icon

Švagriná chce, aby som im varila

27. jan 2023

Zažila som dnes trošku šok. Žijeme v dome, ktorý sme si postavili u svokrovcov na pozemku, rovnako manželov brat s manželkou. Keďže šlo o naozaj veľkú parcelu (+3500m), máme každý dosť miesta, svokra je mega úžasná žena. Všetko klapalo, až do dnes. Švagriná medzi sviatkami porodila prvé dieťatko, všetci sme sa tešili, aj sa tešíme. Sú mladí, šikovní, darí sa im. Dnes ale volala švagriná, či by sa mohla zastaviť. Ok, prečo nie. Prišla, prebrali sme zbežné omáčky, pozrela som bábätko, krásne rastie. Poznamenala som, že nech kludne sedí a pije kávu a ja idem variť. A bác. Švagrína spustila, že preto vlastne prišla, že pri dieťatku nič nestíha, že si myslela, že by som mohla variť aj im, že to nechce zadarmo a ponúkla mi 100€ na mesiac. No skoro vypadlo kura z rúk. Že ona by si preto cez obed prišla, a keby nestíhala, tak švagor sa môže prísť najesť k nám a zas pôjde do práce a ona si teda príde neskôr, že by chcela aj weekendy, lebo toho má vyše hlavy.
No úprimne, máme s manželom tri deti, stíham aj variť aj prať aj upratať aj deti riešiť, ešte máme vonku zver, aj to riešim ja. Jedno dieťa v škole, druhé v škôlke, s tretím doma. Potom som si vravela, že hodiť do pekáča o dve kuracie stehná viac fakt nie je problém ale teda 100€ mesačne komplet obedy pre dve osoby mi prídu z lacného kraja. Za ďalšie niekedy varím na dva dni a aj na tri (guláš, perkelt...), tak to si neviem predstaviť a zas nemám v úmysle variť denne. Nepáči sa mi ani to, že by švagor jedol u nás. Mám ho rada, je fajn ale má to svoje hranice. Fakt je švagriná nie je nejaká výrazná "kuchárka" a viem, že švagor si moje jedlo chváli a aj ho rada ponúknem ale nie denne.
Povedala som, že nech sa nehnevá, že asi nie a, že by to bolo teda o dosť viac ako 100€, tak sa zdula, že na nej chcem zarábať a, že mäso a vajcia beriem zadarmo od svojich rodičov, že zelenina sa dopestuje tu, že kupuje sa akurát ryža a cestovina, čo nie je pravda. Kupuje sa všetko... aj mäso, lebo toľko ho moji rodiačia nemajú aby sme z toho žili. No skončilo to tak, že šla preč, že nemá čas a má veľa roboty a musí variť.
Čakám kým príde svokra z práce aby som s ňou dala reč. Ja tu nechcem robiť rozbroje ale toto sa mi zdá cez čiaru.
Máte niekto v rodine takto zdieľanú kuchyňu? Varíte tak? Ako to platíte?

0kristina0
30. jan 2023

@spadnutaslivka ale ja som o veku nic nepisala, zrelost s vekom nema nic spolocne

karolinakr
23. mar 2023

Ahoj autorka.No ako ste dopadli? Vari si každy doma za svoje či si sa nechala prehovoriť na spoločnu - zdielanú kuchyňu? 😅

autor
29. mar 2023

@karolinakr ahoj, no v celku ťažko. Začalo to krásne ale proste ona stále hľadá spôsob ako sa zbaviť povinností a práce. Najprv sme varili u mňa, svokra varovala, hoc podľa mňa nebolo treba ale oki, aspoň si užila vnúča. Potom som varila ja, svokra varovala a švagriná si nechala uvariť kávu a pozerala sa ako varím ale bez záujmu, hovorila o úplne iných témach. Navrhla som varenie cez videohovor, lebo ja som mala kuchyňu hore nohami a celkovo mi to veľmi nabúravalo chod domácnosti. To sa ona urazila, že keď mám problém mám rovno povedať. Tam ale zasiahla svokra, ktorá jej povedala, že takto sa proste nenaučí nič. Potom som ja mala navarené na dva dni, tak som išla k nej a usmerňovala ju ale je proste vidno, že ona nechce. Potom svokra niečo riešila, tak niektoré dni nevarovala, čo pre ňu automaticky znamenalo, že teda zas varím ja. To som tiež zavrhla. Mne to príde, že ona sa nechce naučiť fungovať, ona chce aby niekto fungoval za ňu. Dostala som otázku, citujem: "ktoré dni môžem varovať ja, lebo svokra toľko nechce" a ona potrebuje denne aspoň 3-4 hodiny len pre seba. No nič v zlom ale ani ja nemám 3-4h denne len pre seba na flakanie. Nakupovať sme boli pár krát spolu. Potom ale povedala, že sa jej nechce, nech kúpim aj jej a dám jej účet. Ok, raz som nakúpila (bez zoznamu...), keď sa to opakovalo, tak som odmietla. Ja keď nakupujem, tak mi pomaly nestačí jeden veľký vozík, nie ešte ďalší nákup riešiť.
A vždy je to tak, že niečo sa takto udeje, buď svokra alebo ja jej povieme, že takto a takto nie, dva dni je odutá, potom sa zrovná, dva dni sa nejak snaží a zas niečo skúša a tak dookola. Proste nie je zvyknutá pracovať, nejaví záujem o domácnosť a aj materstvo si zjavne predstavovala inak.

stanulienkat
29. mar 2023

Blbec chlap, co si ju vzal. Normalny by ju kopol do riti.

karolinakr
29. mar 2023

hm no to je škoda, že si to inak predstavovala, ale nemôže tak cely život fungovať, že niekto bude robit za ňu, tobôž, keď máš 3 deti. to mi je ĺúto..akurat sa krasne vyfarbila 🤔 možno doma nebola vedena k tomu, tak hlada rozne unikove cesty..mne tiez jedna znama hovorila, že sestra nemusela nic robit v detstve, bola oslobodena od domacich povinností a ked sa vydala, hned dieťa, potom furt na zachode sedela, aby mala klud
Tak nič, vy ste sa snažili so svokrou, nevydalo...😅
možno za 10 rokov už bude v pohode..( ak dovtedy všetci neošedivejú😆 )

autor
29. mar 2023

@karolinakr snažíme sa s ňou stále pracovať a stále komunikovať, veď chceme tu žiť v klude a pohode ale zas nie je normálne aby sme jej so svokrou skákali okolo zadku. Bolo aj také, že sme mali na pláne niečo variť, on doma, ja doma, že teda bude pustené video, aby ona počula a videla a mohli sme poradiť. V jednom momente rozliala omáčku, povedala, že ona toto môže ehm... že na všetko je sama, pritom svokra kočíkovala a, že keď jej nemôžme normálne pomôcť, tak ona sa na to ehm... a zrušila hovor. Potom prišla za dva dni, že teda sorry ale ona to nezvláda. Svokra sa už rozčúlená pýtala, že čo nezvláda, že dieťa je na varovke, že ja jej pomáham a aj tak je málo.
No ale snažíme sa. Nič iné nezostáva. Len niekedy ma naozaj nebaví vychovávať aj ju. Švagor má pocit, že celkovo sa to zlepšilo, lebo teda varí viac, lebo musí ale ja nemám pocit, že by ona bola skopokojnejšia a pokojnejšia. Je vidno, že s tým bojuje.

aurora33
29. mar 2023

No ty kokos, baba je teda riadne kľavá a neschopná.

yoxinka
29. mar 2023

By ma z nej asi piclo! To čo je za persónu???? Úprimne, teba a svokru ľutujem. A nechápem jej muža. Tá musí mať nejaké mega kvality, keď si také teliatko vzal 🤦‍♀️

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
kitycat
29. mar 2023

Nechaj ju, nech pankp svagor navari a zje 🤣🤣

Komedia

pbra40
29. mar 2023

Asi by som uz skoncila s tym, ze ju nieco ucit. Nechce, jej problem. Maximalne, ak by mi to cas dovolil, by som vzala jej babatko na obcasnu prechadzku. Cim skor pochopi, ze su veci, ktore musi robit ona a sama, tym lepsie pre nu. I pre vas

karolinakr
29. mar 2023

@yoxinka 🤣

spadnutaslivka
29. mar 2023

@yoxinka presne tak. koľkí si hľadajú sexbomby miesto toho, aby bral babu do normálneho života. Nuž, čo chcel, to má.

simca06022011
29. mar 2023

Ja obdivujem tvoju trpezlivost, ja by som jej poslala kucharsku knihu, link na par receptov na youtube a nechala ju. Nech sa nauci sama, a manzel jej nech sa naje doma. Co si na gumicke? :DDDD Moje nervy. Maminka ju mala ucit varit za mlada, teraz sa musi sama. Ja som sa tiez sama musela... nieco som chytila od svokry, nieco od chlapa, nieco od seba, nieco som si vymysela, nacitala.. urobit za nu, zadarmo a on nech ma klud.
Tak nech si objedna ked to nezvlada, daromna je ako by moja babka povedala.

misinka0611
29. mar 2023

Všetka cest, že sa jej snažíte pomôcť, ale prešli 2 mesiace a stále je to viac menej na mŕtvom bode? Mám pocit že vás dobre využíva.. že 3-4 hodiny pre seba, no smejem sa 😀

zdenkastanka
29. mar 2023

@simca06022011 tiez len pozeram ze kolki este vydrzia takto poskakovat okolo princeznej🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️moje nervy... navyse je krasne vidiet ako vsetkych len vyuziva miesto toho aby sa čomusi priucila...

januska12323
29. mar 2023

A chlap ju ešte dobre nezhukal?

miroslava21
29. mar 2023

No marnost, ved to ta princezna zapriahne celu rodinu 🤣 a vysledok aj tak ziadny - nakupte mi, dieta povarujte a este aj tak sa nevie a hlavne nechce naucit varit a viest domacnost.
Vsetka cest ze jej takto so avokrou pomahate, ale asi to nema ziadny ucinok.

rybka16
30. mar 2023

Úprimne, už by som sa na ňu vykašľala. Že je lenivá, to je jej problém, nie váš. Už ste jej ukázali aj nákup, aj vedenie domácnosti, aj varenie, a stále nič. Tak kašľať na ňu. Hodiť do vody a nech pláva. Variť sa dá naučiť aj z kníh a internetu. Viem, lebo tak som sa naučila variť ja. A tiež až keď som už mala dieťa. Vlastne ma k tomu dokopli príkrmy pre dieťa. Čo je ideálne, lebo najprv len varíš alebo paríš zeleninu bez ničoho, potom kúsok mäska a náročnosť sa zvyšuje veľmi pozvoľna. V tomto vidím nejakú nádej, že toto možno pomôže aj jej. Ale vy jej už okolo zadku neskáčte. Sem-tam pokočíkujte bábätko, keď budete mať chuť a čas, a to je všetko. Toto je človek, u ktorého si musíte veľmi pevne nastaviť hranice a nepoľaviť z nich, lebo evidentne je ten typ, čo bude skúšať do nemoty.

misinka0611
30. mar 2023

@rybka16 Súhlasím. Tiež som sa variť, piecť a fungovať nejak v domácnosti učila sama, dokonca aj bez toho aby mi niekto kočíkoval deti, pekne za pochodu. Tak či tak vedenie domácnosti, každý to máme inak a každému to vyhovuje inak. Toto je úplne full servis čo jej poskytujú už 2 mesiace a vidím to tak, že že to pre ňu skôr na škodu, takto sa nikdy nenaučí, keď jej budú skákať 2 ženy okolo zadku každý deň. Keď už chceli pomôcť, mali ukázať , odpovedať na otázky a ďalej funguje sama. Keby niečo volaj. Tam si zrejme nevedia vôbec určiť hranicu medzi pomocou a využívaním.

Autorka, potom nápis keď to už stopnete, som zvedavá kolko to takto s ňou vydržíme ťahať, naozaj úprimne.

simca06022011
30. mar 2023

@rybka16 kúpi výživy... ak sa vytoci keď sa jej niečo vyleje, nebude ona variť kým nebude donutena nejak. Dieťa dostane kúpené výživy alebo jablko, banán, rozok...Neskôr vacsie na obed horalku (mala som takú susedu, deti jej v nedeľu obetovali keksíky na schodoch pred domom, pre ne to bolo normálne ).

babulkomale
30. mar 2023

@spadnutaslivka ja dufam ze aspon vyzera hned po zobudeni ako Marylin Monroe, to by som si ju vzala a varila jej 😃😃😃 nie som na zeny ale pekne je raz pekne 😉

mircalla
30. mar 2023

Tak stale hovorim to iste - spolocne byvanie so svokrovcami ci inou rodinou vedie vzdy ku konfliktom. Vzdy. 100 eur miniem v obchode na potraviny za 3 dni ako nic. Takze sok chapem, ale nechapem toto spolocne byvanie, vzdy som bola proti tomu
Mimochodom si pisala, ze doteraz nebol problem. Podla toho, co pises dalej, nie je to pravda a problemy boli, len chybal konflikt.

maryetta
30. mar 2023

Fuuuuu. Tak to popravde som uz aj pozabudla na tuto debatu ale… az ma mrzi ze sa to nezmenilo ☹
Chapem a je fakt uzasne ze jej stale chcete pomoct ale…. Vidis ze to nie je spravna cesta.
Ona sa nemeni a vasu snahu a ochotu zneuziva. A ofrfle.
Asi ju treba nechat “plavat” samej…
Ak maximalne svokra vezme na hodinu dieta. A to navari alebo zbehne na nakup.
Volno si moze uzivat ked bude doma chlap pri dietati.
Ved ty musis funfovat pre seba. Pre svoju rodinu.
Ok keby si aj ty vzala babo na hodinu ale to je asi vsetko co by som bola ja ochotna urobit.

A ak by aj varit. Mala si ist k nej. Ona nech vari a ty “za nou” popri kave ju korigovat.

evka258
30. mar 2023

Ja mam tiez 3 deti a na taketo daco by som sa v zivote nedala nahovorit.

maryetta
30. mar 2023

@evka258 veru. Tiez mam 3deti. Ale nechcela by som byt v tejto situacii ani na jednej strane.

nwnw
30. mar 2023

@autorka a donasku jedla nechce? Co citam ani o dieta sa moc netrha. Tak dieta nech da do jasli,jedlo vyriesi donaskou amoze ist pracovat. U nas v okoli to auto je to 3x denne.. moj muz tiez nosil hotove ked som lezala po operacii.

letfenixa
30. mar 2023

Mňa úplne fascinuje, že potrebuje 3-4 hodiny denne pre seba. Kto by nechcel, že?

merrysa
30. mar 2023

Niektorí ludia maju vyoperovanu hanbu.. Ze navar mi, idealne aj pokocikuj, aby som ja mala cas pre seba 🤦‍♀️

andreakotesova
30. mar 2023

@letfenixa nechápem, ako mohla chcieť deti... na čo, pri takom uvažovaní...?