Susedov syn ublížil nášmu psovi. Ako to riešiť?
Ahojte baby som zúfala. Stala sa nám veľmi zlá vec. Bývame v spoločných bytovkach kde je dvor. Náš sused má 2 deti asi 6 ročného syna a staršiu dcéru. Máme tri psy- 2 veľké krížence nemeckých ovčiakov a jedného malého križenca fenku. Problém je že naša fenka sa strašne boji detí. Všetci susedia vedia, že nemajú k nej púštat deti pretože začne na nich hystericky štekať. A pravé včera sa stala nehoda. Susedových syn sa po dvore premával na cajgliku. Išla som vysypať koš a vzala som ju von pretože sa vídatne najedla a chcela som nech sa vypotrebí. Máme tam cestu a hned vedla trávu. Keďze chlapec sa vracal späť fenkus om posadila k svojej nohe pretože ani cajgliki nemusí a smrtelne sa ich bojí pekne sedela vedla mňa. A vrchol bol keď krpec si to nenamieril okolo nas ale rovno medzi nás. Takže cajglom zrovna šiel na môjho psa. Presiel jej po labke načo ona zvreskla a v navale bolesti a šoku ho pokusala do nohy (skôr chnapla po nom). Krpec spadol s cajgla a začal revať. Nato sa k nám vyrutil jeho otec a začal mi nadavať, že prečo som nahuckala fenu na jeho syna čo vôbec nebola pravda pretože stál nedaleko nás a rozprával sa s druhým mužom a videl čo sa stalo. Okamžite začal volať policiu a keď policia prišla vilíčil našu fenku ako nejaku obludu čo len utoči na male deti. Policajt a policajtka si ho vypočuli. Potom som im ja povedala ako to v skutočnosti naozaj bolo načo policajt pozrel na psa (bolo vidieť, že je zranena ) a len sucho skonštatoval, že však jej nič nie je!!! A následne to zaklincoval tým, že psa mi odoberu na utratenie lebo je nebezpečný pre okolie (zhodnotil to asi preto lebo sa snažila ujsť s ich dosahu- nedôveruje cudzím). Očkovanie má v poriadku.
Som úplne z toho v šoku, že policajti dali za pravdu otcovi a nie mne keď bolo evidentne že to decko do môjho psa schválne naburalo. A ešte sa tomu smial!
Psa mi majú utratiť preto sa chcem spýtať ako to riešiť? Čo mám spraviť aby mi psa neutratili kedže to nebola moja chyba???
A prosím ušetrite ma komentárov, že môj pes za to môže alebo že mal byť na vodítku a mal mať nahubok. Nikto doteraz s našim psom nemal problém a noazaj nie som zvedava na komentáre uzkostlivých matiek čo vidia v každom psovi zabijaka! Pochybujem že pes vzrastom ako stredne malého psa by dokázal nejak vážne ublížiť dieťaťu a len tak pre poznámku - chlapec nemal žiadne vážne poranenie. Ďakujem
@svetluska82 zákon rieši len to, čo považuje za potrebné.. ale to, že rodič si svoje dieťa vychováva tak, aby ubližovalo zvieraťu - to nee
@pietra precitaj si este raz prvy prispevok, to nie je normalny pes, ten pes ma dost vazne problemy na to, aby bol chovany v bytovke medzi ludmi a detmi. Ten pes vlastne nezvlada nic, ani deti, ani cudzich, ani dopravne prostriedky, zacne byt hystericky....takze ak majitelka chova takehoto psa, musi situacie predvidat a reagovat rychlo. Najlepsie je vzdy dat psovi obojok a nahubok alebo ho drzat na rukach, kym nepridem na miesto, kde psa nic neohrozuje.
@svetluska82 zakon dieta neriesi, lebo nema trestnu zodpovednost. Ale zodpovedny za dieta je rodic a ma nanho rodic. Tak ako mame zakon na to, ze pes ma byt mimo chovny priestor pod dohladom majitela, mame zakon aj na to, ze zvieratam sa nesmie ublizovat
pes v meste musi byt na vodzke, jedine za mestom ho mozno pustit...kazde mesto ci obec si to upravuje vo svojom vseobecne zavaznom nariadeni, staci si precitat a riadit sa podla toho. bez svedkov nedokaze, ze to dieta to urobilo naschval, faktom je, ze pes nebol na vodzke a to je na pokutu.
neverím,že 6r. dieťa si to úmyselne namierilo na psa,ktorý má zuby,pazúry.....
@aliza aj ked pes ma strach z niektorych situacii, vycvik moze na toto stacit a povel je dostacujuci. Nikde zakladatelka temy nepisala, ze psovi v tych situaciach zacne sibat a sprava sa nekontrolovatelne. Je pravda, ze ja by som takeho psa mala tiez na vodzke vzdy. Lenze v tejto situacii by ta vodzka ozaj nepomohla
@aliza to ze steka, neznamena, ze sa sprava nekontrolovatelne. Klasickym kovovym nahubkom pes dokaze tiez ublizit, predstav si, ze ked to dieta padlo, zeby pes mal nahubok kovovy a trafi ho nim do nosa alebo zubov. Potom by bol argument aky? mala ho viest v akvarku? alebo s nim vobec nevychadzat z bytu? Mne z toho celeho napisaneho vyplyva, ze keby dieta nezrazilo psa, pes mu neublizi
Ja napisem svoj pribeh, myslim ze uz som ho kdesi spomenula, ale k tejto teme sa hodi...mam maleho psika, uplne neagresivne plemeno - brabantsky grifon (petit brabancon). vyzera ako mopslik, ale o dost mensi... cely rok byvame v zagrebe, cez sezonu na ostr. pagu, kde mame apartmany a robime s hostami...je to typicka turisticka dedinka, kde je mimo sezony asi 10 ludi (doslova...)...bolo to minuly rok. prisli sme takto nejako dole, pokosit travu, vypulirovat zabradlia..a tak, proste pripravy pred prichodom hosti...ked tu nikto neni, chodime so psikom bez voditka...vsetkych tych par susedov pozna a na novych ludi nereaguje...
jeden den sme teda isli sa prechadzat pri mori...psik isiel par metrov popredu...videla som otca s deckom.. (asi nejaki uplne prvi turisti, alebo rodina niekoho..)..decko bolo take... že uz chodilo, behalo, hovorilo..ale este nebolo pri rozume...ked maly uvidel mojho psa s vysokofrekvencnym krikom sa rozbehol k nemu, podchvilkou sa zastavoval, zbieral kamene a hadzal ich do neho...moj psik zacal od neho utekat smerom ku mne...bez steku, bez vrcania, proste sa vybral ku mne hladat pomoc, kym decko si to šinulo dalej...a REAKCIA OTCA???? zacal kricat na mna a pridal sa k decku hadzat kamene do 5 kiloveho psika!!! ked prisiel tak na pol metra, spustil, ze moj pes napadol JEHO dieta...ze zavola policiu a ze preco vodim psa bez voditka. Som si myslela, ze ho namieste zabijem. Tak strasne som na neho nazjapala, az som sa cela triasla...a on, sa normalne so mnou hadal, ze co si to dovolujem...nastastie cely incident videlo hned niekolko ludi...medzi inymi aj moj manzel, fest vysoky, nad 130 kil vaziaci chlap, ktory je inak dobrak, ale ked sa nasere tak je z neho nechutne neprijemny balkanec 😀 z jeho nastupu skoro fajnovy otecko pustil do gati a len tak tak ze nedoslo aj k fyzickej potycke...stret videl aj sused, aj ina suseda...vsetci sme na vlastne oci videli, ze jeho fagan zacal hadzat do mojho psa kamene...videl to aj on sam...a do oci mi ide tvrdit nieco ine... 😠 😠 este teraz sa mi trasu ruky od jedu, ked si na to spomeniem. ja mam odvtedy nazor na strety rodicov s deckami a psickarov...
ano su aj psickari uplne vysinuti, ktori maju argentinske dogy bez voditka a kauzakov pustenych len tak na milost Boha...ale takisto existuju aj uplne debilni rodicia s detmi agresivnymi ako bojove plemena psov, ktori ich rovnako nechavaju bez kontroly a nielenze si decko nekrotia, ale sami sa pridaju do napadania nevinneho miniaturneho zvierata, ktore sa len utekalo schovat ku svojej panicke...
ako uprimne, nemozem nenapisat.. mas psychicky labilnu sucku a nechavas ju bez vodzky..... si si myslela ze do konca zivota sa nemoze nic nahodneho zleho stat? akurat sa stalo... myslim ze za to co sa stalo nesies vinu len ty. nie to dieta. je male! neriesila by som kto sa tu smeje, ci dieta ci otec dietata... tolko psov v baraku, z toho jeden nervovo zruteny... ty by si mala mat rozum...
@tomiholjubavi chudacik psik, az mi ho luto prislo. Aj ja sa bojim psov, ale mam 15 mesacne zvedave dieta a uz teraz ju ucim ze nesmie len tak ist k cudziemu psovi, byvame pri luke kde ljdia pustaju psov a aj v bytovke ich je dost a tak strach nestrach, musim ju naucit ucte ku psom a aj ostatnych zivych tvorov
@pietra vies co, nemienim sa tu o tom dalej dotahovat. Kazdy jeden pes je nepredvidatelny, je to len zviera konieckoncov a preto s chovanim psa su spojene aj taketo problemy, s ktorymi treba proste ratat. My sme mali v byte maleho bradaca, ktory cez den za nami stekal. Pod nami bol sused, ktory robil nocne a cez den spaval a tak sme sa dostali do konfliktu a psa sme museli dat prec. Nikdy ma nenapadlo ho za to nejak napadat, proste byty su pre ludi a ak pes narusuje pokoj a zivot ostatnych obyvatelov, tak do bytovky jednoducho nepatri. pes patri do prirody, nie do bytu a na sidlisko.
Z tohoto celého mi je najviac ľúto toho psíka, ktorý nezodpovednosťou majiteľky príde o život. ☹
Nerozumiete tomu, že to dieťa zaútočilo na psa?!
@moni244 nastastie ho ani jeden netrafili...lebo keby ano, tak isto dostanem aspon mesiac basy, co by som tak vyfliaskala maleho haranta aj jeho podareneho tatka... 😠 😠
@aliza ano, je to zviera a preto ma byt pod kontrolou majitela. A to tento pes bol.
Priklad, ktory si uviedla, je iny. Nemozes susedov obtazovat neprimeranym hlukom, smradom a podobne. A pes cely den stekajuci obtazuje. Ale tiez sa to dalo riesit inak, odbornik by ho stekat odnaucil.
Pes je v prvom rade svorkove zviera, ktore nechce byt samo. Kazdy pes, ktory ma zit medzi ludmi a je uplne jedno, ci na vidieku alebo v meste, ma mat absolvovany vycvik. Ak mu je zabezpecene aj dostatocne vyzitie, tak ten pes moze byt v byte dokonca spokojnejsi ako ten, co sa cely zivot nepohne zo zahrady, nevie, co je to prechadzka a potom sa len nudi. Takze nie, pes nepatri len do prirody, ale rozhodne patri len zodpovednym ludom, ktori nanho maju cas
u nas v bytovke chova chlapik 2 argentinske dogy - jednu ma vzdy na voditku, druhu vzdy bez voditka, obe bez nahubku. dcera ma taky strach zo psov odkedy sa k nam nastahovali.... vzdy ked sa otvori vytah, tak bud do neho vchadza, alebo vychadza pes a hrnie sa na malu. vzdy ked sa otvoria vchodove dvere do domu vchadza alebo vychadza pes a oproti nemu stoji moja mala... teraz uz sa boji aj mini pidi blsaka na voditku. a majitel na moju poznamku, ze by to mal mat uviazane ma posla do pi...ce a este ma nou aj nazval, a ze ked sa mi nepaci mam sa odstahovat.... hlavne ze ja tu zijem 14 rokov, on rok....
rozumiem, ze ten pes malej asi nic neurobi, len si ju chce ocuchat, ale dcere sa to vysvetlit neda. proste zacne hystericky jacat a utekat, pes to jedneho dna bude povazovat za dovod k utoku a nestastie je na svete.
proste pes musi byt VZDY na voditku, nech je maly, velky, nahubok by mal byt tiez samozrejmostou, ale kedze zakon nekaze, tak bohuzial...
dostala si uz oficialne nejaky list,kde uvadzaju utratenie?neovladam tuto problematiku,ale napisala by som odvolanie alebo zavolala na riaditelstvo prislusneho PZ . neverim,ze na zaklade jedneho incidentu,nariadia hned utratenie.urcite by som sa stazovala na riaditelstve a chcela vysvetlenie.
no a teraz ku psikovi.musis sama uznat,ze ste HLBOKO zanedbali vychovu psika a mozno mu bolo nejako ublizene.nema co robit medzi ludmi bez voditka.je jedno,ci si myslis,ze neublizi.vidis,ze ublizi.normalny pes by nezautocil.si predstav,ze by si mu nechtiac stupila na labku,bola by si v drepe a on ti zahryzne do tvare.aj potom by si takto reagovala?ja mam psika,ale nedovolim si s nim ist ani na luke bez voditka,nieto este medzi ludmi.dokonca,aj ked prechadzam popri ludoch,musi stat pri mne a pockat,kym ludia prejdu.castokrat mi ludia hovoria,nemuste ho drzat,ja sa psa nebojim.no drzim ho aj tak.mne samej je neprijemne,ked sa cudzi pes okolo mna obsmieta.mojmu ked stupis na labku alebo minule donho nechtiac hodili loptu,len pozrel a to bolo vsetko.takze sa zamysli nad zvladnutim vychovy psa,nad svojou bezpecnostou a potom zhodnot,ci skutocne nie je lepsie ho utratit.mne by srdce trhalo,keby som mala toto podstupit,ale clovek musi vediet realne zhodnotit hrozby.ale bohuzial v tvojom pripade to nie su hrozby,ale ten pes skutocne utoci.
taky dobry prispevok som napisala len sa mi vymazal 😖
ale podstatne je to ze na vine je to hlupe decko a este jeho hlupsi rodic , ktory to videl a nic neurobil... 😖
naschval prejst psikovi po nohe je podla mna velmi zle a agresivne zo strany toho dietata..a na vine je rodic decka nie majitelka....podla mna sa to stalo behom par sekund a pisala ze stala so psikom naboku ..cize si to zasran namieril naschval rovno k nim...je to strasne ..dnes decka nemaju ziadnen cit k nicomu zivemu a ocakavat ez prejde psikovi po nohe a co ho mal psik za to poolizovat...?? je nespravodlive, ze neme tvare nemaju ziadne prava ..keby to hlupe decko napadlo ine dieta a zbilo by ho,,to by ho mali toho maleho agresova tiez utratit?(obrazne povedane) vsetko sa dnes riesi utratenim, smrtou a nasilim a co sa z toho naucilo to dieta , ktore tomu psikovi ublizilo?? ake si ono do toho berie ponaucenie? take ze mu raz vsetko prejde.... do kelu ...ucme svoje deti ze aj slabsi ma pravo na zivot, ze nemozemu bezstrestne a agersivne ublizovat a stale im to prejde lebo su deti.... je to smutne fakt...ze nakoniec pes ktory sa len branil lebo mu bezcitny spratek presiel po nohe ..odide za duhovy most a maly tyran vyhral ...
mozno som to extremne napisala ale dnes to tak zial asi funguje...
no dievcata ja som psickarka a cudzi pes mi pohryzol dieta. Syn isiel ku kamaratovi na dvor sa hrat a ich pes syna napadol. Ruka zasita a nikomu ani nenapadlo obvinovat mojho syna,,,Samozrejme ze majitel psa ma byt zodpovedny,.
@jasminet len tu si zjavne majitel zase maskuje nejake svoje komplexy 🙄 Rozumny clovek nenecha strasit dieta, skor by sa snazil psa a dieta skamaratit a ukazat, ze sa nema dovod bat. A takito blbci potom kazia meno vsetkym psickarom.
A navyse, kynologicky spravne prvy vchadza aj vychadza "vodca smecky", cize by mal ist on a nie psy. Takze zas niekto, kto len psa vlastni a dokazuje si moc a nie rozumny kynolog
@svetluska82 ale ak tvoj syn tomu psovi nic nerobil, tak na vine on nebol. Tam zase zlyhal majitel, lebo on ma poznat svojho psa a vediet, ci ho treba zatvorit, ked je na dvore navsteva alebo nie. To je predsa nieco celkom ine ako toto, ked dieta zrazilo psa a on sa vlastne len branil
@pietra no dieta nezrazilo psa, ale mu pricviklo labku...Dieta by mal rodic poucit, ze zvieratkam sa taketo veci enrobia a aby nabuduce davalo pozor. Zodpovedny je majitel psa. Bohuzial taketo zakony su u nas.
@cta sorry ale mal mat nahubok ked sa boji lebo je jasne že ked nanho takto vytrieli nejake dieta že sa zaženie, deti su take tiež ešte nemaju tolko rozumu v tomto veku a mat troch psov v bytovke je tyranie. a laskavo neoslovuj cudzie deti deckami. a vdaka tebe bude pes utrateny ty si mu nedala nahubok a pritom vieš ako sa boji deti atd. chudak pes ☹
@jasminet ja si napriklad myslim, ze velke psy typu argentinska doga a podobne by sa v mestach chovat nemali...je tam proste prilis vela vnemov a moznych nepredvidatelnych situacii...a nie je jedno ci pohryzne maly alebo velky pes...radsej by som sa desatkrat nechala pokusat civavou ako jeden raz od pitbula 😀
psy tvojho suseda mozu byt agresivne a mala sa obava uplne dovodne...pretoze agresivny je aj majitel...ja som nikdy nikoho neposlala do pi*e, ze ked sa mu nepaci nech sa odstahuje... to velmi vypoveda o tom, ze vlastnik je este nebezpecnejsi ako jeho psiska... ☹ je na zamyslenie, preco si prave podobní jedinci kupuju velke a potencialne nebezpecne plemena...teda este som nevidela agresivneho buchača s maltezacikom ... malu by som nenechavala psom ani onuchat...pre istotu...
ale tento pribeh je ale podla mna o malom psikovi a nevychovanom decku...

@afrika zakon dieta neriesi, len majitela psa. Aj my mame psa a aj ked je mierumilovny musi mat mimo bytu kosik a byt na vodzke.