Svokor sa chce k nám nasťahovať
Zdravim, rada by som sa podelila o svoje trapenie lebo uz neviem komu sa zverit..s manzelom sme spolu 6 rokov a mame krasnu dvojrocnu dcerku, je to klasika ja som na materskej plus sa snazim si nieco privyrobit ako doucovatelka jazykov, manzel pracuje v stabilnej firme uz 5 rokov..byvame v trojizbovom byte ktory si pomaly svojpomocne prerabame a skraslujeme podla nasich predstav..aby som presla k veci: manzelovi rodicia su uz niekolko rokov rozvedeni (alkoholizmus a gemblerstvo jeho otca) jeho mama sa druhykrat vydala a zije s terajsim manzelom, jeho otec sa po rozvode odstahoval k jeho mame manzelovej starkej..svokor je zvyknuty ze sa onho cely zivot stara nejaka zena, najskor jeho mama, ked sa ozenil tak manzelka (svokra) a ked sa rozviedol tak opatovne jeho mama, tá vsak pred par tyzdnami zomrela a svokor ostal v dome sám, kedze nie je schopny postarat sa sam o seba navrhol manzelovi ci by sa nemohol nastahovat k nam do bytu..vcera sa ma manzel opytal ci by nebol problem ak by sa k nam jeho otec pristahoval nakolko bez svojej mamy je hotovy, nevie si navarit ani oprat a sam v tom dome ostat nechce, ..ono by to nebol problem ale svokor je alkoholik, tuhy fajciar, ktory ešte stale sem tam hadze eura do automatov..ked som povedala manzelovi ze nechcem aby sa k nam stahoval, jednak mame trojizbovy byt, male dieta,..tak na mna vybehol ze nemoze otca len tak nechat napospas..ze vie ze sa on sam o seba nepostara.ze keby islo o mojho otca on by s tym nemal problem .a pod..svokor ma 56 rokov, je zdravy, čiperny..na predcasnom dochodku.. ja si neviem predstavit ze s nami bude byvat..nehovorim ze je to zly clovek ale je nezodpovedny a stara sa len o to aby mal pivo a cigarety..svojej vnucke odekdy sa narodila nekupil ani jednu hrkalku ale hlavna vec ze musi mat krabicku cigariet denne a min. 4 piva..nechcem aby takyto clovek s nami byval aj ked je to manzelov otec..ani neviem kde by spaval..my mame nasu spalnu, dalsia izba je pre malú..na gauci?..som uz z toho zufala s manzelom sme sa stihli koli tomu pohadat uz asi trikrat..on si neda povedat..prenho je to jeho milovany otec aj ked cely zivot nanho kaslal, a vsetko co zarobil vzdy nahadzal len do strojov..poradte ako by ste to riesili vy..
stahovat sa k nemu, to si vykopes hrob. vela odvahy zelam! uz len pomysli na svoje deti, ktore mas a ktore chces a najdi v sebe silu. ak nebude po jeho, ktovie coho je este schopny, ked sa tak onho svorne starali, asi vedeli preco. ja poznam pripad, kedy sa to lahko zmenilo z citoveho vydierania na nahananie s nozom a vykrikovanie na celu ulicu, ale odosobni sa od toho, co on potrebuje. vy toho potrebujete viacej, mlada rodina, neda sa rozmyslat na mesiac, dva dopredu. ano mas pravdu, ked sa raz dvere u vas otvoria, uz sa nezatvoria. keby bol aspon trosku v pohode, fakt by sa vam zislo pri dvoch detoch pomoci, akoze pit a fajcit, to robia aj niektore matky, zas neviem, co sa tu z neho robi kriminalnik. nevieme ako sa veci maju, vsak hadam vies kam si sa vydala. vobec ti nezavidim. skus nadhlad a usetris si sedive vlasy. a co tvoji rodicia? vedia o tom? mojej dcere keby taketo nieco hrozilo a mojej vnucke, taky cirkus narobim, ze sa zatko hned spamata...
@lili1910 veď povedz mužovi,keď sa chce sťahovať nech sa skúšobné presťahuje k otcovi..na mesiac..a keď aj potom bude mať pocit že je to bezproblémové byvanie... No bola by som zvedavá ako dlho by to vydržalo..keď je taký hrdina že on sa chce starať...ja bych nebývala ani s nealkoholikom ..strata súkromia ..fuj,chlpy sa mi jezia....veď takto ani z kúpeľne v gatkách neprebehnes do spálne..
@lili1910 my byvame nad svokrovcami, nemam az tak zlych svokrovcov, ale to je tiez strata sukromia a aj napr. ked vonku budete grilovat alebo len tak budes chciet posediet uz ho budes mat za zadkom... normalne, ked manzel stale skusa, tak by som mu asi skusila pohrpzit bud rozvod (ak chce stale byvat so svokrom) alebo byvanie sami... a stale nechapem, preco by si nemohol zaplatit nejaku zenu na upratanie, navarenie a tak? vsak nie kazdy den, raz tyzdenne by mu prisla upratat a navarit napr. na dva dni... a este nechapem, kde je sestra? aj ked sa cito byt vdacni za byt, nech nezabuda, ze svokor ma dve deti! prajem vela sil, hlavne nepovolit, bo mate po manzelstve... mozno to bude odomna sebecke, ale keby si vedela, ze pozije rok, dva alebo tak nepoviem, ale takto cely zivot na krku a najlepsie roky zivota v prdeli... a ak mu aj pojdes upratovat, tak pekne zober manzela a nech tiez vysava, vesia pradlo, vari atd. atd.
@lili1910 nevzdáva sa ten Tvoj manžel. Pekne od neho. Čakám s akými zaujímavými nápadmi ešte príde ???? 🤔🤔🤔🤔
@lili1910 ani upratat , ani navarit by som ja nesla, je to Tvoj cas, nic dobreho pre vas nespravil a keby aj, pre normalneho cloveka by bolo trapne sa nechat obskakovat, ukazat par krat ako na vec a nechat ho zit, to , co spomonas by Ti zabralo viac casu nez je zdrave, resp. nech ide zaucat pan manzel - ako dlho ho to bude bavit ...😉
@lili1910 zaujímavé je , že to tak berie, že ste vďační otcovi za byt. NO ale z toho čo ste tu písala , ste za byt vďační jeho matke , ktorá byt získala ako vyrovnanie z rozvodu. Tvoj manžel je teraz vo fáze hlucháňa a to len z toho dôvodu, že náhle otec prejavil záujem na ktorý tvoj muž zrejme čakal celý svoj doterajší život...... a je smutné, že si tvoj manžel neuvedomuje, že vlastne jeho otec nielenže očividne trápil svoju ženu, ale ešte aj rozbil celý rodinu ............................. áno treba odpustiť , treba sa správať podľa najlepšieho svojho svedomia , ale treba to robiť aj s ohľadom na ostatných zúčastnených
@lili1910 Vieš čo, ja by som manželovi navrhla, aby sa skusmo presťahoval do domu k svojmu otcovi on a keď mu tak veľmi chce pomáhať, nech pomáha. Že ty zostaneš doma s dcérou. Ty to doma zvládneš (možno s malou pomocou svojich rodičov) a nech sa Tvoj manžel stará o svojho otca.
Dajte si na to čas, povedzme 1/2 roku.
O mesiac max ho máš naspäť doma 🙂.
@lili1910 ved povedz muzovi, nech ide byvat k otcovi na skusku, aby videl ako sa stary pan chova a ze nic neurobi...ved ty budes sluzka svokrovi, prat mu, zehlit, upratovat po nom. Ak ma iba 56 rokov, tak nech sa o seba konecne zacne starat sam. Muzovi povedz, ze keby mal 80 a nie je schopny sa skutocne sam o seba postarat, tak by si to dovolila, ale takto?? Preco by si sa mala zodrat, len aby svokor mal svoje pohodlicko??? Nedovolila by som to, povedala by som, ze radsej mu pojdeme aj s muzom v sobotu ci iny den upratat a poprat, ale byvat ku nam nie
Zaujímavé je , že vlastne ten človek nie je dedo , má 56 rokov prepán to je väčšina normálne vitálnych ľudí , to si neviem ani predstaviť , že prečo by som sa mala starať o človeka v tomto veku vynímajúc len prípad, že by ten človek bol vážne chorý... ako váš manžel vôbec nerozmýšľa... Tak chlapík konečne prvý krát vo svojom živote asi pochopí a zistí , že ako žije väčšina normálnych ľudí až v rokoch teda. Presne ako ste spomenula, keby sme sa bavili o nejako vetchom starcovi 80 ročnom tak prosím isté ústupky , varenie pranie, upratanie , by som chápala , ale takto , veď je to úplne smiešne ...... a manželova sestra a matka o tejto situácii vie????
uz sa o tom dozvedela svokra ( nie vdaka mne).. hned volala svokrovi ze ci je normalny sa mladym sackovat do bytu..a ze nech uz zacne konecne pomahat on druhym a nie len prijimat pomoc..nakricala nanho do telefonu ci sa nehanbi ..tiez vypucovala zaludok aj manzelovi..ale ten uz bol viac menej aj tak rozhodnuty ze ho k nam stahovat nebudeme..potom volala ešte mne aby som ani nemyslela na to ze sa budem o toho stareho kona starat..ze mam dost svojich starosti :D
@lili1910 Super, ja som na to myslela, ako som to citala, ze svokra by mala tvojmu muzovi otvorit oci. Este mi napadla jedna vec... Svokrova mam zomrela kedy? Lebo to asi nebolo vcera ci pred tyzdnom... Takze sa o seba musi zatial starat sam, nie? Tak nech v tom aj pokracuje a zvyka si... Neustup veru ani o piad, lebo prides o manzela, takto bude mozno chvilu urazeny, ale casom to mozno pochopi, mozno ma nejaky oidipovsky komplex, ze ma potrebu zachranovat otca, len mu nedochadza, ze tym ohrozuje svoju vlastnu rodinu.. Ja by som vytvorila komplot so svokrou, vyzera, ze ma naozaj rozumny pohlad na celu situaciu 🙂
@gebeente77 zomrela pred troma tyzdnami
@lili1910 No a hladom neumrel zatial, stara sa sam o seba, nie?
@gebeente77 staral ako staral..oprat mu bola jeho svagrina a na obed chodi do miestnej krcmy..
@lili1910 tak sa tesim, ze sa vas zastala svokra... ako ona nanho, tak aj vy. ako na kona. samozrejme ohlad na stratu jeho matky, to musi byt zle, je to moc cerstve, ale aj tak sa mi nepaci ten tvoj manzel... moc je na koni aj on, mozno fakt strata babky teraz sposobila, ze sa neuvazuje klasicky. a ked jeho mama zakaze nastahovanie a ty nie a on teraz bude suhlasit, lebo mama, joooj dievca... mas este vela pred sebou. drzim palce, aby ste co najmenej vaznych veci riesili v zivote.
zas sme sa pekne pochytili koli svokrovi..bude mat onedlho narodeniny a manzel uz mu vymysla same drahe darceky..v cene od 50 eur vyssie..pritom my ani mala sme od neho na narodky nedostali nikdy nic..lebo on nema nikdy peniaze..ale na chlast a cigarety ma vzdy..
@lili1910 darcek by som odtolerovala, ale s patricnym okomentovanim, ze malej nikdy nic nedal, ze mne - to mozem okaslat, ale ze na vnucku nemysli je hanba. asi by som povedala, ze kup si mu, co chces, ale je mi luto, ze nevidis, ze onna teba anasu dceru zvysoka serie, a vyuzivala by som to pri kazdej vhodnej prilezitosti, keby svokor zas zahlasil, ze mala ma drahe neviem co, ze za to mohla byt basa piva - ved aj vas darcek stal tolko a tolko, viete kolko brumikov/jogurtov som za to mohla malej kupit?
@lili1910 pozri, prave preto ho nechaj kupit svokrovi darcek - a budes mat dalsi argument pre seba - tvojmu otcovi sme sali a nasim, ktori nam davaju sto krat viac sa nemozme odvdacit? mas to tazke, toto nevyhadas nikdy zrejme, tak to ries s pokojom a len argumentuj - nasi dali malej tolko a tolko, toto je len podakovanie drobne ... tebe tenisky, toto je len drobne podakovanie, ... ja toto nastastie nepoznam ... moj chlap sa nestarie, kolko dam za darceky pre rodinu - ci moju, ci jeho.
Necitala som prispevky,ale ked dokazal ovladat automaty,urcite ho naucite ovladat aj pracku.Neexistuje,aby sa ani nie 60tnik spoliehal na pomoc od synovej rodiny,pokial mu zdravie sluzi.Obcas by som navarila,pozvala v nedelu na obed,ale isto by som ho nestahovala do bytu.Stratis sukromie,budes sa hadat s muzom....toto by som nedopustila.
@jarusmischo stahovanie sa nekoná...uz sa manzel uvedomil..
Da sa to.riesit aj inak. Parkrat nech pride na obed, navar mu, ukaz ako perie pracka, bezne veci si bude vediet oprat a sem tam.pridete poupratovat. Je to.dospely.clovek. ty nemozes za to ze sa nevie o seba postarat
Necitala som reakcie. Predat dom, kupit byt vo vasej blizkosti, nie vsak ten isty vchod. A nosit mu jedlo. Naucit ho nakupit si ranajky, veceru. Obedy varis isto aj pre vas, tak odniest mu kazdy den teple jedlo. Uplne ti rozumiem. Tu nervozitu a ten tlak ked si predstavis ze u vas bude byvat.

@lili1910 Nemá na neho starý niečo, čo by sa ti moc nepáčilo?