Svadba manželovej dcéry
Ahoj dievčatá, potrebovala by som názory nestranných, lebo už asi nedokážem byť objektívna...
Môj manžel má za sebou už jedno manželstvo. Ženil sa pred 28 rokmi, keď mal necelých 19 rokov, nakoľko sa "pritrafila" tehotnosť. Ona je o 3 roky staršia. Tri mesiace po svadbe bol manžel povolaný na vtedy povinnú dvojročnú vojenskú službu. V prvom roku sa dostal domov raz, keď sa im narodila dcérka. V druhom roku už chodil domov častejšie. Keď sa vrátil domov natrvalo (bývali spolu u jej rodičov) , začali nezhody. Nebolo to nič vážne, žiadne násilie, alkohol, ani žiaden iný vzťah. Manžel hovorí, že veľkú rolu tam zohrala svokra, ktorá sa im miešala do vzťahu. Po pol roku spoločného života, po hádke, mu jeho manželka zbalila veci a vyhodila ho preč. Po čase vyjadrila snahu skúsiť to znovu. On už nechcel (aj keď nemal nikoho, býval späť u svojich rodičov). Rozviedli sa.
Na malú od začiatku prispieval, stretával sa s ňou podľa rozhodnutia súdu každú druhú nedeľu, ex nerobila v tomto našťastie nikdy problémy. S ex komunikovali len ohľadom malej. Keď chcela zvýšiť výživné, vždy sa bez problémov dohodli mimosúdne. Ja som svojho teraz už manžela spoznala, keď mala malá Lenka 9 rokov, ja som mala 19. Bola som úplne nezrelá, napriek tomu, že som jej otca strašne milovala a bolo to určite vzájomné, nevedela som sa vyrovnať s tým, že on má dieťa, že ona je na prvom mieste. Bežne sa stávalo, že my dvaja sme mali niečo dohodnuté, zavolala Lenka a on náš plán zrušil.... Chcel nás zoznámiť, ja som nechcela..... Dva roky mi trvalo, než som sa odhodlala, že sa s ňou chcem stretnúť. S mojimi pribúdajúcimi rokmi a postupne sa prebúdzajúcim materským pudom som si ju veľmi obľúbila a konečne som začala vnímať jeho záujem o svoju dcéru pozitívne.
S nástupom Lenky na strednú školu naše stretávanie už nebolo také pravidelné, veľa iných záujmov a povinností.. Mm to vždy nechával už na ňu, keď zavolala, že má čas, tak sme sa stretli. Neboli to síce nijako časté stretnutia, ale vždy veľmi príjemné 🙂
Lenka minulý rok končila VŠ. Pozvala nás na promócie a následne na spoločný rodinný obed. Dosť nás to prekvapilo, pretože keď sme sa s ex pár krát náhodne stretli, nikdy ani neodpovedala na pozdrav. Potešili sme sa, že dostala konečne rozum. Až neskôr sme sa dozvedeli, že jej matka nás na obede nechcela, bolo to len nedorozumenie medzi ňou a Lenkou, myslela si, že Lenka nás pozýva len na oficiálnu časť promócií a večer pred promóciami urobila kvôli tomu obrovskú scénu. Ale Lenka už naše pozvanie nechcela rušiť. Pri obede, kde nás bolo dohromady 11 sa ex tvárila, že nás nevidí.
Tento rok sa Lenka bude vydávať. Pri poslednom našom stretnutí Lenka prišla s tým, že podľa jej maminky máme zaplatiť časť svadby, konkrétne za rodinu môjho manžela, čo je asi 1700 €. Je to pre náš rozpočet dosť výrazná čiastka. Mali sme v pláne dať im určitú sumu peňazí, nech si robia svadbu akú oni chcú, ale určtie nie toľko. Zdá sa mi čudné, aby si oni naplánovali luxusnú svadbu a potom na ňu pýtali od rodičov peniaze (majú 27 a 33 rokov obaja zarábajú viac ako my)..... Súčasne s tým aj informácie o tom, že sedieť budeme niekde bokom, ďalej od hlavného stola, lebo ex si to tak želá, aby sme sa tam stratili..... oltáru ju tiež povedie niekto iný. To zabolelo... Stále nad tým rozmýšľam.... mám v svojom okolí veľa prípadov, keď sa otcovia o svoje deti nezaujímajú, neplatia výživné..... sú to fakt komplikované vzťahy a rozchody. Oni dvaja nikdy nič vážne neriešili, len boli veľmi mladí s odlišnými názormi na svet.... Takže nechápem, fakt nechápem, čo má jeho ex za ujmu, že sa takto správa 25 rokov po rozvode... A je mi z toho smutno. Na jednej strane by som bola nerada, aby sa kvôli peniazom pokazili vzťahy s Lenkou a jej budúcou rodinou..... ale na druhej strane......
ĎAKUJEM, keď ste dočítali do konca 🙂
@lubkavargova1 jednej veci nerozumiem - dvaja mladi dobre zarabajuci ludia (27 a 33 rokov) s VS a bez zavazkov nemaju 1700 euro? to mi nejde do hlavy....otazka ci nemaju alebo nechcu investovat???
ked som este nemala maleho by som ako pomerne dobre zarabajuca tuto sumu pomerne lahko a rychlo nasetrila....a to su na to 2
@mircalla preco by mali ked to vedia vytiahnut z rodicov?????
Môj manžel má tiež rozvedených rodičov. Manžel vyrastal s otcom jeho brat s mamou. Brali sme sa po ročnej známosti z manželovej strany boli svokor a brat, ktorý pochádza už zo svokrovho druhého manželstva. Druhá svokrova manželka, prišla na obrad, na hostinu nie, ale pozvaná bola. Manželova mama s priateľom a babka, prišli len na obrad, nakoľko so svokrom sa nebavia. Rovnako prišiel starší brat - musel, nakoľko v tom období už chodil s mojou sestrou, pri svadobnom stole boli manželovi priatelia a večer kolegovia z práce. Manželov otec platil len za tých ľudí, ktorí boli z manželovej strany. Nič viac. Rodičia nám neplatili šaty, oblek obrúčky, výzdobu, oznámenia...Platili nám, len prenájom sály a stravu. Svadobnom stole, sedeli moji rodičia a manželov otec so synom. Nech sa Tvoj manžel rozhodne sám, je to jeho dcéra. Viem, že to zasiahne váš rozpočet, ale bude mať čisté svedomie. Môže sa s dcérou porozprávať, mal by aj vedieť za čo platí. Ak má dcéra také príjmy ako uvádzaš, nemal by platiť za šaty, výzdobu....Alebo si sadnite spolu a preberte to s mladými, vyzerá, že dcéra má viac rozumu a slušnosti ako jej matka.
Kedysi to tak bolo, ze rodicia platili svadbu, no v dnesnej dobe to uz tak urcite nie je, ja by som sa hanbila keby mi rodicia mali platit svadbu. Ta Lenka je dospela zrela zena, nevravim keby mala 18rokov a vtedy pyta na svadbu, ale v jej veku? Nemaju na to? Tak jednoduche riesenie...Bratranec mal pred mesiacom velku svadbu, isli do banky, vzali si 6tisic eur pozicku a za necely tyzden ju vyrovnali, kedze svadba ich vysla na necelych 6tisic, a 6500 ziskali na svadbe/ myslim tym v obalke peniaze ako dar + na redovom tanci tolko vyzbierali/ . Cize vyplatili pozicku a boli este v pluse 500e 😉 Podla mna je toto dobre riesenie ak si teda niekot vysniva taku svadbu a nema na nu...
@woodynka1 z toho, čo si napísala, mi vyplýva, že ak by ste mali príjem do rodiny mesačne 4000 eur, tak by v podstate ani žiadny problém nebol.Nevadilo by, že otec nepovedie dcéru k oltáru, že bude sedieť niekde v kúte, že zrelá, dospelá žena je pod takým vplyvom matky, že si nie je schopná presadiť svoj názor. Pochopila by som, že exmanželka dva krát netúži sedieť za jedným stolom so ženou, ktorá jej pred rokmi prebrali manžela, to ale nie je váš prípad.Mňa osobne, ako otca, by sa dotklo, že dcéra si peniaze na svadbu vypýta, ale nie som pre ňu natoľko vážený hosť na jej svadbe, aby ma posadila na čestné mesto a už vôbec si neželá,aby som ju odviedol k oltáru,bolelo by ma to.
Myslim, ze mi to uz doslo. Polovicu svadby platia zenichovi rodicia....ta druha polka bola cca 3500 euro na strane nevestinych rodicov...
Zenich a nevesta platia len saty a obrucky pomimo tohto....
Ak sa ma otec zucasnit niekde pri vedlajsom stole, tak ma prispiet, co je cca 1700 euro a a nejake drobne...
Nuz kedze slecna lenka a manzel neplatia takmer nic, tak by som aspon navrhla na jej miesto otcovi - ze zvysok (co nemoze prispiet) doplatim....asi by to bolo ferove...
To,ze ju nevedie k oltaru a ma sediet bokom....to je samostatna kapitola....ozaj na drzovku pytat peniaze a taketo podmienky k tomu....co ja viem....
Ono by bolo fajn poznat aj vyjadrenie druhej strany. Ako to povedala vlastne jej mamina. Lebo uprimne, tiez by som povedala, ze preco mam vsetko platit ja, ved dievca ma aj otca. To ze nie su manzelia este neznamena ze nie su rodicia....ale toto uz je velmi filozoficka uvaha
@tykat presne tak, veď dnes je polovica manželstiev rozvedených, tak takéto prípady nie sú výnimkou, ale sú bežné. Asi by som si na svadbe neželala prítomnosť otca, ktorý mamu týral, celý život ma ignoroval, alebo mal milenky, nechal mamu bez prostriedkov, ale v tomto prípade to vôbec tak nebolo. Ja by som poďakovala za pozvanie, ale oznámila, že napriek tomu, že sme sa rozviedli s jej matkou, tak som sa snažil byť čo najlepším otcom a je mi ľúto, keď ma za otca považuje len vtedy, keď je treba platiť, ale ne svadbe ako otec nevesty vystupovať nebudem. Dala by som jej toľko, koľko uznám za vhodné ako svadobný dar, na svadbu by som nešla, iba na sobáš, nie z nejakej hrdosti, alebo ješitnosti, ale zbytočne by dochádzalo k trecím plochám a necítila by som sa tam dobre. Išla by som iba na sobáš. Ak mladí nechcú platiť za rodinu otca, nech ju na svadbu nevolajú. Inak je to predsa aj rodina nevesty, či? Starí rodičia, ujovia, tety, to sa rozvodom jej rodičov nezmenilo.
@lubkavargova1 v prvom rade, by si to mali platiť mladí, nemajú už dvadsať a potom by si mohli určovať, koho pozvú a kto kde bude sedieť. Len je asi pohodlnejšie, keď to platia rodičia. Mne tu ani tak nejde o to platenie, v podstate s tebou súhlasím, že sú stále rodičia, aj keď nie sú manželia, ale tu ide skôr o to, že peniaze áno, ale ako hosť na mojej svadbe si niekde medzi šoférom a muzikantami....
@lubkavargova1 co sa tyka ex, suhlasim....ano preco by to mala platit uplne cele, ja vidim ozaj problem v lenke
@timea7 asi by som sa zachovala rovnako...ono v prvom rade chyba komunikacia - s otcom by som si veci vykomunikovala a urcite kedze to neni v jeho financnych moznostiach prispela aj nieco sama (preboha ved fakt neplatia nic)...a nie oznamila, ze mama chce,aby za zaplatil polku plus budes sediet tam a tam
to mi pride dost drsne najma od lenky, preto mam na nu nazor aky mam
@timea7 musím sa zastať zakladateľky... možno len nepozorne čítaš, nakoľko hneď v úvodnom príspevku napísala:
**Súčasne s tým aj informácie o tom, že sedieť budeme niekde bokom, ďalej od hlavného stola, lebo ex si to tak želá, aby sme sa tam stratili..... oltáru ju tiež povedie niekto iný. To zabolelo... Stále nad tým rozmýšľam....**
takže nie je namieste písať, že ak by mali väčší rozpočet, v podstate by problém nebol... myslím, že rovnako ako suma, ktorú dievča požaduje, otca trápi aj pozícia, do ktorej ho vlastná dcéra chce postaviť pri tak významnej životnej udalosti
@woodynka1 bola som vlani na svadbe, rodičia nevesty rozvedení, celkom dobre to mali dohodnuté. Otec viedol nevestu k oltáru, lebo vždy bude jej otec, to sa nikdy nezmení, ale počas hostiny nesedel pri hlavnom stole vedľa nevesty, ale medzi inými hosťami spolu s novou manželkou, co bolo aj správne, vedľa nevesty sedela mama a brat, ľudia, s ktorými žila v jednej domácnosti, otec od nich odišiel a druhýkrát sa oženil, sám si vybral pozíciu "odcudzenia" , tak prečo by to nemalo platiť aj na svadbe? A jeho nová žena už ozaj neviem, prečo by mala sedieť pri hlavnom stole, aj keď všetci dobre vychádzajú, ale je to pre nevestu cudzí človek. Takze aj ty by si si mala sadnúť medzi ostatných hostí a aby si tam nebola sama, tvoj muž a otec nevesty by tam mal byt s tebou. Ako to bolo s financovanim to neviem, ale mama nevesty jej dala iba finančný dar, lebo ledva vyzije do výplaty, takze platiť za hostinu by nemala z čoho, ale otec je dosť bohatý , tak ten neviem, či dačím prispel.
A kolko im planujete dat ako dar? samozrejme zavisi to od prijmov, ale okolo tych 1500 eur, sa mi nezda nejaka brutalne prehnana suma ked ide o vlastnu dceru s ktorou ma este dobre vztahy.
@lulu0123 ani mne by sa to nezdalo keby to bola cistka,ktoru maju zaplatit obaja rodicia, ale takto spolu to vychadza vyse 3000e, co mi pride dost prehnana poziadavka od nevesty na rodicov. Ved ak by boli 3, ci 4 surodenci tak to by rodicia mali co robit nasetrit pre kazde.hlavne tu na Slovensku,kde mame vyplaty take "vysoke", ved si treba uvedomit, ze ti rodicia cely zivot platia tiez nejake uvery na byvanie, inkaso,stravu, vsetko co treba, plus vzdelanie svojim detom,plus dovolenky, a neviem si sama predstavit zeby este stihli nasporit kazdemu po sto tisic korun.ja som dostala od rodicov 1000 eur, co pokrylo vlastne zakusky a stravu.vsetko ostatne som si platila sama a myslim, ze je to ferove
ja by som povedala,ze ak by na to otec mal tak nech zaplati, hoci aj celu svadbu, ale pokial pochadzaju z takych beznych pomerov,tak by jej prispel kolko mozem,a nech radsej pozve menej ludi,ale usetri na niecom inom, alebo nech si to doplati nevesta. Navyse u nas je aj taky zvyk ze hudbu platil zenich a vyzdobu nevesta, no a obrucky s kyticou automaticky zenich. Cize ja som si zaplatila vyzdobu, saty,topanky,kadernicku,alko nealko a take tie svadobne vecicky ako pohare,pozvanky a pod. sme kupovali priebezne par mesiacov dopredu, takze sa to dalo zvladnut.
Dieta "patri" rodicom navzdy, a rodicia "patria" navzdy dietatu, na cely zivot. Tym ze deti dospeju a zdanlivo maju svoje vlastne zivoty, nekonci sa ich puto s rodicmi. Ak by sa nedajboh cokolvek zle prihodilo dospelemu dietatu, malo by mat pocit, ze sa moze obratit na tych najblizsich kedykolvek. Samozrejme aj podelit sa so vsetkym dobrym, co ho postretlo. Casto sa stava, ze puto s rodicom, co si zalozil novu rodinu sa tak trochu pretrha, dieta uz mu nezdeluje tolko podrobnosti zo svojho zivota. Ale casto ani samotny rodic sa nepyta, nevyhlaadva dieta kazdy den, ako by to robil v spolocnej domacnosti s nim, spohodlnie ukolisany myslienkou, ze vztahy su dobre a dieta sa ma moznost na neho obratit. Vznikaju rodiny, kde je to tak: moje deti, tvoje deti, nase deti. Su niektore z nich hondne viac? Viac lasky, viac starostlivosti, viac stravenych spolocnych dni, viac penazi na handricky, .... ak to prezeniem, prinalezi niektorym z nich vacsi kus dedicstva po smrti rodicov... ? Dieta Lenka si nevybralo zivot s dvoma mamami a s dvoma ockami. Napriek tomu, musi teraz vsetkym nadelit rovnako lasky a byt rovnako ohladuplna ku vsetkym, k dvom mamam a k dvom ockom a dokonca k ich sirsim rodinam. Dopriala by som Lenke, aby si zariadila svadbu podla seba, aby nebolo v nej vahanie, koho pozvat a koho nie. A vsetkym ostatnym by som dopriala nadhlad, nech im dvoj-rodinne vztahy nic nenarusa a nekomplikuje.
@m.i.r.i Ale chapes to? dvaja dospelaci a pytaju na svadbu od rodiny??? A este chu s nimi takto zatocit, ze otec daj peniaze na svadbu ale k oltaru ma ty nepovedies a ani blizko nas nebudes sediet!! Krasne vychovana dcera. Ja mam 33 rokov ale nikdy by som si nepytala nech mi rodicia zaplatia moju vysnivanu svadbu. Ak nemam, vezmem pozicku a nezatazujem svojich rodicov este ked nemaaju medzi sebou tie najlepsie vztahy- myslim tym tu Lenku. Ja som svadbu este nemala, ale chystame ju mat, ale postaram sa o to aby rodicia boli so mnou stastní, aby plakali od stastia a radosti, aby to bola proste odo mna vdaka za to ako sa o mna starali a vychovali ma! Amen 🙂
Moje dve dcéry sú vydaté. Jedná sa chcela vydať na dovolenke v zahraničí, my sme to zamietli. Aj pre rodičov je to udalosť, keď sa ich dieťa žení, či vydáva. Aj keď dcéra a zať už robili, PONÚKLI sme sa, že svadbu zaplatíme. Celú, aj za zaťovu rodinu. On je sirota a v tom čase zarábal málo. Kúpil len obrúčky. Nikdy ma nenapadlo ani v duchu sebe alebo jemu to vyčítať, práve naopak. Bola som hrdá na to, že som to urobila. Druhá dcéra nám len oznámila, kde a kedy bude obrad a svadobná večera, na ktoré nás pozýva. Všetko si zaobstarali a zaplatili sami. Peniaze sme im dali ako svadobný dar. Takže mi nepripadá divné, ak dcéra pýta od otca peniaze na svadbu. Možno ju otec mohol predbehnúť a opýtať sa na financovanie svadby a povedať jej, že jej chce dať peniaze ako dar. Potom by sme tu nemuseli riešiť tento problém. Lenka by vedela, že nejaké peniaze od otca dostane a použila by ich podľa vlastného uváženia, možno práve na zaplatenie za otcových príbuzných. On to vlastne môže urobiť aj teraz. Dá jej peniaze, ktoré jej pôvodne chcel dať ako sv. dar, nech ich použije ako chce. A že to nebude práve 1700 e, to nech odôvodni svojou fin. situáciou.
@horana aj keď je úplne zbytočné rýpať sa v tom, čo sa medzi nimi vtedy stalo, nedá mi nereagovať na Tvoj príspevok. Počas jedného roku, čo spolu "chodili" pred svadbou, boli aj rozídení. Takže preto som písala, že to nebola žiadna obrovská láska. Pretože keď už vtedy, na úplnom začiatku, tam boli problémy, myslím, že vrátiť sa k nej znovu po tom, čo ho vykopla, by bolo úplne zbytočné. Ešte tam bol jeden dosť zásadný problém..... vrátil sa domov z vojny v septembri 1989. V novembri prišla nežná revolúcia. Ona bola komunistka, on mal z prevratu radosť. Takže ja som si fakt istá, že ten vzťah nemal šancu.... len škoda, že si tie diametrálne rozdiely nevšimli skôr 😝 Ale vôbec si nemyslím, že on v tom nemal podiel viny. Určite obaja.... pýtala si sa, aký je teraz otez.... Máme spolu 4 ročného syna, je naozaj výborný otec, malému sa krásne venuje 🙂
Btw, vieš, že by ma od ex ani neprekvapili rovnaké slová v stave pripitosti ako od tvojej svokry o tej osudovej láske?
@cecil36 jasné, ja tiež úplne chápem, že ex nechce platiť za rodinu mm, prečo by mala? To, čo nechápem je, prečo by vôbec rodičia mali platiť dospelým, zarábajúcim ľuďom svadbu, ktorá by sa dala určite celá zaplatiť zo svadobných darov od hostí.
@jankavt1 píšeš: "Dalej si myslim, ze je od nej velmi pekne, ze pozvala aj teba" Akože sorry, ale keď pozvala na svadbu 90 ľudí, aj svoje tety, ktoré nevidela možno 10 rokov, ani mi nenapadlo, že by som nebola pozvaná 😉
@mircalla pri tvojej otázke, prečo matka financuje svadbu, som to celé pochopila 😉 No preto, že tu čítam, že sa to tak kedysi robilo a tak to treba. A preto vlastne aj poslala svoju dcéru za otcom, že on má zaplatiť za svoju rodinu - lebo presvedčila aj Lenku, že to je povinnosť rodičov tú svadbu platiť, to by bol hriech, keby to bolo inak 😠
@tykat ja si nemyslím, že by teraz mali okresávať počet ľudí z otcovej strany podľa toho, koľko jej dá peňazí. Veď sa oni sami rozhodli, že ich tam chcú a veď dostanú od nich určite svadobné dary v podobe peňazí. Ja neviem, ale ja keď idem na nejakú hostinu, alebo oslavu, vždy dávam peniaze tak, aby pokryli náklady na našu útratu plus niečo...
@lubkavargova1 ja si začínam myslieť, že tú luxusnú svadbu si skôr vysnívala ex, potrebuje sa ukázať 😒 A všetkým ukázať aj to, aký je jej exmanžel niemand 🙄
@mircalla tam nejde o to, či mladí tie peniaze majú, alebo nie... ale o to, že keď tú svadbu bude platiť ex a rodičia ženícha (každý svoju časť), tak to MUSÍ platiť aj otec nevesty. Preto ju poslala za nami
@atrami v tej sume nie je len jedlo, pitie a koláče
@mariahpd ja by som určite nešla sedieť za hlavný stôl, ani keby som tam bola pozvaná. Je mi jasné, že tam nemám čo robiť. Ale vôbec by mi nevadilo, keby tam pri úvodnej časti sedel pri nich môj manžel, ja by som bola so synom niekde mimo a neskôr by prišiel mm k nám.
@lulu0123 presne ako píše @stangb , 1500 € by nebolo až tak veľa, keby to bolo za oboch rodičov. Ale my sme vlastne len polovička, čiže na obidvoch rodičov by to vychádzalo 3000 € a to sa mi zdá byť veľa. Keby sa teraz ženil náš spoločný syn (čisto teoreticky) 3000 € by nedostal ani náááhodou.
@timea7 zase až tak ju neobhajujem, len sa mi nepáčilo, ako ste ju tu pomenovávali 😉 Ver mi, že som dosť nahnevaná aj na ňu... kvôli tomu, že sa nechá takto ovplyvňovať...
@jumama ďakujem za veľmi pekný príspevok 🙂
@woodynka1 po spravani dcery a ex nech uz tam bolo cokolvek, ja by som na mieste tvojho manzela vsetko nezaplatila, nech sa dohodne s dcerou na urcitych vydavkoch..dobre zvyklo sa niekedy robit tak za mladym svadbu poplatila rodina, kazdy za svojich, ale urcite nie vsetko a prehnane naroky, je vsak zaujimave, ze viest ju pri oltari nie, nejake miesto pri stole tiez nie, ale peniaze ano.... ja to vnimam dost zistne...zo svojho okolia ja zas poznam pripad, ked mal nas rodinny znami dlhorocne partnerky, ktore mali dcery z predoslych vztahov, asi dvom trom vystrojil svatbu, poplatil akoby vlastny otec a dnes sa na neho ani nepozru a na ulici nepozdravia...
a na margo vztahov necudo, ze sutak koplikovane a povedala by som, ze zo strany ex az nevrazive...ak sa ludia beru z nespravnych dovodov a tejto situacie privedu aj dieta inak to dopadnut ani nemoze...
Pomaly,ale isto sa stracam v komentaroch. Tie sumy,co tu lietaju.....fuha. Sice som mala malu svadbu v roku 2003,vsetko nas vyslo okolo 50000,-sk , uskromnili sme sa s tym,co sme mali. Volakedy nam rodicia sporili mesacne nejaku sumu 18 rokov. Ked som dovrsila 18 rokov,tie peniaze mi mamina dala so slovami,ze to je na svadbu a tak aj bolo. Az pred svadbou som na ne siahla. + este nejake dalsie peniaze nam rodicia prispeli. Ale nadrzovku pytat 1700€ od jedneho rodica? Ak niekto ma na luxus,tak nech ho ma. Za svoje prachy. Ak na to nemam,tak skacem len do vysky platu a nasporenych financii trebars. A samostatna kapitola je vedenie k oltaru a sedenie otca s partnerkou niekde mimo celeho diania. Mozno mam aky taky nazor na to,ale kedze nepochadzam z rozvedenej rodiny,nepoznam tie stresy a situacie z rozvedenych rodin,tak sa k tomu nebudem vyjadrovat. Zazneli tu rozne postoje,mozno sa viem vcitit do kože ohrdnutej ex,podvedenej ex,tyranej ex,dietata o ktore sa biotatko nezaujima/zaujima/ma tazko na haku... neprinalezi mi vyjadrit moj nazor na danu situaciu. Tie,co exov nechcu na svadbe svojich deti maju na to svoj dovod. Ak biotatkov na svadbe chcu ich deti,tiez maju na to svoj dovod. Ale ani srnka netusi,ci je to tak dobre alebo nie...
@oli18 celé to má jeden jediný problém (nikto tu nespochybnil, že rodič chce pre dueťa to naj a posledné by mu zo svojho dal)... Keď sa plánuje svadba, snúbenci by proste nemali počítať s tým, že sa im darmi pokryjú náklady a ešte budú v pluse na konci..dar je dar a to na základe dobroviľnosti..to ako keby dostali od babky 50€ a boli urazení kebo počítali, že dostanú 100€..alebo od druhej babky dostanú rúžový porcelán čo sa nedá speňažiť.. Myslím si, že vačsina novomanželov je v pluse koniec koncov ak si moc nevyskakujú ale žiadaťto dopredu mi príde zcestné (v súvislosti s tým že píšeš že mohol otec dopredu avízovať určitý obnos peňazí)
Baby to tu poňali aj historicky, áno voľakedy bolo zvykom, že rodičia vystrojili svadbu a dali neveste veno; ale ako tie svadby vyzerali? Mecheche pre celú dzedzinu a názory nevesty ako mladej žabky sa moc do úvahy nebeali a všetko organizovali rodičua, nielen platili ale aj zabezpečivali. Doba pokročila, mladí sa neberú tak mladí, pracujú a zaralbajú, sporia..chcú si organizovať sami, rozhodovať a plniť si sny...ale vˇasť o tom, že automaticky rátajú s financovaním rodičov zostáva? Smiešne a označím to aj za vypočítavé!
Považujem to za rovnakú hlúposť ako si brať požičku na svadbu
A dievčatá tu sa rozpísali o cenách, pre porovnanie pár rokov dozadu v BA pre 60-70ľudí hostina 2000€ bez dane ale už s tortou koláčmi a tak.. osatné "pakšametle" boli okolo 1500€ - nezávislé od hostí ale naše rozhodnutie (tiež bez dane), /fotografi boli kamaráti, výzdoba kamaráti/ mojím rozmarom boli napr šaty a odobrili sme si to s mužom spolu..a peniaze sme nechceli ani nečakali a ja odmietam šetriť peniaze za účelom svadby mojho potomka 🙂
Oukej dajme tomu 3000€ hostina pre 90ľudí ak sa chcú slušne najesť ALE na zvyšku sa dá sporiť ak na to nemám a musím pýtať u rodičov
@woodynka1 Nuz ja to dako zhrniem - ak tam lenka chce mat otca a vie,ze je to pre neho velka polozka - mohla sa s nim sama dohodnut, ze cast zaplati ona....je dospela osoba, mala by vediet, co je spravne.to je moj nazor...
Co sa oltaru a stola tyka - su na to rozne nazory, ale otec by mal mat cestnejsie miesto
Ja by som to na vasom mieste riesila asi tak, ze by som sla na obrad,dala hodnotny dar a na tu hostinu uz nie...Tie podmienky su take, ze by som tam byt nechcela a dobro to robit nebude. myslim, ze ak by sama lenka otca ozaj velmi chcela, "vybojuje" mu nieco lepsie a sama cast zafinancuje (dohoda medzi nou a otcom,nik to ani nemusi vediet). nema 18 alen 27 rokov....
@woodynka1 ano, ale nie kazdy da penazny dar, my sme dostali aj veci ktore boli pre nas uplne zbytocne...hlinena kavova suprava, jablkovozelene obliecky zmes bavlna+PE, modra sklenena misa s vazou, asi 5 obrusov, obraz nejaka priserna karikatura asi od maliara izieb...skratka veci ktore sice maju nejaku hodnotu ale pre mna ziadnu kedze som ich nikdy nepouzila a ani nepotrebovala. A keby som mala cakat ze sa mi investicia vrati tak "utriem nos".
Prave preto rodicia dali do svadby tolko kolko mohli bez toho aby museli cakat ci sa to vrati, to co sa vratilo bol prijemny bonus. A kedze u vas nemaju na taku drahu svadbu ani mladi a ani stari tak by to mali okresat, teda ak si nechcu brat pozicku alebo sa hadat kto co zaplati. Byt na mieste exky tak za muzovu rodinu neplatim, a moze byt exka ktovieaka harpya toto jej schvalujem.

Podla mna, teraz ked tak nad tym uvazujem...exka ma pravdu. Mladez si vysnivala luxusnu svadbu. Nemaju na to, tak si mysleli, ze rodicia to potiahnu. Lenze exka uz nie je s bio otcom, tak preco by mala hradit jeho cast? Pokial Lenka chce tam mat jeho a jeho rodinu tak potom nech si tatino zacvaka. Lenze mlade prasule nema, luxusnej svadby sa nechce zriect tak prisli po peniazky. Lenue ich predstava s vasou sa nezhoduje...a uprimne, mozte byt vy akekolvek dobre kamosky, skutocne nikdy nebudete. Lebo pokial tvoj manzel pristupoval k nej tak ako pises v prvom prispevku tak Lenka bude vzdy na prvom mieste a potom az ty a vase dieta. A ked tie peniaze da, ty mu sice nebudes vycitat ale bude ta to srat stale a uz je tu kamen urazu vo vasom vztahu