Sused si urobil z domu hotel
Dobrý deň,
chcem sa poradiť, či ste riešili niekto podobnú situáciu. Náš sused v rodinnom dome začal prenajímať izbu ako ubytovanie. Nás sa nik nič nepýtal, ani nám neprišlo žiadne oficiálne oznámenie. Po pár rokoch dom nadstavil, opäť bez povolenia, ani sa neunúval nás informovať. Až sme len jedného dňa videli, že dáva dole strechu a stavba neuveriteľne narástla. Momentálne poskytuje ubytovanie v niekoľkých izbách, pričom zo všetkých nám vidieť priamo do obývačky. Je to krátkodobé ubytovanie, takže sa tam neustále striedajú cudzí ľudia, v lete posedávajú na záhrade a grilujú, všetko hneď vedľa nášho plota, keďže má malinký pozemok. Dosť nám to narúša súkromie. Úrady ohľadom stavebného povolenia nám poslali len nič nehovoriacu odpoveď o tom, že neevidujú žiadosť o stavebné povolenie od suseda, ale zdá sa, že to ďalej neriešia. Hľadala som aj jeho údaje ako IČO, DIČ a podobne, no zdá sa, že to je celé načierno.
Máte niekto skúsenosť? Keby sme ho udali, tak sa bojim, či by mu aj nehrozilo väzenie, či len pokutu by dostal? Uškodiť mu nechcem, ale nerada by som, aby to časom zas zväčšil alebo tam urobil niečo iné. A tiež sa mi nepáči, že ani len nemal tú slušnosť nám to oznámiť a tiež že sa tam strieda toľko cudzích ľudí, ktorí k nám vidia, je to nepríjemné.
Nerozumiem tomu na začiatku. On začal prenajímať SVOJU izbu v SVOJOM dome
Tak z akého dôvodu by vám to mal oznamovať?
Ja nemám páru poňatia, kto býva a nebýva vedľa v domoch, je mi úplne fuk, či aj celý dom prenajímajú, proste je to ich dom
My máme prízemný bungalov, okolo nás a oproti sú vysoké 2-3ppdlazne domy s podkrovím (vidno absolútne z nich do nášho dvora.) no a? Teraz mam zosaliet, lebo z nich vidno do nášho dvora? Veď nerobíme vonku orgie, ani nič podobné a ze ma vidia, ako si robím v záhrade alebo ako muž vysáva auto?
A ze tam griluju a opekaju? Neviem, mame torz gril, ta vôňa je úplne v pohode, proste je to "život na dedine" - aj cirkulátky, aj hydina, aj gril, aj guláš. A hádam negriluju 24/7 a každý deň, tipujem, že je to prevažne v lete. To fakt je taky príšerný problém tých pár mesiacov? Cez deň?
Áno, jedine co by mi vadilo, je krik v noci. Tak by som normálne tam poslala muža, aby ich upozornil, že aj na dedine platí nočný kľud.
Bohuzial on ma plne pravo prenajimat svoju nehnutelnost na svojom pozemku napriklad cez AirB&B. S tym neurobis nic. Ale mozes sa obratit na magistrat ohladne tej ciernej nadstavby.
NO to ci prenajima alebo neprenajima nieco na cierno, nevies. Moze mat airbnb alebo cokolvek, moze to mat zdanene rozne (nemusi mat zivnost, moze to ma na FO a vtedy mu staci len DIC na danovom urade), nikde to nemusis ty najst. A nemusi sa ta pytat, ani ti to oznamovat. Ono ak to robi pravidelne, je dost pravdepodobne ze urady by naozaj prisli k tomu, ze je to sustavna cinnost a teda mu treba zivnost. TU ale mozes dat p odnet na financnej sprave, ze prenajima, a mas podorzenie ze nezdanuje prijmy, neviem ci to ide. V kazdom pripade mozno soi by ho vedela skontrolovat ? https://www.soi.sk/sk/Podavanie-podnetov-stazno...
Co podla mna jasny problem je ta nadstavba domu, to ale si mohla intenzivne riesit uz ked si videla ze stavia. Na vasom mieste idem normalne osobne na urad a po viem ze je s tym problem, ze on stavbu vykonal ak nema stavebne povolenie, k tomu ju prenajima a vsetko co si sem popisala - podajte staznost, na urade povedia co a ako. Nedajte sa takym smiesnym listom odbit, je mozne ze tam ma kamarata a ten mu to odobril. Ale to vas zaujimat nemusi. Mozete tam riadny roman napisat rovno so staznostou na obecnom: ze zmenil stavbu bez povolenia, nedodrzal neivem, odstup, alebo nema povolenia na nieco, obtazuje vas prenajimanim tejto stavby, hlukom a narusa vam sukromie. PRoste nieco vymyslite, a nenechajte sa odpalkovat na urade, ked tak chodte na najblizsi vyssi urad (my mame obecny, alebo potom vieme ist normalne do mesta, na krajsky myslim)
Ak ma postaveny krb s kominom, cize nie postaveny len tak gril, na to tiez potrebuje ohlasit komin :D
Ono ale treba si uveodmit, ze kazdy mame pravo uzivat svoj doma kao uzname za vhodne, ak by tam neboli hostia a bola by to rodina suseda za plotom stale tak by to bol mensi problem?
To čo sú za komentáre? Že sa má autorka starať o seba? Veď práve o seba sa stará 🤦🏼♀️ veď jej vadí jej
zatienenie a narušenie jej súkromia. Prenajímanie je jedna vec, druhá je nadstavba, na ktorú sú zákony.
To pozeranie do dvora sa dá vyriešiť živým alebo nepriehľadným plotom.
Inak ked uz postavil, nic s tym neurobis. Suseda mala rovnaky problem a ma smolu. Drahy pozemok na svahu a pred nou si chlap zrazu postavil vysokansku stavbu a jej nielenze uplne vyhlad zlikvidoval, este aj v podstate terasu, travnik na dvore - zatienil uplne (juzny svah). On to nezbura uz... Preto sa to riesi okamzite, ked vidim, ze sused zacne stavat, bagrovat, strechu zhodi, okamzite riesim co robi a kde s kym, a ako to bude vyzerat, vy mate ako sused vidiet projekt, plan, komentovat to, nesuhlasit... ak to nema, ma tam prist pekne krasne stavebny urad /nik. Na urade vam to na nahliadnutie tiez musia ukazat.
ja este napisem jednu vec..opravte ma kto si mysli, ze to je blbost. takisto dan z nehnutelnosti sa predsa plati aj podla vymeru pozemku a stavby,nie? keby sa kazdy pristavoval, nadstavoval ako chce, ale platil by povodnu dan aku platil ked este nemal pristavene....no kde by takto k tomu došli my ostatni poctivci ..či čo? 🙂
@maciatkolulu to fakt? 😀 my sme len chceli pristaviť na náš dvor obývačku s terasou a toľko behačiek a papierovačiek, peňazí okolo toho, až strach. Susedia s tým samozrejme museli súhlasiť, popodpisovať, úrad musel vydať stavebné povolenie, projektant musel dojsť všetko skontrolovať, atď. Veď to nie je sranda, tak aké, že môže si robiť čo chce so svojím domom a ešte v ňom začať aj podnikať? Ani potuchy nemáš o tom, čo všetko to obnáša.
@jaskolka no, kamarátka býva takto vedľa domu, ktorý sa prenajíma celý rok a veru s tou grilovačkou sú problémy - príde víkend, ona si chce poprať - prádlo nemôže vešať vonku, lebo smrdí od grilovaného jedla, nemôže vetrať, pretože vonku je smrad z grilu. Pravidelne piatok sobota párty na dvore. Má malé deti. V kočári nemôže ani nechať vonku spať. Keby si mala takéhoto suseda, tiež by Ti to vadilo. Je rozdiel grilovať raz za mesiac a iné mať párty a grilovačku 4 - 6 mesiacov v kuse.
Pokial je to tvoj sused, ktory ma svoj vlastny dom, na svojom vlastnom pozemku a nerobi nic, co by ohrozovalo tvoj zivot, ci zdravie, alebo jeho hostia nerobia vytrznosti, ci cokolvek, co by sa dalo posudit, ako priestupok voci tebe, alebo inym susedom, tak ti do toho, ci stavia bez povolenia a prenajima vobec nic nie je, na to su kompetentne organy, ktorym to sice mozes oznamit a oni mu tak nanajvys daju pokutu a potom si nadstavbu a prenajimanie dodatocne zlegalizuje a ty nezmozes vobec nic, lebo posedavanie hosti na jeho pozemku a grilovanie, ktore narusuje tvoje sukromie, nie je ziadny argument na to, aby sa tym ktokolvek, ci uz urady, alebo policia vobec zaoberali.
Ked som byvala v dome od agentury, tak s kolegami sme grilovali kazdy tyzden, ked bolo pekne pocasie. Niekedy aj 2-3x tyzdenne. Ziadne problemy kvoli tomu tam neboli. Nikto sa nestazoval. Stazovali sa jedine na urcite osoby, ktore sa nevedeli vmestit do koze a robili problemy.
ži a nechaj žiť ,poznám xy takých ľudí čo riešia uplne nepodstatné veci a ich vlastný život im uniká 🙈dakujem Bohu za našich dobrých susedov🙏❤
@jaskolka - ale Ty si pravdepodobne svoj dom postavila za podmienok, že si vedela, kde stáť bude a čo je okolo, takže si si bola vedomá toho, že zo susedných domov je vidno na Váš pozemok.
Mimochodom, aj prenajímanie nehnuteľnosti podlieha schváleniu. Nám pri stavebnom povolení na rodinný dom určoval Stavebný úrad, čo všetko v stavbe v danej lokalite nemôže byť prevádzkované.
Pokiaľ však niekto takýmto spôsobom narúša jednak súkromie a jednak životné podmienky (ruch, svetelné podmienky a pod.), majú právo sa brániť. Práve presne na toto slúžia stavebné konania, kde sa majitelia susediacich nehnuteľností vyjadrujú k stavebným zámerom. Ich sused porušil stavebný zákon a znemožnil im sa vyjadriť k jeho plánom, ktoré sa dotýkajú autorky príspevku a jej nehnuteľnosti.
To tu skutočne niekto obhajuje, že je normálne robiť si takéto veľké stavebné úpravy, ktoré obmedzujú susedov bez povolenia? Tak to sa potom nečudujme, že si kde - kto stavia nelegálne stavby a úrady nekonajú. V civilizovanom svete by to musel na vlastné náklady a zaplatiť nemalú pokutu.
@petedea nemas pravdu, v uzemnom plane je jasne dane, ake stavby mozu na pozemkoch stat. Alebo si myslis, ze ked si moja mama zmysli, ze si postavi dalsie 3 poschodia a bude ich prenajimat ako v panelaku, tak ze susedov do toho nic nie je? Staci, ze si chces spravit z rovnej strechy sikmu a mas o vybavovacky postarane a v prvom rade s s tym musia suhlasit susedia.
Moja zlata vies co sa hovori!?Nie je tak zle aby bolo este horsie!Dopriala by som ti susedov ciganov,to by si bola este rada za tvojho zlateho suseda podnikatela.Udat by som ho urcite neudala.
Ja ti neviem.. v našom meste je teraz taký trend, že developer odkúpi starý dom s pozemkom, dom zbúra a postaví tam 2 bytovky so šiestimi poschodiami. A ľudia v rodinných domoch okolo si môžu ísť pískať.. kolegyňa tak má okolo svojho domu 4 bytovky, lebo keď sa začalo stavať, sused vedľa nej rýchlo predal dom, aj ten zbúrali a developer stavia ďalej. A nezmôže nič. Zvažovala dom predať, no miesto už stratilo na lukrativite a stlačilo cenu nehnuteľnosti dole ☹️ nehovorím o tom, ako otrasne to vyzerá 🤦🏻♀️
No tak to ani nehovor, nebyvam od takeho pripadu daleko, namiesto dvoch bungalovou tak stoji proste osemradovka. Ti developeri si fakt robia co sa im zachce
@btus
ahoj tak sa musi prestahovat na samotu alebo kupit aj susedne domy. Ako chces zakazat susedovi nech negriluje? To nie je realne. V tomto pripade ma kazdy smolu, kto ma blizko susedov. Preto je na rozmyslenie, kde dom kupim ci postavim. Ano vytacal9 by ma to s pradlom a vetranim mozno ale neurobis nic. A male deti? Bohuzial musia si zvyknut. Byvali sme v panelaku a 13 rokov kazdy tyzden sused vrtal. On tam mal snad dielnu. Nie ze chcvilku, dlho v kuse minimalne 2x tyzdenne. Teraz s malym tiez v byte - susedia vrtali trieskali do 22:00. Az od vtedy je oficialne nicny klud. O dedskych krikoch placi a presuvani nabytku o jedenastej vecer pravidelne ani nehovorim. Ked som mala dom, tak v pravo vlavo nikto a bol bozi klud. Ked robily cukor z repy, smrad bol v celej dedine aj v dome a na pradle.
To fakt by si musela byvat na samote aby si mala klud.
žasnem.. absolútne nemám pocit, že by autorka závidela zárobkovú činnosť suseda, rieši úplne niečo iné, naozaj by ste chceli mať dom vedľa domu, ktorý sa postupne mení na hotel s veľkou fluktuáciou osôb? myslíte, že má aj adekvátne parkovaniee otázka je či pán sused dodržal z hľadiska nadstavby všetko v súlade so zákonom, prečo by som mala tolerovať na čierno stavbu bez oznámenia prehodnotenia zámeru v lokalite určenej na bývanie? jáj lebo však na čo dodržiavť zákony, hlavne , že hned autorka závidí.....
autorka je to nezávideniahodná situácia, najprv by som asi skúsila rozhovor so susedom, čo vám vadí a skúsila nájsť riešenie.. potom je tu daľšia možnosť požiadť o prešetrenie, či je to všetko v súlade so zákonom .. ..každopádne však sú činnosti, ktoré mu žiaľ nezakážeš ako je grilovanie, videnie do záhrady ak spĺňa zákonom stanovenú vzdialenosť.. to si treba uvedomiť prv než si pokazíte vzťahy pod.
A keby mal ten sused krb alebo kurenie na pevne palivo, tak by nevadilo, ze vas vycmudi 7x do tyzdna? Cista zavist. Takto vo velkom by to neprenajimal na cierno. Nemusi to byt evidovane na jeho meno.
@sissi2183 tiez si myslim, ze aj ked ako ohladom stavby nemusi byt vsetko tak povediac oki, ale s tak velkou zivnostou by asi len tak neriskoval. Vsetko sa vsak da zistit
Musí postupovať podľa stavebného zákonu, pokiaľ dodržiava ulicnu čiaru, vzdialenosť od okna jeho domu k oknu susedného domu 7m a pokiaľ na vašej ulici je povolené postaviť 4 poschodovu budovu, nič s tým nespravíš. On to postaví a zoficialni dodatočným stavebným povolením a následnou kolaudáciou. Ak ho udas zaplatí pokutu tisícku.
Sila. My sme stavalo obycajnu garaz a museli sme zbierať súhlas od susedov 🙈
Inak s tým grilovaním. Aj naši susedia od začiatku letnej sezóny po skorú jeseň grilujú každý bozi deň na dvore a ide mi ten dym do okna…mám na to nervy, ale bohužial….V tom tam chápem, zakázať im to nemôžem.

Podla mna to moze riesit podanim podnetu na stavebny urad, statny stavebny dohlad, danovy urad a mozno aj RUVZ.