icon

Švagriná chce, aby som im varila

27. jan 2023

Zažila som dnes trošku šok. Žijeme v dome, ktorý sme si postavili u svokrovcov na pozemku, rovnako manželov brat s manželkou. Keďže šlo o naozaj veľkú parcelu (+3500m), máme každý dosť miesta, svokra je mega úžasná žena. Všetko klapalo, až do dnes. Švagriná medzi sviatkami porodila prvé dieťatko, všetci sme sa tešili, aj sa tešíme. Sú mladí, šikovní, darí sa im. Dnes ale volala švagriná, či by sa mohla zastaviť. Ok, prečo nie. Prišla, prebrali sme zbežné omáčky, pozrela som bábätko, krásne rastie. Poznamenala som, že nech kludne sedí a pije kávu a ja idem variť. A bác. Švagrína spustila, že preto vlastne prišla, že pri dieťatku nič nestíha, že si myslela, že by som mohla variť aj im, že to nechce zadarmo a ponúkla mi 100€ na mesiac. No skoro vypadlo kura z rúk. Že ona by si preto cez obed prišla, a keby nestíhala, tak švagor sa môže prísť najesť k nám a zas pôjde do práce a ona si teda príde neskôr, že by chcela aj weekendy, lebo toho má vyše hlavy.
No úprimne, máme s manželom tri deti, stíham aj variť aj prať aj upratať aj deti riešiť, ešte máme vonku zver, aj to riešim ja. Jedno dieťa v škole, druhé v škôlke, s tretím doma. Potom som si vravela, že hodiť do pekáča o dve kuracie stehná viac fakt nie je problém ale teda 100€ mesačne komplet obedy pre dve osoby mi prídu z lacného kraja. Za ďalšie niekedy varím na dva dni a aj na tri (guláš, perkelt...), tak to si neviem predstaviť a zas nemám v úmysle variť denne. Nepáči sa mi ani to, že by švagor jedol u nás. Mám ho rada, je fajn ale má to svoje hranice. Fakt je švagriná nie je nejaká výrazná "kuchárka" a viem, že švagor si moje jedlo chváli a aj ho rada ponúknem ale nie denne.
Povedala som, že nech sa nehnevá, že asi nie a, že by to bolo teda o dosť viac ako 100€, tak sa zdula, že na nej chcem zarábať a, že mäso a vajcia beriem zadarmo od svojich rodičov, že zelenina sa dopestuje tu, že kupuje sa akurát ryža a cestovina, čo nie je pravda. Kupuje sa všetko... aj mäso, lebo toľko ho moji rodiačia nemajú aby sme z toho žili. No skončilo to tak, že šla preč, že nemá čas a má veľa roboty a musí variť.
Čakám kým príde svokra z práce aby som s ňou dala reč. Ja tu nechcem robiť rozbroje ale toto sa mi zdá cez čiaru.
Máte niekto v rodine takto zdieľanú kuchyňu? Varíte tak? Ako to platíte?

kitycat
27. jan 2023

Co s tym. Ma svokra? Nech si pohovoria vasi muzi, resp. rovno povedz, ze ledva stihas svoju domacnost.. Nech jje muz kupi sunku a rozky, to je rychle

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
euka210
27. jan 2023

Tiez mam 3 deti a pri prvom to len v zaciatkoch bolo tazke. Zavisi dost od toho, ake ma dieta. Ak ma napr.koliky, ze hodiny reve, tak tam by sa pomoc zisla.
Samej by mi nieco take pytat ani nenapadlo.
Mozno skor tak, ze ked pojdes Ty s najmensim von, zoberies i jej pokocikovat. Mne viac pomohlo, ked niekto na chvilu zobral deti von a ja som si mohla v klude porobit.
No a ze cez vikend chce...to nema manzela doma?
Pre 2 navarit na 2 dni nie je problem predsa. Uz pre nas 5, co chlapci jedia uz vela, je problem navarit na 2 dni.
So svokrou mame kuchynu, kym zil svokor, mali svoju a tam varila. Ked zomrel, uz vari tu. Vacsinou varim ja, v lete uplne, lebo pasie kozy, ale take jedla co ona vie...buchty, kolace..., to robi hlavne v zime ona. Spolu nie, bud ja, alebo ona. Tiez mame domace maso, vajicka, sezonne ovocie, zeleninu.

maryetta
27. jan 2023

@syslik81 preco? Svokra deti vychovala vie ci to narocne je. Ake su tam vztahy. Ci pomoct chce/vie.

jaskolka
27. jan 2023

@seitna ver tomu, že poporodna depresia sa prejavuje úplne inak, ako takto.

svetlonos
27. jan 2023

@seitna
prosim ta precitaj si este raz co autorka napisala. Tebe absolutne unikla pointa! Ta svagrina je vychcana ako svina. Kamaratku s poporodnou depresiou ani nenapadlo pozoadat mobilnu fit svokru na dochodku aby jej varila. Tato raroha netrpi depresiou ale debilitou!
A ty s tvojim pohladom o “ zarobeni si” by si ako podnikatel velmi rychlo skrachovala.
Kto naozaj potrebuje pomoc, nechova sa ako tato drza vypocitava svagrina. Za to, ze je autorkasikovna, nepotretrebuje sa nechat zneuzivat a dotovat takychto bezcharakternych ludi.

andreakotesova
27. jan 2023

@blontimka podaj prst a zoberie ti celú ruku.... ja nemám pri sebe rodičov (100 km od nás), príbuzných. Od začiatku sa staráme len sami o seba bez pomoci druhých.

tosomja
27. jan 2023

Kto sa vyhovarana na deti, tak je to len zámienka. Ja som sama s troma deťmi, muž mesiac preč, 5 dní doma. Každé jedno som musela nonstop nosiť na rukách, lebo zvracali, nespali, lebo čo som ich zložila, už zvracali, samozrejme, potom plač. A mala som vždy upratané, navarené, aj vonku sme chodili, aj na nákupy, po lekároch. Teraz keď sú staršie, niekedy na psychiatriu, ale navarené musím mať stále.
Keď boli malinké, dala som do šatky, nosiča a aj som vysavala, sprchovala som sa tak, že boli vo vajíčku, pri mne, na wc tiež.
Teraz varím, oni robia bordel, popratam, ideme jesť, zase celú kuchyňu drhnúť, potom pratam kuchyňu, oni robia bordel v hračkách, a tak dookola, kým nejdú večer spať. Vtedy si navarim, pozmyvam a sadnem, alebo idem spať k nim.

evaachesa
27. jan 2023

Švagriná si z teba určite chcela iba vystreliť. 😅 Či? 🤔😱

eva64
27. jan 2023

Neopovaz sa takto sa uviazat. Ma taktiez 2 ruky ako ty, tak nech pohne ritou, alebo nech vari vecer na druhy den! Za 100 eur by som si aj ja k tebe prisla😆🤦🤷

12katka21
27. jan 2023

Toto pobavilo. Mala si jej povedat ze ty nestihas pri troch detoch a zverine nech vari ona vam. A ze pridete jest k nej 🙂
Alebo....ze sa budete striedat 🙂
No ale napad fakt za 100 bodov.

stanulienkat
27. jan 2023

Treba povedat svagrinke, ze si jej to iste chcela navrhnut, len v opacnom garde. Ze jej das 200e a bude ona stravovat vas. Ona ma cas s 1 dietatom. Ty s 3 detmi nie.

liljana
27. jan 2023

Mala si sa nenapadne vyhovorit, ze mas toho vela, tri deti, ze im nebude chutit ... a neboli by ste teraz pohadane. Este by sa dalo polemizovat, ze by ste sa dohodli v rodine, ze raz navari viac svokra, raz ty, raz ona. A striedali by ste sa. Usetrili by ste tak cas vsetci. Ale nie vzdy iba ty. Tych 100 eur by to urcite nepokrylo.
Dievca je lenive, ale nikto nepocuje rad kritiku na seba. Lepsie je sa oklukou vyhovorit, ako rozhadat.

mikadooo
27. jan 2023

Ja by som jej rovno povedala ohľaduplne a s úprimnou ľútosťou, že žiaľ to nepôjde. Mám toho veľa a som rada, že stíham. Ale veď nech si zaplatia nejaké donášky keď nestíha, alebo niektoré školské jedálne ponúkajú odber obedov pre cudzích stravníkov, za relatívne dobrý peniaz, ak by jej donášky boli drahé. Ale do tohto by som sa určite nenechala zatiahnuť. (Žiadne, že nie je problém dať o 2 stehná viac, nevieš ako to dopadne neskôr - toto im nechutí, tamto im nechutí, toto jej/mu/dieťaťu nerobí dobre, toto on/ona/ono vôbec nemôže,... a ani nevieš ako a začne ti kecať do varenia a začneš sa jej prispôsobovať - nervy v riti a so zaťatými zubami, lebo však si povedala, že ti to nerobí problém...). Tie peniaze sú samozrejme úplne smiešne. Nerob to. Fakt nie.

gejb
27. jan 2023

@liljana oni sa ale nepohadali, aspon podla toho co autorka píše. švagriná sa len odula a odišla. Bez kúska sebareflexie a pokory ...

gondyo
27. jan 2023

Keby mala dvojčatá,tak ok chápe každý,že potrebuje pomoc,veď občas navariť aj pre nich je ok,že si pomôžete,jasné...to by sa dalo,keď dobre vychádzate...nech si každý deň objednáva,keď nestíha...potom dieťaťu bude ako variť?

azurova99
27. jan 2023

Určite by som nesúhlasila, ja mám dva deti z toho teraz 10 mesačne a stíham všetko upratovanie varenie, nikto mi nepomáha nákupy všetko zvládam, pritom mám skolkarku, čo je častejšie doma s chorobou takže staranie sa aj o choré dieťa...

hipuska
27. jan 2023

No neviem, jedna vec je požiadavka švagrinej a druhá, tvoja potreba to tu rozoberať. Ty máš s ňou nejaký problém však? Tak sa od toho odosobni.

atinkaa
27. jan 2023

@autorka, tak si to zhrnme, predpokladam, ako to pises, ze obe mate svokru - mamu vasich manzelov a byvate trojgeneracne spolu, nieco dopestujete - teda asi skor svokra a ty alebo neviem, kto kazdy sa na tom podiela, no rovno si napisala, ze ''madame'' - svagrina nie.

Predpokladam, ze o spolocnej kuchyni nebolo nikdy ani reci a ze asi vsetci ste do toho projektu sli tak, ze mate oddelene kuchyne. V dany moment vobec netusim z coho plynie tvoja neistota, ze si to nemozes dovolit odmietnut. Varila by ona pre Vas, za taku cenu? Ako si vobec do toho moze dovolit zahrnut nieco, co dostavas ty od rodicov svojich pre vas (okrem ineho, ze ma celkom zaujalo ako to, ze o tom tak dobre vie?)

A uplne posledna vec, ak by si aj bola ochotna jej nejaky cas pomahat nepravidelne, ked mate navarene viac za nejaku sumu, tak preco na tej istej adrese ona nie je ani ochotna ist si pre jedlo a svojmu manzelovi pripravit jedlo ona sama. Akoze sa s nim nebude obtazovat? Alebo uz sa jej neoplati spinit kuchynu s vlastnym muzom, pretoze ona k tebe na jedlo, nepride, teda benefit nejakeho spolocneho zdielania a spolocneho prostredia to nema, ze nie ste kazda sama ale ze ste spolu, pomozete si, vyjdete v ustrety - neviem ako to napisat, no niekde to takto velkorodinne funguje a nie je to len ako z reklamy a mala by si aj ty z toho benefit, neviem strazenia a podobne. Ale manzel jej ma chodit denne k tebe? Teda ona moze spat dokedy chce, byt v pyzame neupravena a ty mas cakat, vlastne cudzieho chlapa, lebo ho asi nebudes v lete cakat v nocnej koseli, kym pan velkomozny dojde na jedlo a nebudes moct ani pre deti, ani von do parku. A budes si inak pisat dovolenky, ak by ste niekam chceli ist, ci ti to odsuhlasia, budes im to davat vopred vediet, vies zajtra nic moja, lebo idem s kamoskou do mesta.....ako si to vlastne predstavuje ''madame'' a preco ty mas pocit, ze im to musis nejako dovysvetlovat.

Co by tam mala poriesit svokra, okrem toho ze sa este viac pohadate? Za mna je super, ze si si ustala nie, teraz ho len ustat aj na velkej seslosti, ked uz si si ju sama zvolala, kde tie tlaky mozu byt aj ine, najma teda ak ty varis dobre a ona nie. No jej pan manzel si ju asi s tym bral tak nech vari on, nech sa striedaju, nech im vari svokra. Ale preco by si tu skvelu ponuku mala brat ty? Nechce to zadarmo, da ti stovku, to je na vodu a elektrinu navyse alebo za co vlastne. Jej manzel pride a predpokladam, ze si pojde umyt ruky, pojde k vam, ci zbehne najprv domov denne, ked uz to ma tak v oku, za co len vlastne plati. Pouziva pritom aj mydlo a uterak, alebo len vodu v jarku a ruky utrie do tielka? 😀
Ked doje, bude chciet k tomu aj niecoho sa napit a nemyslim na sampanske ani vino, pivo ale nieco, cokolvek aj vodu. Denne, ak nemas umyvacku tak je to denne okrem ineho aj pohar navyse, saponat na riad, hubka na umyvanie, cas tvoj k tomu ako bonus, ak umyvacku mate, tak parada ale denne je pri slusnejsom jedeni je aj tyzdenne jedna umyvacka len pre neho, bez nej, pretoze do niecoho jej to das aby si to odniesla, pri tej drzosti, predpokladam, ze ti to donesie neumyte, alebo si preto este pojdes, pretoze su taki ludia, ze zachvilu budes mat cely svoj servis u nej, teda si pojdes preto rada, ona nemusi, ona bude mat taniere a vsetko navyse (pripadne krabicky)
Na WC bude utekat, ak ide z prace, naje sa, ak neberieme do uvahy, ze to medzi dvermi na stojaka hodi do seba, ale ak sedi u vas v kuchyni a caka a dava si polievku, druhe jedlo, tak poleti domov alebo k vam? Toaletny, mydlo atd opat na triko tej velkorysej stovky alebo?
Kazdy nejak stolujeme - obrusok, si donesie, alebo servitky mas tiez v tej stokorune?

Neviem ako tvoj manzel, jej manzel ale u nas si po obede davame kavu, najma ak by siel oco, manzel do prace, moj dedo ked k nam chodil tiez tak kafe by bola urcite, tu mas v tej cene aj mliekom, ano?
Ak budes mat napr. na vikend upeceny kolac, tak ho das svojmu manzelovi, detom a jemu? jaaaj, to je v tej stovke 😀

Kazdy den, vratane vikendov. A aj s komentarmi, ze to nebolo jak si ona predstavovala alebo nie dost teple, nie dost velka porcia, mastne alebo malo mastne, slane alebo neslane...a pod. lebo sak ona ta plati, teda ty snad nebudes varit len podla vas.
Bude do toho zahrnute co maju radi, co nejedia, co nechce jej manzel, ale zasa mas rada ty a deti, co su len lacne rychle jedla ako spagety a pod. a tak na nej chces isto vlastne este zarobit.

Ak by si chcela ist vonku lebo je pekne, lebo sa dohodnes s kamoskou tak im to budes hlasit mesiac vopred, aby oni pocitali s tym, ze su bez obeda a aby sa nehnevali?! Alebo ak budete chciet ist s manzelom na dovolenku, nedaj boh ze by ta chcel prekvapit a len tak zobrat niekam, lebo sak ty si normalne zaplatena kucharka a mas povinnosti. Pokojne jej to daj precitat, nech si nad to sadne aj so svojim manzelom, kludne aj so svokrou alebo svojimi rodicmi. Ti jej mimochodom posielaju co? Pretoze mozno neposielaju ziadnu hydinu ale mozno cas od casu nejaku korunu, ze by si sa tiez prihlasila o polovicny pridel, kedze to je de facto erarne, tak nech vies, presne kolko ti patri, odkedy tam spolu takto ste.

Nonsens! A to som myslim nezahrnula ani vsetky varianty toho ako to moze vyzerat. Budes doma mas chore dieta, neviem ako ty ale u nas, ak ochorie jedno, je velka sanca ze budeme niekedy chori aj vsetci, taki cas sa bude diat co? Bude to reklamovat? Vari ona? Nebodaj aj vam, ci ti odrata z tej stovky, ze kolko jej vlastne dlzis?

A vies co bude najhorsie, u takeho cloveka - manipulatora, nemas sancu vyhrat, ona ti uz teraz dala najavo, ze nepocitala s nie odpovedou a teda uz cokolvek co by si pustila dalej dopadne len horsie. Ked su obaja s manzelom doma, tak by si im vlastne mala varit preco?

Ona s jednym dietatom si s kludom anglicana vypyta toto a ty @
@seitna si este ochotna napisat, ze nic ine neurobila len poziadala o pomoc. Tusis vobec ako vyzera poziadat o pomoc? Ci ked mi niekto poda prst, tak mu schmatnem aj hlavu, nie ze ruku?

Podat pomocnu ruku, vyjst si ako 3 zeny pod jednou strechou v ustrety, mat spolu nadstandardne dobre vztahy by znamenalo vediet spolu komunikovat, pri style ze sa jedna strana oduje, to asi komuniacia uplne na urovni nie je.
Potom by to chcelo, mat vhlad do problematiky, ak jedna nevari skoro vobec, tak povedzme si uprimne ona ani len netusi kolko prace, energie a vsetkeho za tym je. Az ked urobi svoj prvy velky nedelny obed dievca zlate celkom sama, tak az potom bude mat pribliznu predstavu o stave svojej kuchyne, kym to vypiluje, az po cas co jej to zaberie az po to, ked to ma byt vizualne nejake a jeditelne nielen pre nu, tak kolko to vlastne casu je, najma ak plati, ze varit nevie. A ak nevie a ani nechce sa ucit a pritom ma vedla minimalne jednu zenu od ktorej by sa mohla, tak potom by mala mat aspon volnejsiu ruku v cene. Kazdopadne bola by to krasna skoro reklamna predstava na danske hygge jak spolu vsetci so svetielkami a krasne prestrenym stolom sedia denne a maju spolu krasny cas. A asi ano, nic nam v tom nebrani postupne k tomu smerovat, idealnu predstavu nemas zlu, len to by dve nemali kmitat a padat upachtene na ''hubu'' a jedna bude sediet s pilnickom a mobilom pri stole a necha sa obskakovat. Asi to ma mat uplne iny rytmus a styl komunikacie a ano taky cas by to mohli mat mega super, pretoze su tri, stale uvari jedna, ostatni sa vystravuju, rychle, mozno i receptovo vyborne, mozno i ludsky bajo, ak by sa aspon cez ten vikend stretli a cez tyzden ony, ze si pomozu aj s detmi aj pradlom a vsetkym, ale to by chcelo viac. Nie komunikaciu ja viem ze mas maso zadarmo teda je polka vlastne moja a vpodstate ta to varenie nic nestoji, lebo i tak varis takze mi naval dve porcie jedla a bud rada, ze vobec ti nukam za to nejake prachy....asi sama musis @seitna citit, ze toto nie je standardne poziadanie o pomoc, teda neviem ako to vyzera u vas, no u nas by to ako poziadanie neobstalo. a teda je super, ze si to @autorka zavnimala, ze to ma od poziadania daleko a uz si to len ustoj, pretoze je to absurdne a chci to za 150 ty od nej, kedze deti su este male, tak aj ked su tri tak to urcite neda na 2 dospele porcie. Ono by ju srandicky hned presli.

misinka0611
27. jan 2023

Ty s 3 detmi máš variť žene s novorodencom za 100€? Nie, nech si zvyká na život s dieťaťom alebo si objedná každý deň donášku. Ja by som to nerobila , mať stále v hlave že mám navarit a keď nebudem stíhať tak stres a ona tiež zvláštna požiadavka.

tehulka2011
27. jan 2023

Pobavilo ale podla mna vymyslene

kikavadi
27. jan 2023

Hahaha, nečítala som komentáre, ale akože odpadla som 🤣 akože ty pri 3 deťoch máš zvládať aj im variť, ešte aj zadarmo v podstate, no koniec...by som jej povedala, že by si od nej chcela rovnakú pomoc, ze máš toho pri 3 deťoch a zvieratách veľa....no akože nonsens toto...keby bola chorá, to je ina vec, ale takto...no commnent

peony13
27. jan 2023

Ja by som mozno normálne povedala že varíš hocijako nie podľa nejakého harmonogramu že máte presne o 12 obed ale zase by som určite pomohla čerstvej mamičke tak , že napríklad budeš variť niečo viac ako je vývar segedínsky a podobne gulase tak sa jej ponukni že jej to môžeš dať podeliť sa alebo nech si to zamrazí a vytiahne ak nebude stíhať

saxana000
27. jan 2023

Ved nech si denne objedna dve menicka a zisti ci jej bude 100e stacit.a co robi cele dni ze nestiha hodit jednu cibulu a dve mrkvy do hrnca a 4 stehna a 5 zemiakov na pekac? Co chodi prat do potoka a dlazku cisti zubnou kefkou?lebo toto mne proste nejde pochopit ze som doma s dietatom a nic nestiham.

kiwi3
27. jan 2023

neverim, ze doteraz bola normala... a 100 eur za dvoch za mesiac? to mi nejak nevychadza. vtipne, ze sa este aj urazila.

zuzana76
27. jan 2023

je to malo, nech je ofucana, je drza

azurova99
27. jan 2023

Sa neopovaz variť niekomu, kto si to nezaslúži aspoň pomocou v záhrade, ja som dokonca tehotná zbierala zemiaky, a ešte ti povie že mäso ti dávajú rodičia dokonca tvoji čo jej po Tom to sú tvoji rodičia nech pýta svojich rodičov... A ani niekoho no blud čo vlastne potom celý deň robí veď to mesačné bábo spi skoro celý deň

mpg
27. jan 2023

To by určite nebolo dobré, keď si varíte aj na viac dni /z nedostatku času/, potom keby varil každý deň, ale to by 100€ bolo pre jednu osobu dosť málo, cez S,N môžu ísť k svokre a cez týždeň si uvariť tiež aj na dva dni, keď je aj muž doma. To si treba pomaly zabiehať alebo nech si objedná, cez dni, keď nestihne navariť.

gabika128
27. jan 2023

Mňa na tomto celom zaujíma jej manžel. Kde je? Nemôže navariť aj on raz za čas? Alebo postarat sa o dieťa na par hodín aby si švagrina navarila atď.... Bežne to tak funguje v rodinách kde je aj viacej deti, rodičia robia kadejako, tak sa vo veľkom navarí cez víkend a potom už len raz, dva krát v týždni. Akože mne to celé príde divné 😁 najprv som si myslela, že tých 100€ ti ponúkla len za prácu, aj to sa mi zdalo málo 😂 plus ešte aj švagor každý deň aby u vás sedel na obede? Akože však dá sa dohodnúť, pomôcť a raz za týždeň im navariť nejaké mäso na omáčke a nech si k nemu iba ryžu a zemiaky spravia. potom zase svokra môže raz za týždeň im niečo uvariť, ale každý deň je teda masaker.

viky173
27. jan 2023

100€ na mesiac? 😂 ved to necham v obchode za jeden vacsi nakup pre dvoch a nie, ze za to sa stravovat cely mesiac a este na drzovku sa takto spytat... chapala by som, ak by mali nejaky aktualne problem, ze na kratku dobu by potrebovala pomoc, ale tak to co ona pozaduje, na to by som nikdy nikomu nepristupila