icon

Starí rodičia a ich vzťah k vnúčatám dnes

7. feb 2024

Veľakrát tu čítam v diskusiách ako starý rodič nič nemusí. Nemá povinnosť pomôcť s vnúčaťom, nemá povinnosť zaniesť do škôlky, zo škôlky, ma právo užiť si starobu. To je v poriadku.

Na druhej strane ako tieto materské dovolenky prežívali naše mamy, staré mamy? Lebo ja si z detstva pamatam najviac svojich starých rodičov, ktorí ma vždy brávali zo škôlky a poobede som bola u nich. Moja mama v tomto mala kľud. Žeby so mnou niekto staval kocky, kreslil, robil rôzne aktivity ako to robia dnes rodicia, si vôbec nespomínam. Keď som bola staršia, dal sa mi kľúčik na krk a celé vikendy ma tým pádom nebolo, rodicia mali veget.

Moji starí rodicia zas pamätajú ako museli chodiť robiť na pole, kopať zemiaky. Raz mi svokor povedal, že moje deti majú pekné detstvo, že oni museli iba robiť a pri motyke toho veľa nenatancovali. Starali sa o prasiatka, husy, kačky. Keď prišiel do školy, našiel odkaz na lavici - pod domov, treba sa ísť postarať, tak išiel rovno domov pomáhať na gazdovstvo. Keď som sa pýtala, kto ich vyberal zo škôlky, tak že sesternice, starší súrodenci (8-7 roční vyberali menších) a keď sa stalo, že zabudli, tak ich učiteľka zo škôlky priviedla domov.

Nie je to už niekedy lenivosť a nezáujem. Zvlášť, keď starším generáciám pomáhali tetky, sesternice, matky z každej strany?

Len ma zaujima odkiaľ sa berie táto novodobá bezcitnosť a egoizmus, kedy niektorí starí rodicia ani netušia ako ich vnúčatá vyzerajú, keby neboli moderné výdobytky, že sa pošle fotografia, pripadne je záujem a návštevy jednostranné zo strany rodičov i keď sú starí rodicia plne mobilní a v sile.

majka35
7. feb 2024

@drahomirrra nezvyknem čítať idpovede, čítala som úvodný príspevok a ten hivorí jasne

autor
7. feb 2024

@minenkak
Ešte raz, lebo si tu pripadam už úplne zúfalá. Ja nepotrebujem mat žiaden kontakt, kľudne ho oželiem. Už som to písala vyssie. Moje deti chcú ten kontakt. Veď to tu píšem stále dokola. Oni sa ma pýtajú. Kde je dedko a babka?

autor
7. feb 2024

@majka35
Tak prečo reaguješ, keď nečítaš odpovede autora? To má potom aby význam, ten tvoj príspevok?

majka35
7. feb 2024

@drahomirrra a si pozornejšie prečítaj celý úvodný príspevok a pochopíš moju reakciu

minenkak
7. feb 2024

Tak im treba povedať ,že doma ,majú svoj život

autor
7. feb 2024

@minenkak
Ďakujem, aj to urobím.

minenkak
7. feb 2024

No vidíš a vec vyriešená a ani to nebolelo

autor
7. feb 2024

@minenkak
Jasne, nemá význam deťom klamať a neustále starých rodičov ospravedlňovať. Nech vedia, že ich nezaujímajú. Aj tak by časom na to samé prišli.

tululu
7. feb 2024

Aj vela starych ludi v zariadeni sa pyta,kde je moj vnuk,kde je moja dcera,preco za mnou nepridu? Kto vie,ci su to ti isti,ktori nikdy nepestovali vztahy.Neviem, nedovolila by som si to posudit, lebo su to tazke veci.Ale ja mam s babkou skvely vztah a na stare kolena ju dokazem obriadit ako babatko,pride mi to prirodzene.Lebo mame vztah.Kazdy nieco sejeme, kazdy nieco budeme zat.

ropucha6
7. feb 2024

Aj tebe sa ulavi, ked to proste zacnes akceptovat ako fakt.

minenkak
7. feb 2024

@ropucha6 presne

kamatopo
7. feb 2024

Zober deti doved k starým rodičom a choď si nakúpiť. A uvidíš aké budú keď po ne prídeš. Možno sa viac pýtať nebudú😂. Čo iné ti po tých 6 stranách poradiť. Vy máte asi dáky nevypovedany problém a tu ho nevyriešis. Každá odpoveď čo ti nesadne je zlá odpoveď. Tak čo chces počuť. Že si tu všetci ponadavame na tvojich svokrovcov či rodičov?

ibatanecnica
7. feb 2024

@betulinka1 ja som to myslela ako zart. Ze nad 60. A jasne babka je ta ktora ma vnuca. A v mojom okoli babky 40 + ani nemam. Netvrdim tym ze nie su. Ale ak sa posuva vek prvorodieciek tak pomaly ani okolo 50ky babky nebudu.

autor
7. feb 2024

@ropucha6
@minenkak
Prečo sa tu zas riešim ja čo a ako beriem podľa vás?
Veď to je absolútne nepostatné.
Cely čas riešim iba deti a cely čas tu diskutujuce riešia mňa a nie čo deti. 😀 s týmto som sa ešte nestretla.

minenkak
7. feb 2024

No ale ty si matka tých detí a zere ťa to podľa toho čo si napísala,zmier sa s tým a povieš deťom pravdu, konečne.Mne osobne naši povedali ,že starí rodičia čo nemali záujem,že proste je to tak si takí a bolo,opýtala som sa či pôjdeme na Vianoce pre Ježiška,nie veď aj tak tam nič nedostanete a to sme boli dvanásť rokov jedine vnúčence a o tie čo prišli sa zaujímali, nikdy ma to nejako netrápilo

cookie29
7. feb 2024

@ibatanecnica ja s Tebou suhlasim... ale musis uznat, ze ludi, ktori su "volni" a nezatazeni nazorom okolia je coraz menej. Mlada generacia je generacia asistovanych ludi... niekde sme sa sklzli z toho "co povedia susedia" z generacie starych/prastarych rodicov na zivot na socialnych sietiach. Staci si pozriet prispevky tu na MK. Samostatnych asertivnych ludi je pomenej. Takze ano ten tlak spolocnosti existuje. Nieco si pridavaju aj mamicky samy, ale tlak je aj bez pozerania a zdielania... a nie kazdy sa vie na to vykaslat. Nehovoriac o tom, ze v skole medzi detmi je "sikana" lebo nemas znackove veci a posledny mobil a si has been.... mne je to putna, uvidim ako budu na tom moje deti casom

cookie29
7. feb 2024

@betulinka1 zalezi kde zijes...akoze ja tych 40+ babiek poznam nemalo... suseda ma uz 3 vnucence a ma nejakych 44 a kusok dalej, ta ma 70 a teda prababka skolakov...

belaaaaaaaaa
7. feb 2024

Tak je doba, že ľudia idú a pôjdu na dôchodok ako fakt starší. Ísť do dôchodku ako predtým 52-54 rokoch. Tak to už hej. To by sa stalo s chodilo na prechádzky
Nás kopnú do zadku a rovno do .. Už to lepšie nebude.. A áno nemajú povinnosť. Buď chce a môže. Alebo nechce a nemôže. Táto doba je veľmi neeprajná a nemám pocit, že to bude oveľa fantastickejšie. Žiaľ. Bodaj by som nemala pravdu.

majka35
7. feb 2024

Hádam ma nechceš zlynčovať, poprípade sa ťa nebudem pýtať na povolenie reagovať... Autorka v úvode jasne a zrozumiteľne napísala svoj názor, že ho potom mení na základe nesúhlasu iných, nie je môj problém... Reagujem na prvý príspevok bez potreby čítať ďalšie reakcie

jarmilaj
7. feb 2024

Ľudia sú rôzni. Babka bývala cez záhradu, v 54r. dôchodkyňa. Ochotne pomáhala všetkým deťom s ich deťmi. Dom dala jednému vnukovi, dožila v domove dôchodcov 😭. Moja mama išla na dôchodok v tom istom roku, keď sa mne narodilo vnúča. Áno, vnúča. Keď som prišla na návštevu, bývalá nevesta ma poslala preč, že mám chodiť, keď bude doma môj syn.

autor
7. feb 2024

@jarmilaj
To mi je ľúto. Neviem si predstaviť niekoho len tak vyhodiť medzi dverami. A ešte, keď chce vidieť vnúča.
Celkovo, ja mám úplne iné skúsenosti, celé si to nedokazem ani predtaviť.

autor
7. feb 2024

@majka35
Mozes mi dať konkrétny príklad a citovať ma, kde mením názor?
Lebo najskôr sa vyjadruješ, že ty ani vyjadrenia autorov v diskusiách nečítaš, ani moje nie. Tak, keď ho nečítaš ako mozes tvrdiť, že niečo mením?
Ďakujem

roxanna
7. feb 2024
lily246
7. feb 2024

Ahoj autorka, úplne s tebou súhlasím, tá veta "starí rodičia nemajú povinnosť sa zaujímať o vnúčatá" je v mojej topke najsprostejších nonstop omielaných výrokov na MK. Všimla som si to už dávno, úplne primitívne nedomyslené vyjadrenie, ešte k tomu bez logického podkladu. V prvom rade, tu nejde vôbec o to, či to je alebo nie je "povinnosť", to nikdy nie je hlavným predmetom tých diskusií. Veď logicky nie je to povinnosť🤦‍♀️, ale predsa ide o obrovské SKLAMANIE tých detí z odmietnutia vlastnou rodinou. Ten nepochopiteľný chlad, sebectvo a nezáujem o najbližšie potomstvo - normálnemu človeku z toho príde až smutno. Tu ti ešte dodajú, že veď normálka, akceptuj to. No veď jasné, že to tie matky nejako akceptujú, ale považovať to za normálne a nastoliť to tu ako štandard? Ďakujem pekne za takú spoločnosť. A tiež vidím že pracujúce babky majú väčší záujem ako dôchodkyňe zaryté v konšpiračných weboch, prehnité znudené doma spiace 16 hodín denne.

jakubrianka
7. feb 2024

@jarmilaj prečo sa z nevesty stala bývalá nevesta? Nepriala ste im? Možno vám nedôverovala, keď žiadala prítomnosť muža. Nevravela ste potom nič poza chrbát synovi?

zazka666
7. feb 2024

Bezcitnost?! Nechápem. Okrem toho všetkých hádžes do jedného vreca. Ak máš problém s tvojimi rodičmi, tak sa posťažuj, ale ostatnychy vynechaj. Mne moji pomáhali. A im rodičia nie. Napr.

zazka666
7. feb 2024

@melanta súhlas

ropucha6
7. feb 2024

Ved to neber v zlom. Deti preziju aj horsie veci ako, ze babka sa malo zaujima…

thoughtfulweirdo
7. feb 2024

Sú starí rodičia a starí rodičia. Nezáleží to od doby, ale od toho, kto to ako v sebe má. Sú starí rodičia, ako je moja svokra, ktorá už v dôchodkovom veku a zároveň stále pracujúca opatruje vnúčatá rada, lebo ju to napĺňa radosťou, láskou, dáva jej to energiu, vracia späť mladosť a vnúčatá si sama pýta. Potom sú starí rodičia ako moja mama, ktorých vnúčatá obťažujú a pokladajú za dostatočný vzťah vidieť ich raz za pár týždňov na hodinu- a to myslím doslova vidieť ako dívať sa na ne, nie venovať sa 😄 a potom je aj ten stred, keď si popri povinnostiach, koníčkoch a oddychu vedia zaradiť do rozvrhu rozumnou časťou aj čas s vnúčatami.

autor
7. feb 2024

@lily246
Napíšem to hlúpo, ale nik nemá ani povinnosť si utrieť zadok po veľkej potrebe a predsa to robíme. 😁 Takze áno, neraz žasnem nad týmito výrokmi “Nik nemá povinnosť” čo za “mudrosti” tu vylezú z poniektorých žien.