icon

Svadobné plány narúšajú rodičovské obavy: Ako to riešiť?

luli32
15. jan 2024

Ahojte,

S priateľom som rok a pol a na Vianoce má požiadal o ruku. Je to skvelý chlap a som s ním veľmi šťastná. Rozhodli sme sa že sa vezmeme na budúci rok v januári. Stále som si predstavovala akú budem mať krásnu svadbu v zime so snehom. Takže viete si predstaviť aká som bola šťastná keď sme si to všetko naplánovali a s akým nadšením som o Tom hovorila rodičom. Oni však pre mňa alebo pre nás veľké pochopenie nemajú. Keď sa budem vydávať budem mať tesne pred 26 narodeninami. Momentálne bývam s rodičmi sama. S priateľom sú v pohode a nikdy proti nemu nič nemali. Jediné čo im vadí je to že odídem z domu a budem bývať s ním. Oni si naplánovali môj život bezomna a spoliehali sa na to že zostanem bývať s nimi doma aj keď sa niekedy vydám. Avšak okolností sa zmenili a nakoľko má môj priateľ vlastné bývanie pôjdem bývať k nemu. Od nás býva a približne 15 km čo nie je vôbec katastrofa. Takže odkedy som to našim oznámila mama každý deň plače a otec je s nervami na konci. Stále mi vyhadzuju na oči to ako ich teraz nechám samých a to si mysleli že budem bývať s nimi keďže majú veľký dom. Na svadbu som sa veľmi tešila a s priateľom už máme aj všetko rezervované ale rodicia mi to celé komplikujú. Je pre mňa veľmi ťažké tešiť sa na svadbu keď viem že oni sú z toho na nervy. Viem že si predstavovali že budem bývať s nimi a stále som si to myslela aj ja keďže majú veľký dom, ale osud to zariadil inak a v podstate to možno bude takto aj lepšie keďže mám okolo veľa mladých ktorí zostali bývať pri rodičoch a sú z toho len samé hádky. Takže na záver ako si s touto situáciou poradiť? Teším sa na svadbu na spoločný život s priateľom ale na druhú stranu rodičov mi je ľúto a kvôli nim začínam pochybovať a rozmýšľam či je to správne rozhodnutie

stanulienkat
16. jan 2024

Mala by si zacat byvat s priatelom cim skor. Kym spolu nebyvate, tak sa dobre nepoznate. Uvidis ako budete spolu fungovat, domacnost... A k tomu ste este kratko spolu, mate ruzove okuliare.

zuzitko74
16. jan 2024

@stanulienkat Podľa teba by mala bývať už teraz s priateľom, podľa rodičov by mala bývať s nimi do smrti. Autorka si vyberie tak, ako to vyhovuje jej.

tatianamaria
16. jan 2024

@modrykolibrik ani ja som s manželom nebývala pred svadbou. To by som nikdy nedovolila. A máme nádherné manželstvo.

tatianamaria
16. jan 2024

Autorka neboj sa oni si zvyknú je to pre nich zmena. Oni si niečo vysnívali a sa im to zmenilo. Nie je to podľa ich predstáv. Mám rodičov presne takých istých. Keď odchádzala posledná sestra to bolo vyhrážky, plače....Zvykli si však . Už sa aj navštevujú. Všetko je dobré. Aj u Teba bude.

tatianamaria
16. jan 2024

@stanulienkat to je hlúposť. Vieš koľko mojich kamarátiek bývali dlhé roky spolu pred svadbou a aj tak sa rozišli.

juliacenc
16. jan 2024

@luli32 nezostava im nic len sa zmierit s novou situaciou. Raz to pride a do vtedy musis ty odolat, vydrzat a nepopustit. Mas svoj vlastny zivot kt zijes, so svojim buducim manzelom. To, ze sa osamostatnis je viac nez potrebne a hlavne prirodzene. Rodicia su dospeli ludia a musia si to uvedomit. Hlavne so tym nenechaj nic pokazit

zltalienka
16. jan 2024

@tatianamaria @stanulienkat
a koľko párov pred svadbou spolu bývalo a aj tak sa rozviedli. Len od toho, či spolu budú/nebudú bývať pred svadbou nezávisí, či ich vzťah vydrží.

stanulienkat
16. jan 2024

@tatianamaria
@zltalienka ved to nikto nezaruci, ci sa nerozidu. Ale ovela viac parov sa rozide,bez predchadzajuceho byvania. Tam sa velmi vela ukaze. Ci vedia spolu existovat, ci si povahovo sadnu, ci sa vedia dohodnut v starostlivosti o domacnost, volny cas atd. Bez toho je to ovela vacsia loteria. Niektori sa doslova do par mesiacov rozidu. Randenie a romantika je jedna vec a realne spolocne fungovanie druha. Chvalabohu, uz nie sme v stredoveku, ze je to nieco neakceptovatelne, alebo hanba.

katulienkax
16. jan 2024

to je blbe od rodicov, ja mam deti najstarsia 12 rokov a taaak sa tesim ked bola tyzden v skole v prirode a a ratam s tym, ze ked pojde studovat alebo pracovat, z domu odide ...

tatianamaria
16. jan 2024

@zltalienka presne úplne súhlasím.

tatianamaria
16. jan 2024

@stanulienkat ja som kdesi videla nejakú štatistiku, že viac párov sa rozchádzajú, keď bývali spolu pred svadbou. Tiež potom tu vidím diskusie, ako ženy plačú, že bývajú spolu niekoľko rokov a partner si ich nechce zobrať a nechce mať svadbu.

zltalienka
16. jan 2024

@luli32 je mi ľúto v akej si situácii. Ty si poznáš rodičov najlepšie. Ťažko niečo radiť. Už som zažila svadbu, ktorú matka nevesty preplakala, lebo vyslovene nesúhlasila s výberom "zaťa". Po čase si k sebe našli cestu. Ale tak oni už spolu žili pred svadbou ďaleko od jej matky, aj svadbu a všetko si zorganizovali mimo bydliska jej rodičov, aby im do toho nemohla jej matka nijako zasiahnuť, pre istotu.
Ty si pod ich vplyvom, bývaš u nich doma. Budeš to mať oveľa ťažšie po psychickej stránke.
Často majú mladí problém s bývaním, lebo ani jeden nie je zabezpečený. Vy máte presne opačný problém, môžete bývať aj tu aj tu.
Veľmi odporúčam na začiatok bývať sami. Nenechaj sa zlomiť rodičmi.

tulipanicek
16. jan 2024

@luli32 Odsťahovala by som sa osobne čím skôr. Jednak pre tvoj pokoj keďže zjavne to pre tvoju pohodu tam nie je ok a jednak preto aby ste si s partnerom stihli vyskúšať spoločne bývanie pred svadbou 😊 Ale spoločne bývanie s rodičmi, v akomkoľvek celkom dome, hoc aj v samostatnej časti nie je nikdy dobrý nápad. A v tvojom prípade by podľa môjho názoru nebol vôbec lebo keď už toto ti vyčítajú nechcem ani vedieť ako veľmi by sa do vás dvoch a neskôr do výchovy vnúčatá starali. Takze dobre si sa rozhodla podľa mna

stanulienkat
16. jan 2024

@tatianamaria to, ze si ich nechce zobrat nema nic spolocne s byvanim. Ked hlupe zeny rodia deti priatelom, tak ti hlapi nemaju potrebu.
Ja osobne by som neriskovala, kym nebudem s niekym realne fungovat. Potom mnohe zeny zostanu zaskocene, ze takto si to nepredstavovali. Lebo sa nepoznali. A denne sa tu stazuju-muz nepomaha, muz je spindur, muz cele dni hra pleyko....
A myslim, ze je lepsie sa rozist po kratkom byvani, ked vidis, ze spolocne byvanie nie je pre vas, ako nariekat, ze nevies koho si si zobrala.

zltalienka
16. jan 2024

@tatianamaria
@stanulienkat dievčatá, veľmi rada by som videla štatistiky k tomuto.
Takto "z brucha" môžeme tvrdiť čokoľvek, maximálne skúsenosti zo svojho okolia. Ja mám vo svojom okolí aj páry, ktoré spolu nebývali pred svadbou a sú stále spolu a aj páry, ktoré spolu bývali pred svadbou (lebo stále nebola 😉) a už majú deti a tiež sú stále spolu. Poznám aj jeden, čo spolu nebývali pred svadbou a do roka sa rozviedli (šli bývať k jeho rodičom) a aj viacero takých čo bývali pred svadbou spolu a už sú rozvedení, z toho jedni tiež do roka po svadbe (že sa chlap zmenil po svadbe).

stanulienkat
16. jan 2024

@zltalienka mudra zena nekupuje macku vo vreci. Iba zufala.

0silvia0
16. jan 2024

@zltalienka tiež si myslím, že to nie je o bývaní a nebývaní pred svadbou.
Je to o schopnosti a zrelosti jedinca robiť kompromisy.

h2
16. jan 2024

@stanulienkat 🙈😂 Tak dík! Teraz si urazila všetky ženy, ktoré nie sú vydaté za otca svojho dieťaťa z ich vlastnej vôle.

zltalienka
16. jan 2024

@stanulienkat však tí chlapi ani deti potom nechcú, myslím tí, ktorí už bývajú so ženou bez svadby. A žena by už aj chcela, tikajú jej biologické hodiny a chlap nechce. Ani svadbu, ani dieťa. Jemu je takto dobre.
Pre ženu, ktorá chce raz mať deti a mať svadbu je ísť do spoločného bývania (pred svadbou) riziko, že už k jej predstavám nedôjde.

zltalienka
16. jan 2024

@0silvia0 áno a o mnohých ďalších "veciach".

0silvia0
16. jan 2024

@stanulienkat to máš ako o spoločnom/oddlenom účte v manželstve. Tým, ktorým to funguje, si budú hájiť to svoje fungovanie a je jedno či je ten účet spoločný či oddelený. Tým ženám, ktorým manželstvo funguje aj bez spoločného bývania pred manželstvom, nevidia tú dôležitosť si chlapa opáčiť a vyskúšať vopred.
Každý nech si robí ako mu vyhovuje vo všetkom. A tak je to správne.

stanulienkat
16. jan 2024

@h2 nieeeee😁 sorry. Myslela som tie, ktoe 15 rokov dufaju a medzitym rodia a nemaju to vykomunikovane. A pritom po tom tuzia. Je mnoho nezosobasenych parov, ktore maju lepsie vztahy, ako zosobaseni. Ale to je o inom.

@zltalienka opakujem...to, ze zenam tikaju bio hodiny a muz nechce, to nie je chyba spolocneho byvania. Ale niecoho ineho. Ten zbytok, co si pisala mi pride ako z ineho storocia, alebo z hodiny nabozenstva.

zltalienka
16. jan 2024

@stanulienkat takže problém je v tom, že síce spolu bývajú ale nemajú dohodnuté "pravidlá hry"? Tak to mám pochopiť?

h2
16. jan 2024

@stanulienkat V pohode. 😉

ivanka33
16. jan 2024

@luli32 ja mám tiež dcéru v tomto veku, ale nikdy by ma nenapadlo od nej chcieť, aby žila s nami v dome aj so svojím mužom... fakt to nechápem... plakať kôli tomu, že dcéra bude 15 km odo mňa 🙂, že ráno nenatrafím v kúpeľni na zaťa v trenirkach a vnúčatám nebudem stúpať na lego kocky 🙂... Neviem koľko majú rodičia rokov, ja 46...dúfam, že sa mi to myslenie vekom nezmení.

ivanka33
16. jan 2024

@luli32 ešte dopíšem, že svoju dcéru naozaj úprimne ľúbim 🙂❤️

stanulienkat
16. jan 2024

@zltalienka ano. Idem s niekym byvat, aby som mala predstavu, ci spolu vieme fungovat a existovat. Ak nevieme fungovat, tak ideme od seba. Nemusim riesit rozvod a ostatne veci a nebudem 15 rokov zdeptana dufat, ze sa manzel zmeni, ked to tak nie je. A naopak- ked nam spolocne byvanie a fungovanie klape a vieme, ze spolu raz budeme mat rodinu, rozpravame sa o tom, mame rovnake videnie, tak sa zoberieme a nasledne budeme riesit dieta. Len mnohe mamicky tu poriesia najprv dieta po par mesiacoch vztahu, potom spolocne byvanie, kde neskoro zistili, ze fungovat to nebude a uz uplne zbytocne cakaju, ze si ich niekto vezme. A naco aj, ked vztah je cely naprd...

majusik1304
16. jan 2024

@luli32 máš právo na vlastný život. Si dospelá a svojpravna,tvoji rodičia to musia prijať....oni majú sami so sebou problém, ty si slobodne rozhoduj.

zltalienka
16. jan 2024

@stanulienkat chápem a s prvou časťou príspevku súhlasím. Ale, "ked nam spolocne byvanie a fungovanie klape" už pár má, ale to "vieme, ze spolu raz budeme mat rodinu" nemá, resp. jeden z nich k tomuto rozhodnutiu zatiaľ nedošiel, tak vtedy ako ďalej? Lebo reálne som zažila viacero dievčat/žien, ktoré to so svojím ťahali vyše 10 rokov (od SŠ alebo VŠ) a ony už vo vzťahu dospeli do fázy svadba a deti, ale mužská polovička ešte nie. Čo teraz? Rozísť sa? Dávať mu ultimáta? Tlačiť na neho? Dať mu čas, že ešte k tomu dôjde aj sám? Ako dlho? Čo ak bude žena čakať pridlho a hodiny tikajú...
Konkrétne moje známe sa rozišli so svojimi "priateľmi", ale pre nich to bolo ako "rozvod" po takej dlhej dobe. A aj sa dlho dávali dokopy...

zltalienka
16. jan 2024

@stanulienkat samozrejme dieťa po pár mesiacoch vzťahu je "no go" ....keď to teda bolo zo strany ženy plánované.