Svokra a jej vplyv na náš život
Ahojte,chcela by som Vás prosiť o rady a pripomienky k mojmu životu so svokrou, nakoľko sú situácie ktoré si neviem vysvetliť neviem ich pochopiť, prípadne ma poteší aj Váš názor na celkovú situáciu ( ajkeď viem že je to opis len z mojej strany).
keď som otehotnela neboli sme s manželo zobratý a neplánovali sme bábatko. Ja som dobre zarábala a práve som kúpila byt cez hypotekárny úver. Manžel zarábal a aj zarába ronako ako ja 🙂 takže aj keď to nebolo všetko dokonale mali sme strechu nad hlavou ( slušny prerobný zariadeny byt). Svojim rodičom som povedala že som tehotná a znášali to celkom dobre hneď organizovali svadbu a este som sa nestihla ani spamatat že som tehotna. Svokre sme oznali ze som tehotna z jej strany nebola nejaka extra reakcia nemozem povedat ze negativna ale nemastna neslana.
Celú svadbu naplanovala moja mamina taktiez vsetko zaplatila obehala a vybavila svokra dala spravit slanu tortu a donisla pagace. Nikdy ju nenapadlo sa opytat niečo ohladom financii ale OK.
Stahovanie do novehu vybalovanie sme si poriesili sami akurat zopar veci pomohol zobrat ocino, ktorý s manzelom vymalovali cely byt ( ja som bola uz cca 5-6 mesiaci 🙂 )upratat cely byt po malovk nam prisla pomoct aj svokra ale samozrejme po svojom jednou handrickou utierala kupelku okna aj linku ale nekomentovala som to brala som to tak ze ved ja si to umyjem este raz. Samozrejme snazil sa navarit nieco aj ked nechapem preco varila v mojej kuchyni, mne taketo veci vadia, a nedovoli si ani moja mama a ona bez opytania.
ked som zostala na rizikovom samozrejme sa snazila chodit niekolkokrat do tyzdna akoze mi pomahat.... ja som predtym ako prisla vyupratovala cely byt ved neh je vsetko typ top. Ked sa jedneho dňa objavila vo dverach s chladeným kurčatom a vlastným pekáčom tak ma išlo rozdrapit!!! samozreje ze jej neuslo ze sa mi to nepaci tak pre istotu sa vzdala myslienky piect kura ale nezabudla zavolat synacikovi ci by si nedal rizoto a on ze samozrejme mamicka a tak sa svokricka pustila do varenia pre svojho synacika v mojej kuchyni, čudujem sa že vtedy nemusela volat 112 že som dostala kolabs!!!
po narodení maleho ka nam chodila kazdy den od rano do vecera do siedmej cca asi tyzden potom som to stopla lebo som to uz nevydrzala manzel jej samozrejme velmi jemne povedal ze nie. Na treti den ako som si doniesla hrusta domov mi povedala ked som ho kupala a plakal ze to je tyranie dietata!!! čize perfktne povzbudenie mladej mamicky .... potom presadzovanie plavania ... ona ho bude vozit na plavnie!!! atd
potom zacali financne problemy... nikdy nebola na tom dobre s financiami kupila si dom v ktorom zije uz 8 rokov bez pozicky ale z neviem akych dovodov sa dostala do takych dlhov ze mal vypnutu elektriku plyt atd... manzel si dal vsetko prepisat na seba aby zila ako tak dostojne ale potom sa to prevalilo spravila dlhy aj nam cc 800e uz sa to taha dlho. viackrat som s nou mala konflikt vykricala som jej vsetko vyhodila z bytu! ale nevie pochopit ze u nas v byte sa nemoze spravat ako doma je u nas na navsteve, manzel pristupoval k tomu vsetkemu velmi laxne ale uz sa to zlepsuje.
maleho som jej dlhsie nedala a nemoze s nim byt osamote nakolko nema kredit na mobile nikomu nepovedala a zobrala si maleho keby sa nieco stalo jej argumntacia bola ze ved 112 je zadarmo!
raz mu chcela zalozit nejake sporenie, zavolala manzelovi nech jej da udaje maleho ked sa manzel vypytoval ze na co tak mu povedala ze mu chce zalozit sporenie manzel jej slusne povdal ze ona ma co platit a toto zabezpecime mi. jej reakcia nech jej da udaje maleho a mi nech si robim co chceme! a samozrejme poza moj chrbat nech o nicom neviem!
neakceptuje ked nieco poviem neakceptuje ma ako matku, stale rozprava muzovi ze maleho prekrmujem ze je chore z ho tolkokrat v noci kojim ze ho stale vlacim na rukach atd
maleho sa snazim vychovavat podla montessori pdagogiky ju neikdy nenapadlo nieco pozriet o tom na internet ale sledovanie športovych zapasov to ma kazdy den 🙂 a pritom je pedagogicka.
Manzelovi rozprava ze som sekera a hysterka dokonca ma raz poslala na psychiatriu. ona je vypočítavy clovek, ktoremu strasne vadi ze uz nemanipuluje so svojim synom ze jednoducho uz nie je ona a syn nezdielaju financie ale som JA ktora nedovoli aby sa miesala a starala.
Som dominantna povaha a nedovolim aby som sa smuzom hadala za nu nedovolim aby ho ovplyvnovala citovo vidierala a miesala sa do nasho zivota do nasj vychopvy nasho syna!
s manzelom sme si velmi vla veci vyjasnili vela povedali a este nas caka dlha cesta ale je tam SVOKRA ktora narusa casto nas vztah s manzelom, hapem ze je to manzelova mama a ma k nej citovy vztah ale nie je to zdravy vztah ona ho vyuziva zneuziva a citovo vydiera je to smutne ale je to tak. Dokonca ked bola v dlhoch syna dotlacila aby kupil od nej dom v ktorom byva ona a pozicku teda platim doteraz .... je to smutne z vyuziva syna ....
mame babatko ale ja pracujem na matersej mame rovnaky prijem s manzelom staram sa o domacnost a syna... keby som nekupila ja byt jemu pozicku nedaju nakolko uz jednu ma koli mame nemali by sme kde byvat... myslim si ze svokra by sa mala tesit neveste ktoru ma ale zial to tak nie je ... momentalne sa s nou nerzpravam odmietam to ja ju nepotrebujem a maleho moze vidiet len v mojej pritoomnosti nikdy nie sama aj to len koli manzelovi.
prosím napiste mi na tuto situaciu Váš nazor.
Ďakujem a prepáčte za dlhý prispevok ale uz som to potrebvala dostat zo seba
@mimusiak ja by som tu uz prispevky o svokrach ani radsej nepisala, lebo v poslednej dobe sa tu roztrhlo vrece s tymi, co krvopotne obhajuju svokry za kazdu cenu a ako som si vsimla, v drvivej väcsine su to holky, co nemaju ani sajnu o tom, ake je to zit so svokrou ktora sa do vsetkeho stara. V kazdom pripade ti neviem poradit, ako z toho von, ale chapem ta a klobuk dole, ze si vies aspon ako tak obranit sukromie...
Ty si v prvom rade moja zlata uvedom že tvoja svokra je chora.Takže jej skus skor pomocť ako ju osočovať.Treba ju dať na liečenie.
@mimusiak No, co uz, si sekera, a trosku mi je aj luto tvojho chlapa. Poznam takych dvoch co sa mladi dali do kopy s dominantou babou, z ktorej po zopar rokov vyliezla neskutocna sekera, a chlapi sa z toho spamatali, sice trosku neskoro, lebo uz tam bolo aj dieta. Rozysli si, ci neprehanas, jasne, ze niekde hranica musi byt, ani mne nemoze nikto skakat po hlave, teda, ani svokra, ale mohla by si si uvedomit, ze je to matka tvojho priatela ci muza, a ak si svojho muza lubis a respektujes ho, tak nebudes robit z komara somara. Hlavne sa ukludni kym si to ten chlap nerozmysli.
@libawet ona chuderka chodi do prace ako kazda normalna zena a popritom jej mamicka pride navarit :D
@mimusiak cize neplatila a dlh vznikol tak. V kazdom pripade, aj s elektrarnami, aj plynarnami sa da dohodnut na splatkovom kalendari. Mozno ma tvoja svokra problem s peniazmi, mozno nedokaze nic usetrit, mozno rozhadzuje kde nema a sprava sa nezodpovedne. No moze to mat aj zdravotnu pricinu. Ludia sa menia a bola by si prekvapena, ze clovek, ktory bol kedysi zodpovedny sa vplyvom psychiatrickej diagnozy dokaze otocit o 180 stupnov a treba ho riesit a ponuknut pomoc. Keby sa takto zacala spravat tvoja mama, tiez ju budes vyhadzovat z bytu, budes pouzivat slova nikdy a neznasam a neponuknes pomoc? Mozno ma svokra naozaj zdravotny problem, ktory treba riesit. Nie hned kopat okolo seba a zatvarat dvere. Ste rodina v dobrom aj zlom. Hladaj riesenia.
@ciernypes ja som jej navrhola ze si sadnime prejdeme dlhy a pomôžeme so splátkami pripadne ktoré bude neskôr vracať ked sa zlepší finančná situácia ale na to mi povedala ze mna do jej financií nič ze ona to so mnou rozoberať nebude. Nenapísala som príspevok šťastne uznavam tie maličkosti som akceptovala aj to sproste kura ale ked vypuklým dlhy proste všetko to vytrelo!!!
Vy ste sa tu baby poväcsine dnes asi uplne zblaznili :-O jedna sa nechava obskakovat od mamy a svokry, inej nevadi, ze sa jej svokra serie do zivota...ja to nechapem :O
@libawet nechapem prečo to takto hrotiš....niekto mi pride v dobrej viere pomoct a ja budem na tých ludi neprijmena? ked mi chcu pomoct? tak im poviem normalne ze dakujem mami ale netreba, pomohlo by mi toto alebo toto, ale toto je prispevok ako Vasilisa Najmudrejšia....čo si ty za zena? Tak si si aj to dieta mala sama spravit ked nikoho nepotrebuješ...to su take typy, všetko podla seba lebo inak je to zle - nikomu nedaju nič urobit ale nadavat budu...a mesiac ti varili??? Tak dlho si sa nevedela pozviechat??? No katastróofen..... 😀 😀 😀 😀 😀
Ejha zeny, niektore musite byt strasne nestastne ked mate taku potrebu sa ventilovat na neznamom cloveku 😀
@laura1804
ja to neberiem ako obskakovanie. Svokrovci boli nedavno v Turecko, tak sme im chodili kazdy vecer postarat sa o zahradu, nakrmit zajace, slepice... proste SME RODINA. Pre rodinu je pozehnanim, ked si jej clenovia vzajomne pomahaju, lubia sa...
Prosim, neuraz sa, ale mozno tvoj postoj vyplyva aj z toho, ze nie si spokojna v manzelstve, ktore mas a mozno urcitu frustraciu prenasas aj na matku svojho manzela... neber to prosim v zlom... je to prirodzene.
@mima4 keby som uz mala taky vrucny vztah so svokrou, zeby mi to nevadilo, tak minimalne by mi bolo trapne, ze mi pomaha v case, keby sme uz mali my pomahat svojim rodicom...a nie je to len o vztahu...celkovo by mi asi kazdy vadil v mojej kuchyni...teda hlavne, keby sa tam snazil varit bez mojho suhlasu. mozno som vadna, ale mne na sukromi velmi zalezi....
@sandrasofia nie som chudera, tak sa krot ty nadhera namyslena, moja mama byva od nas 3 hodiny, svokra 5, ked pridu, su radi, ze mozu byt s nami a navarit jedlo, ktore ja nevarievam, nerobia to zakazdym, ale ked to urobia, nerobim hysaky a nechytam kolaps ako autorka
@libawet furt lepsie ako zeny, co sa tu buchaju do prs, ake su dokonale, tip top a nikoho nepotrebuju, ja tiez ked pridem k rodicom na tyzden, tiez varim, ked je mama v praci, sme rodine, nie cudzi ludia na navsteve, moj domov je aj ich domov, ved nas vychovali
@sandrasofia no, to som si všimla, aj som chcela je dať ( moni244 ) nejaký koment, ale už som to nejako nechala tak....prídem domov z jednej roboty a čaká má druhá " šichta " doma, a už celých 24 rokov, no a čo, ešte stále žijem a dýcham.
@mima4 ja chapem, o com pises...ked su svokrovci na dovolenke, tak je normalne, kd poziadaju, aby sa im niekto postaral o zvierata, kvety...lenze autorka prispevku pisala o drzom vtrhnuti do kuchyne = narusenie sukromia a to mi vadi...a mas pravdu, samozrejme, ze moje prispevky su ovplyvnene mojou vlastnou zlou skusenostou s tym, ked sa mi niekto pletie do zivota a sukromia, preto viem autorku uplne dokonale pochopit.
@laura1804 no ja nemam vlastnu kuchynu, my mame s muzom kuchynu, tiez byt, a okrem toho nemam ku kuchyni ziadny citovy vztah, pre mna su podstatnejsi ludia ako pristory, majetky ... ved tu nejde, ze ziada o pomoc niekoho, kto nevladze. Nasi predkovia zili na kmenovom zaklade, starsi kym sa dalo pomahali mladym rozbehnut sa a potom mladi dochovali dedkovcov...
Ak potrebujem pomoc nemam problém o nu poziadat, a ani ja nemam problém pomoct ved o tom je rodina, ze si pomahame a nesieme spolu ,,bremena,, ale aj sa delime o to pekne. To čo tu preznentujete niektore to nie je ochrana sukromia - to je nepriatelstvo. Ale ved na stare kolena budete mat sukromia viac nez dost, vaše deti budu mat svoj zivot. svojho času som bola v jednom penzione pre dochodcov - tam vas odlozia 😀 lebo aj tie vaše deti vidia to ako je rodina sudržna, ako si pomaha a ako sa navštevuje....toto si odnesu do svojho zivota. Ak sa rodina uzatvarala do svojho ,,sukromia,, tak to budu robit aj oni lebo to nemaju vypestovane ,,stretavat sa,, a pomahat si. Mnohé horko zaplačete...ako sa vraví ,,dočkaj času,,.
@mimusiak a kdw robi tie dlhy.chodi este do prace???tak bud jej uz dlhy platit nebudete.ale to ozaj alebo sa nastahuje k vam aby ste malinad nou kontrolu..lebo taki ludia.co robia dlhy sa nemenia..skus sa poradit s nejakym pravnikom amo by to vyzeralo a kto by za jej dlhy po jek smrti bol zodpovedny..........ale take veci ako svadba.kuchyna a ssomariny uz neries i ked asi by ma to nahnevalo.ze na jednej strane sa robi osozna.donesie kurca a pri tom vie.ze na druhej strane vam robi este vetsie dlhy
@sasa1310 no ty vole m dost..kokos
@terezka1947 ja sa bojim viac..mam 3synov... 😀 kebyze mi toto jeden privlecie domov tak si budem hlavu trieskat kde ti soudruzi udelali chybu 😀
Fakt zakladatelke len jednp ...Neposer sa...fakt

@moni244 nepoznam, lebo nechcem poznat 🙂 mam dost rokov nato aby som popri praci a starostlivosti o deti aj navarila 🙂