Švagriná mi povedala, že rodím ako jabloň
Ako by ste reagovali, keby Vam svagrina povedala, ze rodim ako jablon? Cakame tretie dieta, som piaty rok doma. Este podotkla, ze sa roztahujem v jej dome a nechce sa mi pracovat. Manzelova mama (dochodkyna) vraj pracuje a ja by som len doma sedela. V skutocnosti je polovica domu od manzelovych rodicov a druha polovica je manzelova (dostal darom). Byt (maly 2+1), ktory sme brali na hypoteku prenajimame, pre nas je maly. Mam 100 chuti sa do toho bytu vratit aj s troma detmi. Svagrina k nam chodi len 3x za rok, ale najradsej by som jej dala po papuli
@luccija Ja som na mieste tej švagrinej, len nie v doslovnej situácii. A je to strašné. Sestra sa vydala rok predomnou, zostali bývať automaticky u našich, lebo oni chcú dom a predsa nemôžu byť v byte, lebo "nebudú vedieť šetriť". Naši ticho, tak ok. Potom som sa vydala ja, a nakoľko mi to bolo výsostne trápne, plus s segriným mužom sa nedá vyjsť (povaha ako tuto autorka), spakovali sme sa a kúpili si byt.
Segra dom za výdatnej pomoci rodičov (finančnej, materiálnej, potravinovej, babysitting dieťaťa, nikdy neplatili ani jeden účet) postavila, sťahujú sa. Jej muž blúznil o druhom dieťaťi, veď rodičia sú bezodná studňa predsa... aspoň tam mala sestra Boha pri sebe a povedala mu, že druhé dieťa už do vlastného. My medzičasom hypo, muž robí on vidím do nevidím, ja popri RD robím z domu, syna si strážim akurát tak sama. Okej. Našli sme pozemok, chceme ísť do domu. Dávame právne záležitosti do poriadku.
A zrazu...teraz (!!!!) začali moji rodičia vyplačkúvať, že oni na starobu nechcú zostať sami a nech s mužom a synom prídeme bývať k nim, že veď tam zostane prázdny dom. A ja neviem, či plakať, či sa smiať. Švagor z nich vyžmýkal všetko a teraz sme už dobrí aj my s mužom, ktorí máme vlastné zázemie. A zase rekonštruovať a platiť a platiť a ešte pri prípadnom dedičšstve vyplácať moju sestru, ktorá dostala toho toľko, že sa to nedá ani spočítať. Tak veľmi dobre viem pochopiť švagrinú tejto autorky. A moji rodičia to budú musieť rozdýchať. Mali uvažovať dopredu.
@miadi A prečo by mali rodičia vôbec za života niečo niekomu darovať? Aby bolo darované, zabezpečené a majetky sa nadobúdali darovaním? Mám dom, tak môžem rodiť? Nech žijú deti u rodičov. Ale, čo to je za pravidlo, že len ak im to darujú? Aby rodičia už neboli vo svojom? Vieš ako toto môže dopadnúť? Deti rodičov nechajú bývať v pinvici. To sa reálne stalo - na Slovensku. Neverím, že autorka nejaké peniaze od rodiny má. Neverím. Tvrdí, že časť použili na rekonštrukciu domu u svokrovcov. Na umývyčku akosi nevyšlo. A ešte švagriná autorky musí dosť toho kupovať. Čo kupuje? K tomu sa autorka nevyjadrila. Svokra musí chodiť po (podľa mňa) manuálnych brigádach. Keď autorke aj nejaká peniaze jej rodina dala (čomu neverím), nech si kúpi niečo vlastné, nejaký malý byt a nech tam ide s troma deťmi. Keď chce dom, tak nech sa zdvihne z rite a priloží ruku k dielu. Alebo nech hľadá lepšieho chlapa. Ideálne, ktorý jej domu kúpi a dá na list vlastníctva. Tomu môže porodiť dieťa číslo 4. Dom u svokrovcov nech si užívajú svokrovci, tam autorka nemá nič. Chvalabohu.
Ináč, čo to všetci majú s tými domami, bývať v dome aj keď nato nemám , toto ja nepochopím vôbec. Polepšila si autorka o čo? O dve izby a spoločný dvor? Ani moc nie. Kvôli deťom , že dom, no len za akú cenu.
Ináč a gól bude, keď otehotnie švagriná a bude na 6 mesiacov doma, rozhodne sa prist na tých 6 mesiacov ku rodičom, to bude zábava.
@annamalaga To nechápem ani ja. Hlavne, keď 80% ľudí vychádza LTT s tou hypotékou a splátkami. Potom plačú, že prečo iní majú a oni nie.
@acrobaleno veď to, dnes na rodinný dom za 220000€ plus pozemok treba už dva riadne platy, kúpiť starý dom je onicom, tak sa presťahujem ku svokre a mám dom😂
@annamalaga presne tak, "svojpomocne" opravovať dom ďalších 10 rokov. Do toho by som nikdy nešla. Radšej v útulnom byte ako v dome, čo si nemôžem dovoliť.
Ja si myslím, že dcéra kúpila rodičom umývačku riadu len tak, aby nazlostila švagrinu, neviem na čo je 2 dôchodcom umývačka. Kým ju naplnia, musí prejsť aj týždeň, pritom mama ešte pracuje a možno sa naobeduje v robote
Ahoj autorka,
Pisem ako zena-matka-mam 4 deti. Nikdy sme vsak od rodicov ci svokrovcov necakali nic. Svokra sa ponukla ked sme sa brali ze tam mozme byvat. A ze je to velmi zlata zena! Ale!!! My sme radsej samostatni. Prestahovali sme sa do Nemecka-najprv do podnajmu,mm pracoval na plny uvazok, ja do 8m som davala jazykove kurzy detom s migracnym povodom. Potom prisli dlhe roky na materskej, popri tom som po veceroch robila v restike casnicku. Vobec som financne nemusela. Chcela som. A odkedy je najmladsi v skolke, robim v skolskej druzine. Mm zaraba tolko,ze mame dom,2 auta 4deti a raz rocne dovolenku pri mori + mesacne prispieva rodicom na dochodku. ALE! Neznasam ked si niekto mysli ze niekto kto pracuje v zahranici ma vsetko a nepotrebuje peniaze. No nepotrebuje, lebo si zarobi, ale stoji to vela odopierania si- casu s rodinou na svk. A vie ze same holuby do huby nikomu nepadnu. Takze nezavid svagrine, dopraj jej. Skus sa pozriet na situaciu z jej strany. Pracuje a dufa, ze sa jej rodicia budu mat dobre. A namiesto toho ma brata s manzelkou a detmi, ktori cakaju ze im vsetko sa nejako vyriesi a pridu k domu ako slepa kura k zrnu.
Tvrdis ze prenajimate byt, vyplatili ste tvojho brata, platite energie atd atd
Komu patri byt? Kto ho kupil?
Deti sa hraju so svokrovcami. To je bonus pre obe strany co svagrina v zahranici zial nema. Vaz si to.
Co na to vravi tvoj manzel?
@mijo53 Predstav si, že aj dvaja ľudia umývačku využijú. Stačí im predsa tá menšia.
@mijo53 moji rodicia pracuju obaja a mycku zapinaju denne, ked sme tam niektora z dcer, tak ide aj castejsie. Mama proste vari. A nosia si do prace. Aj my sme s priatelom dvaja, ja varim aj do prace a mycka ide u nas denne. A ked nejaky nejde, tak su dni, ze ide aj 2x. To, ze su ludia dvaja, este nemusi znamenat, ze nejedia alebo nevaria alebo nepotrebuju mycku...
Mozno ju vsak autorka nekupili preto, ze ju povodne svokrovci odmietali. Moja mama tiez velmi dlho nechcela, kym ju nemala sestra a potom aj ja, a az po tejto skusenosti u nas si ju zacala "pytat".
@casavina hej len ludia by si mali davat pozor skym si urobia deti..a ked uz maju tak by sa mali vediet obe strany chovat tak aby to dieta netrpelo koli urazenemu egu. Je to tazke pre obe strany ale mali by sa snazit aby to bolo co najlahsie pre dieta.Lebo to dieta za nic nemoze. Malo by mat sancu lubit mamu aj otca v klude hoci sa mama s otcom nelubia...

@ha_space presne a motá tu medové motúzy, že svokre navarí, keď nie je doma.Tu umývačku jej mali kúpiť oni.Ale autorka vidí iba seba a svoj prospech.