Starí rodičia, prečo robíte rozdiely medzi vnúčatami?
Dobry den, co vas viedlo k tomu, ze deti jedneho zo svojich deti “obdarujete” viac (ci uz casom s nimi, peniazmi, atd) a deti od ostatnych deti menej? Dakujem za uprimnost
A to nie len k vnúčatá, ale aj rodičia k svojim deťom, tiež jeden je čierna ovca rodiny 😄
Nasa starka byvala par metrov od nas. Boli sme najblizsie. Ostatné vnucata boli stovky kilometrov prec. Nepamatam si, ze by nam niekedy davala nejake hodnotny dary, skor to boli take malickosti, ze nam priniesla nieco sladké po ceste z obchodu. Ked prisli ostatne vnucata, tak im robila vzdy menu ako v restauracii a ja som u nej nikdy nedostala ani polievku, ved sme mali doma.. rovnako im vzdy kupovala darceky. Ale nemyslim si, ze by nas mala vyslovene menej rada, len ako to uz byva, ked je niekto daleko, tak ti chyba a a mas pocit, ze im ten strateny cas musis vynahradit. Aspon ja som si to tak vzdy vysvetlovala. Starka uz nezije, ale urcite kebyze mam moznost opytat sa jej preco to tak bolo, tak by mi povedala nieco v zmysle, ze to nie je tak, ze ma niekoho radsej, skor ide o nieco zameskane, co sa snazila takto nevedome dohnat.
A ak si niekto mysli, ze to deti nevnimaju, tak vnimaju. Vid.. ja si to pamatam a pamataju si to aj moji surodenci. Bola to trosku krivda v nasich ociach, ale verim, ze jej zamer nikdy nebol zly. A celkovo mi nikdy ziaden extra dar nechybal, skor by som si priala keby sme mohli ist znova na prechadzku ako predtym….. (toto privilegium moji bratranci a sesternice mali velmi obmedzene)
@kavasmliekom mali sme v minulosti hadku, ale to bolo aj na druhej strane, tam uz dokonca chceli aby bol rozvod, ale ustali to. V sucasnosti je to ok, pridu k nam maju sa ako prasce v zite, mne to pride normalne im spravit kavu caj nieco male pripravit alebo ponuknut obed aj ked byvaju par km od nas. Len mi nepride normalne, ze ked nase deti tam idu, a povedia ze su hladne, tak im neda najest, max chlieb s maslom. Druhym vnucatam hned vyvara narychlo nieco, a to byvaju len o 20minut dalej nez my od starkych. Keby to bolo raz… ale je to casto. O darcekoch ani nehovorim.
@0_0 tak toto si pekne napisala ☺️
Tak to áno, zamrzí. Nedokázala by som povedať deťom, že im nedám jest.
K nám chodia manželove deti, a už sa smejem, že mama zase nemusí variť, lebo u nás majú hody 😄 to len čo otvorím dcére, už čo som varila, lebo sú hladné 🙈
Darčeky kupujem všetkým bez rozdielu, či malé, veľké, moje vlastné, či manželove. Nemá ešte vnúčatá, ale ja chcem, aby sa cítili dobre. Samozrejme ze si nenechám 💩 na hlavu. Ale kým sa budú správať prijateľné svojmu veku, tak budú mať všetko, čo mi moja situácia dovolí.
Aky budem mat vzťah s ich rodičmi, mojimi deťmi, nebude rozhodovať, deti za skutky rodičov nemôžu.
Mrzelo ma to,ale skôr kvôli mužovi,jemu to bolo aj vždy bude ľúto,že jeho(naše) deti sú od jeho rodičov prehliadane.Po porode bola taká nezhoda v názoroch,chcela vnučku na prespavanie,lebo prvé vnuca zostávalo u nich na pár dní od narodenia,my sme to odmietli,nechať tam bábätko a rozumiem,že ju to urazilo.Deti už sú veľké,vzťahy také chladnejšie a nečakáme nič,ibaže deti vidia,že ine vnúča je milovane a obdarovávané,platí sa mu školné,ošatenie,obuv,hračky.Je to proste tak,nerob si z toho hlavu,ak to dieťa vníma a je smutné vieš mu to adekvátne vysvetliť.Ak to nevníma,vykašli sa na to.Tiez máš asi v podstate radšej svojich rodičov ako svokrovcov..aj keď to je také porovnanie,no.
@kavasmliekom ja to mam rovnako, dieta je dieta. Vysla som z rodiny, kde rodicia nerobili rozdiel medzi detmi, a ani medzi vnucatami, aj ked napr mam synovca, ktory sa tvari ze ma vsetkych na haku, ale vieme, ze to je jeho povaha a nie je to osobne. Tiez dufam, ze sa dozijem vnucat a nedokazem si predstavit, ze ma tie vnucata budu zboznovat a ja jedne uprednostnim, lebo cosi…
ja ešte nie som babka - a ani nemôžem povedať že ma babka viac ľúbila, ale bola som prvá vnučka, prvé dievča po jej 4 synoch, moji strýkovia boli mladí pubertiaci keď som sa narodila, takže v celej rodine som bola ako malý zázrak… tak ma hýčkali všetci, sesternice boli omnoho mladšie ako ja, tak samozrejme aj ten vzťah bol iný aj keď dufam že nemali pocit že by boli o niečo ukrátené - ale mala som aj so starou mamou aj so strýkmi silnejší vzťah…
@nops a ak si to svojim detom vysvetlila? Dakujem
ide ti o prachy ci pozornost?
A mam aj taku skusenost s mojim dietatom. Moja mama je aktivnejsia co sa tyka obdaruvavania, muzova mama menej a to len v case, ked ma nejaky sviatok alebo su Vianoce. Muzova mama ma dceru, ktora ma tiez deti a tie obdaruvava viac a aj v bezne dni. Ale ja tomu uplne rozumiem. Ja od mojej mami nechcem, aby kupovala az tolko. Ale robi to, mame krasny blizky vztah a tesi ju to. So svokrou vychadzame neutralne a nebavime sa o tom, co je treba alebo čo doma uz ma. Velakrat sme spomenuli, ze nechceme mat doma tonu hraciek. Tak ako by som mohla aj ocakavat, ze nieco prinesie, ked to vlastne ani nechceme. V konecnom dosledku robi len to, že nas respektuje. Ja tu lasku k detom nemeriam darcekmi, ale kvalitnym spolocne stravenym casom alebo pomocu v pripade potreby. Obe strany robia tolko, kolko mozu a ako im to cas a sily dovolia. A ak moje dieta zacne s niecim podobnym, ze dostava malo od toho alebo od tej, tak som pripravena vysvetlit mu, ze niekto nedostava nic alebo ovela menej a lahko sa to muze stat aj jemu, ked bude nevdacny lebo mu nic nechyba.
Pre mna je ovela viac, ze su sucastou jeho zivota, s darmi ci bez.
Mám deti ktoré sú tie menej obľúbené.. majú len jednu babku, ktorá ich určite lubi to som si istá, ale úprimne - no proste ten iný vzťah cítiť.. sú od syna, ostatne ma od dcer..
Tak len napíšem čo mi pomohlo v tomto probléme.. bolo to uvedomenie si, že moje deti sú jedinečné najmä pre mňa a môjho muža.. u nás dvoch budú vždy prijaté a lubene najviac ako môžu.. nemusia byť u ostatných, ale u nás vždy budú.. odkedy som si to tak vnútorne uvedomila, vôbec ma už nerozhadzuje keď vidím že babka má iný vzťah k ostatným vnúčatám.. moje deti sú najmä moje, radi s nami trávia čas, radi sa s nami bavia a ja som za to vďačna.. je super že majú babku, je super že sa aj majú radi aj keď je to o trocha iné ako s ostatnými vnicatami, neriešim to a nepatram po príčine.. je to jednoducho tak..
Neviem. Naš napr jedna babka nemala veľmi rada, lebo vlastne nemala rada našu mamu, jej dcéru (babka bola tvrda zena) a ani zaťko jej nebol po vôli. Čiže z tej strany to bol chlad. Trosku sa to zmiernilo už po tej 80tke. Druhá babka, s ktorou sme býbali na spoločnom dvore nám to vynahradila. Jednoducho aj tí rodicia nemajú toe deti rovnako radi, potom to cítia aj vnúčatá.
Nie ja nerobím rozdiely ani medzi deťmi, ani medzi vnúčatami z pohľadu darčekov atď. ako sa ty pýtaš. To musí byť v povahe toho človeka, alebo je tam nejaká averzia, nevyriešené nedorozumenie. Chápem ako to myslíš, u nás tiež jedna strana starých rodičov robí rozdiely medzi vlastnými deťmi aj vnúčatami. Ale nič s tým neurobíš.
Tak, u nás bolo vždy všetko narovnako. Neviem si predstaviť, žeby robila svokra rozdiely.
Pozri, ani rodicia nemaju rovnako radi deti... preco by stari rodicia mali mat rovnako radi vnucence? A co je za tym, nikto nevie. A ked Ti bude niekto tvrdit, ze ma deti rad rovnako, never. Nemusi nutne znamenat menej alebo viac, ale rovnako urcite nie.
A otazne je aj potom, ci sa to prejavuje. Ja sa kludne priznam, ze napriklad mam synovca a neter a jednoducho synovca mam rada a k tej neteri vztah nemam. Popritom logicky a teoreticky by to malo byt presne naopak (nechce sa mi rozpitvavat okolonosti), ale keby niekto hladal racionalne riesenie, tak by mohol dojst k tomu zaveru. Ale som dospely clovek a snazim sa nerobit rozdiely medzi nimi. Ked dam jednemu, dam aj druhemu.
@jana_eyre_2 u nas podobne, napisala si to pekne. Preto tuto temu ani neotvaram doma, lebo naco. Nase deti maju co potrebuju, lasky maju kopec zo vsetkych stran, to je hlavne ☺️
@0_0 neni to uplne o daroch, je to aj o kvalite straveneho casu.
Vysvetlenie neviem ale napriklad som to vnímala ako dieta. Ze ked prisli ine vnucata, tak vzdy odchadzali s nejakymi peniazmi a nabalenými plným kufrom auta. Toto sa detom podla mna velmi tazko vysvetli. Ze preco oni nedostali. Daj babke 10€ nech im da Akoze nech si nieco kupia. Asi tak by som to spravila ja. Ked budu starsie uz to nebudu tak v vnímať. Ale do určitého veku sa to dietata dotkne. Mna napriklad mrzi viac, ked niektora teta sa vyjadri, ze kolko sme mi od babky dostali. Akoze sme byvali v tom istom meste. Ale to vobec nie je pravda. Nam babka so sestrou nestrkala sto koruny do vacku. A to nebolo, ze chodili raz do roka. Ale chodili casto. Takze aj to vnímanie svojej pravdy je pre kazdeho ine.
Tak lebo to beru tak, ze su panmi situacie a oni rozhoduju kto co dostane kolko a asi ich to bavi byt sefmi
Ja sa nad tym az tak necudujem - napr. svokra ma 10 vnucat, ma radsej chlapcov ako dievcata, lebo sama mala synov a povedala mi, ze povahovo jej viac sedia, lebo nic az tak neriesia... no a z dievcat ma rada tie, ktore jej povahovo viac sedia.
Moji stari rodicia zobrali mna, brata a dvoch bratrancov na prazdniny na chalupu. Neustale zvyhodnovali bratrancov, z jedneho prosteho dovodu. Boli od nas o 5-7 rokov starsi a spravali sa proste vyspelejsie. Po obede sedeli 2 hodiny pred TV, zatial co ja s bratom sme lietali po dvore a boli sme ti "problemovi".
moja mama dostala od mojej baby odpoveď . vnúčence od dcér sú pravé...
mamu to urazilo a nebyť toho že sme boli od domu 200 km vybrala by sa domov aj peši...
a už tu máš že prečo rozdiely... 😉
@jana_eyre_2 chcela si mi nieco povedat?
@deti95060810 noooo tak toto bol moj tajny tip, ze preco 😀 ale napr moji rodicia maju aj vnucata od syna a nikdy ich neukratili, preto mi je toto spravanie cudzie
@basska_b tak porovnavat dorast s detmi je podla mna chore, kazdy clovek si prechadza detstvom. Ale aby som preto dala jednemu darcek k meninam a druhemu nie, alebo jednemu uvarila obed a druhemu dala suchy chlieb… ja ti neviem
uzkozitna mater zrejme :D
''neni to uplne o daroch, je to aj o kvalite straveneho casu.''
neprehanas? niektori rodicov uz nemaju co sa ides porovnavat?

niektori na vnuca seriu. ukludni ta to?