icon

Susedov syn ublížil nášmu psovi. Ako to riešiť?

cta
27. apr 2014

Ahojte baby som zúfala. Stala sa nám veľmi zlá vec. Bývame v spoločných bytovkach kde je dvor. Náš sused má 2 deti asi 6 ročného syna a staršiu dcéru. Máme tri psy- 2 veľké krížence nemeckých ovčiakov a jedného malého križenca fenku. Problém je že naša fenka sa strašne boji detí. Všetci susedia vedia, že nemajú k nej púštat deti pretože začne na nich hystericky štekať. A pravé včera sa stala nehoda. Susedových syn sa po dvore premával na cajgliku. Išla som vysypať koš a vzala som ju von pretože sa vídatne najedla a chcela som nech sa vypotrebí. Máme tam cestu a hned vedla trávu. Keďze chlapec sa vracal späť fenkus om posadila k svojej nohe pretože ani cajgliki nemusí a smrtelne sa ich bojí pekne sedela vedla mňa. A vrchol bol keď krpec si to nenamieril okolo nas ale rovno medzi nás. Takže cajglom zrovna šiel na môjho psa. Presiel jej po labke načo ona zvreskla a v navale bolesti a šoku ho pokusala do nohy (skôr chnapla po nom). Krpec spadol s cajgla a začal revať. Nato sa k nám vyrutil jeho otec a začal mi nadavať, že prečo som nahuckala fenu na jeho syna čo vôbec nebola pravda pretože stál nedaleko nás a rozprával sa s druhým mužom a videl čo sa stalo. Okamžite začal volať policiu a keď policia prišla vilíčil našu fenku ako nejaku obludu čo len utoči na male deti. Policajt a policajtka si ho vypočuli. Potom som im ja povedala ako to v skutočnosti naozaj bolo načo policajt pozrel na psa (bolo vidieť, že je zranena ) a len sucho skonštatoval, že však jej nič nie je!!! A následne to zaklincoval tým, že psa mi odoberu na utratenie lebo je nebezpečný pre okolie (zhodnotil to asi preto lebo sa snažila ujsť s ich dosahu- nedôveruje cudzím). Očkovanie má v poriadku.
Som úplne z toho v šoku, že policajti dali za pravdu otcovi a nie mne keď bolo evidentne že to decko do môjho psa schválne naburalo. A ešte sa tomu smial!
Psa mi majú utratiť preto sa chcem spýtať ako to riešiť? Čo mám spraviť aby mi psa neutratili kedže to nebola moja chyba???
A prosím ušetrite ma komentárov, že môj pes za to môže alebo že mal byť na vodítku a mal mať nahubok. Nikto doteraz s našim psom nemal problém a noazaj nie som zvedava na komentáre uzkostlivých matiek čo vidia v každom psovi zabijaka! Pochybujem že pes vzrastom ako stredne malého psa by dokázal nejak vážne ublížiť dieťaťu a len tak pre poznámku - chlapec nemal žiadne vážne poranenie. Ďakujem

brady1
27. apr 2014

@adeala presne tak

rondicka
27. apr 2014

@svetluska82 no,,ale to je iné,,asi ho napadol bezdovodne,,,ale tu mu chlapec prešiel po nohe,,a ani ho vraj nekusol,len po nom skočil

fidka79
Odpoveď bola odstránená
cta
autor
27. apr 2014

Ako vravim ja svojho psa nenecham utratit kvoli faganovy ktory od samej dobroty nevie co zo sebou. Moj pes bol na cvicisku a zvlada zakladne povely. Je vsak z utulku zrejme ako steniatko zazila nieco take neviem. A agresivna nie je pretoze v zahrade je pustena a su tam deti behaju okolo nej a nic im nikdy nespravila. Ale ked zacne stekat a okriknem ju prestane ked jej da povel pride ku mne pekne si sadne. A susedia maju tiez psy pustene a nikto s nimi nema problemy aj ked sa susedovych psy pobili. Nasa fenka je v poriadku. Veterinar povedal, ze fenku aj keby chceli utratit nemozu pretoze posluchala. A ano pri tom incidente boli este dalsi rodicia s detmi a povedali mi ze pravo je na mojej strane. Pytala som sa suseda policajta povedal ze chyba bola dietata nie moja a aj susedia mi chcu dosvedcit ze ten krpec siel na mojho psa zamerne a navyse ja som stala na ceste a moj pes na trave. Takze urobim vsetko pre to aby to brali ako priestupok

usacek79
27. apr 2014

@cta nebudem komentovat situaciu, za mna uz tu pise @libka1 😉
ale - zial existuje cosi, ako "zhabanie a usmrtenie zvierata" www.zbierka.sk/sk/predpisy/488-2002-z-z.p-6653.... (tu na str. 8 napr.), ale teda tomu by muselo predchadzat posudenie veterinarnym inspektorom a este predtym priestupkove konanie u policie, ohladom tohto konkretneho pripadu a na 99% by to skoncilo akurat tak nejakou blokovou pokutou za tvoju "nezodpovednost" - fakt je, ze pes musi byt na vodzke 😕
ak mas psika riadne ockovaneho a je to jedinecna udalost, ze takto rafol, tak sa nemusis bat, rozhodne sa pred tymi polismi "nepototo" a nenechaj sa zastrasovat, je to slovo proti slovu, opis tej situacie, a oni proste nemozu len tak urobit zaver, ako to naozaj bolo.. by som sa radsej tahala o vsetkych sudoch sveta, ako si nechat utratit psika, to je fakt hnus, ze vobec sa ti tym vyhrazaju 😠
je milion pripadov, ked pes napadol brutalne cloveka a neutratili ho a ak chces, naozaj to pokojne daj ako tip do TV, napis mi ak chces spravu, skusim ti s tym pomoct, ak si ochotna hovorit na kameru 🙂

billam
27. apr 2014

Psovi dáte nahubok a decku, co ho zakerne napadol dáte co?...teraz to bol pes, nabudúce to moze byt vaše dieťa!

mirica
27. apr 2014

No ja mám deti , ktoré budú mať za 2 mesiace 6 rokov......a ked idú na bicykloch, idú tam , kam pozerajú. A kedťe ten chlapec mal prejsť okolo psa, o ktorom vedel, že nemá rád deti , a navyše nebol na vodítku....tak kludne mohlo ísť aj o takýto prípad- pozeral na psa a išiel tam , kam pozeral. Sama zakladatelka písala, že na psa nikdy predtým nebol ten chlapec agresívny

ja neviem, ale majitel psa , ho musí zvládnuť za každých okolností....ja mám tiež psa....a nikdy, ked mu dieťa šlaplo na packu, po dieťati nesekol. Napriek tomu ho mám vždy na vodzke, lebo šteká na iné psy.

A nehnevajte sa , ak mám psa , ktorý nemá rád, ani deti, ani bicykle...a ide dieťa na bicykli, tak sa postavím minimálne tak, aby som stála medzi dieťaťom na bicykli a svojím psom

rondicka
27. apr 2014

@livka_ bože,,to čo je za výraz psychicky labilný pes?? psi sú rozni,, to neznamená,ked má z niečoho strach ,že automaticky reaguje napadnutím,kusnutím 😖 na to tam je majitelka,kt. ho pozná najlepšie a pes bol v klude..keby mu ten krpec neprešiel naschvál po labke,nič by sa nestalo.. a keby jeho otec nebrblal a dával pozor na decko ,takisto sa nič nemuselo stať.. nechápem takéto názory,,za to ,že má 6 rokov,tak može všetko? buchnime si,kopnime do psa,,ved je to len zviera a čo ☹ ☹ ☹ to len primitívni ludia takto robia.. a ešte sa cítia na koni... chlapec psa vyprovokoval a ten sa automaticky bránil..aká chyba majiteľky..chyba rodiča,ktorý sa nevenoval svojmu milučkému decku 😝 mám tiež psíka,,deti ju milujú ,ale občas tiež vymýšlajú.tahajú,cápu a som na to velmi zlá.. je to tiež živý tvor,ktorý cíti bolesť..a ked ich občas zato jemne rafne ,,ešte im vynadám..prečo by mal niesť vinu pes? ,,za to,,že sú to moje deti..tak im mám dovoliť ubližovať bezbranným zvieratkám? 😠 jasné,,keby moje decko pohrýzol cudzí pes bezdovodne,,riešim to...osobne mám strach z bojových plemien a to učím aj deti,,psom sa vyhýbať cudzím a tak... ale moj 5-roč. syn by nikdy sám nešiel k cudziemu psovi a už vobec by mu nijako neublížil a nevyprovokoval tým takúto reakciu,,ktorá je inštinktívne samozrejmá... 😨

cta
autor
27. apr 2014

@mirica prepac ale ta cesta bola dost siroka ja som sa postavila na kraj a psa dala na travu. Mohlo ma napadnut ze on miesto aby obisiel nas okolo mna kde bola cesta si t namieri na stranu kde je moj pes? To som sa potom mohla zavesit na stenu a mozno byno by sa to nestalo

jadodka
27. apr 2014

Prepac moja zlata, ale ci sa ti to paci alebo nie TY SI POVINNA mat psa na voditku, takze z mojho pohladu...a to mame psa...si vinna TY!!! Ja si nedovolim vyjst zo psom bez voditka a nahubku! Ci je to mala rasa alebo velka...NIKDY nevies co sa moze stat. Alebo si ho teda mala zobrat na ruky ked so videla za dieta ide proti vam na biku...je to 6rocne dieta, po nom nemozes chciet aby vedelo odhadnut situaciu ako dospely clovek....pre porovnanie...este 10rocne deti nevedia dostatocne odhadnut napr.vzdialenost auta...

mirica
27. apr 2014

@cta ...a keby sa na tom dvore hralo 2 ročné dieťa ....a išlo okolo tvojho psa, zakoplo a spadlo na neho(toto som videla na vlastné oči).....tak by bolo v pohode , ked ho kusne...však sa chudák pes zlakol?

a nehnevaj sa , pes musí byť na vôdzke, jediné miesto, kde na nej byť nemusí , je miesto vyznačené ako volný výbeh psov....alebo na vlastnom pozemku. Spoločný dvor pre bytovku , také miesto nie je.

lucinocka
27. apr 2014

@digysa
@cta digysa, pekny prispevok, aj my presne takto vedieme malu, k laske ku zvieratam, mala nema problem vypusinkovat vsetko od psa, kozy, raka, ryby, je v takom naivnom veku, ze hocijakeho psa vidi, hned ho ide hladkat, nevidi v nom potencialne nebezpecenstvo...ked psa nepozname, stale ju vezmem za ruku a hovorim: nesmies k tomu psikovi, nepozname ho, nemusi byt kamarat...
Maltezaka sme kupili rok predtym nez som otehotnela, cize cely jej zivot su spolu, pes ju strazi od narodenia a predsa ma teraz obdobie brutalnej ziarlivosti na psa/ nesmieme ho ani pohladkat/ naschval do nej hadze veci, kope ju, taha za chlpy a pritom to nikdy ziadnemu zvieratu nerobi, ani mackam vonku...len nasmu psovi, kricime na nu, ze to nesmie, ze ju to boli..ale to jak do vetra a samozrejme, hoci ten pes znesie aj drevo rubat na sebe, ked jej skoci na chvost tak skoci, v sebaobrane... Maximalne co ju poskrabala po lici...Ked som videla, ze to bolo vyslovene kvoli tomu, ze mala naschval robila psovi zlost aj napriek mojim opatovnym upozorneniam , tak ked zacala plakat a robit cirkus, lebo sa zlakla, tak jej vzdy poviem, ze si to zasluzila, lebo bola zla ku Fifke, Fifku to bolelo a bla bla... a keby se videli ako je to luto tomu psovi, chvostik stiahne, dojde ju olizat a skryje sa... Proste deti su nepredvidatelne, maju ine rozmyslanie ako dospeli ludia a psi aj ked su dobraci od kosti sa len brania, lebo nadavat nevedia, tak jedine co mozu skocit...Takze v tejto situacii su asi na vine obe strany / aj ked spravanie otca neschvalujem, tym len ukazal malemu, ze toto si moze dovolit voci hocikomu a potrestany bude iny/

Dufam, ze psika neutratia:( Asi by som sa isla v klude porozpravat s rodicmi, ospravedlnila sa, / aj ked si to nemyslim, kvoli dobru a zivotu psa/ a slubila, ze ho budem drzat na voditku / radsej na voditku , ako zakopaneho na dvore/

livka_
27. apr 2014

@rondicka chyba majitelky tam bola. zakon je zakon. paragraf hovori jasne. voditko. nie je o com. a ak sa ti nezda vyraz "psychicky labilny pes" moze byt, lepsi ma nenapadol... beriem. slaba na nervy? neviem proste sa laka, boji. o to viac by si ju mala majitelka chranit, uz pre jej dobro.. pri nej moze zatrubit auto, ona sa nalaka.. a podbehne... co uz.. stalo sa.. ako lutujem aj maleho aj psa. vlastne, lutujem vsetkych jej psov. nikto mi nevyvrati ze ich nelubi. je to sebecka laska mat dvoch vlciakov v byte a jedneho maleho. tri psy v byte? nie. nema zvierata rada. 🙄

billam
27. apr 2014

Ak by bol pes na vodzke, aj tak moze to decko prejsť cez jeho labku?
Ved citajte!!! Zakerne si to na neho namieril a prešiel mu po labke! Keby tam namiesto psa lezalo vaše dieťa a ten fagan pojde zakerne priamo na neho a prejde mu po nohe...co spravite?
Ja riesim to, že to nebola nechcena reakcia z jeho strany, on zakerne a hnusne mu išiel ublížiť.

cta
autor
27. apr 2014

@jadodka moj pes nikdy nenosil ani obojok ani nahubok ani voditko na cvicisku to trener skusal a skoro ju uskrtil co sa tak bala! Nebudem svojho psa stresovat niecim co jej nerobi dobre. Tu kde byvame su vsetky psi volne pustene lebo ich pozname. Zakon mi nenariaduje aby pes ktoreho mam na zahrade alebo na dvore musi mat nahubok alebo ine. Prepac ale my svojim psom davame volnost nesputavame ich su to zive tvory. Ja svojim psom plne doverujem. Mojej sestry dcera sa ra s nasimi psami hra vlciaki si nechaju po sebe valat natahovat a nic jej nespravia dokonca bratov pes a to je este vacsie psisko si necha od nich hrubsie zaobchadzat a nic im nespravi. A tak isto nasa fenka hladkat sa necha vsetko. Ked ju drzim na rukach a deti ju chcu pohladkat mika sa a snazi sa utiect ale strpi to a casom aj sama pride a necha sa pohladkat.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
livka_
27. apr 2014

@billam pane boze... diablov advokat -))) spravili ste z dietata zakerne vrazedne monstum stvorene za ucelom mrzacenia psov, s plnou svojpravnostou.. do vazby s nim! a kamenovat 😀

tomiholjubavi
27. apr 2014

@livka_ trochu odvazne tvrdenie z jedneho faktu..mozu mat velky byt...my tiez byvame v zagrebe na byte a je vacsi od bungalowa... podla metrov stvorcovych hodnotit lasku....to je ako hovorit, ze zbozne krestanske rodiny, ktore maju po sedem deti, ale mensie domy su sebci a nelubia ani jedneho svojho potomka, len seba a nechraneny sex... 😠

alietam
27. apr 2014

Tvoja chyba mas mat psa na voditku a s nahubkom najskor si ries toto keby si to mala tak ho trhnes k sebe a s kosikom ta len udre ale nekusne co by som ja za to dala keby mal pes ktory ma pohryzol kosik nemala by som trvale nasledky takze nabuduce ked vies aky je tvoj pes tak aspon ten nahubok mu daj pri zveroch nikdy nevies ako zareaguju a tak isto aj pri detoch co ich v tej chvili napadne.ten chlapec ma aj dake zranenia?boli u lekara kontaktovali ta ohladne ockovania psa?

billam
27. apr 2014

@livka_ dieťa nema zakerne útočiť na zviera...je to na rodicoch, aby mu to vysvetlili...

cta
autor
27. apr 2014

@livka_ keby sii poriadne citala moje reakcie vedela by si ze mame zahradu kde su psy pustene cez den na noc ich davame dnu a ked je hnusne pretoze tu kde byvame je kopa ciganov a uz nam jedneho psa zabili! To si mam nechat psa zabit?! Psy su nakrmene ciste nie su tyrane tak ma prestan urazat! Maju samostatnu izbu kde ktora je len ich. Ma teraz udas na slobodu zvierat ze tyram psy lebo ich mam pre ich bezpecie vnutri?

lucinocka
27. apr 2014

@fidka79 neverim, ze existuje taky pes, ze ked ho dieta tresne velkym poreclanovym psom po hlave a skoci mu na chvost, aby sa neciine prizeral 😀 To by som vtedy zacala pochybovat o tom psovi 😀 Takisto, ked mu prejde bikom po labke...my sme ludia, cme civilizovani a keby ti to urobil niekto iny tiez by si mu s usmevom nepodakovala , nie?🙂

tomiholjubavi
27. apr 2014

@billam presne tak..nielen pes, ale aj dieta je bytost bez rozumu a za jeho spravanie je vzdy zodpovedna dospela osoba...ale je lahke hadzat vinu na druhu stranu a robit zo seba nedotknutelneho a este sa aj odvolavat na zakony 😒

lucula73
27. apr 2014

@cta ahoj,súcitím s tebou,dúfam,že ťa policajt len nastrašil,tiež chovám psa a toto by ma škrelo veľmi...........len vieš,v dnešnej dobe plnej zlých ľudí by som sa neodvážila mať takého bojazlivého psa bez obojku a vodzky............lebo on kedže sa bojí,tak ťažko predvídať,čo v sebaobrane urobí.........to len do budúcna...... 😉
nečítala som tu všetko,ale škoda že si nešla hneď na veterinu,aby si mala dokaz,že ho bolí labka..... 😝

daj vedieť,ako to dopadlo 😒

cta
autor
27. apr 2014

@alietam nic sa mu nestalo iba po nom chnapla ale nemal nic ani skrabanev. A kebyze ju mam na voditku co mi to pomoze? Uskrtim si psa alebo tomu faganovi ublizim este viac. Maximalne si vezme s toho ponaucenie. Vzdy som ho upozornovala aby sa k nej nepriblizoval ked vidi ze sa ho boji. A nebudem na dvore davat svojmu psovi nahubok to by ho mohol mat uz dozivotne

livka_
27. apr 2014

@cta nie netyras psy lebo ich mas pre ich bezpecie vnutri, ale rovno si jedneho odsudila na smrt. pretoze si toho najslabsieho na povahu jednoducho mala mat na voditku.. len tolko..

mirica
27. apr 2014

@cta ....no tak toto bola reakcia, za všetky drobné.......majitelia psov s takýmto prístupom , sú moji "oblúbení"
pes je vycvičený....až tak dobre, že sa radšej nechá uškrtiť ako mať náhubok a obojok.....a majiteľka s prístupom, že je úplne v poriadku nedodržiavať nariadenia.......ani sa nedivým , že ti policajti chcú psa odobrať, ked si takéto miečo prezentovala aj pred nimi.....

aliza
27. apr 2014

@cta ty si naozaj myslis, ze 6 rocne dieta si to zamerne namieri na psa, o ktorom vie, ze je nervny a ze neznasa deti a bicykle a este aj rovno pred tvojimi ocami? vobec nepripustas, ze dieta sa mohlo fakt zlaknut alebo spanikarit a to prave preto, ze vedelo, o akeho psa ide. Ja som to zazila velakrat, ze dieta islo po chodniku na bicykli a ked sa pred nim zjavila skupinka ludi, tak namiesto toho, aby ju obislo, si to namierilo priamo do nej, aj naburalo a mozem ti odprisahat, ze to nebolo zamerne, proste len nezrela reakcia nezreleho dietata. Aj ten krpec v tvojom pripade mohol takto 'blbo' zareagovat, to by vysvetlilo, preco vas po tej sirokej ceste neobisiel, ale namieril priamo na vas. A zrejme ten psik nesedel pri tvojej nohe, ked sa on tade pustil s bicyklom, ci? bud tam videl medzeru a myslel, ze prejde alebo spanikaril.

abbey1
27. apr 2014

Dieťa urobilo chybu, úmyselne, či neúmyselne. Otec regoval vo vypätej situácii. To všetko chápem a môže sa stať komukoľvek z nás. Trošku som však zmätená z reakcie majiteľky psa a jej príspevkov tu. Poloíci abežne podobnú vec prešetrí, veterinár vydá potvrdenie o očkovaní psa, pes sa bude cca 14 dní sledovať, či sa neprejaví besnota, prebehne max priestupkové konanie a majiteľ dostane pokutu, pretože nesplnil náležitosti držania psa na verejnom priestranstve. Na základe jedného takéhoto prípadu sa určite nerozhodne o utratení psa.
Bežne by majiteľ psa zašiel za rodičmi, pridal svoje ospravdelnenie, vysvetlili by si obojstranne svo jpostoj a vec by bola vybavená. Tu sa však hneď dieťa za prvý prešľap dočká od majiteľky psa nepekných pomenovaní a nezdá sa, že by sa priznal i svoj podiel viny.
Možno by bolo naozaj vhodné sa porozprávať so všetkými nájomcami, či naozaj nemajú problém s voľne pobehujúcimi psami, ktorí navyše nie najvhodnejšie reagujú na rôzne pre ne stresujúce podnety. Možno by sa predišlo ďaľším podobným prípadom, ktoré nemusia vždy končiť šťastne.
Ak to bol naozaj prvý takýto problém so psom, verím, že by stačilo si všetko spoločne povedať z očí do očí a nie tu zbytočne konšpirovať.

cta
autor
27. apr 2014

@lucula73 boli sme na veterine mame to podlozene aj papierovo a vererinar povedal ze ak by psa aj zobrali na utratenie ziaden vterinar psa neutrati ked je zdravy a nemaju na to pravo