Stíhanie domácnosti popri deťoch
Ženy, viem, že sú medzi Vami aj superzeny, ktoré majú krásne upratane, pozehlene, všade poutierany prach, stihnú ešte aj dobre vyzerať a venovať sa deťom. Bože ako vás obdivujem! bývame v dome. Prízemie, t.j.chodba so šatníkom, botnikom... Potom prvé poschodie, t.j obývačka, kúpeľňa, kuchyňa, WC a izba so šatníkom a inými skriňami, kde sú knihy a iné. A ďalšie poschodie, kde je detská, spálňa, kúpeľňa opäť a ešte jedna izba. Ja to nestíham upratovat. Som chorá z toho bordelu, manžel tiež neni nadšený, že mi to nejde tak odruky. Ja fakt neviem. Tak by som chcela mať krásne, poupratovane.. Mám dve detičky. 5 rokov a 9 mesiacov. Ráno beriem staršiu do škôlky, potom dávam mladšiu opäť spať,.spí cca 2 hodiny. Poumyvam riad, kuchyňa, obývačku poupratujem, dám prať.. Poklad sa mi zobudí. Trošku sa mi zabaví s hračkami, vyvesim prádlo alebo co, ale chcem sa aj jej povenovat. Tak sa mazname, hráme. Na obed príde manžel sa najesť . Poobede dám malú ešte spať, umývam zatiaľ zas kuchyňu, riady. Zobudí sa malá, dám jej Papať, oblecieme sa a ideme do škôlky pre staršiu.. Ideme pešo, aby obe boli na vzduchu 🙂 prídeme domov, venujem sa deťom, prichystam niečo na večeru a ideme sa kúpať a Spat. Obe zastávajú cca 20:30. Ja som unavená (malá sa niekoľkokrát v noci budí a vstavame pred šiestou). Kedy mám upratať ten náš dom??? A pozehlit? Umyť okná, podlahy.. Ako to stihate baby? Potrebujem rady. V noci? Sem tam som mala takú noc, že som potiahla,ale väčšinou fakt nevladzem.
ďakujem za túto tému, ja sa tiež po dlhšom čase cítim pri 1/2 r. bábike ako neschopáčka, ale ono je to taký vek, že dieťa treba non stop servisovať, čím bude staršie, bude to lepšie, pri starších súrodencoch keď staršia dcérka mala tak 2r a syn 4 to bolo už celkom fajn, teraz sa musím zmieriť s tým, že domácnosť musí počkať 🙂 Ak nutne potrebujem upratať 1. zapriahnem manžela, je to rýchlejšie 2. dáva si pozor, či nanosí na topánkach, keď si to aj povysával a 3. staršie deti tiež pomôžu tak, že zabavia najmenšiu.
@timea7 si ma pobavila, ze okna umyvat 5x do roka 🙂 U nas nehrozi. Ak stihneme 2x, ak nie tak iba 1x ( na jar).
@simsalabim ja teraz stiham umyvat tak trikrat do roka aj to nie kazdy rok.. Neviem si to este pri detoch predstavit, asi budem rada ze stihnem na jar, aby boli ako tak ciste. Ale tak je to aj o prioritach. Mam kamaratku ktora mi furt hovori ze je to o prioritach. Pre nu su priorita deti, cize im rada venuje aj ten cas co ma stravit upratovanim.
@somavi kedze mame "len" 3izbovy byt,tak kym som bola doma,som ako-tak stihala (poriadok som ale neriesila,len pred ohlasenou navstevou), okna nam 2xdo roka chodila umyvat studentka.
Ako-tak preto,lebo som mala aj obdobie,kedy som byvala casto chora a mavali sme aj lekarov,s malou sme chodili plavat (aj sme museli,aj chceli) a bola som rada,ze zvladnem trochu deti,mamu som velmi zatazovat nechcela. Inak som to stihala.. No hordie je to teraz,to zadelenie je horsie,kedzz pribudla praca. Vsak to neutecie,vsetko ma to pocka a raz pride obdobie,ked zas budem stihat.
@simsalabim napísala som maximálne!!! Toľko krát ich umývam ja (mám ich osem) a to nemám malé deti, ale moja bývalá kolegyňa ich pretrela každú sobotu....vŕŕŕŕŕŕ. Mala ich síce len štyri plus balkónové dvere, ale aby som ich mydlila každý víkend, to ich radšej sprejom zastriekam. Ale ja umývam okná veľmi rada (inak som normálna), kľudne by som poumývala celej ulici, ak by mi niekto žehliť chodil....najmä košele ma dostávajú do zúfalstva.....
@sardinka335 neboj sa, vyrastieš z toho, ja som sa tiež kedysi vytešovala, keď celý dom voňal a žiaril čistotou, teraz mám už iné zábavky 😎 😎 😎
Inak baby, na čo sú vám veľké domy?! Decká kým sú malé, sú najradšej spolu, rýchlo vyrastú a roztratia sa po internátoch a potom budete rozmýšľať, čo s prázdnymi izbami....
@timea7 no ked sa ponukas, prid k nam ;) Iba v obyvacke ich mam 3 + terasove dvere. Rodinny dom...sice taky malo- stredny, ale okien dost.
@simsalabim obloky kľudne a rada umyjem, aj navarím a napečiem, len žehličku dobre skry a najmä nechci po mne nejakú prácu v záhrade 😎 😎 😎 😎 , tú mám najradšej v zime. 😀 😀 😀 😀
Diky baby za komenty 🙂 prepáčte, nestíham odpovedať na všetky 🙂 ale všetko Som prečítala a cítim sa lepšie 😀 dakujem 🙂
Ja napr vysavam každý deň, 😅 umyvam prizemie-kuchyna obyvachka wc kúpeľňa a izba dlážku každý 2-3 deň,,,,ale prach neriešime napr,klasicky 1x týždenne kedze máme krb a to by som musela aj každý deň,hračky už tiež neriešime,drobný neporiadok tiež nie,inak by sme len upratovali....2 deti práca domácnosť...treba si určiť priority,všetko nemôže byť 100%...
ja napriklad nemam zehlicku, ani mi nechyba. Veci pekne zavesim, aby neboli pokrcene, potom ich pekne ulozim do skrine. Kupujem oblecenie s ohladom na tuto skutocnost. Vysavam raz za tyzden. Okna umyjem raz za rok. Upratujem, ked mam cas a vela ho teda nemam. Tak sa musim prisposobit, lebo ine veci povazujem za dolezitejsie.
@somavi u nás napr. okná umýva manžel, tiež má na starosti komplet kúpeľnu a wcko každý víkend vyleští lepšie ako ja, je hrozný pedant, ja mám na starosti ostatné, ale fakt sa nejdem zblázniť, ked sú sem tam dáke hračky rozhádzané a neutretý prach, no čo hádam ho nebudem utierať každý den? vačšie upratovanie robíme v sobotu a inak len tak, aby sa tu dalo žiť a nezľakla sa nečakaná návšteva, ked príde 😀
@somavi
podla mna robis chybu, ze si veci nechavas strasne nakopit 😖 😖 😖 .
Z toho co si napisala stravis denne vsetok volny cas ked mala spi len umyvanim kuchyne a pranim (neviem kolko spi ale dokopy to budu urcite aj 3-4hodiny 😨 ).
To je strasne vela zbytocne zabiteho casu. Preco neupratujes za chodu 😕 ? My tiez byvame v dome a este mame biely leskly nabytok, no nikdy som netravila upratovanim tolko casu ako ty (radsej ten cas venujem detom). Vzdy po pouziti vratim vec na miesto. Aj s riadmi je to u nas tak, ze ich vsetky davame hned po pouziti do umyvacky. Takze nikdy nie su na linke ani na stole (umyvacku pustam raz denne, vacsinou na noc a rano uz len vylozim riady, to mi zaberie maximalne 5minut). Kuchynsky stol a pracovnu dosku linky pretriem clinom raz denne (trva to cca 3minuty).
Nalozenie pracky trva cca 2 minuty a vyvesanie cca 10min. Veci nezehlim, vesiam ich tak aby sa vyschli do rovna (krcive veci ako napr. kosele vyzehlim dve minuty pred tym ako si ich idem obliect).
Podlahy a kupelne staci umyt raz za tyzden a okna naozaj len obcas (na to si mozes bud niekoho najat alebo zapojit aj muza).
@miriam11 mne mala prespala aj 8 :D rovnako ako sa neda standrardizovat spanok dietata, neda sa ani upratovanie.. kazdy si musi najst sposob ako poriesit situaciu :D
Moja..vies co robim ja ked mam doba neznesitelny bordel? Odidem nech sa na to nemusim pozerat... 😀
Zivot je len jeden..nepremarni ho zbytocnym upratovanim...ja idem radsej s deckami na futbal ci ihrisko...upratujeme vsetci priebezne..aj muz..ved tam tiez byva...a ze on chodi do prace a ty si na ND..nech si to skusi na mesiac vymenit a zisti ze to nie je med lizat...
U nas takto 3jrocne dieta kt.je 3x do tyzdna v skolke,pracujem 4dni v tyzdni nepravidelny prac.cas a 120m stvorcovych .... Mame umyvacku ,okna umyvam max 3x do roka ked sa cez ne nedapozerat rivnako aj zaluzie a nie preto ze sy sviatky, vysavava a podlahy umyvam raz do tyzdna, 2 raz v tyzdni to robi muz casu ma az az sk to nespravi pozametam, kupelku tak isto raz do tyzdna poriadne umyvadlo si dokaze kazdy oplachnut a utriet po sebe takisto aj sprchu ci wc , prach pri vysavani a umyvani, zehlum raz do tyzdna a cim dalej tym menej...
A uprimne radsej pojdem s dcerou von al na vylet ako behat s handrou
U nás aj mi dospelý máme od obeda do 3 alebo 4 a niekedy aj do 5 siestu.celá rodina.
@somavi klud,ja mam dve deti-maly byt a netrham sa od upratovania,raz za dva dni vysavam,dva krat za tyzden zotrem,riad umyvam-ked sa nakopu,nezehlim....naco aj...okna sme s mm umyvali pred vianocami-stale cez ne vidime..
nechapem ako sa koli organizovanemu neporiadku stresujes,ak mas doma deti-poriadok mat nebudes...zmier sa stym....a zacni to brat ako to je....venuj sa detom teraz,tieto chvile su najdolezitejsie a nie ci je tanier v dreze alebo omrvinka na koberci...deti potrebuju mamu nie sluzku a manzel manzelku nie mamu...ak je to u vas inak,treba zmenit pohlad na vec...
Inac baby ak chcete aby vaše diets spalo dlhšie tak spite s ním.u nás ked mi dospelý vstsneme skor behom chvíle su hore všetky deti.ked spime mi dlhšie aj deti spia toľko lebo ked sa aj otočí na bok vzdy jedným okom kuknu na nás ak sme v postelí spí ďalej ak nás nevidí ide dole za nami a to uz povecsinu ksvickujeme.
@puklica13 raz si takto vecer piseme s kamosku, ked uz deti spia....ona: pfuj, taky bordel mam v kuchyni, esteze sme nezburali tu stenu a nevidim tam z gauca 🙂
Ja take stastie nemam, na cely ten bordel vidim z obyvacky.... ale niekedy som fakt silna zena, zoberiem sa, umyjem sa (nie riady) a idem spat-odtial ich nevidno 🙂
V prvom rade daj muzovi ruky prachovku a handru na zem a nech teda ukaze,ako to ma ist od.ruky..a nech sa popri tom venuje.dietatu...a ked sa drahy pouci,nech ti objedna pani,co ti pride raz za tyzden poupratovat..bezne veci cez tyzden,ako varenie,uz budu brnkacka...a kup.este tu umyvku,
@miriam11
Pisala som o zakladatelke, ze neviem kolko jej dieta spi ale predpokladam, ze dokopy to budu urcite aj 3-4hodiny (kedze v prispevku pisala, ze doobeda spi mala 2 hodiny a potom co sa naobeduju s muzom ju da opat spat a mala spi az do kym idu po druhe dieta do skolky).
U nas nie je vobec poobedny spanok a stiham vsetko 😉 tak ako som napisala v prispevku. Nie som ziadna superzena, ale pokial bezne veci upratujes za chodu vyhradeny cas na upratovanie potrebujes iba na kupelne a podlahy (tie nikto neumyva kazdy den).
Riady a vsetky ostatne veci budes mat vzdy na svojom mieste (a dom bude na prvy pohlad vyzerat upravene a cisto) bez toho aby si na to potrebovala specialne vyhradeny cas.

nerieš! kým som bola na MD som sa riadila heslom: mali ste prísť včera, vtedy sme mali upratané 🙂 jasne občas som spravila veľké upratovanie. od 6m malého som robila na pol úväzok z domu takže kým on spinkal ja som pracovala - tak zas sa neupratovalo. prežili sme to a teraz ked som už v práci tak máme vyupratované - stojí ma to 20 eur týždenne 😉
kašli na bordel - kde sú deti tam je neporiadok - či radšej mať krásne všetko tip top a nemá ti kto povedať "mama" ?
a ser na superženy - nie je všetko zlato čo sa blyští!