Susedov syn ublížil nášmu psovi. Ako to riešiť?
Ahojte baby som zúfala. Stala sa nám veľmi zlá vec. Bývame v spoločných bytovkach kde je dvor. Náš sused má 2 deti asi 6 ročného syna a staršiu dcéru. Máme tri psy- 2 veľké krížence nemeckých ovčiakov a jedného malého križenca fenku. Problém je že naša fenka sa strašne boji detí. Všetci susedia vedia, že nemajú k nej púštat deti pretože začne na nich hystericky štekať. A pravé včera sa stala nehoda. Susedových syn sa po dvore premával na cajgliku. Išla som vysypať koš a vzala som ju von pretože sa vídatne najedla a chcela som nech sa vypotrebí. Máme tam cestu a hned vedla trávu. Keďze chlapec sa vracal späť fenkus om posadila k svojej nohe pretože ani cajgliki nemusí a smrtelne sa ich bojí pekne sedela vedla mňa. A vrchol bol keď krpec si to nenamieril okolo nas ale rovno medzi nás. Takže cajglom zrovna šiel na môjho psa. Presiel jej po labke načo ona zvreskla a v navale bolesti a šoku ho pokusala do nohy (skôr chnapla po nom). Krpec spadol s cajgla a začal revať. Nato sa k nám vyrutil jeho otec a začal mi nadavať, že prečo som nahuckala fenu na jeho syna čo vôbec nebola pravda pretože stál nedaleko nás a rozprával sa s druhým mužom a videl čo sa stalo. Okamžite začal volať policiu a keď policia prišla vilíčil našu fenku ako nejaku obludu čo len utoči na male deti. Policajt a policajtka si ho vypočuli. Potom som im ja povedala ako to v skutočnosti naozaj bolo načo policajt pozrel na psa (bolo vidieť, že je zranena ) a len sucho skonštatoval, že však jej nič nie je!!! A následne to zaklincoval tým, že psa mi odoberu na utratenie lebo je nebezpečný pre okolie (zhodnotil to asi preto lebo sa snažila ujsť s ich dosahu- nedôveruje cudzím). Očkovanie má v poriadku.
Som úplne z toho v šoku, že policajti dali za pravdu otcovi a nie mne keď bolo evidentne že to decko do môjho psa schválne naburalo. A ešte sa tomu smial!
Psa mi majú utratiť preto sa chcem spýtať ako to riešiť? Čo mám spraviť aby mi psa neutratili kedže to nebola moja chyba???
A prosím ušetrite ma komentárov, že môj pes za to môže alebo že mal byť na vodítku a mal mať nahubok. Nikto doteraz s našim psom nemal problém a noazaj nie som zvedava na komentáre uzkostlivých matiek čo vidia v každom psovi zabijaka! Pochybujem že pes vzrastom ako stredne malého psa by dokázal nejak vážne ublížiť dieťaťu a len tak pre poznámku - chlapec nemal žiadne vážne poranenie. Ďakujem
@cta ...ber to tak, ty mas nevyspytatelneho psa a sused ma nevyspytatelne dieta, aj starsie dieta urobi taku koninu ze az rozum ostane stat, to preto ze je to len DIETA.
Keby mi niekto chodil po dvore a oznamoval ze ma pusteneho psa (bez voditka, bez nahubku) ktory nema rad deti, bicykle a co ja viem co este tak mu doporucim nech si ho necha doma alebo chodi vencit mimo ludi.
Fakt nestojim o to aby som musela mat oci na stopkach ci ty stacis zodvihnut na ruky na volno pusteneho vrciaceho psa aby mi nepohryzol decko a ci mu rovno neprepne a nevystartuje po nom.
Tuto neprijemnu prihodu ber ako ponaucenie a fenku uz v blizkosti deti a bicyklov nepustaj na volno, vyhnes sa problemom.
Prepac ale neverim ze to decko nevedelo kam mieri! Aj dnes ho otcec skoro zrazil na aute lebo sa neuhol s cajglom ale trepal sa rovno do cesty a jeho otec stal pri dome a dival sa. Nikto s nasim psom nemal nikdy ziaden konflikt ma 7 rokov a ja si myslim ze som neurobila nic zle. Pes sedel na trave bol mimo dosahu cesty a ked isiel s tym chajglom videla som ako sa zacina usmievat a jak skrutil volant na nu. Dobre nabuduce si psa dam na ruky a necham sa radsej ja prejst ale potom ja zazalujem jeho. A som zvedava na co sa bude vyhovarat on
@fidka79 rozumiem, ale mne sa nepaci ani reakcia otca...takisto ako sa mi nepaci, ked mala pride na ihrisko k nejakemu dietatu a chce si zobrat hracku a to dieta jej agresivne tresne a rodic na to nic nepovie, takisto by sa mi nepacilo, ani keby ublizil mojmu psovi...podla mna maju obaja svoj podiel viny..ale nechapem preco by kvoli tomu mal byt usmrteny zaockovany, zdavy pes... ked uz tak nejaku pokutu pre majitela..
@cta nemozu ti dat utratit psa,ak vazne nezranil niekoho si myslim..ved je to na hlavu.....boli ste u veterinara?aby si mala nejaky zaznam ,aj by som si ofotila to zranenie..neviem ci by ti vedeli pomoct napr tvoj veterinar ,nejakym info?je to nechutne zjavne decko nema ziadnu uctu k zvieratam,,podla reakcie otecka sudim,ze moc lasku k zvieratam-psikom v ich rodine nemaju...je to nestastne, taketo nezhody so susedmi..ludia su vseliaki..porad sa so svojim veterinarom, on aj vie,ake su podmienky toho utratenia, branila by som sa..
@anicka246 lenze ona pisala, ze ho ani neuhryzol, ale po nom rafol (chapem to tak, ze po nom vystartoval, ale netrafil - ak sa mylim, mozno nam @cta ozrejmim ci ho aj pohryzol alebo nie) ale mohol ho skrabnut labou a aj tak by spadol z bicykla, lebo by sa zlakol - ale to uz su hypotezy, co by bolo, keby bolo 😉
Nuž, aby som pravdu povedala, mňa najviac zaráža, že autorka sa opakovane vyjadruje o dieťati, ktoré (chtiac, alebo nechtiac, to nikto z nás nevie) ublížilo jej psíkovi, vyjadruje ako o "faganovi"... ☹ . Neviem, či má deti (asi nie) - lebo toto vyjadrenie o 6 ročnom dieťati je fakt hrozné... Autorka rozmýšľa len o tom, aby sa jej psíkovi nič nestalo - čo je tiež pochopiteľné, zvieratá, ktoré s nami žijú, sú našimi členmi domácnosti. Ale dieťa - a to sa na mňa nikto nehnevajte, je hádam len viac ako pes... Zbytočne sa naťahujete, či bolo dieťa agresívne a rozhodlo sa ublížiť zvieratku (v tomto veku je to však málo pravdepodobné), alebo bola chyba na strane majiteľky psa. Tiež si myslím, že majiteľke by neškodilo aspoň trochu ľútosti nad tým, čo sa stalo, lebo postihnutý nebol len jej psík, ale aj to dieťa. Možno ospravedlnenie rodine dieťaťa a trochu sebareflexie by nezaškodilo...
@aliza a ty si anozaj myslis, ze je rozumne dat 6 rocnemu decku bicykel, ked nie je vyzrele na jeho riadenie a nechat ho lietat bez dozoru?
To keby na ulici spanikarilo a vrazilo do matky s kocikom s babatkom, tak co? Chudatko to neurobilo schvalne len nezvladlo riadenie? Nebolo by lepsie decku co nezvlada bicykel a svoje reakcie vziat bicykel a posadit ho nan az ked bude mat aspon 10?
A co keby to nebol pes, ale navalil by v plnej rychlosti do smetiaku a zlamal si krk?
Nase deti ak su na bicykli, tak zasadne ked sme s nimi my rodicia. A nie tak ze ja sedim na lavicke a kdesi v okruhu desiatok metrov sa bicyklije moje dieta. A ja k tomu trkocem so susedou a dieta vnimam nahodne a periferne, lebo pozornost mam sustredenu inde.
Chodime s nimi bud na dopravne ihrisko, alebo ich berieme na bicykove prechadzky ako cela rodina. Tiez viem, ze este nezvladaju vsetko o riadeni bicykla dokonale a su situacie, ktore nezazili a mozu spanikarit. Preto ich zatial z dozoru nepustam. Bicykel je hracka ale aj zbran a aj prostriedok smrtelnej nehody pri hlupom pade.
Takze, ano, pes mal byt na vodzke (zial aj ked siel na 5 minut von).
Ale to decko nemalaólietat na bicykli bez dohladu a ked otec videl, kam sa mu decko ruti a nie je schopne zmenit smer (lebo ma povedzme paniku), tak netrkocem so susedom, ale aspon na neho zavolam: zastav! Aj obycajny povel, ktory mumnapovie, ako situaciu vyriesit, moze pomoct (nemusi, ak je decko od strachu ze nabura v krci, ale moze nastartovat znova jeho mozog).
ahojte..psov som mala dvoch..boxer bol mirumilovny spic nie...ako majitelka soms toho vychadzala--velmi dlho chodil spic s nahubkom...kym nepocuvvol...dalej nikdy nenechavam doma deti len tak so spicom...lebo viem coho su schopne deti...a spic...pokial moze sa kryje...ale ked ho zazenu do kuta...tak neviem...darmo vysvetlujem.-...psika chcu krmit..samozrejme ze ho chytia za obojok a vlacia k miske...psika chcu kupat..proste trojrocne dvojcata este rozumu tolko nemaju..mam oci na stopkach....ja musim mysliet ...nie dieta...a preto ked ma pisatelka takeho psika...musi mat nahubok...no postup...ist k veterinarovi dat potvrdenie dieta k lekarovi..mozno daka pokuta..mna pohryzol bernardin...ked ho vyprovokoval moj spic a potom sa schoval za mnou 😝 ..takze riesili sme to len cez lekarov.....no k danej situacii..dieta je len dieta..a mohlo to dopadnut ovela horsie..psik mohol skocit na krk......no...a este jedno hovori sa ked pes raz zautoci..zautoci aj druhykrat...no...to uz treba voditko a nahubok..
@olivia789 asi tak nejako... ako ja nepochopím toto tiež, keby sa to stalo môjmu synčekovi, tak by som narobila taký bordel, už či ho len štrajchol, alebo čo, to je jedno, ale to je vek, že si to proste neuvedomí čo robí, no proste deti sú deti, a tiež si myslím že autorka nemá deti, lebo táto téma by tu inak nebola...
Aka je dalsia postupnost , veterinar povedal ze ho neutrati si pisala ... co sa bude diat dalej ti nepovedali?
@cta ahoj, ako to spísali policajti? ako priestupok? bola ti uložená nejaká pokuta? už som dlho na materskej, ale takýto postup nie je štandardný. Ako bol chlapec poranený? Vyžadoval si jeho stav hospitalizáciu v nemocnici? alebo je jeho zranenie vážne s dobou liečenia nad 7 dní? môj názor - psa utratiť nebudeš musieť, predlož potvrdenia že je riadne zaočkovaný proti besnote a ostatným veciam, ak pes nikomu v minulosti neublížil nie je nebezpečný pre okolie. Mimochodom policajt má RIADNE preskúmať skutkový stav veci a vypočuť nie len teba a suseda ale aj ostatných svedkov a nie rovno na mieste povedať že sa pes utratí.
"Všetci susedia vedia, že nemajú k nej púštat deti pretože začne na nich hystericky štekať. " ...
" ..ani cajgliki nemusí a smrtelne sa ich bojí "
WTF?
Ty máš ako majiteľka psa vedieť, že máš na neho dávať pozor, lebo je pre deti nebezpečný a tam, kde ich môže stretnúť, mať psa zásadne na vôdzke a s náhubkom. Predsa sa nebudme všetci riadiť tým, kde sa aké psy s akými "úchylkami" pohybujú a nebudem mať na vôdzke dieťa, aby nespadlo nejakému nervóznemu psovi do papule.
A to mám psov rada (aj tento pes je v tom v podstate nevinne), ale takýchto fanatických zaslepených majiteľov fakt nemusím.
Nie som za to, aby sa psík utratil, ale táto situácia je dôsledkom nezodpovedného prístupu majiteľky.
taketo temy nikdy nesekju dobrotu, stale sa to rozdeli na 2 tabory, na jednej strane hypercitlive matky deti, ktore mozu kludne vyvrazdit pol dediny, ale nikdy nebudu na vine a velkych milovnikov zvierat, ktori si casto mylia zviera s clovekom / aj svojho muza musim v tomto krotit- ze pes je zviera a neublizi sa jeho citom, ked bude spat na zemi v kosi a ne s nami v posteli/
@olivia789 to je normlane. Keby sa napr. tvoje dieta v skole zbilo ine dieta a vyviazlo z toho beztrestne, tiez o tom druhom nebudes pisat " ten druhy chlapcek".
Uhol pohladu sa meni, ked ublizia niekomu, kto ti je blizky.
Noviny pisu o nezodpovednom soferovi, diskutujuci pod clankom hovoria striedavo o soferovi, debilovi, hovade, pribuzni zdrveni zialom o vrahovi.
podla mna ti ho nemozu prikazat utratit, asi iba odporucit eutanaziu. mozno sa pomenili zakony, ale pred takmer 20 rokmi ma dohryzol vlciak, kde sme boli na navsteve. sposobil mi velke hryzne poranenia a tiez bolo odporucene utratenie psa, pretoze som mu nic nespravila. prisla som ho pohladit a ked som sa otocila chrbtom, skocil na mna a hryzol ma vsade, skoncilo to vytrhnutim kuska masa z ruky (znie to cudne). pes nebol utrateny, majitelia prejavili lutost a rodicia na to nejako netlacili. casom sme sa dozvedeli, ze bobik neskor preskocil plot a susedovi pohryzol dieta. to uz na jeho nestastie neprezil, pretoze sused sa nas*al, chytil pistol a bolo po psovi.
mozno by sa to dalo riesit nejakou ludskou cestou, prejavit lutost a tak. ja sama som mala dlhu dobu psika a tiez bol velmi haklivy na vela podnetov, no uvedomovala som si, ze vela ludi to berie ako iba psa a neriesia, ze by sa mohol niecoho bat. proste som na neho davala pozor. a tiez sa mi stalo, ze mi rafla po dievcatku. nebola som velmi rada, ked ju deti chceli hladkat, ale dovolila som to s tym, ze som ju velmi podrobne sledovala a stopla vsetku aktivitu, ked nahodou prejavila nejaku nevolu. raz takto k nam prislo dievcatko s downom. bol to moment, iba co som zdvihla pohlad k jej mamine, dievcatko tu moju prave nejako stlacilo, tak ju vyhrazne chnapla. nesposobila jej nic, ale ospravedlnovala som sa uplne najviac a este riadne dlho. zial, raz som majitel a zodpovedam za to svoje zviera. spravila by som , co ti radia - ospravedôln sa rodine bez ohladu na to, ze si myslis, ze si v prave ty a tvoj bobik nic nespravil. casom sa na to zabudne, resp uz sa to nebude tak riesit. ked sa neospravedlnis, moze sa stat, ze bude mat niekto na tvoje psy "spadeno" alebo budu este haklivejsi na ne. a za to ti to nestoji 🙂
@anicka246 tak ja mam doma 6r dieta, a to uz veeeelmi dobre vie, co robi, preco to robi a ci to smie robit alebo nesmie a ake dosledky to moze mat. keby to bolo 2r dieta, tak uznam, ze skratka nehoda a nevedelo co robi, ale 6r to uz ma vediet. a ak to nevie, tak niekde nastala vo vychove chyba. a ver mi, ze keby toto moj syn urobil - tak nieze by som volala policajtov, ale by som ho poslala sa majitelke psa ospravedlnit, ze presiel psovi po nohe. 6r deti uz maju rozum, nie su to batolata.
Ja chapem ze mozno bolaaj moja chyba ze som trebars na neho neskrikla zastav ale ja uz pochybujem ze po rozumvej stranke to dieta je normalne a jeho otec tiez. Tenchlapec sa vozi po dvore na cajgli co je dva krat vacsi ako on nema ani kolieska nic a ako som spominala moj otec ho dnes tiez skoro zrazil s autom lebo sa vynoril spoza rohu do prostred cesty a vobec neuhol autu. Nosi okuliare lebo je skulavy vi ma nejaky problem s videnim ci co fakt netusim
@moonlight1210 panika sa preto vola panika lebo je to reakcia na necakanu situaciu. Pokial ju dieta nezazije, tak nevie, ze spanikari, logicke, nie? ak viem, ze moje dieta nezvlada riadenie bicykla bezpecne, tak ho tiez sameho nepustim medzi ludi. Ja som len chcela poukazat na to, ze chlapec mozno nezvladol pritomnost psa, o ktorom vedel, ze sa mu ma vyhybat. To, ze chlapec vraj s usmevom na tvari zvrtol bicykel priamo na psa tu nebolo predtym spominane, takze som len pisala moznosti.
@abbey1- by sa prisiel otec "ospravedlnit , a popyta"t sa.., haha,zijem na inej planete??ale takto by som reagovala,keby to moje dieta urobilo-ci naschval alebo nie....aspon by sme si to vysvetlili..inac- ono taky veterinar aj nieco stoji, pes nemusel byt totiz zraneny..vzniklo tu zranenie na oboch stranach, kto to vyriesi?jasne,ze clovek je "viac" ako zviera, a je to vyriesene,ze??? 😠 a nechapem, co tu riesis inych najomcov, neslo o reakciu psa v napatej situacii ,ale o" nehodu"....
@livka_ co by jej pomohlo to voditko,ked si to dieta namierilo na toho psa,kludne sa mu mohlo koleso zamotat do voditka a mohlo to dopadnut este skaredsie...

@abbey1 super si to napísala,vysvetlila............. 🙂