icon

Sused sa dal na veľkochov papagájov, ktoré stále škriekajú

silviaff
28. mar 2021

Ahojte, stretol sa uz niekto s tým, ze jeho sused sa dal na veľkochov papagájov?? Asi si viete predstaviť ako to škrieka 😞. Drzi aj veľké Ary. Má ich v plechových klietkach, odkiaľ sa to este viac ozýva. Keď prídem z nočnej, toľko, čo zaspim som hneď hore....od 6 rána to huláka...😕
Môže sa to vôbec uprostred dediny držať?
Ďakujem za pomoc 🦜

silviaff
autor
28. mar 2021

@juliet86 ďakujem za radu 🙂

0silvia0
28. mar 2021

@silviaff no presne, ja ked s niekym telefonujem, sa ma pyta, ci som niekde v dzungli... Ale zas tie papagaje neskriekaju nonstop. Najviac mi vadi ked skriekaju rano a clovek si chce pospat, ale zas za tie roky moj mozog tie zvuky akoby dal do uzadia a nevnimam ich tak intenzivne.

silviaff
autor
28. mar 2021

@0silvia0 ano aj džungľa 🙂veď tam to aj patrí do džungle 😀...máte to tiež pestré

0silvia0
28. mar 2021

@silviaff hej, zaby a papagaje, do toho stekajuce psy a obcas mravciace macky. Ale mojim pubertalnym detom najviac vadia pistiace male deti pod oknami🤪

silviaff
autor
28. mar 2021

@0silvia0 😂😂😂

kaja01
28. mar 2021

@silviaff stavebné povolenie na stavbu voliery, k tomu mohol stavebný úrad požadovať vyjadrenie Regionálnej veterinárnej správy, ale aj nemusel. Hygiena sa nevyjadruje nakoľko sa jedna o hobby činnosť. Ten kto chová hyacinty si určite dá pozor na papiere, nakoľko to sú veľmi drahé papagáje.

gazpalm
28. mar 2021

@silviaff kks ja mam doma dve korely a rano skriekaju ako zmyslov zbavene 🤣😬ale je pravda ze nam to uz nevadi,zvykli sme si😆ale tak vela papagajov musi byt na nervy to ti verim

vevesh
28. mar 2021

@silviaff vzdialenost nie je, je len podmienka klietky na m2 na prislusne druhy. Ale kedze potrebuje povolenie a registraciu uz len na drzanie takychto vtakov (a nerobi to na cierno), staci ze ma postavenu volieru (voliery). S tymto nic neurobis, len sa po dobrotky dohodnut na odzvucneni steny, popripade presun ar do inych volier (dalej od tvojho domu), ak je to mozne....

mariska1989
28. mar 2021

Aj u nás je jeden starší pán nebývam vedľa neho ani kúsok od neho ale bola som na cintoríne a od neho je asi 300/400 m a akože hluk poriadny ešte som si vravela že by som vedľa neho bývať nechcela. 🙈 Nezávidím teda

annamalaga
28. mar 2021

No čítala som niečo o tomto papagájovi, je pravda, že tam písali normálne , že treba tolerantných susedov, lebo je to veľmi hlučné.😔 Úprimne , no nezávidím ti. Ini susedia, čo na to hovoria?

lenkakravcova
28. mar 2021

@ofzuza Som to pochopila z toho čo písala, že je to obchodne (píše veľkoobchodne).

ofzuza
28. mar 2021

@lenkakravcova ja som citala velkochov, nie velkoobchod

lenkakravcova
28. mar 2021

@ofzuza 😀 aha, teraz pozerám lepšie, som to pochopila úplne inak. Ale inak tam autorka píše, že ich predáva, tak ktovie ako to tam s nimi má, a koľko ich skutočne vlastní a chová.

silviaff
autor
29. mar 2021

@kaja01 nie je určené napr množstvo, koľko toho môže držať ? Pretože sa tu nebavime o jednom páriku. Ma volieru, vedľa voliéry ďalšej atd., veľa druhov malých, stredných aj veľkých.. mohla to hygiena povoliť ako hobby? Neexistuje možnosť ako to regulovať? Ak mu niektoré uhynú, co sa podľa mna stáva, nikto to neskontroluje, keďže je to hobby? ...preto som sa vás pýtala na podmienky, keď ste spomínali v predchadzajucom komentári.

silviaff
autor
29. mar 2021

S
@ofzuza veľa...množstvo neviem odhadnúť..

oblecenie99
29. mar 2021

@iffushka Noooo, ja ako právnicka už vidím rozdiel medzi prirodzeným prejavom jedného papagája a veľkochovu 😉 Pre mňa za mňa nech sused chová aj 1000 papagájov a nech sa prirodzene prejavujú, ale jeho povinnosťou je zabezpečiť, aby ma ten ich prejav nerušil nad mieru primeranú pomerom.
Ja som z dediny, som teda zvyknutá na jej zvuky a preto sa čudujem niektorým názorom, že ak sa to niekomu nepáči nemá ísť byvat na dedinu.. Bavíme sa o dedine, nie o džungli ci zoo, čiže ak ma na dedine prekvapí skrekot papagájov, tak sorry, ale potom asi mam zlu predstavu o štandardnej slovenskej dedine a jej zvieratách 😅... Ale je to jedno, ci mi tam skrieka 100 papagájov, smrdí 50 prasiat, hučí susedova cirkularka sedem dní v týždni, alebo kikirika naraz 15 kohútov, ak je to už "cez" tak je to proste cez, bez ohľadu na to, či sme na vidieku alebo hoci aj v centre mesta. Ja proste vidím rozdiel medzi sporadickym pilenim dreva v čase keď spi niekto po nočnej (toto ten sused zase nemôže vedieť, kedy kto cez deň dospava noc) a ustavičnym hucanin cirkularky od rána do večera. My sme mali susedu, ktorá v lete pravidelne chytila ježka, a na noc ho položila pred psa, ktorý bol u viazaný na reťazi. Ježka položila pred psa tak, aby ježko nemohol zdrhnut a pes ho nevedel chytiť ale za to sa mohol roztrhnúť stekotom celú noc. Robila to vyslovene so zakernosti, lebo sa takto naťahovali s druhým susedom už 30 rokov. Alebo my sme mali psa, ktorý nenormálne stekal na každý pohyb pred domom, no jednoducho sme mu museli vytvoriť podmienky, aby sa zdržal vzadu na dvore kde nebol ruseny zvukmi a pohybom ľudí, lebo z toho vecného stekania sme už my boli na prášky, nie ze susedia. Čiže áno, je rozdiel medzi prirodzeným prejavom a prirodzeným prejavom zvierata. Úloha majitelu zvierata je, aby sa postaral o to, aby to neobtazovalo susedov.

andreatytler
29. mar 2021

@silviaff Pises ze sa dal na velkochov... ak tie papagaje chova na predaj, to by v obytnej zone nemalo byt dovolene. Skus to napadnut z tejto strany.

kaja01
29. mar 2021

@silviaff Nie množstvo nie je určené. Hygiena sa k tomu nevyjadruje.

Ešte sa spýtam, to zo dňa na deň vybudoval voliéry a hneď tam umiestnil veľké množstvo vtákov?

basska_b
29. mar 2021

Švagrinin otec chová škrečkov ako krmivo pre hady 😁 našťastie je ďalej od ostatných domov, lebo to riadne smrdí

marika778899
17. apr 2021

@silviaff Dobry den. Nas sused chova vyse 20 rokov exoticke vtactvo, aj tie uskriekane ary 😡 Ma ich urcite viac ako 15 a voliery ma po celom pozemku, od nasho domu len 2 metre. Uz sme to riesili aj na obecnom urade, aj peticia... Nic nepomohlo... 😢

alica455
11. máj 2021

@silviaff áno, sused chová tie zelene skriekajuce papagáje. Mame to pod oknami cca 15 m, je ich min 100+ a poviem vam neprajem nikomu. Napríklad dnes začali od 4.30 nonstop do 20.30 a bude to horšie čím dlhšie bude vonku svetlo. V lete vonku 30 st, keď otvoríme okno, je to masaker na uši, telku nepocujes, keď s niekym telefonujem myslí že som v džungli. Ani v zoo nie je taký kraval. Je to hluk aj cez zavreté okná. Na dedine bývam už 30 rokov, kosačky píly, kohúty, psy - bežné zvuky. Ale predstavte si to v tomto množstve na jednom mieste a aby to hucalo cely deň, to už nie je OK. Je to veľkochov. Bežná hlučnosť 70 dB a viac, v obytnej zóne by nemala prekročiť 50 dB. Áno stane sa, ale nie cely deň, každý deň a celý rok. Ale všetko má hranice, aj trpezlivost, aktuálne hľadám všetky možné informácie ako to riešiť. Na začiatku ich bola asi polovica, kusli sme si do jazyka, nechce sa človek naťahovať, ale chov sa rozrástol do neúnosnej miery. Takže úplne Vás viem pochopiť co zažívate. Nech si ako hobby chovajú ľudia domáce zvieratká, na dedinu to patri, ale prepanajana nie 100 ks a viac, to nepatrí do obytnej zóny ani na dedine. Pani @oblecenie99 to napísala presne: "bavíme sa o dedine, nie o džungli a úloha majiteľa je postarať sa aby tým neobtazoval susedov".

annamalaga
30. máj 2021

Ahoj už ste sa nejako posunuli? Ešte stále to chová ?

alica455
31. máj 2021

@annamalaga ak myslite môj komentár, ešte nič nové.

annamalaga
31. máj 2021

@alica455 juj no nezávidím Vám

inge89
25. jún 2021

@silviaff och my máme presne ten istý problém... susedia chovajú a majú prístavbu, ktorú nadstsvovali a na ktorú sme nepodpisovali žiadne papiere, popri tom ako to robili nám ponicili plechy, ktoré máme nad drevom ako striesku a čerešničkou je, že minule leto spravili vtákom vonkajšiu volieru, ktorá je presne vedľa nášho posedenia a detského ihriska. Čiže asi kazdu hodinu si nepočujeme ani vlastne slovo a keď ku nám príde nejaká návšteva, tak nechápu ako je toto možné, takže posedieť si pri káve na dvore a vychutnať si čaro dediny už vôbec nehrozí...najhoršie že je to počuť aj vo vnútri domu. Tiež nevieme čo s tým ale už je to fakt na hlavu, každý deň nonstop skoro kazdu hodinu odkedy je vonku svetlo 😔

ivan705
23. okt 2021

@silviaff Daj si stuple do usi. JEmu mozu tvoje macky ci ine zvierata vadit.

ivan705
Odpoveď bola odstránená
ivan705
28. okt 2021

vazeni, odstahujte sa. Pokial sa chovaju vo velkych volierach s priestorom, je to ok...., ked to aj tam vadi, prestahujte sa do panelaku, jednoduche.

ivan705
29. okt 2021

admin, vies, co mi mozes? Odpovedz si.
Co sa tyka clanku, tak kazdy, ktoremu vadi prirodzeny zvuk, ma moznost sa odstahovat, nic mu v tom nebrani.

zenazaba
29. okt 2021

Mam pocit, ze ludom dnesnej doby vadia vsetci a vsetko. Viem ako skriekaju papagaje a nepride mi to ako neprijemny zvuk, ani ked rapocu jeden cez druheho. Keby si zila v Bratislave pojdes sa stazovat na Dopravny podnik, ze nemozes spat, lebo vonku skripu elektricky? Ved si zavri okno a drichmi. Kym som byvala u nasich a chodila som po 24hodinovych sluzbach domov, zivot v dome sa kvoli mne nezastavil. Hucala aj telka, aj radio, aj pracka, aj vysavac, aj kosacka...nikomu som sa nestazovala. V zivote by nenapadlo stazovat sa na kikirikanie kohuta, ci odor z oviec...kokos.