Švagriná chce, aby som im varila
Zažila som dnes trošku šok. Žijeme v dome, ktorý sme si postavili u svokrovcov na pozemku, rovnako manželov brat s manželkou. Keďže šlo o naozaj veľkú parcelu (+3500m), máme každý dosť miesta, svokra je mega úžasná žena. Všetko klapalo, až do dnes. Švagriná medzi sviatkami porodila prvé dieťatko, všetci sme sa tešili, aj sa tešíme. Sú mladí, šikovní, darí sa im. Dnes ale volala švagriná, či by sa mohla zastaviť. Ok, prečo nie. Prišla, prebrali sme zbežné omáčky, pozrela som bábätko, krásne rastie. Poznamenala som, že nech kludne sedí a pije kávu a ja idem variť. A bác. Švagrína spustila, že preto vlastne prišla, že pri dieťatku nič nestíha, že si myslela, že by som mohla variť aj im, že to nechce zadarmo a ponúkla mi 100€ na mesiac. No skoro vypadlo kura z rúk. Že ona by si preto cez obed prišla, a keby nestíhala, tak švagor sa môže prísť najesť k nám a zas pôjde do práce a ona si teda príde neskôr, že by chcela aj weekendy, lebo toho má vyše hlavy.
No úprimne, máme s manželom tri deti, stíham aj variť aj prať aj upratať aj deti riešiť, ešte máme vonku zver, aj to riešim ja. Jedno dieťa v škole, druhé v škôlke, s tretím doma. Potom som si vravela, že hodiť do pekáča o dve kuracie stehná viac fakt nie je problém ale teda 100€ mesačne komplet obedy pre dve osoby mi prídu z lacného kraja. Za ďalšie niekedy varím na dva dni a aj na tri (guláš, perkelt...), tak to si neviem predstaviť a zas nemám v úmysle variť denne. Nepáči sa mi ani to, že by švagor jedol u nás. Mám ho rada, je fajn ale má to svoje hranice. Fakt je švagriná nie je nejaká výrazná "kuchárka" a viem, že švagor si moje jedlo chváli a aj ho rada ponúknem ale nie denne.
Povedala som, že nech sa nehnevá, že asi nie a, že by to bolo teda o dosť viac ako 100€, tak sa zdula, že na nej chcem zarábať a, že mäso a vajcia beriem zadarmo od svojich rodičov, že zelenina sa dopestuje tu, že kupuje sa akurát ryža a cestovina, čo nie je pravda. Kupuje sa všetko... aj mäso, lebo toľko ho moji rodiačia nemajú aby sme z toho žili. No skončilo to tak, že šla preč, že nemá čas a má veľa roboty a musí variť.
Čakám kým príde svokra z práce aby som s ňou dala reč. Ja tu nechcem robiť rozbroje ale toto sa mi zdá cez čiaru.
Máte niekto v rodine takto zdieľanú kuchyňu? Varíte tak? Ako to platíte?
tak to je dost velky skok z mesta na dedinu a rovno gazdovstvo a male babo, ale ked vedela, že to neunesie, a tiež barak upratovať je asi ine ako dvojizbak. tak nemala s tým súhlasiť. sama vie, na čo má a na čo nemá..manažovať ľudí na robotu vie, tak sa nestratí,,,
jaaaj tak proste nie jenzvyknuta normalne pracovat
Baby ja už toto nehodnotím a ani to nechcem riešiť. Netýka sa ma to. Proste je tu a treba tak robiť aby tu bol kľud. Nie, nevie nič o domácnosti, deťoch, pracovať pracovala. Sama pár krát povedala, že je "dcéra z povolania". Ja to ale fakt neriešim, lebo to nie je moja vec, nič na tom nezmením. Čo viem, pomôžem.
neriesis to uz na 10 stran 😂
Tak som si prečítala všetko čo si písala....a máš môj veľký obdiv že si sa k tomuto tak postavila....a myslím že budete mať v budúcnosti (keď sa odjasi)pekne vzťahy a ak má prísť a je normálna príde veľká vďačnosť....verím že sa ti to vráti a držím vám palce....toto je asi lepšie riešenie,pomôcť jej sa nastartovat
@janetinka27 tak si spočítaj koľko je mojich odpovedí z tých 10 strán. Riešila som to, že chcela stravu na celý mesiac pre seba a muža za 100€ a z mojej jedálne chcela výdajňu obedov. Vyliezlo z toho niečo úplne iné.
Taka mlada mazna na mna posobi ze je. Jedna taka mi tiez povedala ze ona si myslela ze dieta ulozi do postielky a ono bude spat a ona sa bude ucit ( 3.stupen VŠ robila). Ze ona nevedela ze 4 mesacne sa nevie same zabavit a treba ho nosit a ukazovat mu kadeco. 🤦 Tak som sa jej spytala ze ci jej zeny z rodiny nikdy nepovedali ako to funguje s dietatom.
Ze nie, lebo ju vraj nechceli strasit 😃
To je zas ta nevyhoda zivota v prudkom individualizme namiesto komunity...
Mne sa paci ako ste to vyriesili. Kazdy mohol strcit hlavu do piesku a byt zduty. Svagrina vyzera, ze sa chce naucit a mozno sa v tom najde, ked bude vediet ako. O chvilu bude treba aj prve prikrmy vyvarat. 👍
Tak sa dohodnite, že jeden mesiac varí ona za 100€ a druhý mesiac ty za 100€. Ak sa to nebude dať žrať tak odstuješ od zmluvy 😜
@zmrzlinka2021 9 z 10 zien je KO pri jednom dietati? To si vobec nemyslim.
Inak sranda, keby si to tu vsetko svagrina precitala... Lebo cela zalezitost aj s realiami okolo toho je popisana tak detailne, ze by sa istotne v tom spoznala... A kedze je evidentne typ "najradsej vysedavam s mobilom v ruke", aj by som sa bala, ze sa toto k nej dostane... To jej iste k pohode neprida, ked uz teda chces autorka tak velmi brat ma nu ohlad... Vyzeras byt totalne rozumna, nepotrebujes rady, tak naco sem cely pribeh vesat... Ale to je jedno, ja uz mam aj tak minimalne pri polovici diskusii, ze su vymyslene... Ci uz na rozprudenie vasni, ci uz ako "evitovky" ako tato...
ja som tvoje odpovede citala a zivila si nimi diskusiu, postupne si pridavala criepky jej povodu, charakteru. podla mna to bola nepodstatna zalezitost medzi tebou a nou, mohla si to davno hodit za hlavu a zariadit sa podla seba. bez ovacii.
@janetinka27 asi neviem byť až tak nad vecou ako Ty. Veď keď Ťa to obťažuje, môžeš diskusiu opustiť.
@luuubik nie si sama, kto si to myslí, bolo tu viac takých komentárov a ja to akceptujem. Podivných tém je tu kopa, na druhú stranu podozrenie na fake, je už takmer v každej jednej, bezohľadu na to, čo sa v nej píše. Baby na tých prvých stránkach ma inšpirovali k tomu riešeniu spoločného varenia, niekto tam písal, že by sa mohla u mňa priučiť alebo niečo také. Takže diskusia splnila účel, ja som spracovala prvotný šok a situácia má aspoň aké také riešenie. Uvidíme ako funkčné to bude v realite, či kontaktuje lekára a podobne. Ostatné polemiky sú irelevantné.
Joj... a, že si to tu prečita. No nedozvie sa nič nové, len to čo už vie. Myslím, že som o nej písala slušne a pravdivo, neočierňovala som ju ani nič podobné, aspoň uvidí, že jej chceme reálne pomôcť.
Mna strasne zaujima preco sa vydavala v 18 ke? To zvyknu baby robit ked su tehotne?
Tak ty si mozno o nej pisala pekne. Ale tie komentare na jej adresu od zien tu na koniku su fakt dost drsne (aj ked povacsine opravnene), ak ma ozaj daku popodnu depku, tak toto citat o sebe... Ale to uz nie je tvoj problem, co ini pisu, ze? Ty si "len" zalozila temu a rozoberas siahodlho problem, kde si do nej moze kazdy kopnut (a ze si kopne, bolo od zaciatku viac nez evidentne, si myslim) Hmm... Niezeby som bola na jej strane, to vobec. No ja vediet, ze ma niekto vystavuje "na obdiv" a rozobera kazdy moj prd na verejne na socialnej sieti, tak by som sa na jeho pomoc vytoto...
Je uzasne ze ty ako svagrina a svokra idete naucit mladu zenu viest domacnost a naucit ju vsetko to treba. Skoda ze ju to nenaucila jej mama. Ale tak vzdy lepsie neskor ako nikdy. Ma vo vas oporu. Je pekne, ze namiesto odsudzovania a ohovarania jej idete pomoct. Snad to oceni a bude spokojna ona i jej rodina.
Ak by som stíhala a nezaťažili ma 2 obedy naviac, navarila by som. Ale za 100e mesačne? Dobrý vtip.
Ak nie, tak by som jednoducho povedala, že nie. Prečo by si ty mala na úkor svojej rodiny niečo také robiť? Véd nech im teda varí svokra.
@0kristina0 no asi si chcela nabaliť zabezpečeného chlapa s domom, keďže o sebe údajne párkrát povedala, že je "dcéra z povolania" (pojem "povolaním syn/dcéra" si kľudne vyhľadaj, je to na nete).
Rozuzlenie síce vyzerá zaujímavo a trošku neuveriteľne, ale ja poznám 2 také baby, čo sa vydávali mladučké, dobrovoľne a tiež sú ľavé a nič im extra nejde, lebo nikdy nemuseli a ani to extra nechcú. Preto sa chodia stravovať k maminke alebo svokričke, vyprať detto... a vlastne aj svoje pobyty striedajú, len aby nemuseli pratať, lebo veď maminka/svokra po párdňovej návšteve upracú... Aj hrozne rady pokočíkujú mimino... A tak si mladé len celé hodiny maľujú tvár, robia gelové nechty a točia stories na internet... Nuž, očividne sa dá žiť aj takto. A nikto im nič nevytkne, lebo aby neopustili rodinu...
@spadnutaslivka to je potom tak ked si nezrele zeny urobia dieta a potom vyplakavaju ako oni nic nestihaju. Toto neni o narocnosti dietata, toto je o neschopnosti danej mamicky.
@andreakotesova a kvôli tomu to tak musia mať všetky? Nie, nemusia. Ženy, rodina si môžu medzi sebou pomáhať.
No a ty....ako si sa vydala, tak máš.
@blontimka máme sa veľmi dobre 😉
@0kristina0 ale nemá to nič spoločné s vekom, ale s nastavením daného človeka. Lebo poznám kvantá mladých mamičiek, ktoré sú veľmi dobrými mamami.
presne, ktovie ako lezi svagrina v zaludku nasej autorke, ked ju tu tak perie. a iba za obycajny bezvyznamny rozhovor, akych je v zivote vela. a v kazdom dalsom prispevku nenapadne poukazanie na nejaku dalsiu vlastnost svagrinej. mozno ked si svagrina precita diskusiu, da ju precitat svokricke aj manzelovi. a autorka bude na tom horsie ako svagrina. kolko nenavisti sa zmesti na par stran konika
@hederamonstera vies, ja obcas zas zasnem nad tym ako sa v skole neucime citat s porozumenim. Neber v zlom, ale ja som napriklad svoj dlhy prispevok nepisala o tom, ze je od nej megadrze ze chcela pomoc, ani ze jej autorka v ziadnom pripade pomoct nema, ale ze je minimalne udivujuce, ze ona - mlada mamicka, naj ju nevolame madame, mala svoju presnu predstavu ako by to malo podla nej vyzerat, ako by to jej pasovalo a ani sa neunuvala oznamit to svetu, ale tak nejak myslela, ze vsetci jej vidia do hlavy a zariadia sa podla toho
a to ma od viet, pada na hubu, lebo koji, alebo ze ma prve dieta alebo ze ma poporodne cokolvek, pretoze clovek nemusi mat hned depresiu, poporodne blues je daleko castejsie, menej patologicke, tazsie sa odhaduje a ma to daleko viac zien....to vsetko jej verim, uznam, uplne to beriem, ale ze zrazu jak si bez blues a depresie, ked mas niekomu vypocitat co mas zadara a jak by si to ty mala zvladat to je fascinujuce
a to nie je len o nej - alebo o nich dvoch, my to tu na Slovensku mame uplne vsade ze presne vieme, co by mala robit Marisa od vedla, nas sef, ucitelka mojho dietata, ale jak sme zrazu vsetci "spriecny" ked mame urobit nieco my osobne, vratane tej kocky co by chcela varenie od svagrinej za stovku ...a to ani nehovorim, ze ak by to ta svagrina, nasa @autorka odhadla, ze to kludne moze robit, tak tu u nas to vobec nie je garancia nejakej zmeny, kedze ustupok sa berie ako slabost a je to sanca do dalsieho boja, teda za chvilu svagrina moze prist s novymi poziadavkami, co vsetko by mali robit ostatni, pretoze tak to obvykle tu je, ze nam nestaci, co dostaneme a furt mame potrebu a pocit, ze mame skoro pravo osklbat toho druheho, tak ze na nom neostane nitka sucha a ten prispevok, dodatocny, kdesi na strane 5-6 autorkou, ze si dali rozhovor aj so svokrou o tom jednoznacne hovori. Ja neviem, ale ak je to kocka dospela, svojpravna, tak moja otazka by bola, aha ok, tak ty si cakala ze ja s 3 detmi ti budem kedykolvek kocikovat deti, pred tym porodom ta ani len nenapadlo, ze by sa to mohlo niekedy hodit mne. Chces, aby som ti varila za 100 eur a co planujes s volnym casom a rukami ty sama? chodit s kamoskami na kavu? mala to dieta dobrovolne v zmysle suhlasila, ze z nej bude mama? Videla niekedy zivu mamu vratane tej svojej? Lebo neviem aky mala vzor v "sporte", ale mohla aspon vytusit a to aj jednoduchsia, ze na kopu veci nedosiahne a ze materstvo nie je len to, co ponuka instagram.
A este posledna vec na zaver, ja by som jej bastila vsetko az po tu hlupost kludne, ale ze sme narod tak utlocitni kazdy sam na seba, ale uplne s minimom citu pre okolie, to je az fascinujuce sledovat, teda doteraz ju ani nenapadlo zamyslat sa nad tym ake narocne to asi je, ale az okolo nej by mala kmitat cela rodina. A presne preto by ich to malo zastavit a o to viac potrebuje stanovit hranice, asi cosi co nevidela ked bola mladsia. Ze nie cely svet tu nie je preto, aby plnil moje predstavy a ocakavania pretoze tu vobec nejde o niekoho komu je tazko na materskej ale skor o niekoho kto vlastne nevie co vymysliet od samej dobroty, co ma okolo.
@atinkaa "pokazia" ju ešte viac s tou ich ochotou a dobrotou. Začne to zneužívať... šípim....
no popravde po prečítaní som mala zmiešané pocity...človek nevie či sa má smiať či plakať... Chápem že ako prvorodička nevie kde má hlavu, ale už keď nestíha, nech si obedy objednáva, alebo nech jej pomôže manžel...rodičia... Ja by som si ani netrúfla, takto niekoho žiadať 🙈 a ešte teba čo sa staráš o svoju rodinu, tri detičky a statok ... och... držím Ti palce, nech sa to nejako vyrieši v dobrom pre obe strany 🍀
@andreakotesova ja ani neviem, ci to tak isto bude ale vela indicii tomu nasvedcuje, som na strane osem, kde si dali spolu ranajky a sama @autorka pise, ze ona sama akoby sa nechce zmierit s tym, ze nebude po jej, teda podla jej vysnivanej predstavy, ja som odrodila a kedze vy sa tesite s nami tak sa postarate a aj si chodim kade tade, ako ta pomoc od nich je skvela, je vidiet ze autorka aj svokra su az neobvykle zrele zeny ale co teraz s nezrelou matkou dietata? ved od koho by mala pocut, ze jej poziadavky su uplne absurdne....ked na zaciatku aspon cast toho vyzerala, ze moze ist o po porode vystrasenu holku, co nevie kam z konopi tak teraz to vyzera skor na kocku, co je minimalne emocne nezrela, bohvie z akeho prostredia, pretoze minimalne v svojej mame musela vidiet vzor, ze nie stale si vsetko dovoli a kopu veci si odoprie, teda ak nebola presne tak vychovana, ze ju nik nevychoval, teda jej vlastna mama urcite. A je skor zvlastne, ze si nevola ju, nekomunikuje s nou o tom vsetkom, co nevie..

@loginexistuje ešte dodám, že prevádzka patrí jej rodičom. Nie je to žiadne terno ale prežili aj covid a žijú z toho.