icon

Striedavá starostlivosť. Máte niekto osobnú skúsenosť?

rodanka
13. jún 2011

Ste Zeny a Matky a preto sa obraciam na vas s otazkami ktore v sebe mam.
Mate niektora osobnu skusenost so striedavou starostlivostou?

S partnerom, s ktorym mam 2,5 rocneho synceka spolu nezijeme uz vyse roka a az teraz som si podala o zverenie do mojej starostlivosti. Velmi som sa tomu branila, lebo sa mi nepacila predstava, ze o nasom dietati bude rozhodovat niekto iny... On silou mocou trva na STRIEDAVKE. tzn. vydeluje mi syna na "kratky-dlhy" tyzden a samozrejme nic neplati, kedze sa "starame pol na pol".. Ja som zo zaciatku suhlasila, lebo som nechcela robit rozbroje ale snazila som sa aby to bolo plynule a velmi caste (max na 1 2 dni)....no on mi ho niekedy nedonesie aj 4 dni! Som presvedcena, ze to nasmu synovi velmi ublizuje a ze je velmi strateny. Nema jedno stabilne miesto, je z toho rozruseny, ked ho sem donesie...ma dva domovy, dve babky, dva rezimy, stravu...vsetko na polovicu!
Povedala som si ze dost, ale on to vnima ako boj a vyhraza sa mi, ze zariadi...to a to...(ma brata pravnika) Navrhla som mu, ze moze maleho navstevovat neobmedzene, ale "do ruk" mu ho dam max na 2 noci v tyzdni (to su tri dni)...co mi pride aj tak dost, nie?

Strasne sa bojim, ze sud mu odklepne striedavku. Je to vobec vhodne pre tak male dieta???? (ja som aj kojit prestala koli tomu)
Prosim ma niekto pod skusenosti??
Dakujem

4samanta4
6. feb 2012

Ja osobne si neviem predstaviť, že môj syn by mal dva domovy. Niektorý tu píšete ako to vašim deťom prospieva ale skutočne? Vy by ste chceli týždeň čo týždeň sa sťahovať, meniť režim, zvyky, izby, ľudí okolo seba všetko? Každé dieťa má právo na jeden domov, na miesto kde sa cíti najlepšie. Viem, že je dôležitá komunikácia medzi rodičmi ale predsa len každý má svoje výchovné metódy a zvyky. Nebudú deti v budúcnosti potom ešte viac dopletené? U matky môže to a to a u otca zas nie. Jasné že dieťa sa potom začne vyhrážať že radšej ostane u rodiča ktorý mu všetko dovolí hoci tam nemusí mať vytvorené najlepšie podmienky. A čo v prípade keď otec je narcista, ktorému predovšetkým ide o vlastné dobro. Aj takým by malo byť dieťa zverené do výchovy? Iba na truc aby ublížil matke? Nebolo by lepšie dohodnúť sa s deťmi keď budú väčšie ako často chcú byť so svojimi rodičmi? Pochybujem, že striedavá výchova je dobrá v prospech deti.

Dvojdomovci: vy osobne by ste chceli meniť 2 škôlky, školy? Byť stále prehadzovaný? To nie je normálne, akurát dieťaťu iba zničíte život

dvojdomovci
6. feb 2012

viera27 14. jún 2011 o 08:46 spravodlivo. Nevidím dôvod, prečo by nemalo mať dieťatko rovnako otecka aj mamičku, ak majú obidvaja rodičia záujem sa o dieťatko osobne starať.

sisaha
6. feb 2012

@stalker75 presne si si odpovedal, malo vztahov konci dobrou vzajomnou komunikaciou...Paci sa mi, ze ty patris medzi tych "rozumnejsich" otcov, ktorym naozaj ide o dieta a nie o pomstu exmanzelke (expartnerke). Su tu vsak aj urcite skupiny ludi, ktorí ti budu striedavku vnucovat a nepoznaju konkretne pribehy a trapenia tych ludi..

dvojdomovci
7. feb 2012

adka7755 14. jún 2011 o 09:03 osobne súhlasím s tým, čo niektorí píšu.. deti z vlastnej skúsenosti vedia, že každý rodič to vníma inak. Keď má dieťa tri roky, zaslúži si dvoch rodičov. je pozitívne, že mohlo bývať s obidvomi rodičmi. pre dieťa je to najlepšie. pestrosť prostredí, do ktorých druhý rodič nemohol zasahovať.. Výchovný autoritatívny štýl cez zákazy sa neodporúča, deti reagujú potom vzdorom, sťahovanie medzi rodičmi má pokračovať. a nebrániť v rozvoji dieťaťa. dieťa má právo byť akceptované v živote jeho obidvoch rodičov. Veď dieťa má predsa svojich rodičov..a takýchto príkladov by deti mohli vymenovať veľmi veľa.

q5
7. feb 2012

moj nazor na výlučnú výchovu jedného rodiča je že som 15 rokov žila s oidipakom (výlučná starostlivosť matky )vychovávať mamičkynych maznačikov zaviazaných od - 0-99 rokov pupočnou šnurou,ktorí žijú život svojej matky a nie ten svoj vlastný tak bojujte za výlučnú a dominantnú výchovu svojich detí potom sa im môže v dospelosti vo vzťahu s iným pohlavím stať stav prekvapenia , že po tolkých rokoch dusna a jednostrannej a výlučne autoritatívnej výchove jedného rodiča sa konečne po rokoch stretnú s tým druhým dostanú od neho nebodaj darček , ktorý ich síce poteší ale vzápätí dostane do amoku s vyjadrením kde si bol ked som ta najviac potreboval otec-mama. ten darček roztrieska o zem s nenávisťou ,zlobou v bezmocnosti a lútosti, že ako malé dieťa tužil mať rodinu otca aj matku. Preto milé žienky a mužíčkovia je to len na nás ako budeme zodpovedný voči rodine, a výchove našich detí bud dokážeme priniesť nesmierne veľké obete za kždú cenu , alebo naše deti budú celý život nešťastné a budú opakovať znovu tie isté chyby . rozvrat už svojej vlastnej rodiny budu povžovať za normálnu cestu lebo tá bola správna aj v ich predchádzajúcom živote a to je to správne .Preto učme naše deti k zodpovednosti dievčatá aj chlapcov lebo predovšetkým my sme im tým najlepsím príkladom v budovaní si vlastnej rodiny . Ak im budeme ukazovať ako má rodina fungovať a nie ako nemá tak v našich slapajách pojdu aj naše deti. Povedzte ale úprimne aj vy by ste chceli vyrastať bez jedného z rodičov a ten kto si tým prešiel sám bol šťastný nechýbal mu otec-matka úprimne nechýbal ? Je lepšie mať nedokonalého otca či matku (ktorý sú ohundraný, výbušný, niekedy nespoľahlivý, prísny, aj benevolentný či kamarátsky, ........ ako nemať jedného z nich vôbec. Tak čo je naozaj dobré a v záujem našich detí? Otec, ktorý dieťa zabudne v krčme v kočíku -a má možno neprijemné ale z odstupom šmiešne spomienky a radosť , alebo otec, ktorý nikdy nebude môct zabudnúť dieťa v krčme v kočíku lebo na to nebude mať nikdy príležitosť , a možno matka(selebrita , ktorá nechá dieťa zatvorené v aute a odíde nachvílu niečo vybaviť a bude na tu nepríjemnosť spomýnať ako keby na to nemohla mať nikdy v zivote príležitosť. Žijeme len raz tak prečo si ubližujeme ? Všetko je to o zodpovednosti k samým sebe a tým druhým . Anaše deti to vidia a raz pochopia tak ako môj bývalý ktorý pochopil , že aj tak najlepšia žena na svete je predsa len jeho MAMICKA, ktorá sa tentoraz znovu o neho postará a vychová aj svojho vnuka a možno sa jej podatí vychovať aj vnukovho potomka . Nesmrteľná a nenahraditeľná to žena. Upimne musím povedať že mojho ex mi je luto.

q5
7. feb 2012

@4samanta4 milá moja ked je rodina pokope , zije normalny rodinný život a vtedy sa dieťa stahuje, k jedným a druhým starým rodičom každý víkend, ked začne chodit do školky, školy zakaždym je to pendlovanie tu a tam a je to prirodzené a normálne nikto sa nad tým nepozastavuje a nerieši akonahle sa rodina rozpadne tak už je to čo bolo predtým normalne nenormálne ? nerozumiem tomu . Pre koho to začína byť nenormálne pre dieťa alebo preto že to tak vníma poškodený alebo rozdráždený partner ? je to smiešne ako tu niektoré ženy ci muži uvažujú a len preto aby dieťa mali len pre seba

4samanta4
8. feb 2012

q5 (kopírujem z jednej stránky) Na jednom z transparentov podporovateľov striedavej starostlivosti sa objavil nápis „ Dieťa nie je majetok". Možno by bolo dobré, keby si ten, kto tento nápis napísal, ho aj prečítal. A možno by si ho mali prečítať aj predkladatelia. Možno by potom prestali uvažovať o dieťati ako o veci, ktorú si majú právo rodičia predkladať z jednej poličky na druhú poličku, bez toho, že by sa tej veci museli pýtať, či sa takto cíti dobre.

A toho sa držím aj ja. Myslíš že sa deťom páči keď sa sťahujú z miesta na miesto? Keď si musia stále znova a znova zvykať na nové prostredie? Keď nemôžu povedať o jednom mieste že áno tam je ich domov?
Z vlastnej skúsenosti: syn odmieta chodiť k otcovi, necíti sa tam dobre, nemá tam vytvorené vhodné prostredie pre seba ako hračky, svoju posteľ,miesto na oblečenie, nič. Otec sa s ním nehrá, nevenuje sa mu. Aj môj ex trval na striedavej starostlivosti ale neuspel. Však sa o syna nikdy poriadne nestaral. Na súde sme sa dohodli o úprave času kedy s ním môže byť a výsledok? Príde iba občas, dakedy sa ani nenamáha napísať, že si po syna nepríde hoci malému hovorím že tata si pre neho príde a takým má byť umožnená striedavka? Trpelo by iba to dieťa a otec by bol spokojný že má menšie výživné a to dieťa by dal svojej mamke aby sa o neho starala. Asi toľko o tej striedavke. Oteckovia si myslia ako s nami vybabrú, nebudú musieť platiť výživné a o dieťa sa im bude starať zatiaľ ktosi iný a oni sa budú môcť i naďalej venovať tomu čo majú radi.

miskax2
8. feb 2012

@filipal dobry postreh to by ma nenapadlo kuknut na datum registracie ale tiez mi to prislo dost podozrive zrazu kolko snazivych oteckov ktorym striedavka klape ako hodinky a dieta je tym najstastnejsim pod slonkom 😔

dvojdomovci
9. feb 2012

sisaha 14. jún 2011 o 10:41 tiež si myslím, že pokiaľ sú deti úplne odlišné, tak rodičia budú vedieť, ktorý vzorec správania je ten správny a môže sa stať, že je to skôr na osoh ako na škodu. Striedavka môže fungovať aj vtedy ak je dieťa trošku mladšie, nevníma prečo chodí raz mamičke a raz oteckovi, navštevuje dve škôlky (školy), má rôznych kamarátov.... Čo viem, tak striedavka je bežne povolená ak sú rodičia z iného mesta. A keď ti môžem poradiť, ak vidíš, že to synovi prospieva, zájdi k psychologičke, nech ho vyšetrí a napíše správu. súd musí prihliadať na potreby dieťaťa, nie na to, že matka sa chce hlavne dostať k € a preto tomu nezodpovedne bráni. Môžeš zbytočne platiť právnika, ktorý zabezpečí aj Vášmu dieťaťu patológiu, ktorá mu poškodí celý život.

lujza123
9. feb 2012

Ja si myslim ze ako tu pisete ze dieta bude zmetene lebo ma dva domovy a bude tym trpiet tak je to blbost. Deti su velmi flexibilne a ked v tom vyrastaju odmalicka tak to beru za samozrejme. Pokial sa rodicia s nejakeho dovodu nedokazu dohodnut na striedavke alebo byvaju prilis daleko od seba je podla mna fajn aby to dieta aspon travilo omnoho viac casu s tym druhym rodicom. Aspon ten 1 cely tyzden + dalsi wikend v mesiaci ked uz to inak nejde. Ten model co u nas funguje ze otec kazdy druhy wikend par hodin je ubohy, ako si ma to dieta vytvorit vztah k otcovy ked ho ani poriadne nepozna? Ako ho ma respektovat aj ako vychovavatela ked je s nim tak malo? Ved za ten miniwikend je tak malo casu ze tam nieje ani prilezitost na nejaku vychovu, to su len vylety darceky tutuli mutuli a potom sa s otca stava ten "dobry" co je len na zabavu a mama je ta co je akoze prisna a nuti ucit . A naozaj nechapem tie matky co si privlastnuju deti a riesia si vlastne komplexy a zlost na ex skrz dietata..ze ho zamerne stvu proti otcovi a vsemozne sa snazia ich od otcov odtrhnut. Ved to je ubohe a prave tymto tie deti trpia.
Este som tu necitala jednu negativnu reakciu od ludi co maju striedavku, predsudky maju povacsine ty ktory to neskusily. Jasne ze pre dieta je najlepsie ak ma obidvoch rodicov spolu v harmonickom a peknom vztahu ale ked to nejde tak aspon urobit maximum preto aby tych rodicov malo dieta obidvoch na cely zivot

miskax2
9. feb 2012

ja si myslim ze aj dospely clovek ma dost problem prisposobit sa ked chodi na tzv. týzdnovky koli robote je z toho frustrovany a len tazko si zvyka tak co potom to chuda dieta?

lienkalenka40
9. feb 2012

priznam sa, nedocitala som vsetky prispevky, pretoze ma vytacaju hlavne prispevky od zien, ktore situaciu nezazili, ale vsetkym davaju mudre rady. ja na ich mieste by som bola radsej tisko... nikdy nevedia, co ich caka o 1,2, 5 rokov, mozno tiez budu riesit rozvod a tuto situaciu. teraz su stastne v manzelstve, no potrebuju komentovat nieco, co sa ich netyka. som zvedava, ako by sa v danej situacii zachovali, ked otec dietata bude mat nadalej zaujem byt co najviac so svojim dietatom... nedaju mu ho? velmi "mudre" 😎 mam znamu, ktorej dcera v 14-tich zahlasila, ze sa bali a ide k otcovi... ja sama som rozvedena a s mojim ex praktizujem nieco ako striedavu starostlivost. sice mi velmi ublizil, no nikdy by som si neodpustila, keby mi raz dcera, ktora ho velmi lubi, vykricala, ze sa nemohla s otcom stretavat...

dvojdomovci
10. feb 2012

viera27 14. jún 2011 o 10:58 fúúúha, to je silné tvrdenie že "matka sa chce hlavne obohatiť prijímaním € a preto na tom trvá". To je ako keby niekto tvrdil, že otec nechce striedavku, lebo chce nahradiť výchovu €. Toto je reálna ukážka dnešného archaizmu od 14:50 minúty Občan za dverami záznam relácie vysielanej 8.2.2012 o 21:00 na Dvojke http://www.stv.sk/online/archiv/obcan-za-dverami Ale nevidím dôvod prečo by mali byť práva rodičov AUTOMATICKY uprednostnené pred právami detí. Keď si to otočíš opačne, čo keby dospelé dieťa žiadalo rodiča v dôchodkovom veku do výlučnej opatery a vydelovalo súrodencov, tvrdiac že neprospieva rodičom aby sa o nich starali všetky ich deti striedavo?

santine
10. feb 2012

@dvojdomovci tu relaciu som nepozerala, na to nereagujem, ale co sa tyka toho prikladu - starostlivosti o rodica v dochodkovom veku, byva to skor tak, ze niektore z dospelych deti sa proste o toho rodica starat nechcu a nebudu... takze ten rodic potom ostava vo vylucnej opatere len jedneho z nich, ktory ho doopatruje az dokonca aj s plienkami a lekarmi a vsetkym, co k tomu patri... bolo by zaujimave presadzovat striedavu starostlivost aj v takychto pripadoch 😉 .

4samanta4
11. feb 2012

Mne to príde tak, že tie matky ktoré tak strašne ospevujú tú striedavú starostlivosť sú radi keď na týždeň, dva môžu dať deti k ich tatkom zatiaľ čo oni si môžu chodiť labzovať a užívať si

maca_p
11. feb 2012

@4samanta4 a preco by nemohli? s detmi sa to predsa neda, resp. pruuuser by bol, ak by labzovali a nechali deti doma, prip. by labzovali spolu s detmi a zanedbavali by rodicovsku starostlivost. a ak sa dohodnu obaja rodicia na SS tak by nemal byt problem. deti maju aj otca a matku. a co robia dospeli ludia v nepritomnosti svojich deti je snad na nich. ci nie?

alelujaaaa
12. feb 2012

Idealny stav, "striedvej starostlivosti", je ten kedy dieta ma jeden domov a rodičia sa tam striedaju- kedže už tu striedavu starostlivost chceli. Neviem kolko otýchto bojových otcov by bolo ochotných pristupit na tuto hru -vymenme si postele.... Ked, sa tu už ideme hrat na prospech dietata. Tvrdit, že menenie posteli a domovov je spravne, je asi take ako keby sa tvrdilo, že deti v deckých domovoch- ooo ved je tam o nich postarane, ved je im tam fajn. Každy ma pravo na jeden DOMOV a ten nie je delitelný dvoma ! Je mi luto otcov ktorí maju problemy so stykom s detmi. Ale aj matiek ktore musia kôli striedavej starostlivosti nechcene pokračovat v komunikacii s človekom, s ktorým sa komunikovať neda. V mene prava rodičov. A to, je v neprospech dietata.

claudinka2008
12. feb 2012

Upozornenie: Mamicky, nick abunajka69 mi bol ukradnuty,dlho nebol pouzivany.. pod tym menom vystupuje jeden zo zufalcov z ligy otcov... prosim nereagujte na jeho prispevky pise veci v mojom mene a neskor to zneuziva proti mne... co pozeram tych zufalych oteckov je tu viac co by chceli byt aspon na chvilku zenami,ale prirodzenie ich neodtaji 🙂 neverte ked vam tu niekto muti hlavu aka je striedavka vyborna... nie je ani zdaleka! dakujem

sisaha
12. feb 2012

@claudinka2008 asi by bolo vhodne na to upozorniť admina, aby tento nick uplne zablokoval

claudinka2008
12. feb 2012

upozornila som dala aj dvovod... cakam :(

alelujaaaa
12. feb 2012

ahaa,... A ešte by ma zaujimalo, kedže sa tu vyjadruju aj zástancovia striedavej starostlivosti, že aký maju názor na zverenie dietata do striedavej starostlivosti, ked v rodine dochadzalo k fyzickemu, psych. nasiliu voči matke a to aj pred dietatom. Dakujem.

claudinka2008
12. feb 2012

oni by chceli vsetko, bez ohladu na to co kedy komu sposobili... odtaja to a to poznam... este ockovia rozpravaju ze nie oni fyzicky napadaju ale my zeny ich napadame.. a ze striedava starost.? je v zaujme dietata'? nie to je akurat psych.natlak na deti a matky.. nech si oteckovia uz v tomto veku skusia chodit do 2 robot, mat 2 domacnosti,a omnoho viac nech sa oni vziju do roli tych deti, ze to detom ublizuje..keby su partnerstva ukoncene na normale alle po xxxx rokoch tak by som tu striedavku pochopila.ale nie kde je vstah len o klmstve a psych.a fyz. napadani, kde sa o dieta nezaujima a ked pride rozchod tak tej mamicke dalej ubizovat...tym ze dieta parti jemu a podobme 50 na 50... nie ja osobne to nijak neschvalujem

alelujaaaa
12. feb 2012

@claudinka2008 Mate s "nou" - dotahovačkami o striedavu starostlivost z jeho strany - skusenosť ? Lebo pišete ako za mna aj s tými utokmi, že to som si ja sama spravila, že som psycho.... ☹ Najnovšie požiadal, ak nebude striedava , tak nech je jemu zverené dieta do starostlivosti. Pritom ja som davala neobmedzeny styk, len nech doma spi. Som s celej striedavej staroslivosti zufala. Bojim sa, že mi raz za 13-14 rokov povie "mama prečo si ma nechala vtom?"

claudinka2008
12. feb 2012

v prvom rade treba bojovat, sa s tym bojujem uz vyse roka a stale z novymi prekvapeniami... treba si stat za svojim, len matky vedia co je pre ich deti najlepsie..najst si pravnika, podat konkretne ziadost o zvereni komu co kde ako.. a navstevy..naj vyhovujuce kazdy druhy vikend od piat- do nedele (spet) je to neprijemne ale treba verit dufat,ze mamicka bude na predu a ten zly bude v zadu..

alelujaaaa
12. feb 2012

môj buduci ex, už teraz určil, že budee týžden a týžden ☹ Asi koli sudu, že chce dokazat, že to funguje.... Ja nemam zatial rozsudok nemôžem sa branit, koniec koncov ked odporujem dostanem cez hubu. Tak sa musim iba prizerať, čo sa stvara s dietatom... Ktore nevie, kde býva , ktoré nema vianoce - lebo iba tatino má a mamina má- a to zastancovia tvrdia, že dieta ma všetko dvakrat - čo tiež si nemyslim, že je superzmysel života mat všetko dvakrat .Nevie sa zaradit chuda moje. Ale ved asi to poznate......

claudinka2008
12. feb 2012

ked neni rozudok a nieje nikde napisane ze si dieta ma bravat, nedavaj mu ho.. by som ho zasadne nepustala do bytu a k dietatu.. ked si on chce nieco dokazovat nech si dokazuje svoj hlupy rozum.. v ziadnom pripade s nim nekomunikovat, a byt proti nemu.. ked to raz nefunguje striedavka by nemala byt.. ak.. si nepodplati ako moj ex.. ale uz mu dosvitalo.. karta sa obratila.. a socialka a jej vyhraky, haaaa ta ti nepomoze.. vyhybaj sa mu ale ked bude aky taky stik ccez sud dodrz ho, bude to tazke ale je este odvolanie... 🙂

vejula
12. feb 2012

@alelujaaaa na zapade vo vyspelych krajinach sa to takto robi velmi často. Že v spoločnom dome ostanu byvať deti. Obaja rodičia si zariadia svoje vlastne byvanie a po tyždni alebo inej časovej jednotke chodia ku deťom do ich pôvodneho domu 🙂
V našich podmienkach to je mierne nerealne, podla mna. Ako z finančneho hladiska.. JEdine že su rodičia dobre situovaní

4samanta4
12. feb 2012

@maca_p No áno, s deťmi sa moc nedá chodiť ale predsa len keď sme si ich vedeli spraviť, tak by sme sa mali aj o ne postarať. Náš osobný život, to čo chceme my má ísť do úzadia, oni sú prednejšie než všetko ostatné. Aj mne chýba , že takmer nikam nechodím ale dôležitejšie je pre mňa to aby sa mal syn dobre, aby bol šťastný.

santine
12. feb 2012

@claudinka2008, @alelujaaaa ja vam drzim palce, aby vsetko dopadlo v prospech dietata.
Ja som presvedcena, ze to, ako to ten otecko mysli do buducna s dietatom sa ukaze pri rozchode rodicov, resp. pri jeho odchode z domu. To, s akym citom a vztahom odchadza aj od dietata, tam vidno, ako to s tou otcovskou laskou a tuzbou starat sa o spolocne dieta mysli.
Mozno na zapade to funguje, ale tam su ti ludia inak vychovavani. Snad kultivovanejsie, snad su viac zasadovi a ferovi.
V nasom konkretnom pripade ma samo dieta prosika, ze nechce sa menit... a to ani na tie vikendy. Proste to tomu dietatu velmi vadi. To rodinne prostredie a mentalita su velmi odlisne, stalo sa vela zlych veci a chyb a to dieta to proste znasa uplne katastrofalne, s placom, bolestami brucha. Ak by malo prist k SS teraz - v nejakom najblizsom case, tomto, buducom roku trebars, tak by to tomu dietatu velmi velmi ubliziilo a jednoznacne nebolo by to v jeho prospech. Ono je uprostred toho konfliktu, ktory tu stale proste je, nech sa ja snazim akokolvek odosobnit.
A s tym, ze si nemozem nikam vyjst po veceroch... vsak dieta rastie, puberta je tu zachvilu a potom toho rodica uz nebude potrebovat takym sposobom, ako teraz, ked je mu najtazsie.

claudinka2008
12. feb 2012

@santine dakujem 🙂