icon

Stravovanie u svokrovcov na dovolenke

vlucifuk
10. aug 2021

Ľudkovia, len tak pre zaujímavosť. Tí, čo navštevujete svokrovcov, v mojom prípade len svokru, raz za rok (lebo 500km), ako sa tam stravujte? Teda my (2+2) u svokry dovolenka, lebo hlavne manžel a vnúčatá ju chcú vidieť a, verím, že aj ona ich (nás) a ja tu musím celé dva týždne variť. Z rúk mi neodpadne, to je jasné, ale v cudzej kuchyni, kde neviem nič nájsť, všetko od piky musíme nakúpiť a, najhoršie, so svokriným komentárom prečo robím toto takto a nie takto?Je na tom niekto podobne?
PS: Včera mi prevesila bielizeň na sušiaku. Len hádam prečo. Ale asi je to u svokier normálne. Píšem, vidíme sa raz do roka, okrem minulého, kvôli korone sme sa nevideli.

prasiatko30
11. aug 2021

by ma drblo kebyze mam vyvarat 4ludom 14dni, neznasam varenie a cim dalej tym viac, cize mi to pride uplne normalne, poskytne Vam ubytovanie a vy si varite - a este ked hovoris, ze ona sa z toho ani nestravuje tak to mas ako doma. Vsak si urobte program, ak tvoj muz chce sediet pri mame a nieco jej pomahat tak si urob program ty s detmi, vylety po okoli, kupko, kino, jest von, a naco dva x denne teple jedlo - tak na veceru nejaky chlieb s niecim a hotovo - myslim si, ze si z toho nervózna aj ty aj svokra- svokra z toho, ze ma 14dni dom hore nohami a ty lebo si na dovolenke ale nie si.
btw - je nieco ine ked ides k vasim na jeden den a mama ti navarí, vyskusaj ist aj k tvojim rodicom 14dni vkuse.

konikkon
11. aug 2021

@vlucifuk bežne ľudia chodia na dovolenky, kde si sami varia. Aj di chorvatska napr. tak chodia a nevadí im to. Ak to mate u svokry takto a ty si uz tam, vydržíš to, 2 tyzdne je nič. Ja by som si to však nevedela prestaviť. U svokry nepohnem ani prstom, u mojej mamy takisto. Este domov prídeme nabaleni... Rada do budúcna - Umenie je sa nedostávat do situácii, ktoré nechcem zažívať. Mňa by tam nikto nedostal, resp. ak by manžel trval ba návšteve, ja by som trvala na zabezpečení jedla pre rodinu.

ckatka
11. aug 2021

@vlucifuk chápem...
Pokiaľ je to pre teba jediná dovolenka v danom roku, tak to si vôbec neoddychnes.
Ja by som tam chodila najviac na týždeň; s tým, že druhý týždeň ideme na nejakú spoločnú dovolenku (hotel/ penzión) niekde nie ďaleko od nej aby ste ju mohli zobrať na výlet na prechádzku, ale aby ste mali postarané. Pripadne napríklad druhy týždeň ju zoberte na dovolenku regulerne s vami.

Naši rodičia aj svokrovci bývajú do 200km, chodíme tam väčšinou na vikendy a to sa o nás starajú oni.
Keď som na materskej stane sa ze s deťmi idem aj na týždeň, a to mi nerobí problém nakúpiť a niečo uvariť. Ale už za tie roky viem kde co majú a keď neviem opýtam sa.
Na druhej strane keď prídu oni, tak majú u nás tiež bufet. Chystáme my všetko.

Ale ísť ku niekomu na návštevu a v bojových podmienkach tam vyvarat každý boží deň....to by som v pondelok navarila za kotol vývaru, upiekla tri kurčatá a jedli by sme to do piatka 😂 pripadne prestriedala niečím tiež ľahkým a velkoobjemovym, čo sa raz uvarí a potom len prihreje. Tiež si chcem užívať dovolenku a nie stepovat denne v kuchyni

vlucifuk
autor
11. aug 2021

@tomas97 To si fakt neviem predstavit, ale je fakt, že my sa so svokrou vlastne nepoznáme. Ešte máme aj jazykovú bariéru, lebo ona nehovorí slovensky. Ja sa s ňou snažím komunikovať v jej jazyku (v rámci mojich možností), no a veľa sa usmievam.😉

vlucifuk
autor
11. aug 2021

@ckatka Ďakujem.Už som mužovi navrhla, že by sme tie dva týždne mohli nejako podeliť, ale zasa ho chápem, že sú to jediné 2 týždne, ktoré trávi so svojou rodinou. Inú dovolenku zatiaľ nemáme, len túto. Svokra nikam z domu nepôjde, ani k nám nechodí. Bola u nás len raz, keď sa chalani narodili. Ale ja to zvládnem, nie som z cukru, nakúpim, navarím, upracem po nás...Len ma zaujímalo, ako to majú iní.😉

vlucifuk
autor
11. aug 2021

@konikkon Ďakujem za komentár...Presne to som si povedala, že ak mám niekde variť 2 týždne, tak niekde pri mori, nech z toho niečo mám.😉Verím, že sa aj ja toho dočkám. Na druhej strane manžela chápem, pre neho sú to jediné 2 týždne, keď môže byť si svojou rodinou.To dáme, len ma zaujímalo, ako to majú iní.

vlucifuk
autor
11. aug 2021

@prasiatko30 Ani ja nie som s varením kamoška, ale tak umrieť od hladu nás nenechám...Mne sa zdajú 2 týždne dosť, ja by som tu tak dlho neostávala, keby to bolo len na mne a, verím, že už budúci rok mi prejde nejaká zlatá stredná cesta. 😉

kristianka2255
11. aug 2021

@vlucifuk no ist niekam s vedomim ze budem vyvarat vkuse a este ma bude pri tom aj dakto sledovat a komandovat neviem ci by mi bolo velmi prijemne😀v pohode by bolo keby jeden den ona a jeden den ty, ale ked stale len ty 🤔ja mam taku rodinu ze sa tesi kazda gazdinka ze nam moze ponuknut svoje kolace, alebo nejake svoje jedlo na ktore je pysna, ja to mam tiez rada ked dojde na navstevu niekto a chuti mu moje jedlo🤗a ked raz budem mat nevestu, potesi ma ked nieco aj ona raz navari, ale zeby som len ju nechala vyvarat to urcite nie 🙂.. uz teraz mi preblesli napady co im navarim a to mam syna 4.5 rocneho 😂😂🤣😀

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
vlucifuk
autor
11. aug 2021

@marfikchov Ďakujem za reakciu...Aj vy chodíte na cca 2 týždne? Mne to príde straaaašne dlho, ale muž si zatiaľ nedá povedať. Ja si myslím, že nás musí mať po týždni dosť, len to nechce povedať. My sme tento rok pricestovali utrmácaní a mali sme si urobiť párky. Trochu som to tušila, a tak sme sa pred príchodom zastavili na jedlo. Ale ja chápem, že každý to má inak nastavené. Svokra má malú záhradku, kde sa chalani zaoberajú sami sebou. Svokra ich ešte mimo domu nikde nevzala. Ani na zmrzku. Asi sa bojí. Ale keď boli malí, tak si pamätám, že ich kočíkovala, ale to si asi bola istá, že z kočíka nezdrhnú. 😉 Ja to tu prežijem. Aj s varením, upratovaním, aby platila nákupy, to by som ani nikdy nechcela. Len ma zaujímalo, ako to majú iní.

vlucifuk
autor
11. aug 2021

@evamarek77 V žiadnom prípade by som jej pre nás nedovolila platiť nákupy. A len som chcela vedieť, ako to majú iní. Ako to máte vy?

thoughtfulweirdo
11. aug 2021

My chodíme na týždeň a svokra ma do kuchyne nepustí. Všetky jedlá pre všetkých chystá výhradne ona, keď chceme pomôcť, jediná možnosť je okamžite po dojedení zahodiť lyžicu a šprintovať k drezu umývať, aj to je tak 50:50, či nás odtiaľ nevyhodí 😅 takže dovolenka to síce je All inclusive, ale mne je to trápne, keď sme tam viac dní. A teda aj sa tam dosť nudím, tak by som rada aspoň umývala, nech mi ujde čas 😄

vlucifuk
autor
11. aug 2021

@kristianka2255 Joj, to si pekne napísala, ďakujem...😉 Aj ja si z toho beriem to, že ak sa budúcich neviest dožijem, tak im nebudem robiť to, čo nechcem, aby bolo robené mne. Ale keď tak čítam tie reakcie, tak asi môj najväčší problém je, že sme tu tak dlho...Variť 5 dní a 14 je rozdiel. Snáď sa muž nechá prehovoriť a už budúci rok tie dva týždne inak podelíme. Zasa aj jeho chápem, že si chce svoju rodinu užiť.

vlucifuk
autor
11. aug 2021

@thoughtfulweirdo Joj, tak to máš fajn...Mne by tiež týždeň bohato stačil.Mňa moja mama tiež do kuchyne nepustí, ani riady umývať. Paradox je, že svokra má z čias, keď bol ešte plný dom, umývačku a tú teda používam. Doma tento luxus nemám.😉

januarova
11. aug 2021

@vlucifuk, svokra je akej národnosti? A vie sa dohovorit s vašimi deťmi? Tam asi tkvie problém...

0silvia0
11. aug 2021

@vlucifuk uprimne lutujem ta, takuto "dovolenku" by som nedala. Asi by som odtial po tyzdni zdrhla...

kristianka2255
11. aug 2021

@vlucifuk no on si uzije, ale trosku by sa mal pozret aj ci ty si uzivas "dovolenku" lebo ocividne tam dovolenkuje kazdy okrem teba.. 😀a zienky moralistky, ktore tu vravia, ze je to v poriadku nech idu do cudzej kuchyne a mozu varit celu dovolenku, to neni ako ked si niekto prenajme izbu s dvojplatnickou a chladnickou niekde v sukromi, ale bude im stat niekto za chrbtom.. a toto preco robis tak? a toto preco tak? vela stastia zienky prijemnu dovolenku😀

vanda83
11. aug 2021

@vlucifuk to vydržíš. My keď ideme k svokre tak väčšinou varím ja 🙂 ale som s tým oka. Ona si rada pospi, všetko jej dlho trvá je taká trošku suchtava a komotna ale zvykla som si. A keby sme na ňu čakali obedujeme o 14-15tej a deti sú naučené obed o pol 12tej, 12tej Ale venuje sa vnucatam keď vstane aj postráži na 2-3 hodky. A 2x do roka na 2-3 dní prežijem 🙂

prasiatko30
11. aug 2021

@kristianka2255 ale jej svokra jej nehovori,ze ma varit pre nu. ona varí pre svoju rodinu - tak nech si to zariadi tak aby varila co najmenej - preco musi byt obed aj vecera tepla? a kazdy den doma - myslim si, ze autorka limituje samu seba - vsak ok byt u svokry na dva tyzdne ale treba si urobit program a da sa prestravovat vonka vacsinu dni - ver mi.

vanda83
11. aug 2021

@vanda83 nakupujeme tiež my väčšinou príde nám to oka

marfikchov
11. aug 2021

@malva123 to nie je pravda, pre mňa tie dni sú povinná jazda, lebo chlap má ťahá, starší odmieta návštevu taktiež

kristianka2255
11. aug 2021

@prasiatko30 oni su vsetci rodina, nie moja rodina tvoja rodina.. alebo sa mylim? 😀mne pride aj to divne ze svokra navari len sebe, divne vztahy.. ked uz varim napr fazulovu polievku, tak uz pol deci smotany viac, trosku fazule, o dva krumple viac.. zase aby neskrachovala..Ja som toto nezazila, nas pohosti este aj moja stara mama(82) a to jej vzdy vravime nech nic nerobi..ale vzdy nas minimalne bublanina caka, nejaka jednoducha polievka..neda jej to,je to asi o ludoch 😉a ona podla mna keby nenavari teply obed a veceru,tak by sa aj blbo citila a aj svokra ked ju sleduje a vypytuje sa.. podla mna je to take tiche dirigovanie, aj ked nic nepovie, ale je to cele velmi neprijemne.😀

marfikchov
11. aug 2021

@vlucifuk teraz sme boli týždeň, chlap s mladším idú teraz v piatok, ja som povedala, že nejdem a starší taktiež. U nás sa to po dvoch dňoch láme. Dedo zalezeny, že ho celý deň nevidíš a ona len chodí a napráva vankúše, keď náhodou že ideme mimo, nech majú teda kľud, tak ešte sme doma a ona už vysávač vyťahuje. Pritom za deťmi pracem a aj tie radšej von, nech má babka čisto. Keď boli menší a náhodou nachladli (ústredné kúrenie kde nahicuju a deťom inmne hneď nosy zatiahne), tak sa nás stranili, akoby sme lepru prenášali. A môj chlap ako s klapkami na očiach a ušiach. Nevidí, nepocuje, nevníma. Viem, sú to jeho rodičia, ale aby si babka s deťmi nesadla, neporozpravala, hru nezahrala, ani raz nenakrmila, neprebalila, neokupala, neuspela. Raz kocikovala, keď mal starší polroka. Podľa mňa aj oni ako deti mali studený odchov, ona ich ani nepobozka

benit
11. aug 2021

@vlucifuk nechapem to varenie na dvojo. Ved ked svokra vari, nech navari aj pre vas. Dohodnite sa co sa bude varit. Urobte nakup a striedajte sa. Jeden den vari jedna, druhy druha.

basska_b
11. aug 2021

@vlucifuk Máte to tak nastavené, tak to vydrž, veď je to len raz za rok. Lepšie akoby varila ona a bola odutá, že deťom to nechutí. My chodíme k svokre (80) častejšie. Mohla by som tu dlho písať. Vari ona, neexistuje, aby sa jej niekto do toho miešal. Ja to rešpektujem... ale spravidla si musíme aj my niečo nakúpiť, lebo ona nie je zvyknutá nakúpiť pre také veľké množstvo ľudí. A malá rada, dovez si nejaké veci zo svojej kuchyne, ak to nevieš v jej kuchyni nájsť...

queen_el
11. aug 2021

@benit tiez nerozumiem. Ked zacne varit svokra ma uz navarene. A svokra vari len jednu porciu? a preco nemoze viac? Ked uz vari, nie je jedno? Samozrejme ak treba, aby nakupili potraviny navyse, ale toto je naozaj nelogicke.

basska_b
11. aug 2021

@queen_el
@benit
Moja neboha babka (80+), čo si pamätám, tak vždy jedla nieco iné ako my. Top jedlá boli zvyšky z minulých dní. Baby, ja som to nechápala a dodnes nechápem. Stále sme ju ponúkali, aj na tanier sme jej dali a ona sa tvárila, akoby sme jej hnoj nakladali. Celý život bola dosť utiahnutá a tvrdohlava.

queen_el
11. aug 2021

@basska_b ano, ved jasne, starsi ludia uz maju svoje muchy. Ale ani mladi by nejedli, co ona navari? Ak by navarila viac. Aspon na tie 2 tyzdne by sa mohli dohodnut.

vlucifuk
autor
11. aug 2021

@januarova Áno, vie sa s deťmi dohovoriť, manžel ich naučil a aj mňa, máme dvojjazyčnú domácnosť, v tom problém nevidím. Ja som komunikatívna, keď neviem niečo vysvetliť, použijem pantomímu.😉

vlucifuk
autor
11. aug 2021

@0silvia0 Mne by 5 dní stačilo, ale zatiaľ to pre pokoj v rodine dávam.😉