icon

Švagriná mi povedala, že rodím ako jabloň

21. mar 2022

Ako by ste reagovali, keby Vam svagrina povedala, ze rodim ako jablon? Cakame tretie dieta, som piaty rok doma. Este podotkla, ze sa roztahujem v jej dome a nechce sa mi pracovat. Manzelova mama (dochodkyna) vraj pracuje a ja by som len doma sedela. V skutocnosti je polovica domu od manzelovych rodicov a druha polovica je manzelova (dostal darom). Byt (maly 2+1), ktory sme brali na hypoteku prenajimame, pre nas je maly. Mam 100 chuti sa do toho bytu vratit aj s troma detmi. Svagrina k nam chodi len 3x za rok, ale najradsej by som jej dala po papuli

simca06022011
21. mar 2022

@zuzanockamt nevymyslaj si tu pribehy, rodicia este ziju. Darovali polku svojho synovi, o druhej polke sa moze dcera dohodnut s rodicmi, podla vsetkeho to aj dohodli. Uplne jednoducha matematika. O nic ju nik nepripravil. Este je na tom super, lebo tu jej polovicu niekto prerobil. Ona pride 3x do roka domov, a je tu pred niektorymi za hrdinku :D
@sasa1310 akoze autorka nebude mat nic? preukaze, ze do domu vlozila svoje peniaze a nemale a manzel ju bude vyplacat, ak by vyplatili sestru a cely dom na seba prepisali, vedia sa aj dohodnut a na LVcko napisat obaja ci na polovicu, alebo v inom podiele... zase nerob tu dramy s igelitkami. Nie kazdemu ale dolariky behaju v ociach ked ide o vztahy... ;) to su zase tie nazoriky akoze amnzelia maju mat kazdy zvlast nehnutelnost :D
A ano jeden byt ti vzrastol o 20t, lenze mne dom vzrastol o 100t za 5r, minimlane teda podla inzeratov okolo, pravdepodobne aj 150+ a viac ak by som ho realne dala na predaj. Ako je to mozne? Mudra si, lenze cisla treba dat na papier a poratat a uvidis, ze vsetko ide hore, nie len ten tvoj byt. Tak teraz si bez kupit dom... Dajme to mu ak predas byt kde mas vyplatenych par tisic eur, tak ok mas 20t+vyplatena cast za 5r (ak oni dajme tomu platia ten byt 5r.. neviem). No nic moc na dom, to ani len na moj pozemok by nebolo). S jednym prijmom z rodicaku, asi vysoky uver na dom nedostali. A teda ak maju takuto moznost je sprostost to nevyuzit. A je sprostost investovat do domu rodicov bez prepisu. Ano, investovala by som do domu mojej svokry, pretoze manzel jedinacik, ale inak nie.
A kedze svagrinka byva daleko, je dost mozne ze byvat tam nikdy nebude a po smrti rodicov sa proste da vyplatit z domu. A bude klud.

h2
21. mar 2022

Autorka, ak máte v pohode dosť peňazí na to, aby ste z fleku vyplatili švagrinú, tak ak si k tomu zoberiete hypotéku, neexistuje, že vám to nevyjde na krásny vlastný dom. Nehovor mi, že by si radšej nebola vo vlastnom. Môžete mať so svokrovcami najlepšie vzťahy na svete, vlastné súkromie je vlastné súkromie. A určite už len za to, že budeš mať pokoj od švagrinej, to stojí.

slavomira1980
21. mar 2022

@petricka22 na materskej som bola menej ako rok a isla som do prace lebo tu take nie je ze sedis doma na riti 3 roky . Domy mame svoje, zarobene vlastnorucne. Nic sme nezdedili ani nezdedime, lebo sme sa vzdali dedicstva obaja. Obaja pracujeme a popritom sa vzdelavame. Nezijeme u nikoho v detskej izbe ani neprenajimame svoj bytik na ukor rodiny. Ale mam vychcaneho svagra ako je autorka, ktory by si prevrtal aj koleno za par supov, tiez sa muza snazil vytlacit z dedictva akurat my sme mu to ulahcili. Hodnota domu ktory zdedi je totiz menej ako tretina hodnoty mojho auta. Taky uboziak nam nestoji za nervy. Este nejaky dotaz? 😉

zuzanockamt
21. mar 2022

@simca06022011 dcéra odmietla darovanie polovice, rodičia žijú...kadečo sa ešte môže udiať. Za kratší koniec ťahá švagriná. Ak sa nedá bratom vyplatiť, aspoň to bude pre ňu isté zadosťučinenie.

autor
21. mar 2022

@h2 Presne tak chcem aj urobit! Ale je mi luto svokrovcov, vnucata maju radi. Prirastlo nam to tu srdcu, rekonstruovali sme to podla predstav. Ale ak nebude ina moznost, spakujem sa a idem prec.

sasa1310
21. mar 2022

@simca06022011 júj, mne veru nemusíš písať ohľadne bytov, ich predaja a následnej kúpy. Keby dali všetky peniaze dokopy ako tu spomína, čo všetko podedila čo všetko dostali (NEZAROBILI), tak by na ten dom bol. A bavím sa na tom, že ani raz nespomenula, že investovali do toho, čo zarobili. Opäť len to, čo dostali alebo podedili.

simca06022011
21. mar 2022

@zuzanockamt ale to je problem svagrinej. Nie ich. Ona taha za kratsi koniec, lebo tak si to vybrala.

sasa1310
21. mar 2022

zrazu sa spakuješ, lebo už máte tam svoju časť. Ale veď keď ste išli prerábať, tiež tam chodila predsa "toxická" švagrina. Či vtedy ti to nevadilo?

zuzanockamt
21. mar 2022

@simca06022011 Nevybrala. Tak rozhodli rodičia pod vplyvom syna a nevesty. Tí si kládli podmienky.

slavomira1980
21. mar 2022

Autorka strapnujes sa sama. Cely vas plan je transparentny a dost jednoznacny. Vidim aj to co pises o svagrininej financnej situacii. Vadi ti, ze sa maju s manzelom lepsie a je ti trnom v oku, lebo prepisovacky a darovacky nejdu tak lahko ako ste predpokladali. To je vsetko. Je nas tu vela co to tak vidi. Teda okrem tych ktore tvrdia, ze ti zavidi deti a situaciu a my ostatne sme blbe.

petricka22
21. mar 2022

@zuzanockamt nerozumiem, ako ju obrali? Mrtvi este nie su, polku jej chceli prepisat, odmietla. Este stale mozu spisat zavet, kde bude druha polka jej. Nerozumiem, preco takto vsetky predbiehate udalosti.

sasa1310
21. mar 2022

@petricka22 prečítaj si právne náležitosti závetu. Deti sú neopomenuteľní dediči. Musia tam byť spomenutí obaja a musí tam každý dostať minimálne polovicu svojho zákonného nároku. Ak to tak nie je, je neplatný závet

simca06022011
21. mar 2022

@zuzanockamt AKo ja neviem, ja mam pocit, ze tu sa uz prekruca vsetko. Akoze si nevybrala? Ved ty sama si napisala, ze odmietla ponuknutu polovicu domu, tak ako sa ona nerozhodla? nebolo to jej rozhodnutie? Rodicia daju polku velkeho NEVYUZIVANEHO priestoru synovi, on zrekonstruuje VSETKo, druhu polku chcu dat dcere..nechce. Koho je to problem? A ake zadost ucinenie? Ze bude hrat frajerku lebo nenecha sa vyplatit? po smrti rodicov nebude mat na vyber, proste bud tam pojde byvat, alebo si to len tak na seba necha napisane, alebo to odpreda... a ci to bude chciet predat bratovi, alebo nie, to uz je na jej. Ide o to,c i bude sa riesit 1/4 alebo 1/2 nehnutelnosti, takze ona sama moze so sebou vybabrat. Vlastnym rozhodnutim.

mirkita
21. mar 2022

Dnes je vzacne ak vie nevesta pekne nazivat so svokrovcami. Vy im davate to, co dcera kvoli peknemu zivotu v zahranici nemoze-pritomnost rodiny, ste nablizku a potesia sa s vnucatami. Kym su svojpravni, s domom mozu spravit co len chcu, aj keby vam ho dali cely. Nechapem tie prispevky o prizivnikoch- ak ste dom vynovili a starate sa, je to mozno daleko viac ako nejake darceky pre deti. Ja mam tiez aktivnu mamu, ktora proste chce pracovat a chapem ju. Ak.ma svagrina rozpravkovy prijem, mozem prist sem kedy chce a za 2 tyzdne rodicom komplet vymeni vsetky spotrebice..je to smiesne, tie reci by som ignorovala, sama najlepsie vies ako to mate. Vsetko dobre, aj babatku;)

h2
21. mar 2022

@petricka22
@sasa1310 Dievčatá, písala som to vyššie, nemusia ani závet spisovať. Ak rodičia za života darovali synovi polovicu domu, švagriná to spomenie na dedičskom (vie to dokázať napríklad na základe listu vlastníctva, v ktorom je uvedené nadobudnutie na základe darovacej zmluvy). Druhú polovicu domu dostane už len ona.

petricka22
21. mar 2022

@slavomira1980 skutocne hrdinka, ale keby bolo to dedicstvo vyssie, tiez by ste sa ho tak velkodusne vzdali? Mne teda vobec nepride, ze je autorka vychcana. Moji rodicia tiez zili takto s mojimi starymi rodicmi a tade vychcanost tam nikdy nebola. Skor naopak, pomahali starym rodicom. Myslim, ze aj autorka urcite pomoze viac, ako dcera, ktora je v zahranici. To ze si ty taka uzasna, este neznamena, ze kazdy, kto zije inak, je prizivnik.

simca06022011
21. mar 2022

@sasa1310 mozu spomenut oboch, a mozu v zavete napisat ze syn dostal polku za zivota a druhu polku nechavaju teda dcere. AK by to niekto napadol, staci preukazat, ze naozaj rodicia polku dali za zivota a nik to nebude riesit. Bude mat polku domu. POsledne roky sme toto na sude riesili a veru je to takto.

zuzanockamt
21. mar 2022

@simca06022011 Nikto sa jej nepýtal, či súhlasí s rozhodnutím rodičov. U vás je asi normálne takto jednať, ked ti na tom nič čudné nepríde. U nás sa rozhoduje spoločne.

mirkita
21. mar 2022

@h2 vzhladom na tie investicie do domu by som to tak jednoducho nevidela. Na zapocitanie upozornit moze, ale nakolko sa stav domu po rekonstrukcii zmenil, na celu polku to isto nevyjde

simca06022011
21. mar 2022

@zuzanockamt NIK sa jej nemusel pytat na toto rozhodnutie. A u nas je to ano, ine, my si so surodencami nerobime prieky.. dohodnuti sme ohladne takychto veci davno :DD
predpokladam, ze som z tych normlanejsich rodin teda, pretoze nespominam ze by blizka rodina ako rodicia, strykovia atd taketo problemy riesili. A to nam uz stari rodicia neziju (teda moji stari rodicia).. cize prilezitosti bolo az az.

autor
21. mar 2022

@sasa1310 Vadilo. Ale to som si myslela, ze bude chciet vyplatit a prijme dar (polovicu domu) od rodicov - z toho ju vyplatime. Lenze ona na to nikdy nepristupi. Ona nepotrebuje ani dar ani peniaze, ma vsetkeho dost. Jedine o co jej ide je to, aby mala moznost chodit zjapat po vsetkych. Keby bol dom nas, ju by sme vyplatili a svokrovci by tu zili s nami s vecnym bremenom, uz by tu neprisla systemom, hura kukuk tu som a zacala vrieskat ako sa na slovensku len rodi, nepracuje a mrzacia sa dochodci. To by som ju vyhodila kade lahsie aj s tym kufrom. Ona vyplatit nechce. Ked je polovica domu od svokrovcov, ona pride akoze za svokrovcami, kupi im plno sprostosti, sice je u nich na poschodi, ale vrieska jak o zivot. A to su ine sracky. Co to je slovensko za krajinu, ona nevidela darovat za zivota dom detom, ze rodicky tak stracaju motivaciu pracovat a podobne nezmysly. Svokrovci to neriesia, ti chcu, aby bolo doma ticho. Este chcela ist podat staznost na firmu, kde svokra brigadovala, lebo tam si zlomila ruku. Ze to neni normalne ako tu platia starych ludi. Ja to nahram a dam na internet. Ved to cisty psychopat poblazneny zahranicim. Naco su rodicok dvojgeneracne domy? Aby si deti stavali dalsie? A potom ten rodicovsky dom, kde rodina travila cas 100 rokov sa predal? V zahranici sa to tak vraj robi. A rodicky by mali zostavat vraj doma rok. Ze ked su doma dlhsie, stracaju motivaciu sa starat o seba. Ked sa spomenulo, ze ta polovica bude darovana nam obom manzelom, to sa tak hadala so svokrovcami. Ze su pravne nevzdelani a ja ich o vsetko oberiem, ked budu tak hlupi. No hnus.

zuzanockamt
21. mar 2022

@simca06022011 Zákon pýtanie neprikazuje, slušnosť áno. My sme v rodine našťastie slušní.

petricka22
21. mar 2022

@sasa1310 no ked uz nic ine, aspon si ma musela opravit v nalezitostiach zavetu 😀

h2
21. mar 2022

@mirkita To už je vec dokazovania, koľko investícií bolo použitých a v ktorej časti domu. Navyše, autorkina rodina tam žije a užíva tú svoju časť. V "švagrininej" časti bývajú rodičia. To sú také detaily, podľa mňa. On dostal polovicu, ona dostane tiež. Je jasné, že keď tam bývajú a užívajú to, tak aj investujú.

simca06022011
21. mar 2022

@zuzanockamt :D samozrejme, uziapanej sestre by si sa isla klanat a prosit :D ale kludne.. ved matka sa jej boji povedat aj to ze ide na brigadu, kto vie ako a ako casto komunikuju z toho zahranicia. Urcite sa utekali jej pytat co maju so svojim domom robit aby sa dama neurazila.

zuzanockamt
21. mar 2022

Autorka: Švagriná je rozumná, preto na vyplácačky nepristúpi a domov si bude chodiť kedy chce a teba môže z toho aj poraziť, lebo ste investovali a svoje mať nikdy nebudete.

mirkita
21. mar 2022

@h2 aku svoju? Ak ide o polovicu, tak je to polka zo vsetkeho a nie zo "svojej" casti. Pokial to nie su stavbene oddelene byty a takto zapisane v katastri, je to len dohoda o uzivani ani oddelitelna cast v zmysle vlastnictva a investicii. Rovnako tak sa moze a bude prihliadat na okolnosti a najma osobnu starostlivost.

zuzanockamt
21. mar 2022

@simca06022011 Hádky podľa nevesty začali, keď začala okupovať dom svokrovcov, čiže aj domov švagrinej.

h2
21. mar 2022

Tak, a je jasné, prečo švagriná nechce pristúpiť na to, aby ju vyplatili z domu: lebo potom by už nemohla prísť navštíviť svojich vlastných rodičov v ich (bývalom) dome, lebo by ju jeho nová spolumajiteľka s úsmevom vyhodila.

slavomira1980
21. mar 2022

@petricka22 kedze ide o male dedicstvo v porovnani s nasim majetkom, myslim ze je to logicke ze pochadzame z tych pomerov a to co mame mame vdaka vlastnej praci.takze ano vzdali by sme sa, pretoze sme sebestacni. Sme uzasni a pracoviti, ja viem. A dakujem za uznanie 😉