Svadba manželovej dcéry
Ahoj dievčatá, potrebovala by som názory nestranných, lebo už asi nedokážem byť objektívna...
Môj manžel má za sebou už jedno manželstvo. Ženil sa pred 28 rokmi, keď mal necelých 19 rokov, nakoľko sa "pritrafila" tehotnosť. Ona je o 3 roky staršia. Tri mesiace po svadbe bol manžel povolaný na vtedy povinnú dvojročnú vojenskú službu. V prvom roku sa dostal domov raz, keď sa im narodila dcérka. V druhom roku už chodil domov častejšie. Keď sa vrátil domov natrvalo (bývali spolu u jej rodičov) , začali nezhody. Nebolo to nič vážne, žiadne násilie, alkohol, ani žiaden iný vzťah. Manžel hovorí, že veľkú rolu tam zohrala svokra, ktorá sa im miešala do vzťahu. Po pol roku spoločného života, po hádke, mu jeho manželka zbalila veci a vyhodila ho preč. Po čase vyjadrila snahu skúsiť to znovu. On už nechcel (aj keď nemal nikoho, býval späť u svojich rodičov). Rozviedli sa.
Na malú od začiatku prispieval, stretával sa s ňou podľa rozhodnutia súdu každú druhú nedeľu, ex nerobila v tomto našťastie nikdy problémy. S ex komunikovali len ohľadom malej. Keď chcela zvýšiť výživné, vždy sa bez problémov dohodli mimosúdne. Ja som svojho teraz už manžela spoznala, keď mala malá Lenka 9 rokov, ja som mala 19. Bola som úplne nezrelá, napriek tomu, že som jej otca strašne milovala a bolo to určite vzájomné, nevedela som sa vyrovnať s tým, že on má dieťa, že ona je na prvom mieste. Bežne sa stávalo, že my dvaja sme mali niečo dohodnuté, zavolala Lenka a on náš plán zrušil.... Chcel nás zoznámiť, ja som nechcela..... Dva roky mi trvalo, než som sa odhodlala, že sa s ňou chcem stretnúť. S mojimi pribúdajúcimi rokmi a postupne sa prebúdzajúcim materským pudom som si ju veľmi obľúbila a konečne som začala vnímať jeho záujem o svoju dcéru pozitívne.
S nástupom Lenky na strednú školu naše stretávanie už nebolo také pravidelné, veľa iných záujmov a povinností.. Mm to vždy nechával už na ňu, keď zavolala, že má čas, tak sme sa stretli. Neboli to síce nijako časté stretnutia, ale vždy veľmi príjemné 🙂
Lenka minulý rok končila VŠ. Pozvala nás na promócie a následne na spoločný rodinný obed. Dosť nás to prekvapilo, pretože keď sme sa s ex pár krát náhodne stretli, nikdy ani neodpovedala na pozdrav. Potešili sme sa, že dostala konečne rozum. Až neskôr sme sa dozvedeli, že jej matka nás na obede nechcela, bolo to len nedorozumenie medzi ňou a Lenkou, myslela si, že Lenka nás pozýva len na oficiálnu časť promócií a večer pred promóciami urobila kvôli tomu obrovskú scénu. Ale Lenka už naše pozvanie nechcela rušiť. Pri obede, kde nás bolo dohromady 11 sa ex tvárila, že nás nevidí.
Tento rok sa Lenka bude vydávať. Pri poslednom našom stretnutí Lenka prišla s tým, že podľa jej maminky máme zaplatiť časť svadby, konkrétne za rodinu môjho manžela, čo je asi 1700 €. Je to pre náš rozpočet dosť výrazná čiastka. Mali sme v pláne dať im určitú sumu peňazí, nech si robia svadbu akú oni chcú, ale určtie nie toľko. Zdá sa mi čudné, aby si oni naplánovali luxusnú svadbu a potom na ňu pýtali od rodičov peniaze (majú 27 a 33 rokov obaja zarábajú viac ako my)..... Súčasne s tým aj informácie o tom, že sedieť budeme niekde bokom, ďalej od hlavného stola, lebo ex si to tak želá, aby sme sa tam stratili..... oltáru ju tiež povedie niekto iný. To zabolelo... Stále nad tým rozmýšľam.... mám v svojom okolí veľa prípadov, keď sa otcovia o svoje deti nezaujímajú, neplatia výživné..... sú to fakt komplikované vzťahy a rozchody. Oni dvaja nikdy nič vážne neriešili, len boli veľmi mladí s odlišnými názormi na svet.... Takže nechápem, fakt nechápem, čo má jeho ex za ujmu, že sa takto správa 25 rokov po rozvode... A je mi z toho smutno. Na jednej strane by som bola nerada, aby sa kvôli peniazom pokazili vzťahy s Lenkou a jej budúcou rodinou..... ale na druhej strane......
ĎAKUJEM, keď ste dočítali do konca 🙂
@woodynka1
Veď si spravte ako uznáte za vhodné. Dôležitá je komunikácia. Ak by som bola ja v takej pozícii, tak by som sa snažila dosiahnuť kompromis. Nie že si príde a postaví ma pred hotovú vec ako nejakú onucu.
Jednoducho treba príjemné stretnutie a debata typu:
Áno chcem byť na svadbe ako čestný hosť a chcem zaplatiť čiastku, ktorú si určím ja. Čiastka sa vydelí počtom osôb, ktorý budú pozvaný. Ja platím, ja si budem určovať dohodnuté kompromisné podmienky s nevestou, zlatý stred.
Osobne by mne vo vašej koži nebolo po chuti platiť "cudzej osobe" zo svojich peňazí svadbu. Asi preto je tu tá diskusia, mnohé ženy sa vyjadrili, takže máte možnosť vidieť mnoho pohľadov na jednu vec.
@mircalla Ja ako matka by som mala morálny problém neprispieť svojmu dieťaťu na svadbu. Dokonca by som ho mala aj vtedy, ak by si dcéra chcela niečo, čo sa svadby týka, financovať sama. Nepatrím medzi horných 10 000, ale svojim deťom pomôžem vždy bez toho, aby ma žiadali. Morálne, aj materiálne. A nie na vlastný úkor. Ešte niečo? 🙂
U nás v rodine býva zvykom, že svadbu ''robia'' rodičia a skladajú sa obe strany na polovicu /iba za jedlo platí každá strana za svojich hostí/. Tak ako nám svadbu platia rodičia aj my ju budeme raz platiť svojej dcére. A pri hlavnom stole má sedieť samozrejme nevesta, ženích a oboch rodičia a v prípade, že rodičia sú rozvedený aj tak tam majú sedieť biologický rodičia pokiaľ sú dobré vzťahy s deťmi. Keď si niekto berie rozvedenú/rozvedeného a má už dieťa, tak by mal na to myslieť hneď, že prídu takéto situácie ako svadba a pod. Čo sa týka hlavného stolu, riešime podobnú situáciu a pri jedle tam budú sedieť rodičia a svokrova terajšia manželka bude s ostatnými pozvanými akurát pri nej necháme voľné miesto aby si potom mohol prisadnúť. Dôležité je hlavne nech tam je pri jedle. Neskôr sa aj tak všetci poprehadzujú hocijako keď pôjdu tancovať a rozprávať sa medzi sebou a nikto s tým nemá najmenší problém.
Ahoj, ja som tiež dieťa rozvedených rodičov a mala som svadbu pred rokom .... Naši boli ukážkový .... aj celá moja rodina.... boli proste super a povedali si že nebudú predsa kaziť svadbu vlastnej dcére..... K tým peniazom .... prosím nekomentujte to sprosto, vyjadrujem svoj názor .... poviem ako to bolo u nás.... svadbu sme si zaplatili sami, môj otec mi kúpil šaty a všetko okolo toho ( u nás taký zvyk ) a počas svadby som dostala obálku s nie malým množstvom peňazí ( viac ako stála celá hostina ) vyjadrenie môjho otca od hanby by som sa prepadol keby som ti nedal.... veď si moja .... a teraz čakáme bábo a tiež mi otec dáva pre svoje vnúča so slovami čo by som to bol za deda..... takže môj názor je, že nech nerátajú že dostanú, nech si platia sami, ale patrilo by sa im dať aspoň za vašu rodinu teda tých 1700 eur.
prečo veľa z Vás píše, že ex by za otcovu rodinu nemala platiť. veď možno vychádzajú super, nikde sa nepíše, že vychádzajú zle. Je veľmi veľa prípadov, že manželia sa rozídu, ale nevesta so svokrou a súrodencami ex manžela vychádza veľmi dobre. Mala som takú kolegyňu. Stáva sa, že svokra pomáha bývalej neveste, no ak chcú pozvať 20 ľudí z otcovej strany, tak nemôžu byť zlé vzťahy. Možno je z otcovej strany Lenke niekto krstný alebo krstná, so starými rodičmi môže dobre vychádzať, to len manželia si nerozumeli, ostatné môže byť OK.Svadba sa nemá vnímať, že hostia sa prídu najesť, dnes ma každý dosť jedenia doma, svadba je oslava jedného z dôležitých dní snúbencov, ktorí chcú kráčať spolu c e l ý život a preto sa s nimi teší aj celá rodina. V dnešnej dobe sú ľudia viac pracovne zaneprázdnení , nestretávajú sa tak často ako v minulosti a preto svadba je príležitosť stretnúť sa, porozprávať, zabaviť sa v kruhu najbližších . Rodičia by mali počas života myslieť aj na to, že tie deti sa "možno" raz budú vydávať, ženiť a mali by na to aj šetriť, urobiť svadbu a dať im požehnanie na cestu novým životom. To vôbec nie je hanba, ak rodič urobí svadbu deťom, to je taká bodka za životom v rodičovskom dome. Staré, zlaté časy, chytá ma za nimi nostalgia. Keď čítam tu diskusiu, mám pocit, akoby nikto od svojich rodičov nič nedostal - neverím.
@stacey46 presne tak, bola som na svadbe, kde ženíchovi rodičia boli rozvedení, on sedel pri ňom v úvode svadby, mal aj úvodnú reč /bol z blízkeho zahraničia, nevesta Slovenka prekladala/, pri ňom sedela ženíchova mama, ta ostala počas celej svadby pri ňom, otec potom si išiel sadnúť k novej manželke. Bola som ako hosť nevesty, zo začiatku som ani nevedela, že sú rozvedení, spravali sa normálne ako rodičia
My sme od rodičov nepýtali nič, len sme im oznámili, že bude svadba s konkrétnym termínom a všetko už bolo vybavené, aby sa mi nikto do toho nemiešal. Kvôli nezhodám v rodine, svokra, svokor a jeho žena, svokrina matka, sme mali zvláštne sedenie. my s manželom samostatný stôl, teda dvojka, pred nami tri gulaté rodičovské stoly - svokra, jej mama, jej súrodenci,/ druhý stôl -moji rodičia, brat, babky,/ tretí stôl svokor so ženou,....Ostatné stoly zvyšní svadobčania. Tiež sme sa báli aby sa nepobili, ale super to zvládli. Môj svokor ma chcel tiež viesť k oltáru, aby neboli žiadne pre, išla som s manželom. Pre niekoho nemyslitelné, pre mňa kompromis, nikto nenamietal. peniaze sme nepýtali, každý prispel ako chcel. Mali sme svadbu 70 ľudí , všetkých sme ubytovali v 4*hoteli, klasika, skorá večera, raut, stoly, koláče, alko, nealko, kvety+ moje šaty, oblek, obrúčky, 8500,-- EUR. Ale nebolo to v BA ale v BB.
@mijo53 trosku by som si odpustila iba kometnar " spravny" otec a dedo....nehodnotme prosim kto je "spravny"...tak ako tu na forach nie je "spravna" a 'nespravna" mama, kazda chce detom to najlepsie...tak by som nemoralizovala v tomto smere...
Pre mna by bolo "spravne" dieta, ze od rodicov nebude pytat na svadbu...myslim, ze uz dietatu dali do 27 rokov dost...a samostatne zarabajucemu, ktore zaraba viac ako rodicia uz naozaj nie su povinni nic davat,ja by som sa nevedela takto rodicom pozriet do oci ak by som to od nich vyzadovala..takisto aby mi teraz davali peniaze - ze pre vnuka alebo na co...takze s tymto opatrne..kazdy asi za "spravne" povazuje nieco ine
"správne" dieťa, pozná finančné možnosti svojich rodičov a nemá v tomto smere prehnané nároky
ono naozaj..ako citam tuto diskusiu, tak kolko ludi tolko chuti...jedni povazuju za normalne financovat deti hadam az kym neumru...a pre inych je to nepripustne...no kazdemu ako lahodi..len problem nastava ak sa mladi a stari nezhoduju, ak ten a ten keca tam do veci...no zial.
Kazdopadne, na Slovensku je jeden velky fenomen - krajina chudobna ( ako sa prezentuje), s 13% ludmi zijucimi na hranici chudoby podla najnovsich sprav vsakano.....penazi nieto, mamicky ruky natahuju, ze im stat neda, Rozboril asi nestiha citat listy co mu chodia, aby mohol "pomoct"....ale hodnota penazi a celkovo financna gramotnost na bode mrazu...paradoxne v najchudobnejsich krajoch su najvacsie baraky postavene, svadby so 100+ ludmi, rodicia na dochodku ale detom nasetrit na svadbu, minat len na vnucata, vsetko pre deti az do smrti.....a prepchate chladnicky, lebo zaklad je sa dobre najest......ludia nevychadzaju s peniazmi, ale vedia cely zivot setrit aby dali detom po 5000 na svadbu......asi ani nieto co dodat....
@m.i.r.i neberiem Ti Tvoj názor, to že teraz zarábajú viac to je dobre, možno budú rodičom platiť domov dôchodcov, alebo nejaký penzión, opatrovateľku ap. Vieš, to je ako v rozprávke o 3 grošoch, jeden si nechám, druhý dávam a tretí vraciam a keď sa to takto rozdelí, zistíme, že každý ma tak akurát a nikto nie je nikomu dlžní, V príspevku som hovorila, že Lenka nemala ísť pýtať a to vidím ako jedinú chybu. No , rešpektujem, že ak rodič nemá, tak nedá, ale ak má, tak prečo by nedal, aká hanba, ale musí to sám chcieť. Vieš, ak dávaš, sto násobne sa Ti vráti , tak hovorí písmo sväté musíš ale dávať nezištne
tu nie je tema, ze sa ide vydavat 18rocna /napr.preto,ze je tehotna a chcu mat svadbu pred narodenim, a este nema na nu nasetrene/ ale tema je o 27rocnej dospelej zene,ktora ma snubenca a obaja zarabaju! ako moze prist a oznamit otcovi, ze bude svadba a pytat si na nu peniaze a popri tom podotknut, ze ju nepovedie ani k oltaru a bohvie kde ho vobec posadi!!!! - uz toto pisem druhy krat a vidim,ze vela mamiciek to nepochopilo 😒 Nemam taku kamaratku co by toto spravila, vela uz mali svadby a ani jedna sa takto nezachovala. Proste prist ,pekne oznamit kedy bude svadba a nezatazovat ostatnych s nicim,len nech sa tesia na nadhernu svadbu. Na toto sa podla mna vsetci rodicia najviac tesia,ked ich dieta bude mat svadbu a bude stastne. Samozrejme, ze sa rodic pekne opyta ako to vsetko planuju, ci netreba s "niecim" pomoct. a potom uz na rodicoch zalezi kolko im daju ako dar, ci to bude 500e ci 5000 e, to uz je len na nich. My tiez chystame svadbu tento alebo nabuduci rok, ak nam to financne nebude vychadzat /kedze neviem ci nebude svadba v zahranici/ tak s tym nebudem nikoho zatazovat ale vezmem si pozicku a hned ju po svadbe vyrovnam. /nie pozicku 10 tisic ale malu,napr.ked nam bude chybat 1000-2000e / Urcite im dopredu oznamim kedy bude svadba a nebudem s nimi riesit ci na to mam alebo nemam, nech sa este aj oni z toho stresuju.
@woodynka1 Ked si vas problem rozbrala na drobne, tak uz nevypada tak hrozostrasne ako v prvom prispevku.
1. Manzelova ex sa snazila vyriesit diplomaticky odprevadenie k oltaru a ked sa nad tym zamyslis je to tak, ze jej nevlastny otec zdielal vychovu dcery a kazdodenne problemy a jej biootec by zlizol smotanu. Hociako si to vezmeme zaplatit vyzivne a venovat sa dcere jeden den v tyzdni nie je to iste ako kazdodenna starostlivost. Je to jednoducho uznanie cloveku, ze ano zivotne okolnosti priniesli situaciu, ze som sa nemohol zucastnovat na kazdodennom zivote dcery, ale vzdavam hold cloveku, ktory to urobil za mna.
2.Siroka rodina z manzelovej strany je tam trpena. V skutocnosti ju tam nikto nechce (okrem tej jednej tety s rodinou) ani dcera, ani ex ani tvoj manzel. Dcera ju pravdepodobne pozvala iba kvoli svadbe synovca, ktory pozval na svadbu kazdeho. Najblizsie k tej rodine ma predsa len tvoj manzel, kedze su to jeho sestry.
Co by som spravila ja keby som bola otec, povedala, by som dcere, ze je to pre mna velmi vela penazi, ale kedze je jedina dcera urobim vsetko preto, aby som jej zafinancoval svadbu aku si predstavila. Ze mozno cela sumu nebudem vediet dat na svadbu v jednej sume, ale ze sa budem snazit zaplatit neskor.
Aby Lenka videla, ze otec nezgrli na vlastnej dcere, ale ze to pre neho nie je suma, ktoru vyberie zo zadneho vrecka nohavic.
Ja by som si vyjasnila s Lenkou, ze ano ked citi tak, ze k oltaru ju ma odviest otcim, ale aj ja som hrdy na dceru a chcem byt sucastou jej zivote, nielen na vedlajsej kolaji. Rad by som si s nou zatancoval napriklad rodicovsky tanec. Nie je to ziadna sutaz medzi otcimom a biootcom, ale jednoducho priznanie ze k sebe patria a chcu byt nadalej sucastou svojich zivotov.
Este jedna poznamka, kedze biootec ma svoju novu rodinu, novy zivot, dcera uz pravdepodobne nebude dedit po biootcovi, ale vsetko co vybuduje bude uz jeho novej rodiny, teda teba a vasich deti. Suma 1700€ je cca rocne vyzivne a asi to bude posledna velka investicia do jeho dcery.
Moj sen bol taky, ze min 100 ludi na svadbe, dve hudby, stoly s cokoladovymi fontankami, limuzina a obrucky ktore sa mi pacili stali 5000,-e 🙂. Oznamili sme svadbu vsetkym rodicom cca 9mes pred terminom co sme si vybrali no nebolo dajake velke nadsenie, ale tak dajako sa dohodlo okolo 30-40ludi spolu. Sa zo sna som upustila, ale chcela som mat dajaku pamiatku z toho dna tak aspon taku malu svadbu si spravit. A skutocnot? Nasi sa v tom obdobi rozvadzali a hadali kto je lepsi a take blbosti, svokrovci povedali, ze nebudu robit svadbu sak ani nepoznaju mojich rodicov a nemali ani zaujem o zoznamenie a pod. A koncilo to tak, ze moja mama neprisla iba otec a brat ktory mi bol svedkom a z mm strany svokrovci a brat co mu tiez bol svedkom a fotograf. Poviem pravdu nebol to vobec moj den D. Cely obrat som kusala pery aby som nezacala plakat ako rychlo sa rozpynul moj sen. A iba dve veci sa mi pacili, ked sme si dali prvy manzelsky bozk a fotenie.
@diablikovci no, a z tohto ma clovek az zly pocit....clovek sa tesi na svadbu, ma nieco vysnivane a nakoniec to dopadne katastrofalne...aby aj slecna Lenka nedopadla tak, lebo ked toto je, tak cely den mat stres ze co bude, ci niekto nieco nevyvedie...no dakujem, taku svadbu neprosim
@mijo53 ak bude mat dajaky majetok/dlhy tak ano, ale ak nie tak nema co dedit:? nic.
@jhalena trosicku sa milis, kade bio dieta je zakonom chranene a aj ked uz je nova rodina v dedickom konani sa nemoze odist jedine ked sa vydeni formou zavetu. Viem, mali sme dedicke konanie a pani notarka nam to pekne vysvetlila. To je zakon a ten nepusti aj ked sa nova rodina postavi na hlavu 😀
@jhalena presne tak, nie je to otázkou tejto témy, čiže tá poznámka o dedičstve je úplne bezpredmetná.... ty to totiž nevieš, ako to dotyčný pán s dedením urobí, len sa domnievaš 😉 ja sa domnievam, resp. poznám rozvedených otcov, ktorí mysleli aj na deti z prvého manželstva, ale fakt je to mimo
@diablikovci no veď ak býva v byte, dome, má auto, chatu a hoci aký iný majetok, tak dedí aj dieťa z prvého manželstva , aj druhého, aj tretieho aj mimomanželské, dlhy dedíš iba vtedy, ak prijmeš dedičstvo z majetku, ak nie je žiaden majetok, tak dlhy nededíš, alebo ak odmietneš dedičstvo, tak ani dlhy nededíš. Vy viete, aký majetok ma Lenkin otec? možno že viete o koho ide, ale zo zákona dedia všetky deti, testament je niečo iné ako dedičstvo zo zákona, deti dedia v tzv. prvom rade

@janickacrazy my sme pôvodne chceli tiež len najbližšiu rodinu, ale naši sa proti tomu postavili, že čo povedia ľudia, keď ich nepozveme a podobné veci, preto nám rodičia hostinu zaplatili ostatné my. Nakoniec tí, ktorých rečí sa tak báli sa po maminej smrti otcovi otočili chrbtom ☹