icon

Švagriná a škôlka

12. júl 2025

Ahojte, zienky. S muzom sme mali dost velku vymenu nazorov a chcela by som vediet vas pohlad na vec.
Ide o to, ze dcera nastupuje od septembra do skolky, kde uci moja svagrina (muzova sestra). Schvalne sme volili tuto skolku, lebo maju menej deti v triede, su jednotriedka, cize 3-5 rocni spolu, a hlavne kvoli svagrinej, aby sme malej ulahcili adaptaciu, kedze ju pozna a travi s nou vela casu. Je to obecna skolka vo vedlajsej dedine. Podavali sme aj prihlasku do mesta, kde ju tiez vzali do statnej skolky, ale prevazili tieto argumenty a rozhodli sme sa teda pre obecnu skolku. Problem nastal dnes, ked sa svagrina pochvalila muzovi, ze je tehotna, uz v 4. mesiaci. Ako prve mi napadlo, ze o tehotenstve musela vediet uz v case vydavania rozhodnuti o prijati, no nic nepovedala. Chapem, ze nechcela tak skoro oznamovat, ale citim trochu krivdu voci nam aj dcere. Keby bola v tom case aspon svojmu bratovi naznacila, ze sa asi zadarilo, vec sa ma tak a tak, zvazte si, ci ano alebo nie, tak by sme volili tu druhu skolku. Kedze v septembri uz bude v pokrocilejsom stadiu tehotenstva, mozno ani nenastupi do prace. Ma uz 41 rokov, nikto nevie, ake bude tehotenstvo. Muz sa vyjadril, ze pohoda, o rok malu prelozime do inej skolky, mna to ale neskutocne hneva, lebo mohla ist rovno do skolky v meste, kde ju prijali a nemuseli sme zbytocne riesit ziadne prestupy. Podla muza riesim blbosti. Podla mna to od nej nebolo celkom fer. Co si myslite vy?

zojanka
12. júl 2025

@anonym_autor a ty z kade vieš že švagriná napríklad už nemá za sebou pár potratov v skorom štádiu a preto to nikomu nechcela hovoriť ani naznačovať skôr? Mimochodom... bratranec, alebo sesternica bude pravdepodobne pre tvoje dieťa do života oveľa väčší prínos ako to, že ho jeho teta učila v škôlke. Mala by si sa tešiť.

motylik2559
12. júl 2025

Ahoj, no ved a svagrina ti asi povedala, ze aka je skolka kde pracuje, ako "pracuju" s detickami pocas dna nie? Podla mna zbytocne dopredu panikaris, lebo malej sa tam kludne moze zapacit aj bez toho, aby tam svagrina pracovala🙂

katica06
12. júl 2025

Nemám problém vyrobím si

prasiatko30
12. júl 2025

Najviac sa mi paci ked autorka nedostane podporu na svoje neracionalne spravanie a uz sa radsej neozve 🤦🏽‍♀️

pralinka86
12. júl 2025

Ucitelka by mala byt neutralna, nikto z rodiny. Ak ju stretne na chodbe, fajn, ale nie ucit.. ma byt nestranna a dieta ma rešpektovať ucitelku ako autoritu, nie ako svoju tetu
Toto by som teda ako dovod na vyber škôlky urcite nemala.
A ze vam to nevesala na nos, no samozrejme!!! Paneboze, tehotenstvo je vysoko citliva intimna tema, nikoho druheho ako partnerov do toho nic. Chap, respektuj. Nevies co ma za sebou, pred sebou. Dnes je velke stastie a dar donosit zdrave dieta.
Takze kľud, dieta bude stastne aj tu aj tam. Teoreticky este mozte kontaktovať riaditeľku a dohodnut zmenu ak chcete
A neboj sa dopredu, adaptaciu zvladne ako aj dalsie mnohe deti, ktore nemajú znamych v skolstve. Mnohokrát rodic to preziva (a nepriamo prenasa na dieta) tazsie nez dieta samotne

marianarem
12. júl 2025

@anonym_autor Ja som bola tiez v tomto veku tehotna s chapem, ze to nechcela vytahovat tak skoro. Ja som tiez nechcela, kedze som bola uz aj po potrate. Nepovedala by som to tie prve mesiace ani najblizsej rodine, keby som nemusela, len moja mama je velmi dobra pozorovatelka a zbadala by to tak ci tak, tak som jej to povedala.
Kazdopadne, ako mama vecne choreho skolkara vidim v tej mensej skolke rozhodne jedno velke pozitivum - v mensej triede ti bude menej chora. Ja by som mensiu triedu brala vsetkymi 10timi pre syna, ale nemame v okoli.

janetinka27
12. júl 2025

@anonym_autor ahoj, kazdy sa stara o stastie vlastneho dietata.vy vasho a ona svojho.

rachel36a
12. júl 2025

Že riešiš blbosti...oduvas sa lebo si švagriná dovolila otehotnieť a neinformovala ťa...

leonakr
12. júl 2025

@anonym_autor sorry ,ale daj si facku 🙄.Zemeguľa sa netočí okolo teba.🫤

jamidea
12. júl 2025

@anonym_autor bolo to uplne fer. Neviem co riesis blbosti. Toto nestoji za temu dokonca ani na mk

mamutka
Autor odpoveď zmazal
mamutka
12. júl 2025
@anonym_0bcff8

@mamutka ty máš čarovnú guľu?😛toto fakt dokážu len zeny

@anonym_0bcff8 načo guľu? Bude potrebovať pomoc rodiny v buducnodti, lebo prázdnin je veľa a dovolenky malo. Ešte sa jej veľmi zíde, že švagriná bude doma. Je to jednoduché aj bez gule, ale kľudne si nejakú kúp.

zuzuliatko18
13. júl 2025

Ved prihlasky sa podavaju zaciatkom.maja, to Este ani nemusela vediet, ze je tehotna, a hlavne ked ma po 40tke, nechcelo niekomu hovorit.
Pre.mna zvlastny dovod vyberu skolky, ze tam robi svagrina. A vedela o tom, ze je jednom z faktorov preco ate si Tu skolku vybrali?

Este pridam skusenost, my sme prave tehotenstva Len rodicom oznamil v 3 mesiaci, dalsim pribuznym neskor. Mali sme na zaciatku nejake problemy, na dieta sme cakali plno rokov a Mali sme strach, ci vsetko dobre dopadne.

beata_k
13. júl 2025

@anonym_autor Ja ti rozumiem. Mna by tiez nastvalo. Mohla povedat, nedavajte snazime sa o dieta neviem zarucit, ci tu pre neterku budem.

biglovemom
13. júl 2025

Nikdy by som nedala dieta do skolky tam ,kde mi pracuje svagrina.I ked su dobre vztahy v rodine.

milanemila
13. júl 2025

@anonym_autor ano podla mna tiez riesis blbosti a uplne chapem, ze za vami svagrina nepobezala uz s tehu testom 🤦🏼‍♀️ mozno cakala ci sa babo udrzi, riesila nejake geneticke testy, milion inych veci…netoci sa cely svet okolo teba a tvojho dietata. Mozno by som si povedala, ze ok skoda, ze sa vas zamer nepodaril, ale urcite nie je na mieste obvinovat svagrinu…mozno ani nevedela, ze am dieta davas kvoli nej alebo ze je to pre teba rozhodujuci faktor.

janage
13. júl 2025
@beata_k

@anonym_autor Ja ti rozumiem. Mna by tiez nastvalo. Mohla povedat, nedavajte snazime sa o dieta neviem zarucit, ci tu pre neterku budem.

@beata_k prečo by mala svoje naintimnejsie súkromie vešať komukoľvek na nos. Tak isto si mohla v auguste zlomiť nohu a nenastúpi do škôlky, a x ďalsich vecí, pre ktoré by švagriná nemohla nastúpiť v septembri. V takom veku by som ani náhodou nikomu okrem muža nevedela na nos a už vôbec nie na začiatku tehu. Prihlášky sa dávajú v máji teraz je júl a je v 4.mesiaci. V máji ešte iba riešila možné tehu ak vôbec.
A pri prístupe autorky ak by sa nezadarilo, tak tá by švagrinej zas vyčítala, že jej nepovedala, že potratila a oni dali svoju do mesta?!
Autorka uvažuje úplne mimo. Chyba jej akákoľvek minimalna empatia voci svagrinej. Jej muž má úplnú pravdu.
Suma sumarom, švagriná jej nemusí absolútne nič naznačovať a hovoriť a ju ešte život naučí, že sa netreba upínať na jednu vec lebo naozaj čokoľvek sa môže stať a ona bude zakaždým takto mimo?

domiklik
13. júl 2025

@anonym_autor noty musíš byť veľmi príjemná švagriná.

tykat
13. júl 2025

@anonym_autor myslim si ze keby mohla otehotnela by naschval lebo vedela ze dceru date k nej do skolky. A nechcela ju mat v triede aby nemusela kazdu chvilu riesit premotivovanu "helikopterovu" mamu svojej netere.

zuzanockamt
13. júl 2025

@anonym_autor Zbytočne vyvádzaš. Nie si stred vesmíru. Švagriná snáď nebude prispôsobivať svoj osobný život tebe. MŠ je vo vedľajšej dedine, máš to blízko, tak neviem, prečo tak vystrájaš. Zvykaj si, že nie vždy pôjde všetko s tvojím dieťaťom podľa plánu. A švagrinej sa dobre stalo, lebo by si ju otravovala s každou hlúposťou.

anonym_f6abdc
13. júl 2025

@anonym_autor takto sa prejavuje úplne sebectvo a egoizmus. Si učebnicový príklad. Len jajajajaja a ešte raz JA.

beata_k
13. júl 2025
@janage

@beata_k prečo by mala svoje naintimnejsie súkromie vešať komukoľvek na nos. Tak isto si mohla v auguste zlomiť nohu a nenastúpi do škôlky, a x ďalsich vecí, pre ktoré by švagriná nemohla nastúpiť v septembri. V takom veku by som ani náhodou nikomu okrem muža nevedela na nos a už vôbec nie na začiatku tehu. Prihlášky sa dávajú v máji teraz je júl a je v 4.mesiaci. V máji ešte iba riešila možné tehu ak vôbec.
A pri prístupe autorky ak by sa nezadarilo, tak tá by švagrinej zas vyčítala, že jej nepovedala, že potratila a oni dali svoju do mesta?!
Autorka uvažuje úplne mimo. Chyba jej akákoľvek minimalna empatia voci svagrinej. Jej muž má úplnú pravdu.
Suma sumarom, švagriná jej nemusí absolútne nič naznačovať a hovoriť a ju ešte život naučí, že sa netreba upínať na jednu vec lebo naozaj čokoľvek sa môže stať a ona bude zakaždým takto mimo?

@janage Ked na mna vyslovene niekto spolieha, tak necusim jak vos pod chrastou. Su dospele, hadam vie povedat jednej matke, ktora ju isto pochopi.

zuzanockamt
13. júl 2025
@beata_k

@janage Ked na mna vyslovene niekto spolieha, tak necusim jak vos pod chrastou. Su dospele, hadam vie povedat jednej matke, ktora ju isto pochopi.

@beata_k Prečo by mala povinnosť oznamovať niekomu tehotenstvo?

mamutka
13. júl 2025
@beata_k

@beata_k cca 40 ročná žena nebude nikomu oznamovať, že sa snazi o dieťa. Ak niekomu nie je jasne prečo, tak napr. aby ju všade neriešili, že je na to stara. Rovnako nepotrebuje dostávat otázky “no čo, už?” A ľútostive komenty, keď ešte nič. Je nonsense očakávať, že mohla oznámiť že sa snažia. A rovnako to mohlo byt aj tak ako u nás. Snažiť sa prestali, lebo sa už blížila k 40tke, vyzeralo to, že bude v prechode a zrazu tehotenstvo. Každopádne oznamovať zvedavej švagrinej snahu o dieťa len preto že ona považuje škôlku pre svoje dieťa bez príbuzných za zadkom za boj o prežitie je somarina.

jaroe
13. júl 2025
@beata_k

@anonym_autor prečo by ste volili mestskú škôlku, keby švagriná nepracovala v tej obecnej? Je to bližšie? Alebo je lacnejšia? Fakt nerozumiem. Jednotriedka s menším počtom detí je úplne topka.

beata_k
13. júl 2025
@zuzanockamt

@beata_k Prečo by mala povinnosť oznamovať niekomu tehotenstvo?

@zuzanockamt @mamurka Nema povinnost oznamovat tehotenstvo. Ma povinnost povedat nespoliehaj na mna!!! Dobre vedela, ze je jednym z dovodov preco tam dieta chcu prihlasit. Pride mi to z jej strany ako podraz. A dovod preco na nu nemaju spoliehat si mohla aj vymysliet. "Mam zdr. problem. Nechcem o nom hovorit. Nespoliehaj na mna, ze budem v MS."
Hotovo. Nikto nic nevie a autorka sa nemoze spoliehat, ze tam pre jej dieta bude. Ale cusala a ludia na nu spoliehali. Za mna neferove jednanie.

mogaa
13. júl 2025

A ty by si to oznámila keby bola situácia opačná? Oznámenie rodine kedy je tehotná je na nej, rovnako ako na tebe a tvojom mužovi bolo rozhodnutie do ktorej škôlky dieťa dať....hádam nebude bratovi oznamovať tehotenstvo skôr ako rodičom....to je vyslovene jej vec kedy takúto pre ňu dôležitú vec oznámi okoliu.....

sense
13. júl 2025
@beata_k

@beata_k otázka je či komunikovali so švagrinou že tam chcú dať dcéru vyslovene kvôli nej a ona s tým súhlasila alebo nie. Takisto ak sa niekto snaží dlhé mesiace tak to už s každým nerozoberat lebo je to chúlostiva a aj dosť bolestivá téma obzvlášť ak sa nedarí alebo máš za sebou niekoľko potratov

sense
13. júl 2025
@beata_k

@beata_k otázka je či komunikovali so švagrinou že tam chcú dať dcéru vyslovene kvôli nej a ona s tým súhlasila alebo nie. Takisto ak sa niekto snaží dlhé mesiace tak to už s každým nerozoberat lebo je to chúlostiva a aj dosť bolestivá téma obzvlášť ak sa nedarí alebo máš za sebou niekoľko potratov

beata_k
13. júl 2025
@sense

@sense Ako som uz pisala. Vyhovoriek je x preco naznacit, nech sa na nu nespoliehaju...