icon

Švagrovci nám dlhujú peniaze. Ako to riešiť?

17. sep 2021

Ahojte.. prepáčte za anonym ale potrebujem len poradiť ako by ste postupovali v našej situácii..svokra mala v apríli 60 tku a keďže je to jubileum a máme ju všetci veľmi radi chceli sme jej kúpiť nejaký drahší darček..svokra je milovník kávy..tak sme sa rozhodli že jej kúpime už taký drahší kávovar spoločne so svagrovcami napoli..vybrali sme jeden za celkovú sumu 700 eur..s tým že keďže sme my na Tom finančné o niečo lepšie ako švagriná so švagrom tak my zaplatíme 500 a oni 200 s čím ale švagrina nesúhlasila že ona chce dať svojej mame na darček aspoň 300..tak reku Ok ..kávovar sa objednal a malo to byť tak že mi zaplatíme cez internetbanking celú sumu a oni nám dajú svoju časť....tak prišiel kávovar ja som uhradila sumu ..svokra mala narodky samozrejme bez darčeku bola hotová..ešte doteraz je☺️ ale švagrovci sa stále nemali k tomu aby nám vyplatili ich časť za darček. Čakali sme dni týždne ..po mesiaci už manžel bol za švagrinou že kde je problém? Tak začali výhovorky že teraz nemajú lebo jej muž je n PN s obličkami..že keď pôjde do práce zaplatia. Jej muž sa vrátil do práce v júni a stále sme nevideli ani euro..za každým výhovorku že už pošlú alebo o tri dni máme peniaze..a naposledy bola kôli tomu taká hádka že už svokra povedala že ona nám za nich zaplatí..akože chápete? Za svoj darček chce platiť? Lebo sprostá švagrina jej žalovala že pýtame od nich peniaze a samozrejme aj povedala za co. Takže už pol roka sú nám dlžní 300 eur.. tuším že sa môžem už aj s Nimi rozlúčiť..

kitycat
17. sep 2021

Nech si to riesi tvoj manzel s jeho sestrou. Ak vam tie peniaze vyslovene nechybaju tak na to nemysli... Mozes im to odratavat z buducich darov trebars 🤣

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
17. sep 2021

@tncka áno, mne sa zdá dať veľa na jednu rodinu 350 euro (to je polovica kávovaru). Môj otec mal teraz 70ku a kupovali sme notebook. Skladali sme sa na to 3 sestry a naše deti, ktoré chceli prispieť. Notebook stál 420 euro. Môj otec by bol rozhodne proti, aby sme dávali 700 eurové dary. Oslavy majú byť aj o niečom inom ako o darčekoch.

natalienka12
17. sep 2021

@0silvia0 A to na čo riešiš? To, že tvoja rodina na to nemá, neznamená, že iné rodiny tiež nie. Sú rodiny, kde si dávajú na jubileá exotické dovolenky za 5000 eur. A? To, že vy ste sa dvadsiati poskladali na jeden notebook neznamená, že to je "darčekový štandard". 😀

slniecko66
17. sep 2021

@cocolino234 ďakujem. Ja neradím autorke nech ich zníži.. Je to každého vec.. ak na to niekto má nech aj minie 1000€ mne je to jedno ☺
Nechajme to tak.. takto jej nepomôžeme. Prajem krásny piatok. 🌹

0silvia0
17. sep 2021

@cocolino234 tie darčekové štandardy som spomenula preto, že ak by nedávali takéto hodnotné dary, nemrzelo by ju toľko nedodržanie slova. Ale už to autorka vysvetlila, že svokra im dáva tiež štedré dary a chceli jej to odplatiť, takže toto beriem a chápem.
@natalienka12 vysvetlila som a môžeš sa aj upokojiť, je piatok, klídek, nerozohňuj sa zbytočne... vyjadrila som len svoj názor tak ako ty...

annamalaga
17. sep 2021

@0silvia0 chcela potešiť svokru. A ako milovníčka kávy aj mňa by potešil taký darček od deti a veľmi. A očividne je to dobrý človek , keď jej kúpili hodnotných dar. Málokedy dá nevesta svokre nejaký dar nie? 🤷‍♀️ A to že je to preniekoho drahý dar, neznamená , že si to iný dovoliť nemôžu. A keď švagriná nemajú peniaze, tak mala povedať , že sa nezakladajú snimi a basta.

natalienka12
17. sep 2021

@0silvia0 Ty si začala s hodnotením a začala si predkladať nejaké darčekové štandardy. Autorka sa nepýtala na názor, či bol dar drahý alebo nie. Oni si kúpili to, čo chceli a na čo majú.

0silvia0
17. sep 2021

@annamalaga
@natalienka12 ešte raz zopakujem, napísala som to preto, aby sa nabudúce vyhli takémuto sklamaniu. Evidentne autorke tie peniaze chýbajú teraz. Ak by jej nechýbali, tak nezakladá diskusiu ale mávne rukou a povie svokre, ok, tento darček je len od nás.
Ako sa zachovala švagriná ona už nevyrieši, švagriná s bratom len vyfarbili svoje povahy.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
loginexistuje
17. sep 2021

uz by som sa neskladala s nimi a na vianoce by som voci svagrinej a jej rodine vyrazne znizila sumu za darceky resp dala len detom

jaskolka
17. sep 2021

@marseillefan myslím, že autorke ani tak nejde o tých "200"eur,sle o princíp, že najprv súhlasia dokonca ešte chcú viac sa skladať s potom skutek utek, ešte sa sťažuje matke že od nej chce peniaze. 🙊🙊

natalienka12
17. sep 2021

@0silvia0 Vyššie písala, že im peniaze nechýbajú, len ju to škrie, lebo ide o princíp, že švagriná ju takto blbo oklamala ako sprosté decko. Rovnako by ju to mrzelo aj pri 20 eurách. Zbytočne tu vyvolávaš plamennú diskusiu a potom zaželáš pekný piatok. Konečne pochop, že pre niekoho je 200 eur toľko čo pre teba 20 eur.

0silvia0
17. sep 2021

@cocolino234 v poriadku, ja by som do riti nikoho neposielala, počkala by som, ako sa bude švagriná s darčekami vyfarbovať ďalej. Ja nemám za úlohu vychovávať dospelého človeka, len budem pozorovať, ako ju jej vlastné skutky budú posúvať životom ďalej. Ale ja sama sa zariadim tak, že sa s nikým skladať už nebudem. Pre mňa nastáva bodka v tomto momente, nepotrebujem nikoho posielať do riti.

0silvia0
17. sep 2021

@natalienka12 plamennú diskusiu? Ok, tak z nej rada odídem, nech ťa tu nedráždim😘
U mňa by išlo aj o peniaze, ak by to bolo 20 euro, mávla by som rukou...

jaskolka
17. sep 2021

Autorka, peniaze už zrejme od nich neuvidíš, to je asi fakt. Určite nabudúce by som kaslala na nejaké skladanie, a neviem tiež, prečo sa tu rieši hodnota daru, tak dali taky drahy dar, zrejme o tom vopred hovorili a dohodli sa na tej sume, mohla švagriná rovno vysvetliť, že je to veľmi drahé, že nemajú na to. Ale ona chcela dať "aspoň 300 eur pre mamu" tak vôbec neviem prečo tu riešiť, že vybrali taky drahy dar.
Aj keby to bolo opačne že kúpia niečo za 100 eur, tak zrejme aj tých 50 eur by bol problém ,keby nedali napriek dohode, lebo ide o princíp blbeho správania svagrinej.

natalienka12
17. sep 2021

@0silvia0 Mňa nedráždiš, ja sa len smejem na to, ako závidíš. To, že váš darčekový strop je notebook za 420 eur neznamená, že iné rodiny majú darčekový strop X násobne vyšší. Autorka sa nepýtala, či bol kávovar drahý dar, ale ty prvá si to začala hodnotiť, že by mali lacnejšie kupovať.

syslik81
17. sep 2021

svokre vysvetli ze ju mas rada a preto nechces od nej peniaze .. ze nechces aby sa rodina pohnevala len kvoly tomu .. a ze aj keby si zas mala sama platit s muzom ovela drahsi dar tak to spravis .. svagrinu odignoruj-poucila si sa .. nabuduce kupujte kazdy za seba ,.radsej lacnejsie na co mas ale o to viac od srdca a nerozhadat rodinu ... uz do toho neryp lebo bude este horsie ...

21oktober
17. sep 2021

Mne sa 700 EUR nezdá veľa na dar, my sme dali podstatne viac môjmu otcovi , ale u nás kupoval zo súrodencov každý sám a každý podľa svojich možností a nikto na nikoho nezazeral.
Mňa by len zaujímal dôvod prečo nechce tie peniaze dať : Veď dôvod nejaký musí mať , prečo napríklad to nechce ani splácať ?

0silvia0
17. sep 2021

@natalienka12 buď taká dobrá a nepíš o mne, že niekomu závidím. Naozaj, naozaj, vôbec ma nepoznáš, ako toto môžeš napísať? Skôr je to tak, že nie som na darčeky, môj otec je veľmi skromný a notebook by si nový nekúpil, používal by stále ten svoj starý 10-ročný, hoci sa mu rozbieha skoro pol hodinu. Môjho otca vždy veľmi mrzí, keď mu kupujeme darčeky, cíti sa previnilo, že míňame svoje peniaze pre neho. Mám to asi po ňom, lebo tiež som nerada obdarovávaná. Nezávidím nikdy nikomu, ani tebe neboj, tak mi nepripisuj takého nechutné vlastnosti. A ak sa ťa dotklo, že som napísala, aby radšej znížili darčekové štandardy, toto som už vysvetlila, nebudem to písať 10 krát ako papagáj.

hederamonstera
17. sep 2021

boze zeny, mozte sa este aj tu pohadat o tom, ze kolko stal darcek..jak slepacinec fakt toto tu :D

Ja by som pytala tie peniaze stale dokola a dokola, neupustila by som od nich (peniaze nerastu na strome), dobra bola poznamka, ze by si sa mohla opytat, ci svagrine nie je blbe, ze teda nic svokre nedala 🙂 a ci jej nie je blbe sa este stazovat, ze od nej chcete slubenu cast....

tianna
17. sep 2021

A si si istá že vieš všetko o ich situácii? Možno majú problémy o ktorých nechce hovoriť. U nás sa jedno obdobie neplánovane toho tak nakopilo že bol problém to vôbec ustáť. Možno sa hanbi a ty jej ešte utocenim pridavas starosti. Osobne keby som už taký drahý darček kúpila lebo som naň mala nepokazila by som si kvôli tým 200/300€ vzťah s rodinou.. Veď darček sa mohol kľudne kúpiť aj lacnejši. Mamina na 70 dostala kanvicu s nastavením teploty, na viac jednoducho nebolo. A radosť myslím rovnaká akoby dostala nejaký super drahý kávovar.

jana_eyre_2
17. sep 2021

@tianna aj my sme mali finančné problemy, v tom prípade sme ale boli úprimni ku komukoľvek a nie to hrať na to, že do troch dní to vrátim a nakoniec nič a tak dookola.. ak sme mali nejaku podlžnost, splácali sme ju.. veď súhlasili s výberom daru, navrhli koľko dajú.. potom sa neúprimne vyhýbajú splateniu a este autorka má mať výčitky že jej pridáva starosti? 😳...

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
zero_hero
17. sep 2021

Správanie švagrinej celé zle, to je jasne. Ale tak ktovie, ak bol švagor dlhsie pn, tak je možné, že majú horšiu fin.situáciu a potrebuju sa z toho vyhrabať, takze takýto dlh rodine možno posunuli na koniec zoznamu🤷‍♀️ Na rovinu by som sa opýtala, či majú problémy a ak sa ukáže, že áno (možno aj rodičia o tom vedia), tak by som neriešila. A snáď niekedy by sa peniaze vrátili.

moonlight1210
17. sep 2021

Ja by som sa asi s peniazmi rozlucila.

Ale svagrinej by som riadne vyplachla zaludok, ci nema boha pri sebe.
Nielen, ze nevratila peniaze, este sa aj ide svokre zalovat a este jej povie, ze je to vsetko kvoli jej darceku, z ktoreho mala taku radost.
Uplne sebecky jej z neho pokazi radost.
Aby sama seba pred sebou vyvinila, ze peniaze uz aspon po troche (po desiatke, po dvacke mesacne) nezacali vracat.
Hrozna truba to je.

mirro
17. sep 2021

Máš ponaučenie... nabudúce žiadne skladanie, každý nech dá darček podľa svojho uváženia a finančných možností. Švagriná je trúba, že sa ešte ide mame sťažovať,že od nej pýtate peniaze ....neviem,či ich ešte uvidíš, ale ja byť tou svokrou, asi by mi ani tá káva po tomto nechutila.

number19
17. sep 2021

Svagor isiel na pn po vasom dohovore o financovani darceka? Mne to pride divne, ze sa zrazu svagrina takto stiahla a ani nenavrhuje nejaky dohovor. Ved takto matke vlastne nedala ziadny darcek. Nebola medzi vami v rodine medzicasom aj nejaka hadka? To je fakt divne.
Skoda je, ze to jednoznacne poznaci rodinne vzthay...take veci sa nerobia.

lealikk
17. sep 2021

Neviem, ci by som este pocitala s tymi peniazmi, no mate aspon ponaucenie, ze s nimi sa na nicom teda neoplati dohovarat. Od svokri by som v ziadnom pripade peniaze neprijala, ona s tym teoreticky nema nic spolocneho

lubina
17. sep 2021

tak po tomto by som so svagrinou uz skoncila. Akoze ponukne dat 300 a nakoniec pyta na to od matky?? To co je za osobu. Uz sa si mozete rozlucit s peniazmi, ale rovno by som jej povedala, ze pokazila cele vztahy a ze jej uz nemozes a nebudes doverovat a bodka. Peniaze by som uz asi olutovala, svokra vie, ze ste to zaplatili iba vy a darcek je len od vas a so svagrinou by som si uz skoncila.