icon

Svadba manželovej dcéry

woodynka1
22. máj 2015

Ahoj dievčatá, potrebovala by som názory nestranných, lebo už asi nedokážem byť objektívna...
Môj manžel má za sebou už jedno manželstvo. Ženil sa pred 28 rokmi, keď mal necelých 19 rokov, nakoľko sa "pritrafila" tehotnosť. Ona je o 3 roky staršia. Tri mesiace po svadbe bol manžel povolaný na vtedy povinnú dvojročnú vojenskú službu. V prvom roku sa dostal domov raz, keď sa im narodila dcérka. V druhom roku už chodil domov častejšie. Keď sa vrátil domov natrvalo (bývali spolu u jej rodičov) , začali nezhody. Nebolo to nič vážne, žiadne násilie, alkohol, ani žiaden iný vzťah. Manžel hovorí, že veľkú rolu tam zohrala svokra, ktorá sa im miešala do vzťahu. Po pol roku spoločného života, po hádke, mu jeho manželka zbalila veci a vyhodila ho preč. Po čase vyjadrila snahu skúsiť to znovu. On už nechcel (aj keď nemal nikoho, býval späť u svojich rodičov). Rozviedli sa.
Na malú od začiatku prispieval, stretával sa s ňou podľa rozhodnutia súdu každú druhú nedeľu, ex nerobila v tomto našťastie nikdy problémy. S ex komunikovali len ohľadom malej. Keď chcela zvýšiť výživné, vždy sa bez problémov dohodli mimosúdne. Ja som svojho teraz už manžela spoznala, keď mala malá Lenka 9 rokov, ja som mala 19. Bola som úplne nezrelá, napriek tomu, že som jej otca strašne milovala a bolo to určite vzájomné, nevedela som sa vyrovnať s tým, že on má dieťa, že ona je na prvom mieste. Bežne sa stávalo, že my dvaja sme mali niečo dohodnuté, zavolala Lenka a on náš plán zrušil.... Chcel nás zoznámiť, ja som nechcela..... Dva roky mi trvalo, než som sa odhodlala, že sa s ňou chcem stretnúť. S mojimi pribúdajúcimi rokmi a postupne sa prebúdzajúcim materským pudom som si ju veľmi obľúbila a konečne som začala vnímať jeho záujem o svoju dcéru pozitívne.
S nástupom Lenky na strednú školu naše stretávanie už nebolo také pravidelné, veľa iných záujmov a povinností.. Mm to vždy nechával už na ňu, keď zavolala, že má čas, tak sme sa stretli. Neboli to síce nijako časté stretnutia, ale vždy veľmi príjemné 🙂
Lenka minulý rok končila VŠ. Pozvala nás na promócie a následne na spoločný rodinný obed. Dosť nás to prekvapilo, pretože keď sme sa s ex pár krát náhodne stretli, nikdy ani neodpovedala na pozdrav. Potešili sme sa, že dostala konečne rozum. Až neskôr sme sa dozvedeli, že jej matka nás na obede nechcela, bolo to len nedorozumenie medzi ňou a Lenkou, myslela si, že Lenka nás pozýva len na oficiálnu časť promócií a večer pred promóciami urobila kvôli tomu obrovskú scénu. Ale Lenka už naše pozvanie nechcela rušiť. Pri obede, kde nás bolo dohromady 11 sa ex tvárila, že nás nevidí.
Tento rok sa Lenka bude vydávať. Pri poslednom našom stretnutí Lenka prišla s tým, že podľa jej maminky máme zaplatiť časť svadby, konkrétne za rodinu môjho manžela, čo je asi 1700 €. Je to pre náš rozpočet dosť výrazná čiastka. Mali sme v pláne dať im určitú sumu peňazí, nech si robia svadbu akú oni chcú, ale určtie nie toľko. Zdá sa mi čudné, aby si oni naplánovali luxusnú svadbu a potom na ňu pýtali od rodičov peniaze (majú 27 a 33 rokov obaja zarábajú viac ako my)..... Súčasne s tým aj informácie o tom, že sedieť budeme niekde bokom, ďalej od hlavného stola, lebo ex si to tak želá, aby sme sa tam stratili..... oltáru ju tiež povedie niekto iný. To zabolelo... Stále nad tým rozmýšľam.... mám v svojom okolí veľa prípadov, keď sa otcovia o svoje deti nezaujímajú, neplatia výživné..... sú to fakt komplikované vzťahy a rozchody. Oni dvaja nikdy nič vážne neriešili, len boli veľmi mladí s odlišnými názormi na svet.... Takže nechápem, fakt nechápem, čo má jeho ex za ujmu, že sa takto správa 25 rokov po rozvode... A je mi z toho smutno. Na jednej strane by som bola nerada, aby sa kvôli peniazom pokazili vzťahy s Lenkou a jej budúcou rodinou..... ale na druhej strane......
ĎAKUJEM, keď ste dočítali do konca 🙂

lubkavargova1
23. máj 2015

@slimstar mudro pises. Moja mamina sa vydavala v 17, rodicia oboch stran robili svadbu. Aj pozicku si potom s tatinom zobrali a z toho zariadili 4 izbovy byt. Ci boha, minule som nasla stary sek co platili najom za 4 izbovy vacsi byt: 256 KCS! A to sa povazoval za luxusny byt. Teraz platime za 4 izbovy mensi byt 350 Eur bez sluzieb....a nedajboze zobrat pozicku, ta aj o gace prideme keby ze neplatis len jednu splatku banke 😠
Ina doba je....tazsia

mijo53
23. máj 2015

@mircalla ja neodsudzujem žiadneho diskutujúceho k tejto téme, u nás je taký zvyk, že pozývajú rodičia rodinu a mladí pozývajú svojich kamarátov. Staršia dcéra tiež nechcela veľkú svadbu, bolo všetkých asi 70 hostí, niekto neprišiel, lebo už je starší /myslím tety, ujovia/, iní mali vážne zdravotné problémy v rodine, v našom regióne je ozaj taký zvyk, že svadbu robia rodičia deťom, ale predstav si, že sú dediny, kde volali pred niekoľkými rokmi aj 400 ľudí, neviem ako to tam funguje teraz. Každý ako uzná za vhodné a presne podľa finančných možnosti, zvykov ap.

mircalla
23. máj 2015

@mijo53 Nejako mam pocit, ze cim hlbsie do vrecka, tym robi rodina vacsiu svatbu....to neber prosim osobne, len sa mi zda vseobecne...podla mna je hlupost minut celozivotne uspory na toto...

mijo53
23. máj 2015

@sissy27 nesúhlasím s tebou, deťom som dala dobre vzdelanie, nič odo mňa nepýtali, sama s manželom som im dala, tie peniaze, ktoré sme dali na svadobnú hostinu sa im vrátili vo forme peňažných darov od hostí, ale o to neide, ak vychádzaš s rodinou hoci aj s 18. tého pokolenia dobre, tak ich pozveš, tak isto aj priateľov aj keď nie sú rodina, v dnešnej dobe je najväčší problém vzťahy, preto je toľko rozvodov, nenávisti, zla. Moje deti sú ozaj inteligentné, svojprávne, samostatné, ale u nás to tak chodí a tak sme to chceli hlavne my rodičia. Napriek našim zvyklostiam, nikomu neberiem jeho názor, ani nikoho neodsudzujem. Nežijem ani v regióne kde nie je elektrina, voda, resp. plyn, s manželom máme tiež VŠ. Poznám ľudí, ktorí aj keď na to majú, neurobia deťom ani svadbu, ani rodičom kar a učia svoje deti, že keď zomrú, aby žiaden kar nerobili, tomu hovorím závislosť na peniazoch.

lubkavargova1
23. máj 2015

400 ludi???? No ta to uz je megasvadba 🙂 ale pri dnesnej financnej situacii je to podla mna marnenie s peniazkami. Sice ked na redovom vytancuje nevesta spat, tak OK....neviem, podla mna mladez si tie peniaze vie uzit aj lepsie. Investicia do pozemku na domcek, malinky domcek, bytik, vybavinie do bytu alebo hoc aj cesta okolo sveta....

mijo53
23. máj 2015

@mircalla prečítaj si to, čo som písala pre sissy 27

mircalla
23. máj 2015

@mijo53 Myslis, ze je ozaj dolezite mat 100 ludi kvoli jednemu dnu? Ja by som to fakt radsej dala dietatu ako prispevok na studium ci byvanie....Podla mna sa celkovo vyznam svadobenej hostiny precenuje v niektorych rodinach a nejake mega svadby so stovkou ludi...naco? preco?

doty1
23. máj 2015

Ako rodičia musíme len jedno (a to je prvé aj posledné, ale obávam sa, že svadba to nie je) - musíme pripraviť deti do života. Ja vravím, ak rodičia chcú platiť svadbu, naplní ich to pocitom šťastia a hrdosti, je to jeden z cieľov ich života, považujú to za svoju psiu povinnosť voči decku, nech platia, je to ich rozhodnutie. Ale mňa by hanba oplieskala o zem, ak by som si mala ísť pýtať od rodičov na svoje rozmary (napríklad, že mi na svadbe nestačí 30 hostí, že mi nestačia šaty za 400eur, .....a ospravedlnenie, že je to jediný deň v živote je podľa mňa smiešne)

woodynka1
autor
23. máj 2015

Baby, mám len trošičku času teraz.... podarilo sa mi pri malom dočítať len po 6. stranu.... a musím napísať.... veľmi ma mrzí, keď tu čítam príspevky o tom, že Lenku treba prefackať, že je herečka, rozmaznané decko a podobne 😖 Vôbec to tak nie je a bolí ma to, keď to čítam 😢 Prosím, zdržte sa takýchto komentárov. Som si istá, že je celé je spôsobené len nejakým nátlakom a stresom jej matky.... napadla mi pri tomto jedna veta, ktorú Lenka povedala, keď bola naposledy u nás..... - keď sa ma kedykoľvek ľudia v živote pýtali, či mám nejaký problém s tým, že moji rodičia sú rozvedení, vždy som povedala, že vôbec nie. Ale teraz fakt mám 😔
A ak ste dobre čítali, v jednom príspevku som písala, že po promóciách sme jej s mm povedali, nech to celé na svadbe urobí tak, aby si svadbu oni dvaja užili a aby nezažívala taký stres, aký mala pred promóciami. Že my dvaja s mm to nejako zvládneme, keď to jej matka nezvláda..... ale asi sme pri tom pôsobili veľmi vyrovnane a vzala si to veľmi k srdcu, keď sa rozhodla, že jej bio otec ju nepovedie ani k oltáru.... popravde, až také ústupky sme vôbec nemali na mysli. Určite si spolu sadneme a v kľude sa porozprávame my štyria. Nepochybne by bolo fajn, keby pri tom bola aj ex, my by sme boli s mm samozrejme za, ale obávam sa, že toho ona schopná nebude.

Ja som touto diskusiou hlavne chcela zistiť, či je to fakt normálne, aby rodičia platili svojim deťom svadbu. Lebo z diskusie na mojasvadba.sk o tomto probléme vyplynulo, že je to dosť bežné. Mne, ani môjmu manželovi sa to normálne nezdá. Akože keby prišla, že chcem mať svadbu v Paríži, tak to tiež máme zaplatiť? Každý máme tú hranicu medzi priemerom a luxusom niekde inde.... Z Vašich reakcií viem, že takmer všetky zdielate rovnaký názor, čo sa týka financovania svadby dospelých detí... a z toho sa už môžeme my dvaja s manželom posunúť niekam ďalej v rozhodovaní, ako s týmto problémom naložíme. Aj keď je to v podstate záležitosť, ktorú by mal vyriešiť môj manžel a možno sa niekomu zdá, že by som mala nechať ja jeho samého rozhodnúť.... Je to u nás trošku iné v tom, že ja zarobím asi 80 % z celkového nášho spoločného príjmu 😖
Mm je rovnako smutný a zároveň aj nahnevaný tak ako ja... ale ako som tiež už spomínala, my sme si na našej svadbe postavili hlavu a urobili sme ju takú, akú sme chceli my..... a kvôli tomu istí ľudia v kostole pri gratuláciách urobili celkom slušné divadlo 😕 a dodnes sú tie vzťahy naštrbené. Mám pocit, že mm sa tohoto bojí.... preto som mu povedala, keď chce, nech jej tie peniaze dá. Ja nie som za, ale ak by sa tak rozhodol, vyčítať mu to nebudem.... (ale v robote budem určite nas.atá, lebo tie peniaze nezarobím zase len tak). Máme spolu 4 ročného syna (veľmi dlho sme sa snažili o bábätko...) a keby sa náhodou ešte pritrafilo, ja by som veľmi rada prijala ešte jedno 😎 (dúfam, že sa vyhnete komentárom typu, že už máme čakať na vnúčence 😠 ) Takže viem si predstaviť inak investovať peniaze, ktoré zarobíme. Ja si na takýto luxus nepotrpím, pre mňa je luxus niečo iné.... a okrem toho ešte stále nám chýba veľa vecí dorobiť na domčeku.... ale samozrejme platí to, že nejaký obnos peňazí im dáme....Len sa musíme rozhodnúť, či to, koľko sme chceli my, alebo toľko, koľko chcú oni....

A nezabudnite - žiadne nemilé slová na Lenku, prosím. Je to fakt dobrá baba. Navyše, je odo mňa mladšia len o 10 rokov, takže je to aj moja kamarátka 😎

lubkavargova1
23. máj 2015

@woodynka1 No je to sice pekne...ale neviem, podla mna na tej svadbe bbude aj tak dusno. Ked ta ex nevie prekusnut tieto veci, tak aj tak bude skaredo na vas zazerat a modlite sa, aby nevyrobila skandal. Lebo aj ked ho ona vyrobi, zvali vinu na vas. To je proste v mentalite ludi a potom Lenka bude mat len oci preplac ze ma dodrbany najkrajsi den v zivote.
Neviem ci ma vobec zmysel tam ist na tu svadbu. Hodte rec a vsak ked daco spravte doma slavnostnejsi obed a tam preberete veci a hotovo. Ked je rozumna baba, tak to pochopi...ono aj tak sa bude musiet nejaky kompromis vymysliet lebo cim viac sa bude svadba blizit tym viac stresov a nervov bude

sandrittka
23. máj 2015

@woodynka1 mozno od veci no mam 23... chcem sa v najblizsej dobe vydat no uprimne... hanbila by som sa prist za rodicmi a pytat peniaze na svadbu... ak budu chciet prispeju mi... a ak potrebuju peniaze tak sa dohodnite ze im poziciate... na svadbe vela dostanu tak vam mozu vratit... a samozrejme vy im date kolko uznate za vhodne...

mircalla
23. máj 2015

@woodynka1 No mna by zaujimala jednoducha otazka. ak som to niekde presla, tak sa ospravedlnujem...preco celu svadbu vlastne financuje jej matka? chce to tak ona?
teda okrem siat a obrucok, to som citala.
nesuhlasim s tym, ze by to tak malo byt, ale celkovo koho to je napad? podla mna je to dost dolezita vec v celej zalezitosti....samozrejme si tiez myslis, ze je to zbytocne nakladne a tie peniaze sa mohli investovat inak

dejnas
23. máj 2015

@woodynka1 pekne píšeš o Lenke, ale aj tak si myslím, že pokiaľ je rozumná mladá dáma, nemala by sa nechať v dospelosti manipulovať, mala by mať vlastný názor na vec a tiež pochopenie pre finančné možnosti svojho biologického otca.. Znovu sa vraciame na začiatok - a teda na jednej strane požadovať rovnocennú spoluúčasť otca na financovaní svadby a na strane druhej vyžadovať, aby otec nebol moc na očiach, aby nemal právo odviesť ju k oltáru, to skrátka nejde dokopy

mircalla
23. máj 2015

@dejnas absolutny suhlas....@woodynka1.....skus sa na to pozriet z tejto strany a ozaj by ma zaujimalo to financovanie, kto to vymyslel

janinah
23. máj 2015

Ked jej tie peniaze nakoniec dáte /mne vychádza,že áno- ako svad. dar/ tak by som trvala na čestnom mieste a nie niekde v kúte byť a samozrejme nevestu má viesť k oltáru jej vlastný otec,to bez debaty.

mircalla
23. máj 2015

@woodynka1 Aha, tak teraz citam, ze si naplanovali luxusnu svadbu a potom pytali peniaze od rodicov....v tom pripade, prepac, ale ozaj si myslim o lenke, co som napisala - mam trosku pocit, ze ju obranujes, ale uznaj sama....vacsina z nas to tu odsudila, a ak mlada dama takto kona, tak potom nemam vobec co dodat.
Ta posledna veta - ziadne nemile slova na lenku myslim, ze len dokresluje, ze nechces niektore veci vidiet...
Neviem to tak dobre napisat ako @dejnas, ale podla mna to krasne vystihla poslednym prispevkom

tykat
23. máj 2015

@woodynka1 ...ja ti poviem že v čase keď som sa ja vydávala pred 20timi rokmi to v našom kraji bolo bežné... muž ma prišiel s rodičmi "popýtať o ruku" a rodičia organizovali a platili svadbu so 150 ľuďmi, rozhodovali kto bude na svadbe tzv "vydávali dcéru" a svokrovci "ženili syna", mne dali rodičia po svadbe veno 100tis. Sk...čo viem tak v okolí to ľudia tiež tak robili, šetrili deťom na svadbu aj dcéram na veno...postupne sa to asi zmenilo a podľa mňa to súvisí celkovo so zmenou v spoločnosti...dnes mladí zarábajú oveľa viac ako starí, predtým človek postupne v práci rástol až kým nešiel do dôchodku, teraz je už v 35 starý a často v staršom veku nezamestnaný alebo zarába mizerne, dôchodky sú nízke a tak rodičia už toľko deťom do začiatkov nedávajú, skôr naopak sú radi keď sa konečne osamostatnia...takisto VŠ...v čase keď som študovala ešte brigády také rozšírené neboli, študentov podporovali hlavne rodičia...ja som bola celá rada že mám štipednium, nejakých 700Ska rodičia nemuseli platiť všetko. Ale časy sa menia...

Ja si hlavne myslím, že celé je to o komunikácii...budem sa snažiť aby moje deti vedeli ako pristupujem k financovaniu štúdia alebo svadby a aby sme sa vyhli trápnym situáciám ako je tá Vaša.
Osobne si myslím že ak svadbu neplatia mladí tak sa exke nečudujem, že nechce zaplatiť za rodinu tvojho muža a dcéra na to asi nemá. A teraz tvoj muž s údivom pozerá koľko stojí prítomnosť jeho rodiny na svadbe a nemá na to tiež. A dcéra s údivom pozerá, že otec nemá 1700€. Takže je tam komunikačná diera a neschopnosť dohodnúť si veci vopred. Neviem koľko ľudí je schovaných v tých 1700€ ale bolo by fér ak by muž povedal koľko môže dať a podľa toho by mladí skresali počet ľudí. Dohodnúť sa a hlavne zapojiť komunikáciu namiesto očakávaní.

mircalla
23. máj 2015

@tykat Uprimne povedane, v takom pripade sa exke necudujem ani ja....ale podla toho co citam, tak mladi zarabaju dobre.....takze mne uz uplne uchadza pointa...

nanervy_2
23. máj 2015

@mircalla za 7000 urobis normalnu svadbu nie luxusnu.... hlavne v niektorych mestach... a po 30 ke uz vacsina rodiny i kamaratov ma rodiny, to nemozes dat ze bez partnerov...

mircalla
23. máj 2015

@nanervy_2 ale nedam to zaplatit cele rodicom, ci ano?

nanervy_2
23. máj 2015

@mircalla jasne ze nie :D ale padali tu hlasky o luxusnej svadbe... to bolo na margo toho...

mircalla
23. máj 2015

@nanervy_2 nuz 90 ludi....to je podla mna moc.....

tykat
23. máj 2015

@mircalla ...ono zas čo je to "dobre zarába"...koľko? 1000€? 2000€? 5000€? čistého mesačne? ja osobne za dobrý príjem pokladám 2500€ čistého pre dvoch ľudí a to potom 7000€ nie je ani tak veľa a tým pádom by som od otca ani nič nepýtala, max. počkala či dá nejaký svadobný dar.

Trošku som pozrela na net a našla som rozpis (rozpočet, plus zvyky kto čo platí...)
http://www.exprestlac.sk/blog/svadobny-rozpocet

sardinka333
23. máj 2015

@mircalla
Treba si normálne sadnuť s mladými a urobiť rozpočet, kde to bude a čo čo stojí...lebo len tak prísť a ,,vysolte,, eurá a ešte k tomu sadnite si do kuta, tak ako sorry ale toto ,,dobrá baba,, naozaj neurobí ak mala s otcom aspon aký taký pekný vztah aj ked su rozvedený. Takže pochybnosti o morálnom konaní tej ,,popolušky Lenky,, su na mieste. Mna by to ako roidča velmi zranilo, že dieťa chce len peniaze ale najradšej tam ani nemám chodiť, resp. sedieť v kute....Skoro 30 ročná má snad už trošku rozumu aby nepodliehala natlaku matky a snažila sa hladať kompromis.

mircalla
23. máj 2015

@sardinka333 ak to dobre chapem, tak za 7000

cervenaruza123
23. máj 2015

@woodynka1 praveze dnes je skor moda, ze svadbu si tvrdohlavo platia mladi. vsetky moje kamosky cakaju so svadbou kym si na nu zarobia. niektore si zarobili a povedali, ze sa idu zobrat a dodatocne sa rodicia ponukli, ze im to zaplatia, tak usetrili, lebo rodicia si to mohli dovolit. a stare zvyky boli take, ze svadby platili stale rodicia, ale svadbu komplet aj rodicia zorganizovalo, napr. moji rodicia sa pripravy svojej svadby nezucstnovali skoro vobec, rodicia sa dohodli na sale, hostoch, dokonca aj na mamkinych svadobnych satach, len sa jej dodatocne spytali, ci moze byt. dnes nie su na to podmienky, aby rodicia mohli detom platiti svadby, lebo mnohi rodicia splacaju hypoteky a pokial nezarabaju naozaj vela alebo im nepomahaju rodicia, tak sa to jednoducho neda. drzim vam prsty, aby ste to poriesili dobre, ale spokojni nebudu nikdy, ked sme chystali svadbu, to bolo pekne vidno, jeden dobreze sa neurazil pre jednu vec, tak sme to zmenili a potom sa kvoli tomu chcel razat druhy. neda sa prisposobit vsetkym, da sa len riadit vlastnym srdcoma rozumom

sardinka333
23. máj 2015

Tak jasne, ked ma ,,ex,, platiť svadbu a dcera chce nejaku sumu tak predsa ma aj otca tak nech aj on prispeje.....ako ,,ex,, by som asi neuvažovala inak zvlášť ak sme sa v zlom rozišli....
Keby som ako dcera vedela, čo to narobí zase medzi rodičmi, kolko priekov to sposobí tak by som od nikoho nechcela ani cent, ani užiť by som si to nevedela keby som si otca videla sedieť v kute a že ma nevedie k oltaru....(samozrejme hovorím o situácií, že sme mali aspon dobrý vztah).

tykat
23. máj 2015

@sardinka333 osobne byť na mieste Lenky, po skúsenostiach z promócií (fotenie - kto má byť na fotke), tak sa na nejakú svadbu štýlom "otec bude sedieť bokom, matka to platiť nebude, pýtaj od otca, otec na to nemá, my na to nemáme"... a podobné tanečky zvysoka vy....eriem, zoberiem sa s mužom na úrade s dvomi svedkami, dáme si fajn obedík a rodine pošlem "radostné oznámenie o tom, že sme svoji" z nejakej super dovolenky za ušetrené prachy. Za ten stres by mi to nestálo a nech si rodičia aj rodina myslia čo chcú.

horana
23. máj 2015

@nanervy_2 Som jedna z tych co to nazvali luxusom, aj ked ja som ratala 8tis. podla prepoctu 4*1700 + este oni sami pribl. tiez tolko,..ale samozrejme kazda cena vs. hodnota sa tyka relativnych hladisk. Uznavam, a dostali ste ma do obrazu, ze je to cena za ktoru to na SK zrejme to dava viac ludi nez som myslela.
Na druhu stranu ked vidim za kolko tu priemerne ludia mesacne ziju, kolko minaju a kolko zarabaju, na to mi to prijde hodne, asi je to pre ludi dolezite, mat fakt poriadny dojem.
V mojom okoli boli svadny take..naposledy co sme boli s mm pozvani za 5 tis, pravdupovediac neviem co mali "vo svojej rezii" a co vsetko sa objednavalo, viem len vyslednu sumu a potom zazitok prevedenia - dojem,na moj vkus uz to bol luxus.
Ono kazdy da na ine, pre ludi ako ja, a asi aj kamosov si ludi vybera podla seba, teda vacsiny ludi co ma blizsie obklopuju, by sme za jeden den predvadzania tolko nedali, pripadalo by mi to neucelne investovane, zas si dopriavame ine, napr. dovolenky a pod. kde sme mozno my nad priemer toho co s ludia z priemernych platov vzhladom na ne, v tej oblasti dopraju.
_____
A zaroven v mojom okoli je bezne ze sa "mladi" beru az po istej dobe spoluzitia, casto uz ako ustalene rodiny, vela aj uz s detmi a logicky tam uz si platia sami, maju to cele vo svojej rezii, bolo by fakt trapne v takej situacii pytat uz od starnucich rodicov, z ktorych uz je vacsiny pred dochodkom alebo na dochodku. Skratka 30 tnik pytajuci si na svadbu, lebo on chce mat vacsie divadlo, ako ked na to ma - prosim. Ale od rodicov leda tak dar potom, alebo prispevok podla uvazenia.

sashabb
23. máj 2015

@woodynka1 "Aj keď je to v podstate záležitosť, ktorú by mal vyriešiť môj manžel a možno sa niekomu zdá, že by som mala nechať ja jeho samého rozhodnúť"
Prečo by to tak malo byť? ste manželia-rodina, financie máte spoločné + píšeš, že zarobíš viac, preto nechápem PREČO by mal o tom rozhodovať iba tvoj manžel? len preto lebo je to iba jeho dcera? Financie su spoločné, rozhodujete spoločne.