Svokra mi chce riadiť život
Ahojte vsetci...som tu nova.Uz z nazvu viete o co ide. Byvame s manzelom s jeho rodicmi v rodinnom dome.Pred vyse mes.sme mali svadbu a sme spolu uz skoro 7 rokou.Moj vztah s jehou mamou bol na zaciatku celkom dobry...casto som pocuvala narazky na mna,ale mala som uctu a predsa je to este v tedy priatelova mama.Zacalo to oblecenim....vzdy sa na mna kukla a spytala sa?To toto si obliekas?Mas aj krajsie veci...co si neoblecies to ,alebo to...stupnovalo sa to...neraz mi ukazovala oblecenie a ,ze sa staromodne obliekam...ja si kupujem co je akt.v obchodoch,ale predsa kazdy mame svoj styl...poracovalo to varenim...stala za mnou,diktovala mi co a ako...ja som kucharka ,tak som uz tusila postup ,ale ona nie a nie...ked isla prec z domu vsetko mi vopred prichystala navazila...pokracovalo to tym ,ze sa snazila nam zariadovat izbu som sme si prerabali...ale stale som vsetko potlacala v sebe...slovo dakujem som malo pocula,a slovo prepac iba raz...dalej...som si robila napr.stromcek a ona mi 7x chcela zmenit...z toho 4x sa mi podarilo povedat ze to tak nechcem ale bola neodbytna...nevedela som uz ako z konopy,lebo stale som pocula poucanie,ale ona sama inak nespravila ked sa o nieco jednalo...takze prisla svadba...s muzom sme si sporili a planovali ju asi rok uplne v skromnosti...len v kruhu blizkych...bolo nam povedane ...ak to nebude so starejsim ,tak tam nepojdu...pocet sa zvysisil o 20 ludi,svadobne saty mi svokra dva tyzdne hladala na nete,s tym ze uz niekolko krat som jej ja aj moj muz povedala,ze si ich hladam aj sama vyberem...stale mi nejake ukazovala...stale mi pozerala svad.kytice...s tym ,ze ako mi ich spolu pozrieme...muz si ma darmo zastaval,ked aj on nemal nejak slovo...s revom s kadiakymi problemami...nedorozumeniami...sme isli dalej a "planovali"svadbu...vsetko chceli riesit,za mojim chrbtom...my sme si na to nasporili a tesila som sa z pociatku...ale svokra zavolala rodicov,a chcela to snimi riesit ,popri tom som ja uz mala vsetko spocitane atd...uplna ignoracia mna...co ma tesi ze saty som si napokon nasla ja sama,potajomky som utekala kyticu si zajednat...ale este cez toto ...som sa snou porozpravala...chcela som najist spolocnu cestu ...vsetko som jej povedala...ze ma to vzdy trapilo ,ked ma ponizovala...ked mi aj saty vyberala,alebo v izbe nieco menila,a vela dalsieho,ze ona to vsetko z lasky...ze ma ma rada...no potom to bolo este horsie...ani s manzelom sme oblek nemohli kupit svadobny aj tam isla snami...ja som bola stastna,ze uz som mala svadbu za sebou...neskutocne...mojho muza milujem...a toto jedno nelutujem ,ze som si ho zobrala...ale tuzim mat deticky...a viem,ze na vsetko mi bude nieco hovorit,a uz po tej svadbe som ostala silnejsou...ale ked pride na lamanie chcleba ja sa nechcem hadat,ale proste neviem ci sa to da aj inak riesit,dom je uz na muzovo meno...o rodicov sa mame dostarat...spolocna kuchyna...a svagrina mi hovorila ze ked ona mala male deti,ze jej prezliekla dcerku do ineho ked mali ist niekde...ze ona ju obliekla...a svokra ju isla prezliect...pocujem stale ked je u susedov,kamratka s malym ako hovori...to je uvrestane decko,...ja by mu dala...to je zla vychova...a pod... ludia ja idem v myslienkach zosaliet...svokor je skvely clovek...i ked pri tej svadbe ma to vsetko dost zranilo aj od neho...stale tlaky od nich a spravanie sa ako k malym detom...mam 27 viem,co chcem od zivota ...ale neviem ci mam silnu povahu na toto...viete mi prosim poradit?ako to zvladat?moje kamaratky su v inom meste ,kazda ma uz svoj zivot....
Tak na to je jednoducha rada: odstahovat sa. Hypoteka, pripadne prenajom mensieho bytu. To ze je dom pisany na muza neznamena, ze tam musite ostat. Dospejte a osamostatnite sa. Ina rada neexistuje
Hmmmm...to ruzovo nevidim. Ak si chcete zit vlastny zivot...musite byt sami. Len otazka je co s dostaranim sa o rodicov a s domom.... Ale teraz uplne vazne... s mm si sadnite a porozpravajte. Ked je to tak ako pises...nebudete mat stastny zivot a ani pokojny....dajte si priority a za tym chodte.
@sojkaaa stačil prvý riadok - odsťahovať... to ste mali mať vyriešené dávno... v ich očiach ste stále u rodičov = nesamostatné deti, ktoré treba ešte vychovávať a dirigovať...
chceli ste byť dospelí, tak buďte a nie ako malé deti na ihrisku plakať a dupkať, že nie je po vašom (po tvojom)
Hmmmm...to ruzovo nevidim. Ak si chcete zit vlastny zivot...musite byt sami. Len otazka je co s dostaranim sa o rodicov a s domom.... Ale teraz uplne vazne... s mm si sadnite a porozpravajte. Ked je to tak ako pises...nebudete mat stastny zivot a ani pokojny....dajte si priority a za tym chodte.
@sam2 suhlasim...kompromis neexistuje
Tu pomoze len jedna rada : Zbalit si kufre a utekat rychlo prec !! Ver mi, viem o com hovorim. U nas to bolo presne tak, starala sa do vsetkeho. Co, kedy, kde a ako - o vetkom musela vediet, k vsetkemu mala niejaku pripomienku a k tomu neustale ohovaranie za chrbtom. Nestacila som dvere zatvorit a uz ma mala v papuli. Moj muz mi stale sluboval, ze sa to zmeni. Nezmenilo sa. Po svadbe sa to este zhorsilo a ked sa narodilo dieta sa to uz nedalo ani vydzrat. Nemohla som sa postarat ani o vlastne dieta, lebo vzdy ma dirigovala co a ako ..... az mi jedneho dna dosla trpezlivost a povedala som dost. Zbalila som sa a odstahovala som sa s muzom prec. Kupili sme si byt 100 km od nej a nikdy nam nebolo lepsie. A ten svaty pokoj co mame. Urcite najlepsie rozhodnutie. Zivot so svokrou pod jednu strechou sa proste neda zvladat. Tak sa skus porozpravat s muzom, ste mladi, mali by ste sa osamostatnit.
nie, nemas na to gule a ani tvoj manzel....nemas to ani v povahe...obaja....
len trpiet tisko dalej
Tak ako radia zeny odtahovat sa,lebo ak bude diktovat este do vychovy deti len vtedy budes plakat.poznam... Dom je tak isto pisaný na muza ,takisto mu kupili aj byt, ale my sme si radsej vzali hypo a zijeme sami.Najprv nas ohovarali,chceli riadit financie,prisli deti brali mi ju z ruk a chceli ju mat stale pri sebe,chapem su to starí rodicia som rada ze maju moje deti najradsej zo vsetkých vnucat ale diktovat a pripravovat veci co im obliect a chran ze bola chora celu noc boli s nami. 😀 ,az kým sme prisli o vsetko sukromie,a zacali rýpat do mna,tak sme odisli do bytu kde svagrina cakala od nas peniaze ... tak sme si vzali hypoteku a zijeme sami,vzdy ked pridu uz nerýpu do nicoho uzivaju si deti ,sme spokojny vsetci.. fakt rozmyslajte nad osamostatnenim.
A ked je dom pisaný nanho tak uvazujte nad bytom ,ktorý po case mozte prenajimat ,a nechat detom 🙂
takychto tem je tu asi miliooooon, inu radu, ako pobalit si veci a odstahovat sa nedostanes.
mas 2 moznosti: odstahovat sa, alebo drzat hubu a krok
@sojkaaa ahoj, mala som nieco podobne s tym rozdielom, ze mna si ani manzel nezastal.....uz sme rozvedeni VDAKA BOHU, bolo to strasne...a to sme nemali ani deti, takze ak pridu deti, bude to totalne tazke....tiez som sa snazila nehadat, byt zdvorila a pod., no na to sa vykasli, teraz by som si uz povedala svoje, nestoji ti to za tie nervy, ktore dusis v sebe....normalne otvorene hovor, co ti vadi a aj stokrat to omielaj...neboj sa, ze sa pokaslu vztahy, pretoze v takomto terore, to aj tak dlho nevydrzis, tak mozno to svokra pochopi a ak nie, tak bohuzial, ty si zij svoj zivot, podla svojich predstav (a hlavne sa neriad jej "laskyplnymi" radami, ako mas vyzerat, co obliekat a podobne, prave tu jej ukaz, ze just si urobis po svojom, nech vidi, ze jej "dobre" rady su nafigu a u teba nefunguju, snad ju to raz omrzi) a hlavne nech muz drzi tvoju stranu, lebo inac si skoncila :(......potom utekaj, cim skor, tym lepsie, este kym nemate deti
@sojkaaa to si fakt myslis, ze TOTO sa da nejako zvladnut ?! 😖 Tu je vitaz jasny. V momente, ked si si povedala, ze sa dostanete lahko k byvaniu, si podpisala zmluvu s diablom. Precitaj si stare 100 rocne romany. Rovnaky pribeh, rovnaky priebeh aj koniec. Kedysi sa tomu hovorilo, ze "ides za nevestu". Co v preklade znamena, ze sa ocakava, ze budes drzat hubu a krok, kym bude svokra zit. Lebo zijes v JEJ dome. Prave vdaka takymto pribehom vznikaju vtipy o svokrach a mudre porekadla. Napriklad ze Kazda kuchyna ma len jednu gazdinu. Alebo ze Najbezpecnejsia vzdialenost svokry je 2 metre.... Ale pod zemou 😉 Jedine riesenie je byvat inde. Ale to ty asi nezamyslas.
no nehnevaj sa na mna ale mozes si za to vo velkej miere aj sama. Preco si jej na zaciatku velakrat ustupila? To mas tak malo sebavedomia ze si si nevedela presadit svoje? Respekt voci starsim ok, voci partnerovym rodicom ok, ale takato buzeracia odtial-potial. Ved to je normalne sikana co ta s tebou robi a ty jej to veselo 5-6rokov tolerujes a zrazu sa ti to nepaci! No ja by som jej ani jednu jedinu vec co si napisala nedovolila. a aj muz by jej povedal svoje. tiez sa moja svokra obcas lubi zastarat, no muz ju hned zahriakne a ked to nepomoze uz 2x sa stalo ze na nu tak nakrical ze mi jej bolo az luto. Takze v podstate ja s nou konflikt nemam, preotze moj muz ma nastastie dost rozumu a "guli" aby si ju usmernil sam! no a rada pre teba. Odstahovat sa ak chcete byt raz stastna rodina a povedat si konecne svoje. Pretoze aj ked budete byvat dalej, do vychovy dietata sa ti bude aj tak starat. treba jej vsak konecne ukazat kde su hranice!
a to doopatrovanie, to akoze ty jej a svokrovi na stare nohy budes zadok umyvat? to taku dohodu mate? fiha, tak to by som ani za dva domy nebola ochotna!! Vies co si si ty vobec zobrala na krk ake bremeno??? Ved ty budes mat o par rokov male deti na krku, domacnost, zatrpknutu staru choru svokru a svokra s parkinsonom, alzheimerom, demenciou alebo inou chorobou. No za mna by som si uz teraz rovno mohla hrob kopat.
Ludia ved zite, uzivajte si zivot, naucte sa si dopriat a ked sa vam nieco nepaci tak to povedat, robit to na co mate chut a nie to co sa od vas ocakava! Sak toto nie je zivot! Pre mna by toto bola fakt hotova pohroma!
takze rada pre teba? ked toho tvojho tak velmi milujes, tak urob vsetko pre to aby si ho ukecala na samostnane byvanie, aj za cenu ultimata - tam stastni nikdy nebudete.
Este chcem dodat perlicku k mojmu komentu,minule prisla svagrina prosit nech byt prepise na nu,kedze ju tam nechal byvat ,a muz ze ked prides s peniazmi, mojim podielom rad prepisem,a dodal pamatas sa vsak kolko si ziadala ty ?
aspon sa nam postarala o pekný vecer dlho sme tak nenasmiali nasa Keriman 🙂 🙂
@sojkaaa ani som nedočítala, čo všetko ti svokra robí. Zbytočne. Vlastné bývanie je riešenie tvojho problému. Že je dom prepísaný na muža by mi bolo jedno, nech ho trebárs prepíšu späť na nich, alebo na koho chcú, ak chcete mať vlastný život - iné, ako odísť, vám neostáva. Ak má manžel k tomu iný postoj, máte zásadný problém vo vzťahu.
@sojkaaa no co, svokra sa asi nudi, treba ju zamestnat niecim inym.
inak lepsie to uz nebude, ked sa neodstahujete, tak si na to budete musiet zvyknut, ze je sucastou vasho zivota. taka je a vy ju neprevychovate. je to hold tak 😔
pokus o ignorovanie, protirecenie alebo hadky s nou vam stazia a zneprijemnia zivot v jej dome este viac ako je tomu teraz. ☹ takze tade cesta nevedie.
@sojkaaa v tescu po lete vypredávajú kufre... odporúčam...
Dom už je na Tvoho manžela... fajn, takže smer banka, hypotéka, vlastný byt. A raz za dva týždne zdvorislostná návšteva... keď sa svokrovci pominú, môžete predať byt alebo dom a vyplatiť hypotéku. Prípadne byt prenajať a zostane Vám oboje.
Moja zlata, cim skor si sadni s muzom a razne mu vysvetli, ze odchadzate, aj keby ste mali byt v starom jednoizbovom byte sami o suchych rozkoch, lebo toto ti nedopadne dobre...teda ak svojho muza milujes a nechces sa rozvadzat...lebo ak sa ti narodia deti, az potom uvidis to peklo...a to moze byt laska ako hrom, toto neustojite...viem o com hovorim, aj ked moja svokra nie je ani zdaleka az taka iniciativna ako tvoja, a nemam take problemy ako ty, tiez, keby sme neporiesili vlastne byvanie, uz sme rozvedeni...v prvom rade si chran manzelstvo, potom ries, kto si co mysli a pod.
@sojkaaa začnem tým, ako vie ísť niekto do sobáša s tým, že bude bývať so svokrovcami? Oki, dom je prepísaný na manžela, ale predsa nikto vás tam nenúti bývať. Jeho rodičia sú sebestační, tak nech tam pekne bývajú. A keď budú potrebovať nakúpiť, či zájsť k lekárovi a nebudú už vládať, tak ste im k dispozícii. Ja nerozumiem, ako sa niekto takto dokáže viazať k majetkom. Skús hodiť reč s manželom a začnite rozmýšľať o samostatnom bývaní. O 20 rokov budeš nariekať ešte viac, ako si si zničila život a nevychutnávala si si to, čo si si pri deťoch a vlastnej rodine mala. Moja svokra býva sama v dome, aj spolu vychádzame, ale nikto by ma neprinútil bývať spolu v dome. Moji rodičia tiež majú veľký poschodový dom, ale my s manželom bývame samostatne vo svojom. Ak rodičia budú starí, chorí a možno nevládni, tak potom budeme riešiť situáciu. Teraz je všetko oki, lebo sme si to tak zariadili 😀
@sojkaaa jedine sa vystahovat, bohuzial vsade to tak byva, ze moj dom moje pravidla, na jednej strane ich dom chcu, aby bolo po ich, na druhej strane je potrebne, aby rodina, mlada a zacinajuca nabrala svoje zvyklosti a skusenosti....poznam inak x parov, kde sa chcu svokrovciz jednej ci druhej strany starat a ver, ze pre tu opacnu stranu to nikdy nie je prijemne, ale zalezi len na nej ako si to poriesi, cize ako si spravis tak budes mat, ked budes stale take, ze sa nechces hadat oponovat atd..nikdy sa nezmeni... aj zle veci sa daju povedat slusne, ale razne....
"kráľovství za kone" .................chalupa zadarmo......tak treba trpieť....
@sojkaaa Len sa odstahovat daleko, lebo svokra ti znici zdravie aj manzelstvo. Tato zena trpi uchylkou, ze len ona je schopna rozhodovat uplne o vsetkom. Bud zazila v mladosti to iste od svokry alebo od mamy a ma pocit, ze to tak ma byt. Spolocna kuchyna to je hotova katastrofa, na takuto zenu mozes narevat a este ona sa bude citit ukrivdena, ze to je za jej dobrotu a pomoc. Su to sikovne manipulatorky, ktore este z nevesty vedia urobit nevdacnicu pred ludmi. Prec od nej, co najdalej.
Mam rada svojich rodičov ale raz sa stalo u nás doma že sme s mm riešili a môj otec prišiel k nám a dosť rázne sa na mna osopil že mu mam dať pokoj 😀 Môj otec je veľmi vysoký silný chlap ktorému sa proste neodvrava. A ja som sa otočila k nemu a rázne povedala že to nie je jeho starosť že ja sa tiež nepletiem do vzťahu s jeho ženou (mojou mamou) tak nech nás láskavo nechá na pokoji. Bol prekvapený 😕 Frflal, potom sa šiel žalovať mame ktorá mu tiež povedala že ho do toho nič nie je 😀 to treba seknúť od začiatku. Svokra je tiež ako vegeta o všetkom by rozhodovala keby mohla. Ale jej stačí môj kyslý ksicht a je po probléme. Ja som aj na mm spustila bez okolkov krik keď ma nechal samu v cudzej kuchyni variť domácu špecialitu a potom sa zdúchol. A tiež si odniesol za svokru keď mi ho domov priviedla s krvacajucou ranou. Ona hneď pochopila že si nedám a je lepšie do mna nerypat. Ale tiež si neviem predstaviť život pod jednou strechou. Tam musíš byt veľký diplomat.

nijak, odstahujte sa.