icon

Sú vaši rodičia lakomí na peniaze pre rodinu?

Dnes o 13:43

Ahojte, ako to mate s rodičmi ohľadom financií? Nam niečo dali rodicia do života, ale teraz aj keď na dôchodku ešte pracujú sa veru nejdu pretrhnut niečo nám rozdávať, jasne nech si užívajú, ale mam kamosku ktorej rodicia kúpili byt a každú chvíľu jej robia nákupy, na vianoce tisícka pre deti a tak. Na sviatky tiež kupujú vnucatam drahe darčeky, alebo dávajú peniaze, berú ich na dovolenky. Niekedy mi je z toho smutno, že moji rodicia nedávajú toľko vnúčatám. Vy to ako mate?

anonym_abf837
Dnes o 15:51
@biba_18

@anonym_c83643 čo je na tom zvláštne. nerozumiem…

@biba_18 Podĺa mňa všetko.To potom ani nemá význam, aby sa oženil a zakladal rodinu, keď sa nevie sám o seba postarať .

autor
Dnes o 15:51
@anonym_e7c8c8

@anonym_autor nasi maju byt plus garzonku. Ani jedno mi nedali ani len do najmu ktory som ziadala. Nuz, tak ma tu maju na krku. V byte nikto nebyva tak asi sa im paci ze je prazdny a nic z neho nemaju. Svojim detom dam prve a posledne takze k niecomu je to dobre lebo nechcem byt ako oni.

@anonym_e7c8c8 to sú teda rodicia roka

anonym_f70028
Dnes o 15:55

No dufajme, ze autorka skreckuje tisice na ucte (pre svoje deti). Ale kedze caka na pomoc od rodicov, deti budu asi sklamane...

anonym_9d845b
Dnes o 15:55

@anonym_autor byť tvojou matkou a mať tak nevdacnú dcéru tak ti nedám ani toľko.

Mimochodom.....Deti si robila pre seba či pre rodičov ?

anonym_3bbabd
Dnes o 16:01

@anonym_autor neviem, čo by som mala čakať od mamy, ktorá má dôchodok 500 euro. Som rada, že dá nejaký darček. Ja jej ešte prispievam na plyn, vždy ju niekam vezmem na dovolenku. Aj keď, aj tú mi chce zaplatiť, takže to vždy vezmem symbolicky, že zaplatí jednu večeru. 🙂 Takže, nechápem tvojej otázke. Každý rodič dá toľko, koľko môže.

petronelag
Dnes o 16:04
@anonym_3bbabd

@anonym_autor neviem, čo by som mala čakať od mamy, ktorá má dôchodok 500 euro. Som rada, že dá nejaký darček. Ja jej ešte prispievam na plyn, vždy ju niekam vezmem na dovolenku. Aj keď, aj tú mi chce zaplatiť, takže to vždy vezmem symbolicky, že zaplatí jednu večeru. 🙂 Takže, nechápem tvojej otázke. Každý rodič dá toľko, koľko môže.

@anonym_3bbabd Netreba sa porovnávať, každý rodič dá toľko, koľko môže, dôležitejšie sú dobré vzťahy.

anonym_056573
Dnes o 16:08

Do života sme dostali od svokrovcov 500€ a od mojich rodičov panvicu. Všetko sme si vybudovali sami, bývanie, autá všetko. Nič sme nezdedili. Naši keď idú na návštevu donesú synovi broskyne jahody melón atd sezónne ovocie z trhu svokra donesie zeleninu zo záhrady, nerobia ti nákupy? Pohroma…. Akože sorry mňa by hanba fackovala keby mi robili nákupy. 2-3 x do roka mi oco zavolá že chce kúpiť malému tenisky (je zaťažený na boty) tak mu kúpi. V živíte som od nich nepýtala peniaze a som rada že teraz keď konečne v živote nejaké peniaze majú nech si odložia alebo nech si kúpia čo chcú hlavne nech investujú do zdravia. Brat vnúčatá na dovolenky áno deje sa to aj v našom okolí ale my chodíme a platíme si dovolenky sami. Svokra dotuje svoje dve dcéry a my sme jediný kt nechodia k nej žobrať takže sme mimo. Máš zlý postoj a závidis, keby som to takto mala brat, porovnávať ako to majú naši známy a ako to máme my tak by ma tá závisť asi zozrala 😀

anonym_c1d0fb
Dnes o 16:09

škoda sa rozčuľovať. Niektoré deti vedia byť poriadne nenažraté.
otec býval blízko nás - bežne som mu doniesla keď som deťom robila - zopár palaciniek, misku pudingu, langoš, v nedeľu kúsok koláča... Brat nevedel pochopiť prečo si to u neho nevyučtujem - prečo si to nestrhnem z jeho dôchodku, že ochudobňujem svoju rodinu. to ako vážne?

anonym_cb7a20
Dnes o 16:12
@anonym_c1d0fb

otec býval blízko nás - bežne som mu doniesla keď som deťom robila - zopár palaciniek, misku pudingu, langoš, v nedeľu kúsok koláča... Brat nevedel pochopiť prečo si to u neho nevyučtujem - prečo si to nestrhnem z jeho dôchodku, že ochudobňujem svoju rodinu. to ako vážne?

@anonym_c1d0fb Och! Prepáč, ale z takého syna mi je doplacu.

ivik4
Dnes o 16:17

Ani sa necudujem ze pises anonymne. Dobra hanba

anonym_526af4
Dnes o 16:28

Prečo by mali rodičia na dôchodku (aj keď pracujú) živiť svoje dospelé deti, ktoré majú už svoju rodinu?🫪 iný živili svoje nezaopatrené deti, moje deti si živím sama. Na sviatok moja matka kúpi ponožky a tam sme skončili. Občas nám nabalí vajíčka, koláče…. Prečo by ma mala živiť, keď sama som dospela?🫪

biba_18
Dnes o 16:29
@anonym_c83643

@biba_18 no to, že už je dospelý s zarába. Náš by sa hanbil. Rieši so všetko sám

@anonym_c83643 ja ti do hrnca nevidím 🤷‍♀️ možno zarába 3x viac ako ty. alebo rovnako ako ty ale aj to je málo. ako som písala - máme na to, tak mu dáme. peniaze si do hrobu nezoberieme. on nám pomáha inak. a okrem toho podporuje svoju babku v domove dôchodcov.

biba_18
Dnes o 16:30
@anonym_abf837

@biba_18 Podĺa mňa všetko.To potom ani nemá význam, aby sa oženil a zakladal rodinu, keď sa nevie sám o seba postarať .

@anonym_abf837 ty nevieš čítať s porozumením? 😏

anonym_ad8f28
Dnes o 16:33

@anonym_autor dúfam, že ty budeš tiež taky rodič, ktorý kúpi svojim deťom byty, autá a bude im džgať peniaze...

abbey1
Dnes o 16:47

@anonym_autor Podaj prst, uchmatnú ti ruku. Viac niet čo dodať.

anonym_4c2e42
Dnes o 16:48

@anonym_autor mne moji velmi pomohli, kupili prve auto, prispeli na byt a teraz, ked su stari, som im konecne mohla pomoct aj ja a dala som im niekolko tisic €, ked potrebovali.

anonym_4c2e42
Dnes o 16:49
@anonym_c1d0fb

@anonym_c1d0fb pristup tvojho brata je hrozny a smutny. My sa tiez hocikedy volame na jedlo

anonym_c83643
Dnes o 17:09
@biba_18

@anonym_c83643 ja ti do hrnca nevidím 🤷‍♀️ možno zarába 3x viac ako ty. alebo rovnako ako ty ale aj to je málo. ako som písala - máme na to, tak mu dáme. peniaze si do hrobu nezoberieme. on nám pomáha inak. a okrem toho podporuje svoju babku v domove dôchodcov.

@biba_18 mne je jedno, koľko zarába, aj tak to bude stále pre mňa zvláštne, aby jednému dospelému chlapovi pomáhali stále rodičia. A peniaze si nikto z nás nezoberie do hrobu, od toho sú dedičstvá a dedičské konania.

biba_18
Dnes o 17:26
@anonym_c83643

@biba_18 mne je jedno, koľko zarába, aj tak to bude stále pre mňa zvláštne, aby jednému dospelému chlapovi pomáhali stále rodičia. A peniaze si nikto z nás nezoberie do hrobu, od toho sú dedičstvá a dedičské konania.

@anonym_c83643 pre teba to je zvláštne, pre mňa nie… napr. nevidím dôvod aby dieťa muselo tvrdo šetriť alebo brať spotrebák keď sa mu napr. pokazí práčka - keď mňa to nestojí nič… 🤷‍♀️čo ty urobíš so svojim majetkom je tvoja vec… ja sa s majetkom delím počas života. ty nakŕmiš notára 😏

anonym_e7c8c8
Autor odpoveď zmazal
anonym_e8eae5
Dnes o 17:50

@anonym_autor presne toto neustale riesila sestra. Vkuse sa porovnavala s okolim a preco ked maju nedaju? Nasi boli vychovany tak, ze treba mat v pancuche. Tak sa jej vzdy rehocem, ze neboj, zdedis. Nic s tym nenarobis. Kolko mienili nam pomohli. Kolko chcu daju vnucatam, ja nepotrebujem, obaja pracujeme a vieme sa postarat.
Vzdy si poviem, co man, to mam. Mam to na co mam. Na co nemam, to mat nebudem a netuzim. Nevyskakujem, zle sa nemame.

anonym_b1b440
Dnes o 17:59
@anonym_3b6768

@anonym_0d615b Prekristapána, to načo sa tak bezhlavo rozmnožujete? Ako potkany. Antikoncepcia vám nič nehovorí?

@anonym_3b6768 debil(ka)

2691
Dnes o 18:21
@anonym_3b6768

@anonym_0d615b Prekristapána, to načo sa tak bezhlavo rozmnožujete? Ako potkany. Antikoncepcia vám nič nehovorí?

@anonym_3b6768 ty sa nehanbíš,takto sa vyjadrovať k viacdetnym rodinám? Koho prirovnavas k potkanom?
Vlastne.........vyjadrila si sa tak, ako ťa tvoja dokonalá rodina vychovala.To ti teda gratulujem!

2691
Dnes o 18:31
@rozkvet1

@anonym_autor autorka, nenechaj sa tu obmäkčit recami že buď rada že ta vychovali a starali sa o teba. To je predsa rodičovská povinnosť, keď chcú deti. Dieťa im nie je nič dlžné, oni deti chceli, oni sa museli postarať. Teraz nie je povinnosť aby sa o teba starali ALE dať dospelemu nejaký čo i len malinký štart do života by bolo pekné gesto. Lebo kazdy rozumny clovek dnes vie, ake tazke to mladí majú

@rozkvet1 stavím sa, že autorka dostala do života nejaké štartovné.Inak by asi nemala svoj byt.A ak nedostala, tak má asi dobrý príjem, keď má svoj byt.či nie?

bjnr
Dnes o 18:32

To, čo opisujete, je veľmi prirodzený, no zradný ľudský vzorec, porovnávanie neporovnateľného a tichá podmienečná láska. Pod povrchom smútku sa často skrýva nesplnené očakávanie a pocit, že finančná či materiálna štruktúra darov je meradlom rodičovskej lásky a záujmu o vnúčatá. Keď sa pozeráte na kamarátku, nevidíte len jej nákupy a dovolenky, vidíte symbolickú hodnotu, ktorú ste si v hlave preložili ako „jej rodina ju a jej deti miluje viac alebo štrukturálnejšie než tá moja“. Tým, že pozornosť zameriavate na to, čo rodičia nedávajú, nevedomky prehliadate to, čím disponujú a čo vám možno odovzdávajú v úplne inej mene, v čase, v pokoji, vo svojich vlastných limitoch alebo len v tom, že vám dospelením dali slobodu. Skúste oddeliť dve veci, finančnú kapacitu a prejav lásky. Rodičia nie sú povinní financovať dospelé deti ani sponzorovať vnúčatá, a to ani vtedy, ak na dôchodku stále pracujú. Ich peniaze sú ich zaslúženým bezpečím a slobodou po rokoch práce. Ak očakávate, že budú fungovať podľa vzoru rodičov vašej kamarátky, vytvárate si vlastný zdroj sklamania. Skutočné dozretie v vzťahu k rodičom prichádza vo chvíli, keď ich prijmete presne takých, akí sú, s ich obmedzeniami, prioritami aj peňaženkou, bez toho, aby ste od nich vyžadovali dôkazy lásky vo forme cenoviek. Porovnávanie s kamarátkou vám len berie vďačnosť za to, čo od svojich rodičov reálne máte, a stavia medzi vás neviditeľnú hradbu výčitiek. Skôr to vyzerá na bolesť z porovnávania a nenaplneného očakávania, že rodičia by mali svoje deti a vnúčatá podporovať určitým spôsobom. To, že vaši rodičia dávajú menej peňazí, ešte neznamená, že dávajú menej lásky. Rodičia majú rozdielne predstavy o tom, čo je ich povinnosť voči dospelým deťom, aké majú možnosti, hodnoty aj obavy z budúcnosti. A niekedy nás nebolí ani tak to, čo nám nedali, ako predstava, že iní dostali viac. Keby ste vôbec nevedeli, čo dávajú rodičia vašej kamarátke, cítili by ste voči svojim rodičom rovnaký smútok? Skúste preto na chvíľu prestať porovnávať sumy a pozrieť sa na to, čo vám v skutočnosti chýba.

anonym_fd7ccd
Dnes o 18:32
@rozkvet1

@anonym_autor autorka, nenechaj sa tu obmäkčit recami že buď rada že ta vychovali a starali sa o teba. To je predsa rodičovská povinnosť, keď chcú deti. Dieťa im nie je nič dlžné, oni deti chceli, oni sa museli postarať. Teraz nie je povinnosť aby sa o teba starali ALE dať dospelemu nejaký čo i len malinký štart do života by bolo pekné gesto. Lebo kazdy rozumny clovek dnes vie, ake tazke to mladí majú

@rozkvet1 Také ťažké to majú, ako to mali a budú mať mladí vždy. Začiatky sú ťažké..

2691
Dnes o 18:33
@anonym_52f119

Mne rodičia nekúpili byt, ani dom, na sviatky dávajú vnúčatám po 20 €. Nehnuteľností majú zopár, tak hádam budem aspoň dediť.

@anonym_52f119 Ty si tiež podelila ich vlastnosti, keď už rataš s dedením.

anonym_2a65ab
Dnes o 18:56

@anonym_autor moji pracujúci rodičia na dôchodku majú mesačný príjem cez 7000, 2 nehnuteľnosti vo vlastníctve v Bratislave a na účte peňazí na 2 ďalšie. Som jediné dieťa a majú jedine vnúča, druhé je na ceste a ani by mi nenapadlo si pýtať od nich byt, nebodaj pre vnúča. Čo by som z toho mala, treba sa naučiť byť finančne nezávislý. Učiť sa finančnú gramotnosť od mala, nech neskončim s dvomi deťmi na ulici s holou riťou, alebo nemusím ísť späť k rodičom v prípadnom rozvode ako veľa iných. Nezodpovedné dávať deťom toľko peňazí. Radšej nech im šetria na dobrú školu, svadbu. S veľa peniazmi sa hospodári jednoducho, z mála vyžiť to je umenie.

anonym_52f119
Dnes o 18:59
@2691

@anonym_52f119 Ty si tiež podelila ich vlastnosti, keď už rataš s dedením.

@2691 a co, do hrobu si to nezoberú.

2691
Dnes o 19:31

@anonym_autor hanbila by som sa za takýto komentár.Ved si dospelá, samostatná.Dokedy chceš natrcat ruky? Není ti to trápne, pýtať od dôchodcov? Asi vedia, čo všetko si doprajete a ako žiješ.Tak skonštatovali, že netreba.
Iba, že by boli takí chamtiví ako ty.