Svokra a jej vplyv na náš život
Ahojte,chcela by som Vás prosiť o rady a pripomienky k mojmu životu so svokrou, nakoľko sú situácie ktoré si neviem vysvetliť neviem ich pochopiť, prípadne ma poteší aj Váš názor na celkovú situáciu ( ajkeď viem že je to opis len z mojej strany).
keď som otehotnela neboli sme s manželo zobratý a neplánovali sme bábatko. Ja som dobre zarábala a práve som kúpila byt cez hypotekárny úver. Manžel zarábal a aj zarába ronako ako ja 🙂 takže aj keď to nebolo všetko dokonale mali sme strechu nad hlavou ( slušny prerobný zariadeny byt). Svojim rodičom som povedala že som tehotná a znášali to celkom dobre hneď organizovali svadbu a este som sa nestihla ani spamatat že som tehotna. Svokre sme oznali ze som tehotna z jej strany nebola nejaka extra reakcia nemozem povedat ze negativna ale nemastna neslana.
Celú svadbu naplanovala moja mamina taktiez vsetko zaplatila obehala a vybavila svokra dala spravit slanu tortu a donisla pagace. Nikdy ju nenapadlo sa opytat niečo ohladom financii ale OK.
Stahovanie do novehu vybalovanie sme si poriesili sami akurat zopar veci pomohol zobrat ocino, ktorý s manzelom vymalovali cely byt ( ja som bola uz cca 5-6 mesiaci 🙂 )upratat cely byt po malovk nam prisla pomoct aj svokra ale samozrejme po svojom jednou handrickou utierala kupelku okna aj linku ale nekomentovala som to brala som to tak ze ved ja si to umyjem este raz. Samozrejme snazil sa navarit nieco aj ked nechapem preco varila v mojej kuchyni, mne taketo veci vadia, a nedovoli si ani moja mama a ona bez opytania.
ked som zostala na rizikovom samozrejme sa snazila chodit niekolkokrat do tyzdna akoze mi pomahat.... ja som predtym ako prisla vyupratovala cely byt ved neh je vsetko typ top. Ked sa jedneho dňa objavila vo dverach s chladeným kurčatom a vlastným pekáčom tak ma išlo rozdrapit!!! samozreje ze jej neuslo ze sa mi to nepaci tak pre istotu sa vzdala myslienky piect kura ale nezabudla zavolat synacikovi ci by si nedal rizoto a on ze samozrejme mamicka a tak sa svokricka pustila do varenia pre svojho synacika v mojej kuchyni, čudujem sa že vtedy nemusela volat 112 že som dostala kolabs!!!
po narodení maleho ka nam chodila kazdy den od rano do vecera do siedmej cca asi tyzden potom som to stopla lebo som to uz nevydrzala manzel jej samozrejme velmi jemne povedal ze nie. Na treti den ako som si doniesla hrusta domov mi povedala ked som ho kupala a plakal ze to je tyranie dietata!!! čize perfktne povzbudenie mladej mamicky .... potom presadzovanie plavania ... ona ho bude vozit na plavnie!!! atd
potom zacali financne problemy... nikdy nebola na tom dobre s financiami kupila si dom v ktorom zije uz 8 rokov bez pozicky ale z neviem akych dovodov sa dostala do takych dlhov ze mal vypnutu elektriku plyt atd... manzel si dal vsetko prepisat na seba aby zila ako tak dostojne ale potom sa to prevalilo spravila dlhy aj nam cc 800e uz sa to taha dlho. viackrat som s nou mala konflikt vykricala som jej vsetko vyhodila z bytu! ale nevie pochopit ze u nas v byte sa nemoze spravat ako doma je u nas na navsteve, manzel pristupoval k tomu vsetkemu velmi laxne ale uz sa to zlepsuje.
maleho som jej dlhsie nedala a nemoze s nim byt osamote nakolko nema kredit na mobile nikomu nepovedala a zobrala si maleho keby sa nieco stalo jej argumntacia bola ze ved 112 je zadarmo!
raz mu chcela zalozit nejake sporenie, zavolala manzelovi nech jej da udaje maleho ked sa manzel vypytoval ze na co tak mu povedala ze mu chce zalozit sporenie manzel jej slusne povdal ze ona ma co platit a toto zabezpecime mi. jej reakcia nech jej da udaje maleho a mi nech si robim co chceme! a samozrejme poza moj chrbat nech o nicom neviem!
neakceptuje ked nieco poviem neakceptuje ma ako matku, stale rozprava muzovi ze maleho prekrmujem ze je chore z ho tolkokrat v noci kojim ze ho stale vlacim na rukach atd
maleho sa snazim vychovavat podla montessori pdagogiky ju neikdy nenapadlo nieco pozriet o tom na internet ale sledovanie športovych zapasov to ma kazdy den 🙂 a pritom je pedagogicka.
Manzelovi rozprava ze som sekera a hysterka dokonca ma raz poslala na psychiatriu. ona je vypočítavy clovek, ktoremu strasne vadi ze uz nemanipuluje so svojim synom ze jednoducho uz nie je ona a syn nezdielaju financie ale som JA ktora nedovoli aby sa miesala a starala.
Som dominantna povaha a nedovolim aby som sa smuzom hadala za nu nedovolim aby ho ovplyvnovala citovo vidierala a miesala sa do nasho zivota do nasj vychopvy nasho syna!
s manzelom sme si velmi vla veci vyjasnili vela povedali a este nas caka dlha cesta ale je tam SVOKRA ktora narusa casto nas vztah s manzelom, hapem ze je to manzelova mama a ma k nej citovy vztah ale nie je to zdravy vztah ona ho vyuziva zneuziva a citovo vydiera je to smutne ale je to tak. Dokonca ked bola v dlhoch syna dotlacila aby kupil od nej dom v ktorom byva ona a pozicku teda platim doteraz .... je to smutne z vyuziva syna ....
mame babatko ale ja pracujem na matersej mame rovnaky prijem s manzelom staram sa o domacnost a syna... keby som nekupila ja byt jemu pozicku nedaju nakolko uz jednu ma koli mame nemali by sme kde byvat... myslim si ze svokra by sa mala tesit neveste ktoru ma ale zial to tak nie je ... momentalne sa s nou nerzpravam odmietam to ja ju nepotrebujem a maleho moze vidiet len v mojej pritoomnosti nikdy nie sama aj to len koli manzelovi.
prosím napiste mi na tuto situaciu Váš nazor.
Ďakujem a prepáčte za dlhý prispevok ale uz som to potrebvala dostat zo seba
@mimusiak pozri...nie je to niekedy lahke...ale bohuzila,berieme si aj pribuznych svojich manzelov....my tiez riesime svokra....par rokov sme riesieli moju mamku,teray svokra a teda ver,ze to moze byt horsie ako to mas ty
uz som z neho niekedy zufala
ALE...vychoval skoro sam dve deti,manzela vychoval dobre...tak si vzdy poviem,ze aj jemu za manzela dakujem urcitym sposobom,deti maju len jedneho dedka....a co ja citim?a co vsetko musime s manzelom riesit kvoli nemu?
no tak...musime...alebo ...keby sme nechceli,neriesili by sme....je to stale otec,aj my raz budeme stari..a kto vie ako dopadneme,aki budeme...mozno budu nase deti potrebovat s nami podstatne viac trpezlivosti
@mimusiak Asi si to nestastne napisala, viacero odpovedi sa chyta pravej tej veci, ako napr. kuchyna, co nie je ani tak dolezite v tych veciach, co pises a ked este napises, ze dobre zarabate, tak to ta tu roznesu v zuboch a just nikto nepochopi 🙂 Ja by som sa urcite majetkovo uplne odstrihla od svokry. Tak len podporujete jej rozhadzovanie penazi, ved ona si povie, ze vy vsetko zatiahnete. Predsa mate na to! 🙂 Ze si syn zobral dom na seba kvoli jej dlhom, ok, ale dohodnut hoc aj na papier, ze bude pravidelne splacat svoje dlhy. Inak, nech si domcek berie a uz ako dopadne-tak dopadne. Jej hospodarenie-jej zodpovednost. Da sa robit kadeco, len staci chciet. Do vychovy synceka si nedaj kafrat. Moze poradit NA POZIADANIE, inak si svoje nazory moze drzat dalej mlcky v hlave, alebo to vyslovene ignoruj, pokyvaj hlavou a tym to konci. Ze jej ho nenechas sameho, co je na tom, s muzom tiez nikdy nenechame svoje deti so svokrovcami samych. Chodime tam na navstevy aj my s detmi, tak preco by som tam nemala by pritomna. Navyse, ak by sa nedaj Boze nieco stalo, tak zodpovednost bude na kom? Na svokre? Take nieco by som jej nespravila.
Milý Bože. Ďakujem za tieto témy na MK. Viac si po nich vážim seba, môjho muža, jeho aj mojich rodičov a pokoj v rodine 🙂
@mimusiak sama vidíš ze si proste sekera tak preco ti vadí ze to svokra o tebe povie ?
beriem ze platiť cudzie dlhy by sa nechcelo ani mne, ale ja by som to proste nedovolila, navyše svokra je dospela žena, tak ako ona nemá povinnosť starať sa o teba ci tvoje dieta nemáš ani ty povinnosť starať sa o ňu. Ale ked uz ste sa takto s mužom rozhodli tak sa teraz nerozčuluj.
@mimusiak ja sa nepotrebujem vychvaľovať vzdelaním ako ty. Nepotrebujem to tu potom celé zabiť sotva dvomi príspevkami, vďaka ktorým si každý spraví obraz o tebe.
A to nenarážam na tvoj dokonalý pravopis 🙂
Ešte to zabi tým, že napíšeš, že svokra je s tvojím synom, keď ty pracuješ 🙂
@sardinka335 tak po prve ja ta neurazam nerob to ani ty.
je neprijemne po porode ked nemas chvilku pokoja a obsakujes svokru, nemozes si vychutnat svoje dietatko lebo vsade je ona berie ti ho z narucia atd.
mne je jedno ako zije len nech nezatahuje do toho nas, nech to neovplyvnuje nase dieta ze musim vyplatit svokrine dlhy a od svojich rodicov si pozicat na plienky! mi sa zabezpecime ale aby sme platili za nu to nie!
baby....sme mamy,takze je vysoko pravdepodobne,ze svokrami budeme 😀
ja neviem...s tymi svojimi stanoveniami hranic atd...neprehanate?
ja si vazim zeny,kt.sa fakt staraju o vsetko same,pomoc neziadaju...ale povacsine chcete mech vam vari,co poviete,chodi,kedy poviete,pomaha ako poviete...ale ved to vobec robit nemusi-to je suepr bonus
a samozrejme,este tak urcit kolko penazi ma dat
nechapem
rodic-teda aj svokra musi a ma pravo povedat svoj nazor na vsetko....uz ci ho zeberiem,je nasa vec...pokial si ho vyslovene nepresadzuje,co je na tom zle?
ved si nechajme poradit....
mam pocit,ze sa tu mnohe vyhadzete,len co citate slovo svokra
aj my raz svokry budeme...a neverim,ze akurat teraz je tu generacia mamiciek,kt.bude ina ako su tie terajsie svokry
toto je nesmrtelna tema...a je na akceptovani,slusnosti,aspon na tom....ked uz na nicom inom
@dominikav123 rozculujem sa koli veciam ktore sa diali po za moj chrbat nevedela som ze neplati elektriku a plyn nevedela som ze je tam dlh az ked uz bol exekutor. to ze platime pozicku za nu som vedela a za to sa nerozculujem. ja by som bola najradsej keby nam dala pokoj nevyvolavala stale nemala blbe narazky a erobila dlhy. Ano som sekera 🙂 ale pre svoju rodinu robim vsetko a zalezi mi na nej na mojom manzelovi a synovi.
@terezka1947 predné tak 🙂 mne minule svokra hovorila ze by som malej uz mala dávať aj nieco iné ako MM. Mala vtedy 3 mesiace 🙂 tak som pokyvkala hlavou ze ok a koniec. Tak to asi ide zo všetkými radami s ktorými nesúhlasím, popocuvam a riadim sa čím chcem ja. Ale rozčuľovať sa jaka je svokra hrozná, veď je to mama môjho milovaného manžela !
@terezka1947 zo zaciatku som drzala jazyk za zubami a snazila som sa byt mila ale ked sa prevalili jej dlhy a to ze ved syn jej t mazaplatit lebo mapomahat proste jej pristup zmenila som na nu nazor. Jej bonus ze ked pride sme nervozny ely den ja aj manzel co bude co povie ... zial ja to neberiem ako bonus skor opak, ja nechcem od nej peniaze nechcem nic len nech nerobi dlhy a problemy a nech si zije svoj zivot
@mimusiak mne nepride ta tvoja sbokra az taka nemozna.ten uver to je jedna vec ale ber to ako pozitivum.budete mat potom dom.kt mozete dobre spenazit.ved co je vase.to sa pocita....a to ze tvoja ti chce nieco uvarit v tvojej kuchyni.no a??ved ti ju predsa nesla rozbiy. troska z tvojej strany chyba vatsia tolerancia a snaha spolu vychadzat a ze ti zoberie dieta na prechadzku?? bud rada.kolke zeny by taku pomoc brali a predpokladamked je pedagogicka.tak to troska s detmi vie......myslim si.ze to az take hrozostrasne nie je. troska pooracuj na tvojom pristupe k nej a mozete spolu este aj vychadzat bez zbytocneho stresu.
@mimusiak aaale čo zrazu si otočila ze nemas na plienky? sak ty nikoho nepotrebuješ, pracuješ, si samostatna ...ako chapem, cudzie dlhy - to je ina kapitola to chapem.
tak si mala svokre od začiatku pvoedat nech nechodi ale opisat človeka, ze pride aj s tym poondeným kuratom, pride aspon ochotu ukaze o povedat o nom ze ho neznašam, neodpustim...to je silna kava. Nehovorim ze tvoja svokra je idealna - nie je...ale asi tiez to nebude taka harpia ako ty...
@mimusiak tak tu potom nerieš ze teba dotujú rodičia a ona Vám robí dlhy. Nam tiež dali svokrovci asi desatinu z toho co moji rodičia a neriešim to.
Každý ti bude radiť co a ako máš robiť, ale načo je dobre sa rozčuľovať ? Sak popocuvam a idem ďalej.
@mimusiak tiez sa priklanam k vacsine, a to, ze si totalne hystericka a keby si moj syn nasiel taku ako ty, tak som z nej rovnako nestastna asi ako tvoja svokra z teba. Si zahladena do seba, ohanas sa VS, no keby si bola taka perfektna za aku sa pasujes, tak nenarobis vo svojich prispevkoch tolko gramatickych chyb (napr. my ako par sa pise s y, takisto, ked je nieco tip top, tak to nie je typ top, lebo typ je nieco uplne ine..)
Tiez nerozumiem, preco ocakavas od svokry, ze ti zaplati svadbu. lebo tak urobila tvoja mama? na to, ze mas skoro 30 rokov, tak si dost velka, aby si si to zabezpecila sama. Na jednej strane sa nema do vas starat, na druhej prijimas dary a pomoc od svojich rodicov. Nezabudni, ze VZDY je to mama tvojho muža a je to žena, ktora si minimalne zasluzi od teba uctu nech je akakolvek. keby nebolo jej, tak nie si vydata a nemas tohto syna. A rovnako suhlasim s nazorom vyssie, ze slovo NIKDY sa nepouziva...Zivot ti mozno pripravi take situacie, ze prides za nou s prosikom.
@sardinka335 ja len nerozumiem preco ma urazas ja teba nie a nie je to v mojom zaujme ani, pisala som nahnevana a mozno som to zle formulovala a ked musis zo dna na den zaplatit 800e zial aj ked dobre zarabame nie je to len tak ze vytahujem z kazdeho vrecka 500e bankovku
@dominikav123 ja by som popocuvala ale neviemsa niekedy odosobnit. ja fakt nechcem od nej peniaze len nech si plati to co ma a nerobi dlhy nam. nikdy som neziadala aby kupovala davala NIKDY
@mimusiak mali by ste sa s mužom porozprávať ze akýkoľvek další dlh si bude svokra hradiť sama. Podľa mna nic nefér sní nenormálne
@mimusiak ja ta chapem....ale bohuzial,asi to nepojde tak uplne...je sucastou vasho zivota
uz sa len naucit zit s tou situaiou,kym sa nevyriesi sama
@mimusiak nerozumiem už celkom...tak robí aj Tvoj manžel a finančne pomáha alebo všetko platíš Ty z Tvojho platu a ešte vám pomáhajú aj Tvoji rodičia ? ( medzi nami - VŠ nie je patent na rozum...)
Súhlasím aj s otazocka123 - od rodičov a svokrovcov čo najďalej. Nič v zlom, ale každý si má žiť svoj život, ide o generačné rozdiely, ktoré sa proste skĺbiť pod jednu strechu nedajú. Súhlasím aj s natalym - muž " jedináčik " - väčšinou mamičkin maznáčik, no opäť záleží ako je vychovaný, ako dlho žil a bol svojou matkou ovplyvňovaný a kedy až začal vplyv manželky ( čím neskôr, tým horšie, " starého psa novým kúskom nenaučíš )...myslím, že si zvolila dobrú cestu, máte svoj život a svokra do neho nepatrí, či sa jej to páči alebo nie, trvajte si na tom, musí to predsa raz ona vzdať a pochopiť, že vás má nechať žiť, nepáči sa mi, keď si rodičia myslia, že ich deti sú POVINNÉ ich doopatrovať a pomáhať im. Ako doopatrovať, ako pomáhať? Má človek dať výpoveď a venovať sa otcovi, či matke? Už nie je taká doba. Každý má problém sám so sebou a svojou rodinou. Argument - " ja som ťa vychoval/a, starala sa o teba, teraz je rad na tebe, je hlúposť. Bola ich povinnosť sa o svoje deti starať, ak ich raz mali, tak ako je to potom povinnosť tých detí, starať sa zasa o svoje deti. Deti im nie sú nič dlžní. Ak sa svokra nevedela zabezpečiť za života, čo robila? Nemá vdovský po manželovi? Ona nemá dôchodok? OK, možno sú to malé peniaze, ale nech dom predá aj pod cenu, niečo predsa len dostane, o chvíľu nič, keď jej dom padne na hlavu, nemôže teraz predsa prísť k vám, k synovi - staraj sa o mňa. Čo je to za ženu, matku, že môže takto ničiť život svojmu synovi? Svojmu synovi som povedala - ak raz budem taká blbá, radšej ma zastreľ.
@mimusiak,ja som na tvojej strane! Nerozumiem niektore zeny, ktore ta tu kritizuju. Mna by tak isto islo rozdrapit, ak by si svokra dovolila varit v mojej kuchyni, ty v jej kuchyni nevaris urcite. A ja, by som bola rada, ak by si moj syn nasiel zenu akou si ty, mas vlastny byt, dokazes sa sama postarat o rodinu, co viac si priat? Podla mna je tu zavist ostatnych zien ktore nemaju vlastne byvanie a byvaju u svokry, ktora samozrejme vari v,, ich" kuchyni. Ja tiez nemam najlepsiu svokru, takisto do vsetkeho pchala nos, stalo ma to strasne vela hadok s muzom, dokonca sme sa rozisli, no nakoniec muz pochopil ze sme pre neho prvorade(ja a deti) a az potom jeho matka. Bohuzial, je svojej matke vdacny, ale ona nema pravo sa miesat do nasej rodiny. Ja s nou mam skvor formalny vztah, pozdravim, odpoviem na otazky a tym to konci.
moj syn bude este len prvak od septembra, ale uz teraz sa desim, ze donesie domov taku slecnu dokonalu ako si Ty!
prepac, ale ty si podla vsetkeho chodiaca dokonalost, boze, bud trochu vdacna a pozri sa na veci aj s druhej strany

@mimusiak ak si to nezasluzila tym ze ti porodila tvojho muza a vychovala aspon tato zakladna ucta tak ani diamanty keby ti davala by nepomohli. zasluzit si tvoju uctu? Ty nemas uctu ale chceš ju od druhých, ty nedavaš nič ale chceš brat... Lebo keby sa tvoja svokra na hlavu postavila a ušami odrazala tak by nebolo dobre.
Boze moj, ochranuj mojho syna ked bude sexovat, aby nabuchal ako tak normalnu partnerku ...amen.