icon

Svokra mi dala dar - knihu o manželskej nevere

andezit
15. jan 2021

Chcela by som vás požiadať o nezainteresovaný názor. Rozmýšľam o tom, že svokre vrátim vianočný dar. Poslala mi po manželovi pod stromček knihu o manželskej nevere. Keď som tú knihu na štedrý večer rozbalila, nechcela som veriť vlastným očiam. Každý okrem môjho muža to považuje za úmyselné rýpanie z jej strany, aj moje veľké dcéry, ktoré ju dobre poznajú. Rozhodla som sa, že tému knihy, neveru, nebudem vôbec riešiť. Či sa mi už snažila naznačiť, je mi muž neverný alebo iba chcela víriť zlobu, tým sa nemienim vôbec zaoberať. To je mužova vec a za omnoho vážnejší problém považujem to, že nestojí pri mne a riadne sa ma nezastane. S tým musím žiť, nepomohli rozhovory ani psychologické články. Samozrejme, veľmi problematický je vzťah muža k svokre, svokra výdatne manipuluje všetkými svojimi synmi a počas nášho dlhoročného vzťahu to bolo zdrojom mnohých konfliktov. K mužovi (stredný syn) sa tiež správa nepekne a využíva ho. Bohužiaľ, toto považujem za neriešiteľné, zapečené z mužovej strany. Pred mnohými rokmi som sa vyhranila a obmedzila som kontakt so svokrou na minimum (oslavy okrúhlych výročí), keďže na mňa nadávala počas "babičkovskej" prechádzky mojim deťom. Ona to kontinuálne odmieta akceptovať, falošne sa vnucuje a vždy keď je možnosť, prekročí hranice a montuje sa do nás. Deti k nej nemajú dobrý vzťah, veď ani ona k nim, kontakt s ňou berú ako povinnú jazdu. Keď svokra ovdovela, bolo mi jej ľúto a zmäkla som, aj som jej pomohla s niektorými vecami. Bolo mi jej ľúto, a ľútosť nie je dobrá emócia... Samozrejme, že sa mi to neoplatilo, svokra začala dobiedzať a vyvolávať, vypisovať. Vraj si myslela si, že má právo ísť na čas bývať k nám, chodiť s nami dovolenky. Doslova sa pokúšala prisať. Po jednom z telefonátov, ktorý začala vetou "Volám ti, aby som si od teba zobrala energiu...", som hodinu bezvládne ležala na gauči. Len tak na okraj, jej sa zdravie zlepšilo a naše sa začalo zhoršovať. V záujme ochrany som sa postupne odstrihla, nekontaktujem sa s ňou, ale ona stále dojedá a dojedá. Teraz mi pokazila Vianoce tou hlúpou knihou. Samozrejme, po Vianociach zavolala a vypytovala sa muža, ako sa mi kniha páči. Tak jej naveľa naveľa musel povedať, že prečo mi dáva taký dar a čo tým chcela dosiahnuť. Tam aj končí celý happyend. Celý šťastný a s úľavou mi vysvetlil, že jeho mama to myslela iba dobre, chcela mi vraj veľmi podarovať túto zaujímavú psychologickú knihu na tabuizovanú tému, o ktorej sa predtým rozprávala so švagrom. A ešte uzáver, že mama je hlúpa a dementná a nevie, čo robí. Ako vždy, bagatelizovanie a ospravedlňovanie, zatváranie očí. Dookola.
Rozmýšľam, že jej tú knihu vrátim aj so stručným, ale zásadným komentárom. Druhá možnosť je šmariť knihu do popelnice a vychumeliť sa na to. To je síce postoj "nad vecou", ale mám silný pocit, že práve na tento postoj dlhé roky doplácam. Že som jej to už dávno mala riadne a naplno vytmaviť. Hoci... je už stará :(... a ja už tiež nie som mladá. :(

Prosím o vaše názory, konštruktívne a dobre mienené, aj kritické. Ďakujem.

stanulienkat
16. jan 2021

@teleskop mozno ti chcela nieco naznacit...

andezit
autor
16. jan 2021

@andezit Čítala som ju tzv.rýchločítaním. Nie je to podľa mňa dobrá kniha a ani nesúhlasím s tým, čo propaguje. Viem, že to vyznelo teraz prudérne, nemyslím to tak. Tá téma ma vlastne nezaujíma, neriešim ju. Nech si každý žije, ako vie.🙂

andezit
autor
16. jan 2021

@stanulienkat To naozaj neriešim...

andezit
autor
16. jan 2021

@jumama Pýtaš sa, či svokra neriešila neveru vo svojom manželstve. A vieš, že možno aj áno.🙂

andezit
autor
16. jan 2021

@kittykat22 Nerozumiem vašim reakciám. Prosím vás, zdržte sa ďalších komentárov. Nemám záujem o konfliktnú debatu. Prajem pekný deň.

20erika07
16. jan 2021

@andezit ahoj, nezavidim Ti teda . Ja mam dobru svokru, nestará sa vôbec do nás, a vždy je nápomocná keď treba. Začiatky boli ale kruté, ale skrz závislosti na inom. Keď si to dala ona do poriadku, všetko sa zmenilo.
Ja si myslim ze uz po tolkych rokoch je zbytocne nejak reagovať na svokrinu zalubu zneprijmnovat Ti zivot. Hranice sa mali urcit ked to zacalo. Ale asi vtedy clovek dufal, ze mozno sa to zmeni, mozno je to inak, mozno taka naozaj nie je. Nuz podla mna je neskoro. Tvoj muz tiez asi velmi zato nemoze , ze sa nevie postavit ako chlap za rodinu. Mal vzor doma, otec robil to co mama chcela, pre pokoj a klud v rodine. Kym bude svokra zit, manzel sa nezmeni tiez, ma na neho velky vplyv uz len v podvedomi. S tou knihou no, na prvykrat sa vie malokto zachovat vhodne ako si to predstavuje, chcela som napisat, ze az by som si otvorila darček a najdem tam toto tak s usmevom pred muzom otvorim smetiak a šup kniha pá. A manzelovi bez slov len usmev venovala. Mozno by kus porozmyslal nad tym co sa prave stalo a preco si tak reagovala. Nespravil by asi nic, to je pravdepodobne ale aj tak by som to spravila. Svokru by som vobec neriesila. A nad kazdou jej vystrelkou sa uz len z chuti smiala a krutila hlavou ci pred muzom ci pred nou.

teleskop
16. jan 2021

@andezit toto sa chcem aj ja spytat, s touto zavistou sa stretavam v okoli, mame az komicky cisty vztah s manzelom uz 15 rokov a svagrina com mi knihu darovala, viem ze bohuzial bola podvadzana vela...podvadzala asi aj ona...tak pozerala na svet cez tuto optiku a dala mi tu knihu, smutne je ale ze vedela o mojom strachu lebo aj moj otec bol nevernik a nechcela som sa preto vydavata..just uderila., ukoncila osm to vtedy ked som sa jej stazovala na to, ze nemozeme mat deti lebo sstale chodim na gyno operacie, den na to som sa na soc. sieti stazovala na agresora, co ma chcel naschval zrazit autom ze som musela volat policiu (aj to bolo opravnene) a ona v 4000 clennej skupine napisala ze sa zaoberam hlupostami lebo nemam deti, dala tam fotky svojich deti a ze by som sa mala venovat rodine a detom a rpeco ich nemam...(bola som mesiac po dalsej operacii)...toto bola bodka, su to krasne 3-4 roky, kedy ju pozdravim len v meste ked ju stretnem, prisla som preto o brata lebo si vybral ju, a nikdy mi nepodrzal stranu ani ked ma obvinila ze som zlodej a nasla retiazku za skrinou ani ked ma obvinilia ze som robila v zah. prostitutku (4 roky som tam nemala sex lebo som robila 6 dni v tyzdni a nevladala som ani). Teraz sa vobec nenavstevujeme, telef. zablokovane,(brat sa medzi tym stal konspirator) a niekedy sa zastavima cudujem sa ze som to nespravila skor, je mi krasne! Bolo tam par sedeni u terapeutky kto sa tym zaobera, a davno som sa necitila tak slobodna, skor som nahnevana ze som to tolerovala...

jana_eyre_2
16. jan 2021

@andezit ja som tiež zažila všeličo, ale nikdy mi nepomohlo ak som šla nejako bojovať akurát som sa cítila horšie.. samozrejme je iné ohradiť sa, keď niečo aktuálne prebieha - nejaký rozhovor kde ťa niekto napadne, ale toto je úplne iná situácia.. nevidím zmysel v tom živiť v sebe nejaký hnev ak aj opodstatnený - načo, čo ti to dá do tvojho prežívania života.. ale jasne ak myslíš že niečo vyrieši že to riešiť budeš, tak to ries...

andezit
autor
16. jan 2021

@taga Dakujem, čítala som Štyri dohody. A nechcem sa odosobniť, určite nie. Padlo tu to slovo, ale asi nie odo mňa.🙂

sonnenshein
16. jan 2021

@andezit Hovorim, uplne presne si to viem predstavit. A nezavidim 😔

teleskop
16. jan 2021

@andezit ked ie o rodicov partnera, roky som razila tvoju techniku so svokrom, musela som pouzivat specialne jogove cvicenia na ukludnenie ked som sa s nim mala stretnut, sikanovala ma nenapadne, takticky tak aby to nebolo moc vidiet, narcis-sociopat..vsetci mu to tolerovali, one je zvlastna povaha, nenavidel ma lebo som bola opak toho co si pre syna vybral, manzel stal pri mne 50:50, raz na oslave mi prdli nervy nakricala som na nho, pocitila som uzasny naval stastia a od vtedy s nim prehodim par viet a je pokoj. Co nedokazal moj manzel spravila som ja, a som spokojna. Nahadali sme sa pre to vela a zas! CO ma hneva ze som to nespravila skor, zivot je plny rasnych momentov super ludi a zaoberat sa takymito ....je skoda. Su to asi 2-,3 roky co chodim na navstevu 1-2 krat za rok, manzela tam ale posielam, rodcov mu brat nebudem, k nemu su ok, uz sa preto nehadame, on uznal moju pravdu a vsetci sme stastni.

andezit
autor
16. jan 2021

@jana_eyre_2 Myslím, že aj ten hnev je dobré niekedy precítiť. Nepotláčať, nechať cez seba prejsť. Emocionálna reakcia, ktorá sa dostavila v určitej situácii. Ale ďakujem za radu.🙂

andrea101112
16. jan 2021

@andezit Ja mam taku knizku. A je paradna musim poved. A keby si chcela mozes mi knihu podarovat. Ja by som si ju rada precitala 🙂

deti95060810
16. jan 2021

zbytočne riešiš blbosti... knihu môžeš podarovať hoc v ktorej knižnici - radi zoberú, možno sa nájde niekto kto si to rád prečíta....
Dala by som na radu manžela, že je už postaršia pani a možno ani nevie čo v skutočnosti kúpila....

andezit
autor
16. jan 2021

@stanulienkat Som polosirota😀, a môj tato by sa má s mojim mužom rád.😉

andezit
autor
16. jan 2021

@andrea101112 Kľudne ti ju podarujem. Ak ju nájdem, lebo práve pozerám, že zmizla. Muž sa -citujem- zjedoval a zlikvidoval ju😂 Tým činom múdro zlikvidoval aj predmet debaty. Ďakujem vám všetkým ešte raz a krásny zasnežený deň prajem. Užívajte!

althejka
16. jan 2021

Knihu niekam odlozit, zahodit a zabudnut. Kazda energia co ti odchadza kvoli zlemu cloveku je zbytocna. Ja by som to neriesila, lebo presne o to jej ide

jana_eyre_2
16. jan 2021

@andezit hej treba hnev vypustiť, ale hneď pri nejakej situácii.. nie v sebe držať a plánovať "pomstu".. neprinesie to želaný účinok.. držím však palce..

lenadka
16. jan 2021

@andezit podľa mňa by si ty mala zmeniť svoj postoj. Momentálne sa teší, že sa jej darí ťa vytočiť. Dá ti takú knihu a ty máš pokazené Vianoce?!? Čože? To ako prečo dopustíš? Či budeš naštvatá, vytočená alebo to budeš mať na háku, závisí iba od TEBA. Keď to nebudeš brať tak vážne, s oveľa väčším prehľadom sa ti podarí viac takýchto kúskov voči nej. Rozbalím takú knihu, začnem sa škeriť ukážem to manželovi s poznámkou "ó, kto vie, čo tým chce babka povedať, že by mi dala návod? 😁“ Jasné že syn sa jej zastáva a zľahčuje veď ho porodila, vychovala, má ju rád, nebolo by normálne keby nie. On sa snaží byť hromozvod medzi vami a ty prehrávaš, lebo viac uzemňuje teba a jeho to vnútri určite štve a vzďaľujete sa tvojou vinou, lebo sú to kraviny. Prestaň sa ňou toľko zaoberať.

andezit
autor
16. jan 2021

@jana_eyre_2 Ešte rýchlo odpoviem : asi si ma nepochopila, ide o to, či reagovať alebo nereagovať, vyhraniť sa alebo nevyhraniť.... nie o pomstu😒

jana_eyre_2
16. jan 2021

@andezit ale pochopila, preto som slovo pomsta dala do.uvodzoviek - nenašla som vhodnejšie slovo na to, keď chces riešiť oplacanim nieco čo už prebehlo dávnejšie a teba to stále ťaží a hnevá..

lylyjana
16. jan 2021

@andezit ja som toho nazoru, ze staroba nie je vyhovorka. Ked vie este takto dobre manipulovat, je velmi dobre pri rozume. Otazne je, ak by si jej to aj vytmavila, ci by to ona vobec vnimala. Ci by to nebolo iba ako hrach o stenu hadzat a ona by sa ti na konci este do tvare iba vysmiala. Mozno raz by som jej raz povedala svoje a potom by som to uz asi nechala tak, lebo uprimne, nemyslim si, ze tvoj vylev ju nejako zmeni, akurat bude mat dalsie eso v rukave proti tebe. Raz som niekde citala, ze "Držať v sebe hnev, je ako vypiť jed a čakať, že sa otrávi niekto iný." Preto by som sa asi na nu z vysoka vykaslala a povedala si, ze stara baba je jedna chudera, ktora si nevie ziskat lasku ludi inak, ako manipulovanim.

andezit
autor
16. jan 2021

@jana_eyre_2 Faktická poznámka: Je lockown, nebola som na pošte a tak kniha stále trčí s nami. Ale pôjde čím skôr preč... Ešte sa mi žiada dodať: Dlhé roky som strávila medzi ezoluďmi a moja empíria je taká, že reči sa hovoria a chlieb sa je. A tí, čo najkrajšie hovorili, sa najhoršie vyfarbili. 🙂 Dôležité sú naše skutky.

marryen
16. jan 2021

@andezit čítala som takú knihu Sčítaní Zla je síce v češtine, ale je o svokre, ktorá ničila neveste život. Kúpila by som jej 😂

jana_eyre_2
16. jan 2021

@andezit veď rob ako uznas za vhodné, hneď v úvode si pýtaš nezainteresovaný názor.. tak si ho od viacerých dostala aj odomna.. keďže každá užívateľka je tu iná a má iné skúsenosti so zivotom a iný pohľad na zivot, dostala si more názorov..

V konečnom dôsledku aj tak pôjde len o teba a o tvoje pocity a ano aj tvoje skutky..

andezit
autor
16. jan 2021

@jana_eyre_2 Presne tak. 🙂 Ďakujem. 🙂

luccija
16. jan 2021

@andezit tolko odpovedi a nikto sa neopytal jednu vec a ja budem teda smela🙂je to pravda, ze ste riesili v manzelstve neveru?ak ano bol to jednoznacny umysel jatrit tvoje rany a ublizit Ti...
Ak nie, ber ju aka je.Nijako by som ju nekontovala dohra by bola, ze hned by volala muzovi, svagrovi s tym, co si si dovolila a ona to zle nemysle a preco...a vidite..
Ved si ju dobre opisala zla, zakerna, falosna presne tento model aj svokra, svokor, syn prerastene dieta, ktore sa boji len, ked mu mama zavola mam doma. Ona ma jediny ciel byt stredobod pozornosti.tito zli ludia su v podstate velmi nestastni tuzia po laske, boja sa osamelosti chcu pozornost a nevedia ako to vybojovat, tak aspon robia zle a intrigy s cielom.ziskat pozornost a zaujem.
Maj velky nadhlad nechaj ju vyhrat, nebojuj vypusti ju z hlavy
Najvacsi paradox je, aby si ju raz nemusela doopatrovat.

andezit
autor
16. jan 2021

@luccija Nie, neriešili sme neveru. A neriešim to ani teraz.

tncka
16. jan 2021

@andezit knihu zahod a funguj ako doteraz. Odstrihnuta a nezajem.

twinflame
16. jan 2021

@andezit vnimala by som tu knihu inak. Nazov pise nieco v tom zmysle, ze je pre kazdeho kto niekedy miloval - prehodnotenie nevery. Myslim, ze za tym darom moze byt aj toto: milujem svojho syna (tvojho muza), je moj a vzdy ma bude milovat (napriek tebe). Svokra mozno vnima vztah svojho syna k tebe ako neveru voci nej. Nemusi to mat racionalne odovodnenie, je to nieco podvedome. Co myslis o takom pohlade?