylozim, to nie... ja sa ani nechcem rozist v zlom, lubim ho, chcem aby bol stastny, no chcem byt stastna aj ja...
@nickneznamy Ja som s mojim ex chodila 4 roky, posledny rok som s nim uz byvala v jeho byte, ale u rodicov som stale mala svoju izbu aj s vacsinou veci, takze ja som sa jedneho pekneho dna, ked nebol doma, zbalila, odisla a nereagovala som na ziadne aktivity z jeho strany (a bol to fakt intenzivny teror). Ale ja som bola pevne rozhodnuta a uz som ho nelubila. Ty mas horsiu situaciu, pretoze on je v tvojom byte, pracu ma v tvojom meste a domov ma 400km daleko. Nejaky cas to potrva, kym si zariadi nejake byvanie, podnajom a za tu dobu ta zasa zmanipuluje a bude vsetko po starom... Ale mam pocit, ze ty vies, ako to dopadne.... Ked ho lubis...
@nickneznamy práve som to dočítala, bud mu tie poondiate kufre zavez taxíkom do práce alebo si zavolaj niekoho domov a vybavte to pred dverami. Času mal dosť. Inak, ak už ho pustíš dovnútra, strč mu do ruky ovládač a zapni telku, nech ide teraz do toho čumieť, keď bez toho nevie prežiť ani deň. A nie aby ti omieľal tie svoje sľuby, z ktorých aj tak nič nebude.
@nickneznamy kopni ho do riti, nech ide hnit niekde inde .... hlavne, prosim ta, nenechaj sa uz dnes ukecat a fakt ho s tymi kuframi posli kade lahsie .... on si evidentne mysli, ze ta ukeca a vobec ale vobec ta neberie vazne ...
@nickneznamy Tak to si mala napisat, ze uz si ho raz takto vyhodila. Samozrejme, ze to teraz nezobral vazne, ked ani minule sa neodstahoval... Takyto vztah je o nicom. Vyhrazky vyhodenim pomozu na par dni a potom opat stare kolaje. Je to Tvoj zivot. Vymen kluc v zamku a bude jasne, ze je koniec. Ale ak ten koniec nechces, tak sa nabuduce nevyhrazaj odchodom.
@nickneznamy práve pre ten cirkus tam nebuď sama, akurát by som vymenila kamarátku za kamaráta, takého vyšportovaného, že keby boli problémy, tak ho vyšmarí aj s kuframi....nie, ideálne by bolo, keby tam boli dvaja, napr. kamarátka s partnerom. Možno by bolo fajn, keby tam boli bez teba, to už zváž sama. Popredu mu povedz, že nie si zvedavá na žiadne komentáre okolo toho, ani tebou nepohne žiadne vydieranie, bola by si rada, keby si zobral veci a odišiel, želáš mu všetko dobré a dovidenia.
ráno bol dokonca ešte taký štedrý, že mi povedal, že ak chcem aby zostal, tak mu tie kufre mám vybaliť a že keď s ním byť nechcem, tak sa zoberie a pôjde preč... poznám ho, nebude to také jednoduché.
@matafen byt je môj... mám strach z toho, že kam pôjde, ozýva sa vo mne taká ta lútosť, alebo ako to nazvať, že veď ho chudáčika nemôžem vyhodiť na ulicu, ale potom si spomeniem aký je on vlastne frajer, ktorý nikoho nepotrebuje a vystačí si najlepšie sám a ta lútosť ma nejak prechádza...
@dzejn80
@emily_666
mne je jasné, že ma neberie absolútne vážne, myslí si, že príde domov a hodím sa mu okolo krku a budem ho prosiť aby zostal... včera večer sa zbalil, vyčítal ako som rozhodla za neho, ale keby chcel, tak tie kufre vezme a ide preč, nečaká do rána, tak isto by mi ráno nehovoril, že si vezme tie veci večer po práci, ale zobral by si ich hneď....
@timea7 🙂 vyšportovaný kamoš by nepomohol, môj partner má necelé dva metre a cez 90 kg, ale chápem, ako si to myslela 🙂 to som všetko povedala, že nemáme ďalej čo riešiť, žiadne zbytočné debaty, ktoré nikam nepovedú ma netrápia... aj tak to bude skúšať, vydierať a vyčítať, ako ho poznám... ale vidím to tak, že príde, stretneme sa vo dverách, pôjdem preč. bude po jeho, že sa stretneme a snáď mu to bude stačiť.
@nickneznamy kufre by som vylozila pred dvere, do zamky strcila zvnutra kluc a sadla na balkon s flasou sektu.
@nickneznamy štedrý? Ty mu máš vybaliť kufre? Chlapec asi fakt nechápe, že je ti k ničomu....Ak by si potrebovala pomôcť, môj partner aj môj syn tiež majú takmer dva metre a vyše 90kg... 😀 Prečo ťa trápi kam pôjde? Kde bol dovtedy, kým sa k tebe nasťahoval? On si z teba vyslovene robí dobrý deň, stále si myslí, že si len žartovala, nevidí a nechce vidieť, že máte každý iný životný štýl. Verím, že to zvládneš, kľudne ho môžeš čakať s kuframi pred dverami a nemusíš ho ani do bytu pustiť a je vymaľované. Na akékoľvek jeho reči reaguj úsmevom, maximálne mu povedz, že nemieniš svoje mladé roky tráviť hnitím pred TV
@nickneznamy ma ta tam kde ta mat chce... preco si dovolila aby vcera vecer este ostal v noci?
prajem ti vela sil, aby si to dnes zvladla... a a by si ho pekne vypoklonkovala zo svojho zivota.
a presne ako pise
@timea7 - ani nepustit do bytu... kufre pred dvere, max pockat na schodoch ked pride z prace... a dovi, dopo.. samozrejme na dverach uz vymeneny zamok.
@timea7 "štedrý" som samozrejme myslela ironicky, pochopili sme sa snáď 🙂 robí si srandu, neverí tomu, že som schopná ho vyšmariť von, vidím to na tom jeho správaní, ešte stále nemá nejakú pokoru, stále si myslí, že je na koni... ako mi môže povedať, že on neznáša keď mu niekto rozkazuje? preňho je rozkazovaním návrh " poďme von"... pýtala som sa, že prečo teda nikdy nenavrhol niečo sám od seba, aby mne urobil radosť a zároveň sa vyvaroval môjho "rozkazovania", vraj sa tu nedajú robiť veci, ktoré by jeho zaujímali... zas len ja, ja, ja...

Proste my si robíme naschvál. Aké milé..........
@nickneznamy Mrzí ma to, myslela som, že je to len u nás. Mrzí ma, že sa s tým naozaj nedá nič robiť. Škoda.
Radšej asi z kratšej cesty, prídu záväzky.
Je to smutné.