Sťahovanie z domu do bytu
Ahojte, čo by ste robili vy? Zostať alebo sa prestahovat? Baby viem, že väčšina má sen ísť z bytu do domu. Lebo však dom, dvor, väčšie izby, prípadne terasa a bazén.... Ale teda u nás ide o opak. Predávame náš dom (nie kvôli peniazom) a ideme do bytu. Domček máme 50 km od Bratislavy, malá dedina kde nie je škola, škôlka sú spojené všetky triedy spolu aby mali aspoň 20 deti jednu triedu. Obchod každú chvíľu zatvorený, poštu zrušili a autobus k nám ide len ráno, okolo obeda a večer. Takže sme sa rozhodli dom predať a ísť do bytu. Takto sme odkázaní na 2 auta, deti cestujú dlho do školy, syn má školu v BA stredoškolák a cestuje 85 minút ráno a 90 minút po škole s tým, že musí ešte slapat 3,5 km pešo domov. To že nie sú chodníky je asi každému jasné. Dcéra chodi do školy o dedinu vedľa. Vozime ju. Za prácou cestujeme obaja do Bratislavy. Každý z rodiny nám iba vyhadzuje na oči, že či sme normálni že ideme predať dom, že je veľký, že je krásny - toto áno, však deti majú detské izby 25m2 to v byte mať nebudú ale ....... Nemajú žiadne krúžky, syn nemá veľa kamarátov - jedného od nás z ulice mal ale odsťahovali sa tiež skrz detí.... Už aj muž začal že či teda nedám výpoveď a nebudem voziť deti aby sme nemuseli predávať dom... Že mu rodičia povedali, že je hanba predať dom a ísť do bytovky. Viem, že v BA sa dá kúpiť aj dom, no zase haraburdu starú nechceme a na nový pol milióna eur nemáme takže sme sa dohodli na 4 izbový byt. Ten byt ktorý sme si vyhliadli má 90m2 nie je to veľký byt ale myslím si, že deti tam budú šťastné. Ihriská, kamaráti, škola blízko, krúžky, voľný čas sa dá tráviť hocikde a nie iba na dvore.... Jedno auto môžeme dať automaticky preč pretože pár metrov stojí autobus a chodí každých 7 minút.
@gabrielabydzo Prečo to berieš tak osobne? Téma je o dedine panubohu za chrbtom 50 km od miesta, kde táto rodina musí dennodenne dochádzať, bez základnej infraštruktúry, bez poriadneho autobusového spojenia, zatvoreneho obchodu a pošty. Autorkin muž nebedaka, lebo on má zjavne na starosti dochádzku do a z práce a jeho riešením je, aby sa žena teda vzdala práce, aby sa všetko stihlo.
@marsmykkok no tak ty si prípad ako si to komplikovať. Ja nápr určite lieky nezozeniem v hoc ktorej lekárni. Ale je najmenej tam zavolať ešte v ten deň Alebo na druhý Ich mám. Žiaden recept keďže máme erecept takže ti to vyberie hoc kto aj dobrý sused
nedívať sa nikoho ale len na seba. Ja som z takej dediny ako opisuješ, možno to je pre niekoho výhra, ale my sme sa ako deti uchodili peši , zima - leto ,žiadne ihrisko, málo detí, v škole tiež minimum možnosti , krúžkov, všetko ďaleko .Keď som začala chodiť na strednú, dochádzať každý deň 30 km🙈 Takže z môjho pohľadu nie. Máme tri deti, najstaršia začala chodiť na osemročný gympel čo máme pred domom, rovnako ako ihriská pre mladšie dcéry, obchod za domom, okrem toho nebývame pri hlavnej ceste takže kľud, veľa zelene, nemenila by som. Kúpili sme si záhradu na dedine, kde chodíme cez víkendy a to mi úplne stačí.
@maris5 my to máme tak. Máme dom s veľkým pozemkom asi 2000m2, a v meste malý byt. Teraz v lete som nebola v byte už hádam dva týždne, sme buď rozcestovaní alebo na dome. V zime sme zas viac v byte.
Druhá možnosť je mať normálne byt a k tomu chalupu, ale my potrebujeme mať veľa priestoru na pestovanie...
Ja bývam v Borinke,máme obchod, škôlku, poštu, lekára. Stupava je 5km a tam je všetko. Bory mall za 20min.
Zatiaľ sa mi zdá vybavenosť dostupná, aj keď autom. Busy ok celkom.
Dom mám preto, že som chcela záhradku pod oknami, nestačilo mi z bytu dochádzať do nej len na víkend. Nadšenie zo záhrady opadlo, teraz na mňa kuká z každého kúta len robota. Zato vysedávanie na terase, kontakt s dvorom, kúpanie v bazéne, krásna príroda hneď za domom, macka, pes a srnky rovno za plotom, to mi vyhovuje ohromne. Len je dom dosť veľký, ale zatiaľ stíham. Kosenie zatiaľ muž zvláda.
Do Bratislavy sa snažíme nechodiť a keď musíme, tak len na otočku, nemáme nervy na ten ruch.
My sme si presne takto kupili dom od rodiny ktora sla do mesta na byt tak ako vy a rozhodli sa ani byt uz nekupit a prenajať,ze keby sli deti na vysku presťahujú sa zas inam alebo do zahraničia
My sme zas koli.postihnutej dcere a tichu potrebovali dom a zahradu,susedia z bytovky nasnuz nenavideli koli jej zjapotom.... No a uplne chapem vasu situáciu, veď nebudete musiet nic rovut zas v záhrade a.pojdetw do parkov
ja by som sa niekedy tiez najradsej vysrala na dom a išla do bytu. Našťastie už mám prácu len pár metrov. Ale 10 rokov som chodila 30 km a vstávala skoro ráno. Keď deti odrastú, môžete sa presťahovať do domu zas. Byt nemusí byť nutne miesto, kde zostarnete. Moja kolegyňa sa v päťdesiatke presťahovala do domu na dedinu, postavili si domček podľa predstáv. Nikdy nie je neskoro. Deti vám budú vďačné, že v puberte môžu byť v meste a blízko kamarátov. Liezť na nervy si nebudete lebo deti aj tak začnú už tráviť čas viac s kamošmi, prespávať u frajerky ;) Podľa mňa robíte dobre.
Tiež sme riešili podobnú dilemu len v Nitre. Bývali sme síce kúsok 5km od mesta, ale neustále pendlovanie hore-dole, deti zanášať do škôlky a zo škôlky, do práce, do obchodu. Skratka tam nič nebolo, ani škôlka, ani škola, ani obchod s potravinami, nič. Autobus sme neriešili keďže deti sú ešte malé a my ich vozíme, no presne toto nám vadilo- to neustále pendlovanie 3000x denne. Každý nám nadával, že načo sme stavali dom, prečo ho predávame a podobne. Dom sme predali a boli sme otvorení tiež kúpiť byt (jednoznačne sme hľadali novostavbu) alebo sme chceli stavať nový dom. Nakoniec sa nám naskytla príležitosť kúpiť dom (holodom) v top lokalite. Školy, škôlky a obchody máme v pešej dostupnosti. Nikdy sme kúpu neoľutovali, bývame v skvelej lokalite, všetko máme blízko, aj lekárov a dokonca teraz máme aj skvelých susedov- tiež všetko rodiny s malými deťmi. A ešte sa nám aj zadarilo tretie 🙈😹 takže konečné rozhodnutie je na vás, ale čo sa mňa osobne týka, ani by som nerozmýšľala. Tiež sme stali pred rovnakou situáciou a môžem povedať, že sa nám o 100% uľahčil život. Deti sú tiež šťastné, majú tu kamarátov a my tiež. Život v meste je skratka jednoduchší. Ale ja som mestský typ, ja som na dedine trpela.
Pôjdete do domu zase keď deti budú dospelé, zeraz im bude v meste omnoho lepšie. Dobre robis .
Ja som mestsky clovek a milujem Bratislavi, takze moj velmi neobjektivny naozor je ze, urcite chodte spat do BA. Tolko zelene a prilezitosti na vylety sa len tak vo velkom meste nevidi. Bratislava je v tomto ohlade uzasna.
Ale som sokovana z toho manzelovho navrhu ze ty ostanes doma len aby si mohla robit detom taxikara. Ved by ta na tej dedine z nudy slak trafil. a to len preto aby nebol v ociach svojich rodicov za hlupaka co predava dom.
No a deti zvrhli do BA, ale vnúčence nám nosia.
Mňa úplne odrovnalo, že sú ti reči svokrovcov prednejšie, ako tvoje dieťa. Syn cestuje 90minút + 3,5km peši ,v zime to musí byť masaker... A dcéra tiež bude chodiť do školy , tak ju necháš podstúpiť to isté?
Možno by bolo riešenie predať doma kupit ho v inej dedine kde je toho viac blizsie pri Ba..so školou poštou atď, tam uz cenovo sa da kupit schopny aj za cenu 4 izbača (neviem kde ste ten byt našli). Za mňa je to stále lepšie než byt. Ale to je naozaj o prioritách, vidíš ženy píšu hocijako ide o to čo je pre Teba viac doležité ohľadom výhod nevýhod dom versus byt, podľa toho čo píšeš by to bolo fajn rozhodnutie, poprípade ešte nepredávajte skúste na pár mesiacov prenajať a vyskúšať či Vám to bude vyhovovať a potom kúpiť aj to je možnosť. Reči v rodine si nevšímajte ak možem odporučiť je to Váš život urobte tak aby ste mali pohodu a aby ste sa cítili dobre. (My sme sa sťahovali 12 x takže viem o čom hovorím 😂)
@gabrielabydzo ta kým budete mať muža
@chillibubble pravda, však väčšinou majú starostlivosť o deti a domácnosť len ženy na krku.Cize žena sa musí zariadiť tak,aby jej bolo dobre.
Mali sme podobnú situáciu keď som bola dieťa. Bolo vykúpením dom predať a ísť do bytu. Rodičia na to doteraz spomínajú ako na "týranie" deti odrezať ich od sociálneho kontaktu. A to vtedy internet ešte len začínal... Doteraz keď počujem, že ide niekto na dedinu a povie, že veď aj v meste chodí všade autom, tak si predstavím, že čo tie deti, budú mať napr. 13 a namiesto samostatnosti budú odkázané na rodičov taxikárov alebo zriedkavé spoje...
@tehula2016 v ktorej časti mesta ste?
Mne by ziaden dom na svete aj keby to bol zlaty palac nestal za to, aby sme hodiny denne travili cestovanim, to je pre mna najviac zabity cas a este ak je to taka dedina ako opisujes, kde vlastne ani nic nie je a uz vobec by som nedava vypoved, aby som robila sofera detom 🙈
My ked sme hladali byt v BA pre rodinu, tak som chcela, nech je blizko zastavka elektricky aj nejaka priroda atd.
Bory su ale obrovsky projekt 10 etapovy a bude sa tam este dlho stavat, tam by som o “menej susedoch” urcite nehovorila.
Podla mna ste spravili dobre rozhodnutie a svokrovci by sa nemali do toho miesat, nie je to ich vec 🤷🏼♀️
Neviem si predstaviť budiť dieťa ráno o 5:30 aby stihli 90min cestu do školy a ešte zo školy ísť pešo 3 km, nie je to normálne, so predstav ti dieťa že nemá kamarátov, nemá krúžky, sociálne vyžitie na bode mrazu. Ten byt je len dobrý nápad, určite chodte do toho, uvidíš koľko budete mať zrazu času, deti budú samostatnejší, mať kamarátov, vzťahy a pod. A to že raz vyrastú, to hádam každý vie a kľudne si potom môžete kúpiť nejaký dom zas.
Ja som ako dieťa vyrastala v satelite a to mi cesta do mesta trvala len 20 min ale mám na to veľmi zle spomienky. Ako dospelí sme sa odsťahovali a naši ten dom nakoniec aj tak predali a presťahovali sa bližšie do 3 izb bytu a hodnotia to ako naj rozhodnutie, všetko je blízko, autobus stojí na vedľajšej ulici každých 10 min.
Neviem koľko máte detí, ale 90m2 byt podľa mňa nie je malý, skôr naopak 🤷🏻♀️ (v porovnaní s inými bytmi, samozrejme) Neriešila by som, čo hovorí rodina, nič ich do toho nie je. Chápem, že to je nepríjemné počúvať, a poznám tiezo reči rodiny. Toto bude večný boj dom na dedime vs. byt v meste. Veľa ľudí vôbec nevie pochopiť, že ostatní to vidia inak a uprednostňujú tú druhú možnosť…ja vás chápem, žila som na dedine a s manželom sme sa odsťahovali do malého mesta. Som tu o 100% spokojnejšia a vôbec, ale vôbec ma to neláka do dediny. A to sa budeme sťahovat v blízkej dobe a pôvodný plán bol dom. Ale prišli sme na to, že nechceme odísť z mesta a keď nenájdeme dom, stačí aj väčší byt.
Ja som ani nedocitala do konca tvoj prispevok a urcite byt vami idem do bytu. Je ok byt na dedine a v dome, ale nie tak ako pises, bez posty, obchodu, deti zly pristup do skoly atd atd. U vas to ma ovela viac negativ, ako pozitiv.
Fu to je tazka otazka,kazdy ti napise ako by spravil on,ty sa musis poradit s muzom a detmi ci aj oni by to tak chceli.. uprimne reci ako hanba predat dom a ist do bytu,by mi bola uplne u rit*,,my sme sa stahovali z BB z bytu k ZA do domu.. dieta vozim 3xdo tyzdna 5km tam a zpet na kruzok,este ma dva tu u nas.. muz vyberal dom a ja lokalitu a vybavenost-zs,ms,posta,dr,obchody ... nase mesto ma 6,5tis ludi ale stale je to taka dedina.. a to nam vyhovuje... takze,len si sadnut cela rodina a podebatovat.. ja uz by som nemenila,ani muz,my sme sa dohadovali medzi sebou,ze co a ako,kam pojdeme
Este nieco - nie je byt ako byt.
Vas bude velky, a este ak je v novostavbe - paradna izolacia, kvalita materialov, elektroinstalacie, garaz, susedov vobec nepocut.
Na dedine to vie byt horsie - furt niekto nieco pali, pili atd.
Ja ti to poviem z pohľadu dieťaťa ktoré celé detstvo pendlovalo a cestovalo. Hoci to bolo len 25km v tej dobe to trvalo 90minút len na Nivy + 30m do školy v Rači. Keď som mala nultú vstávala som s mamou o 5ráno. Obe so sestrou sme si povedali, že toto už nechceme nikdy zažívať a tak obe žijeme v BA. Môj muž detto, ako dieťa musel cestovať presne ako tvoj syn. Ak ho mama nestihla hodiť, tak šliapal 3,5km cez les a popri hlavnej ceste. Stále spomína ako strašne to nenávidel a má doslova traumu z toho. Takže ste sa rozhodli správne. 90m2 je super byt a Bory sú dobrá lokalita.
@oblecenie99 My sme riešili hlavne to či sa ja dostanem do práce a malá do škôlky.To že sa niekto odsťahuje ani nevie kam,je čisto jeho problém.Ako som písala najprv si zistím spoje,či má dedina školu,škôlku,obchod atď.potom sa rozhodnem či chcem ísť na danú dedinu.Nie prefám byt a potom už čo?No nič.My sme brali nábytok zo 4teho poschodia paneláku,ja sama s mužom.V živote nikdy.Chodiť hore dole raz mesto raz dedina a zas mesto.Si mali chatu na víkend kúpiť.

@gabrielabydzo 😀 jasne ze muzi si to vedia zariadit. na vsetko maju zenu. ich povinnostou je rano odist do prace a vecer sa z prace vratit. autorkin muz dokonca chce, aby bola nezamestnana 😀 to je jeho riesenie...