icon

Svadobné plány narúšajú rodičovské obavy: Ako to riešiť?

luli32
15. jan 2024

Ahojte,

S priateľom som rok a pol a na Vianoce má požiadal o ruku. Je to skvelý chlap a som s ním veľmi šťastná. Rozhodli sme sa že sa vezmeme na budúci rok v januári. Stále som si predstavovala akú budem mať krásnu svadbu v zime so snehom. Takže viete si predstaviť aká som bola šťastná keď sme si to všetko naplánovali a s akým nadšením som o Tom hovorila rodičom. Oni však pre mňa alebo pre nás veľké pochopenie nemajú. Keď sa budem vydávať budem mať tesne pred 26 narodeninami. Momentálne bývam s rodičmi sama. S priateľom sú v pohode a nikdy proti nemu nič nemali. Jediné čo im vadí je to že odídem z domu a budem bývať s ním. Oni si naplánovali môj život bezomna a spoliehali sa na to že zostanem bývať s nimi doma aj keď sa niekedy vydám. Avšak okolností sa zmenili a nakoľko má môj priateľ vlastné bývanie pôjdem bývať k nemu. Od nás býva a približne 15 km čo nie je vôbec katastrofa. Takže odkedy som to našim oznámila mama každý deň plače a otec je s nervami na konci. Stále mi vyhadzuju na oči to ako ich teraz nechám samých a to si mysleli že budem bývať s nimi keďže majú veľký dom. Na svadbu som sa veľmi tešila a s priateľom už máme aj všetko rezervované ale rodicia mi to celé komplikujú. Je pre mňa veľmi ťažké tešiť sa na svadbu keď viem že oni sú z toho na nervy. Viem že si predstavovali že budem bývať s nimi a stále som si to myslela aj ja keďže majú veľký dom, ale osud to zariadil inak a v podstate to možno bude takto aj lepšie keďže mám okolo veľa mladých ktorí zostali bývať pri rodičoch a sú z toho len samé hádky. Takže na záver ako si s touto situáciou poradiť? Teším sa na svadbu na spoločný život s priateľom ale na druhú stranu rodičov mi je ľúto a kvôli nim začínam pochybovať a rozmýšľam či je to správne rozhodnutie

katkatet
19. jan 2024

@luli32 určite si trvajte na svojom a bývajte sami ! Ja som sa tiež nechala uprosit manželom ísť bývať k svokrovi lebo je sám vo veľkom dome. Výsledok toho je že sme tu tri mesiace a už obaja pozeráme vlastne bývanie. Svokor do všetkého a vie o každom našom kroku. Súkromie nerešpektuje. A tiež citovo vydiera. Rodičia ak niesu toxicki zmieria sa s tým. Držím palce dobre si sa rozhodla 🙏

slaviivals
19. jan 2024

@natalka13 moj muz je jedinacik, jeho rodicia byvaju v 2-generacnom dome. Takze trochu chapem autorku. Lebo mali podobne tiky. Ale zas, on ich vie dat do laty 😅 no a nasiel im macku, ako nahradu za seba 🤭 na tu sa nafixovali a nechali ho dychat

mimi3008
19. jan 2024

@luli32 Neuveritelne. Rodicia maju na teba akusi nezdravu citovu vazbu a idu ta teraz citovo vydierat. Nenechaj sa. Si jedinacik, kedze su na teba tak nezdravo naviazani...? Urcite nepochybuj o svojom rozhodnuti kvoli nim a netrap sa, prave naopak, tes sa, ze sa od nich odputas, lebo toto fakt nie je normalne. Byvanie s rodicmi po svadbe je nutnost, v niektorych pripadoch by som povedala nutne zlo. Vacsina moznosti je ovela lepsia. To, ze snubenec ma vlastne byvanie, do ktoreho mozete ist, je idealna moznost. Pouc sa z toho a pamataj si to, do buducna, ked budes mat svoje deti si daj pozor, aby si im nerobila to iste. Nenechaj si pokazit vas velky den a obdobie priprav, ktore ma byt radostne.

marca12
19. jan 2024

@luli32 ja by som uz teraz byvala s priatelom. Naco cakat do svadby? Nech si rodicia zvykaju. V tomto som bezcitna. Ak rodic vydiera dieta,nebudem hrat na ich husle. Podla mna si za rok musia zvyknut. Prehanate to aj ty,aj oni. Neber si to tak k srdcu. Casom si aj oni zvyknu.

mimi3008
19. jan 2024

@anita6666 Panecku, ty si zazila nieco trpke asi v manzelstve, ze?
@autorka ja som sa vydavala ako 23 rocna, po 7 rocnom chodeni. O nic som neprisla, vobec to neznamenalo, ze hned museli prist deti a skoncit bezstarostny zivot (prve bolo az po 5 rokoch manzelstva). Bolo to krasne a keby do toho nevstupovali nepeknym sposobom moji rodicia (to je zas tema o inom), vzali by sme sa este skor a ja praveze lutujem, ze sme tak aj nespravili. V jednom tvojom komente citam, ze u nich mozes byt potom aj kazdy den, lebo pracujes 2 km od nich. Tak k tomu ti len napisem svoj nazor, ze nenauc ich na to. Ty sa oddelis, budes mat svoju rodinu, svoje deti, oni budu priorita, nie vysedavat rodicom pri zadku denne, lebo z toho, co o nich pises, ti este budu vycitat, ak nahodou neprides. Najprv su manzel a deti. Budete chciet mat cas pre seba a nie kazdy den povinna jazda k rodicom

juliac
19. jan 2024

Veľa dobrých rád a skúseností tu už bolo napísaných. Ja len jedno - určite im nehovor, že budeš/môžeš k nim chodiť každý deň. To je skok z kaluže do blata ...

bombulka1987
19. jan 2024

@luli32 Chápem, musí to byť pre Teba ťažká a zložitá situácia. Nuž ale predstav si, aké by to bolo, keby ste tam s manželom ostali bývať, možno by vám aj zničili manželstvo. Nemusíš s nimi bývať, aby si sa o nich mohla postarať, keď to bude potrebné. Je to žiaľ citové vydieranie.

stevvvka
19. jan 2024

Skúšať bývanie pred manželstvom nič nezaručí, vtedy majú ľudia ešte ružové okuliare a v zápale zalubenosti prehliadajú aj varovné signály. Ženy z lásky uprácu mužove veci, ved ho majú rady. Aj žena rada navarí pre svoju lásku. A keďže konečne bývajú sami, majú súkromie, aj sexu je dosť, všetko je super... To až časom príde stereotyp a ponorkova choroba, resp. Lezenie si na nervy, kedy treba začať robiť kompromisy. Väčšinou do toho dieťa a to je ta prava skúška vztahu. Ono sa aj pri tom randeni dá dost dobre zistiť, čo zač je nás partner.

nela82
19. jan 2024

@luli32 V prvom rade mala by si žiť svoj vlastný život podľa svojich predstáv.Rodicia ti dali život,ale to neznamená,že ti majú právo riadiť celý život.Deti nepatria rodicom-ako si to niekto myslí.Hlavne si nenechaj pokaziť vzťah kvôli rodičom.Budes ľutovať.

tosaneda
19. jan 2024

@luli32 ..ja ti normalne dakujem za tuto temu. V skratke moj muz (dokopy sme spolu 15 rokov) byvame spolu 13 rokov. Za tie dlhe roky sa svokrovci stale nezmierili a neznasaju ma hlavne za to, ze hlavne ja som s nimi odmietla ist pod jednu strechu. Nie, nebyvala by som ani s mojimi rodicmi pod jednou strechou. Oni si "ziju" to svoje ze deti maju doopatrovat svojich rodicov na stare kolena. Ok uz su na dochodku, ale obidvaja dostatocne ciperni a samostatni az az.. A ano moj muz ma surodenca a aj tomu stale komanduju zivot, a uz na to aj "doplatil" istym sposobom. A ako tak citam, nie ja som ta podla nich "nevdacna, hlupa a neviem co vsetko este" aj po tolkych rokoch. Nie som dokonala, mam tolko "chyb", ze az, ale nikdy by som si po niekom nedovolila takto "dupat" po nikom, za to ze si zije podla svojich predstav.. Oni nech si ziju svoje a nas nechaju zit si to svoje. Ja osobne keby mam ist byvat s nimi, radsej budem bezdomovec. Bez srandy. Tolko tem tu uz bolo zalozenych o "generacnom" byvani a z toho vyse 90% len nezhody/zvady atd..

katkatet
19. jan 2024

@tosaneda úplná pravda
Teším sa keď my vypadneme od manipulatívneho sebca, svokra a toxického človeka v jednom. A ako búchal dverami keď sme povedali že pôjdeme do svojho. Ani raz sa neopýtal či my sme šťastní len na seba hľadí a chce mať pod kontrolou každý nás krok. Je to des

jujo13
20. jan 2024

@luli32 Cauko na rodičov ohľad neber rozhodla si sa správne aj moja babka hovorila vždy mladí majú byt zvlášť . Tak si vybuduj svoju rodinu a rodičov navstevuj a neskor si zvyknú. Vela stastia prajem 🍀

kulumulu123
20. jan 2024

@luli32 by som sa ich na rovinu opytala ci cakaju ze ak umru im vlezies aj do truhly aby tam neboli sami?
Chod si za svojim, oni si bud zvyknu alebo sa budu zozierat po zvysok zivota ale to nie je tvoj problem.
To co robia je obycajne citove vydieranie. Im povedz ze ak je 15km vela tak mozete odist aj do australie a bude klud potom.

isis234
20. jan 2024

@luli32 ....Rodičia by ma stále vnímali ako svoje dieťa a nie ako dospelu osobu so svojou rodinou........ Presne tak. Najlepšie je, aka mladí bývajú sami. Si dospelá, zodpovedná sama za seba. Ľúbite sa s priateľom, požiadal ťa o ruku. Má svoje bývanie a chce žiť s tebou. Je to zodpovedný človek. Rodičia ho majú radi. Nedaj sa ničím ani nikým odradiť. Na svadbu máte všetko rezervované. Nič na tom nemeň.
Oni si nič viac lepšie nemohli priať pre svoju dcéru. Nebudete bývať ďaleko. Prídete ich pozrieť.
Ako ti radili vyššie, nehovor o svadbe. Rozprávajte sa o bežných veciach s rodičmi. Čas všetko zahojí. Povedz im, ak ťa majú naozaj radi, tak sa budú tešiť s tebou.
Odsťahovať sa teraz k priateľovi by nebolo vhodné. Stretávajte sa naďalej, .. dovolenky..
Mysli na niečo pekné.🍀 Držím palčeky. Ver, že o rok budeš písať, akú ste mali krásnu svadbu❤

andreatytler
20. jan 2024

@luli32 Nemala by som ani za mak pochopenia pre takychto rodicov. Sebci su to.
Zial toho sa nikdy nedockas ze by sa tesili s tebou. Zmier sa s tym a tes sa zo svadby spolu s priatelom, kamaratmi a mozno inou rodinou (bratranci, ujovia, babka). Rodicov uplne odsrihni co sa planovania svadby tyka. Ich reci pustaj jednym uchom dnu a druhym von. Nenechaj si nimi pokazit radost so svadby a noveho spolocneho byvania.

lusesita2
20. jan 2024

@luli32 nepostrehla som, súrodenca asi nemáš? Poznám v okolí ženy, ktoré sa radšej vzdali priateľa a ostali bývať s rodičmi, potom už nebol dobrý nikto a sú z nich osamelé staré devy, nenechaj sa manipulovať

mooonika1975
20. jan 2024

@luli32 och, tvoji rodičia majú byt šťastní , te si sa krásne osamostatnila. Majú plakať od štastia, že sa im podarilo vychovať nezávislú bytosť. Tak takou ostan.

nyusika
20. jan 2024

Nevydávaj sa, kým nie si mentálne dospelá.
Keď budeš, takéto veci dokážeš vyriešiť sama. Bez takejto diskusie.
Teraz sa správaš ako dieťa, ktoré stále nevie, či už chce prestrihnúť pupočnú šnúru s rodičmi.

petrooshka
20. jan 2024

Mne to pride ako ciste vydieranie a snaha znicit ti svadbu a zaistit rozchod s priatelom,aby si just zostala s nimi...ale to sa takto predsa nerobi. Ak budustari,sami,nevladni,potom sa bude riesit tato situacia a potom sa o nich budes starat (ak nemas aj inych surodencov teda). Nedaj sa! Chod si za svojim snom,zivotom... Len si to nenechaj znechutit,prosim. Planujte s priatelom,tes sa a s rodicmi viac tuto temu svadby neries,resp.co najmenej...nevsimaj si,ak ti to zacnu vyhadzovat na oci...alebo...sa vezmite len vy dvaja a svedkovia... Nebude to svadba snov,ale nikto ti tma nebude rumazgat,ako si ich nechala samych...

natalka13
20. jan 2024

@mooonika1975 nemyslim si, ze je samostatna nezavisla. A nieje to jej vinou.

derdia
20. jan 2024

@luli32 mamicke daj precitat uryvok z Biblie. "Preto muž opustí otca i matku a pripúta sa k svojej manželke a budú dvaja v jednom tele"
Rodicia Ta nevlastnia.
Prostrednictvom nich si prisla na svet.
Teraz ta vsak musia pustit, aby si sla za svojim zivotom.

nyusika
20. jan 2024

Ja by som len chcela napísať - jej rodičia nemusia NIČ.
A autorka má riešiť seba a nie to, aby presviedčala a "vychovávala"rodičov.
A keď rodič takúto situáciu nezvláda - jeho problém.

mimikas
20. jan 2024

Tomuto sa hovori citove vydieranie.

mooonika1975
20. jan 2024

@natalka13 ako vieš že nie je samostatná ? Lebo nemá vlastné bývanie ? To je známka samostatnosti ? V 26.rokoch som ani je nemala vlastné bývanie, lebo to nie je lacná záležitosť.

laskamojajeidna
20. jan 2024

@luli32 mňa tiež vydierali a som od nich 85km. Skúšajú či povolíš. Nedaj sa. A to sme 10 rokov v manželstve. Zvykli si. Po svadbe bolo hneď, ze im treba pomôcť a kedy už prídeme..áno po svadbe v nedeľu.

nyusika
20. jan 2024

@mooonika1975 vlastné bývanie môže byť kľudne aj byť v nájme.
To je len špecialita východnej Európy mať potrebu niečo vlastniť.

mooonika1975
20. jan 2024

@nyusika áno, možno chceli, aby si to radšej šetrila na vlastné, nie splácala niekomu inému a preto bývala u nich

natalka13
20. jan 2024

@mooonika1975 vobec nenarazam na byvanie. Celkovo jej problem - napr.zvazuje zrusit svadbu, lebo ju rodicia nepustia z domu.
25 rocna.
Svadba o rok. Vec co sa nevezmu uz teraz a ma pokoj. Za rok ju este ukecaju a bude vyplakavat.

mooonika1975
20. jan 2024

@natalka13 tak je možno precitlivená, chce dobre aj na tej strane, aj na svojej. Nič nezvyčajné, je asi jedináčik, tak to rodičia preživajú a ona ich má rada a nechce im ubližiť. Nikde tam nie je nič, čo by nasvedčovalo tomu, že je nesamostatná. Možno nevyrovnaná so situáciou.

nyusika
20. jan 2024

@mooonika1975 opakujem, čo som napísala vyššie - čo chcú rodičia, je iba ICH vec.
Nie každý má také "stredoveké"myslenie, že iba vlastniť nehnuteľnosť je jediná správna cesta.
Existuje x ďalších možností, nielen komerčné nájmy.