Sused si nárokuje na spoločný balkón. Ako reagovať?
Ahojte. Bývam v bloku, kde su na medziposchodi balkony. Tie patria do spolocnych priestorov a vyuzivaju ich vsetci na poschodi. Na poschodi su tri byty, 2.-3. izbove maju balkony, 1.izb nie. Majitel 1.izb bytu, predal byt a noveho suseda uviedol cielene do omylu, ze balkon patri k 1.izbaku, ze je to akesi nepisane pravidlo a vsetky vchody takto funguju.
My ten balkon vyuzivame, ked manzel chce pred pracou zafajcit a maleho nechce zobudit, pretoze mame spalnu s balkonom. Alebo ked sme prerabali, “odlozil” tam material, vedra…
Sused z 2izboveho bytu ten balkom vobec nevyuziva. Ako by ste postupovali? Uvolnili by ste spolocny balkon len pre majitela 1.izboveho bytu alebo nadalej vyuzivali spolocny balkon? Nechcem vyzniet ako svina, ze zaberam balkon ak mam vlastny, ale na druhej strane su to spolocne priestory, za ktore si platime.
Dakujem za nazory🙂
takze kvety, vesias pradlo a muz tam chodi fajcit
za mna ho nadmerne uzivas napriek tomu ze ty balkon mas
za mna nechaj si tan nejake kvety tak aby nezavadzali a pradlo nechaj nech si vesia sused a nech tam nikto nefajci to by bolo fer
Vy co tu niektore riesite 😅😅 balkon je spolocny, vsetci susedia z poschodia ho mozu vyuzivat, sused si ho nemoze narokovat a je absolutne ale absolutne nepodstatne ci autorka ma alebo nema k bytu vlastny balkon. Nemusi sa s nikym na nicom dohadovat.
@mamina7070 ano vyuzivala som ho vlastne jedina, aj ho jedina upratovala. Susedia nemali on vobec zaujem, ale ked majitel predava byt, tak uz aj s balkonom. Nemam problem sa on podelit, kluc maju vsetci
No takze v podstate to skrie len autorku kedze si zvykla vyuzivat dva balkony, aky luxus
ja by som mu neprenechala…
Čo má majiteľ bytu na LV? Je to súčasť bytu? Alebo sú to spoločné priestory? Pozrite si LV. Váš, jeho a budete vedieť. 🤷
@heni79 Spolocne priestory.
@taktotedanie asi tak. Ma vlastný balkón, ale ide sa hádať o ďalší.
@autorka sused si tam mozno tiež niečo chce dať a tvoje kvety proste prekážajú. Tak a teraz co? Jaj, zabudla som, ty máš prednost, lebo ty si ho využívala prvá?
Inak tiež mame na medziposchodiach také vyklenky, co tam majú susedy kvety. Ja som tam na zimu tiež si chcela dať kvety, ale akosi už není kde... ked som sa ich spytala, povedali, že oni to tam majú "už roky" a nedajú to preč... hm, asi som mala robiť scény, ako ty vsak a dupkat si nohami, keďže sú to taktiež naše spoločné priestory🤔 no vies co, vykaslala som sa im na to. Za hádky v dome mi par kochlikov totizto nestojí.
A na tvojom mieste by som sa rovnako vykašľala aj na suseda a s úsmevom mu povedala, že tiež som iba človek a nestojíi "meter kachliciek" za zbyticne prieky. Ale chápem, že sú aj "takí" ľudia ako ty.
@lienka.7 no este si tam muz chodi dymit lebo nevydrzi kym sa mu dieta vyspi aby si siel na vlastny balkon
Kazdopadne na balkon sused nema narok a nebavila by som sa s nim dalej
@lienka.7 ty fakt nevies citat?? Autorka sa hada o balkon? Ona si ho narokuje? Ved sused sa tvari ze je len jeho a pritom je SPOLOCNY. Sused sa nestazoval na jej kvety ale na to, ze ten balkon je jeho. Chapes??
Autorka, sused si svoju frustraciu z oklamania vybija na vas.
Mal si poriadne precitat kupno predajnu zmluvu a aj pravnika (v UK sa kupuje byt cez pravnika, ten vacsinou vychyta taketo chyby) kontaktovat.
Nie, nedala by som mu kluc od spolocneho balkona, nech sa aj rozgleji. Ked si chcel kupit byt s balkonom, Mal si ho kupit, alebo pred predajom obehat vsetkych susedovi a kvazi si balkon od vas prenajat, alebo tak moze urobit aj teraz.
Ja nemam Rada takychto ludi, ktori si myslia, ze svojou agresiou, resp opakovanym donmahanim sa poziadaviek SA ich Sen splni.
Ano, Bude mat rozcarovanie z kupy, ale nakoniec je to jeho chyba, ze sa nechal dobehnut.
To, ze Ty mas svoje vlastny balkon v byte je uplne irevelantne. Aj keby si mala 4, jeho je do toho nic.
Takze, ako v UK hovorime, exercise your rights.
@oslo1 preco by mu nemala dat kluc od spolocneho balkona ? sused ma na neho narok tak ako ona a aj majitelmtretieho bytu
a plovhu na nom ak sa nevedia dohodnut rozdelit na 1/3 ani ona nema co zaberat cely spolocny balkon pre tri byty
@mamina7070 kristova noho, ona kľúč susedovi dala. A aj svoj si nechala. Sused si tiež môže na balkón zavesiť slipoše vysušiť, gumáky odložiť, aj muškáty dať. Problém je, že sused autorku VYHÁŇA zo spoločných priestorov.
Druhá vec je, že by som tam nefajcila.
Normalne mu vysvetli ze plati list vlastnictva a zapis tak ako je v katastri. Su to verejne pristupne dokumenty ktore si mal prestudovt kym byt kupil. Ved nech ho vyuziva, tak ako aj vy. Svojich prav by som sa teda nevzdala. Mimo ine, za spolocne priestory platite dane atd preco by si sa mala vzdat ich vyuzivania?
@mamina7070
Ale ona mu iz kluc dala.
On chce od nej jej kluc, aby ten balkon nemohla pouzivat. Teda tak som to aspon ja pochopila.
Tiež som z paneláku kde je takýto spoločný balkón a samozrejme, že je spoločný. Keď sa oháňa nepísaným pravidlom, tak kde ho nabral? Inak by ste predsa nemali tie kľúče a prístup naň. V žiadnom prípade nedávaj kľúče a nech ich nedá ani ten druhý sused. Tiež budete chcieť možno raz predať byt a nový kupca sa bude tiež na ten balkón pýtať. Susedovi treba vysvetliť že ho predajca pekne ojekabátil a ofrndžal ho asi aj na kúpnej cene. Pokojne nech to spraví správca. Dokonca neviem či by nešlo neodôvodovodné obohatenie. Pri majetkových otázkach musí ísť slušnosť bokom. Nech vám ukáže LV a potom môžete diskutovať. Inak nie. A on, ak potrebuje využívať balkón, prístup na neho predsa má. A reakcie tuná ber s rezervou, pokojne ti môžu písať tiež osoby, ktoré takto neoprávnene nabulikali susedom ich vlastné "nepísané pravidlá". Inak fajčenie na balkóne má tiež pekne štve, sused odhora má tým doslova terorizuje celé leto, ale toto s tým fakt nemá nič spoločné.
nech ide do riti; načo sa s nim vôbec bavíte? ked chce všetky kĺúče, nedajte mu ani jeden a máte po probléme..vy budete platit za spoločne priestory a on si ho obsadí..aký šikovný.
Autorka:
Kluc mas, on uz tiez, ak bude chciet iba sam pouzivat spolocny balkon, nech ti ukaze, kde ho ma zapisany na jeho meno na LV.
To je celé. Inak cez spravcu/na schodzi, ked nepochopi alebo nechce pochopit.
a ten novy sused spadol z mesiaca?.preda sa mu byt a si ide narokovat na balkón, ktorý nevedie z jeho bytu ale zo schodiska? a uplne s važnou tvarou argumentuje, že je jeho? tak je obeťou podvodu..majitel ho oklamal, dal mu platiť za niečo, čo mu nepatrí a nech ide na políciu a nie od vas mamit kĺúče a vyhrážat sa..nech ho odkúpi od vas a každemu da po 10 000, ked je taký múdry
@minimie
v takom prípade je ale kupujúci debil. Keď mi niekto povie - je nepísané pravidlo, že balkón je síce papierovo spoločný ale uziva ho len jednoizbový.... Tak stále platí, že je to len nepísané pravidl8. Ktorí idiot to berie v takom prípade za vlastný majetok? Takému by mali odobrať op aj právo snáď mat deti.
A to by som sa fakt nedotahovala o balkón na chodbe, pokial mam svoj.... Ale toto už je čistá blbosť, vrat takú hlášku za - ôk balkón mi teda patrí.
nehorázna drzosť vyzyvat všetkych susedov, aby nepoužívali spoločné priestory, za ktoré platia
autorka, ked bude svoje argumenty rozpravat, nech ti ukaže LV, že balkón je iba jeho
my tu mame 3 osoby, ktore sa spravaju ako majitelia bytovky, tak som im povedala, nech mi ukažu z LV, že su majitelia
FYI:
- Na LV nie je zapisane vlastnictvo balkona
- plocha balkóna sa nezaratáva do podlahovej plochy bytu
- v praxi sú dva právne prístupy k balkónom:
1. balkón/lodžia sa považuje za príslušenstvo bytu, resp. súčasť bytu, nakoľko balkón/loggia je prístupná len z príslušného bytu a tento priestor užíva len vlastník daného bytu, resp. iné osoby len so súhlasom tohto vlastníka;
2. balkón/lodžia sa považuje za spoločnú časť bytového domu, nakoľko tento priestor je z technického hľadiska súčasťou stavebnej konštrukcie obvodového múru, resp. priečelia príslušného bytového domu.
- Takže vôbeec nie je jednoznačné, či majitelia bytov s balkónom, majú tieto balkóny vo svojom vlastníctve, samozrejme, užívacie právo majú tak či tak
- a čo sa týka suseda, ja by som mu nechala k užívaniu balkón, keďže ja by som balkón mala
a to aj z dôvodu, že aj ten sused bez balkóna sa podiela na prispievani do fondu aj na balkóny pre tých, ktorí ich majú pri bytoch, konkrétne na náklady opravy, rekonštrukcie alebo modernizácie balkónov
@darmasiswa ako nezaratava? v každej realitke je uvedena metraž bytu, balkona a pivničnej cely
Prečo ste si materiál a vedrá neodlozili na vlastný balkón? Lebo na spoločnom to až tak nezavadzia? Tam, kde nie je spoločný balkón kam odkladajú ľudia vedrá a kam vesaju prádlo, ktoré sa nezmestí na balkón v byte? Hm? Ak tam vyvesias prádlo a sused tam pôjde fajčiť? Predpokladám, že na balkón je prístup zo schodišťa. Ak tam sused vyvesia prádlo kam pôjde fajčiť tvoj muž? Aha, na vlastný balkón. Sa tu hadate o jeden malý balkón a dva byty majú vlastný a predsa na naň nezmestite 🤦♀️

Pisala som o kvetoch aj na prvej strane, skus si to precitat
@lienka.7