icon

Svokra mi vyčíta výchovu mojich štyroch detičiek

elibelipebeli
21. nov 2022

Mám 4 deti (svokra s tým má problém, vraj v dnešnej dobe horor). Pri prvých dvoch bola ok, pri tretej však prišiel zlom. Dcérka sa narodila do covid obdobia, sama babka ju odmietala a aj keď sme raz za čas zašli, dcérka ju odmietala. Hocikedy, ak som ju u babky nechala, boli to preplakane hodiny. Teraz sa nám narodilo štvrté dieťa, kým som bola tehotná, občas som malú zaniesla k babke, ale proste boj, plač, a aj keď som odišla, dcérka dokázala celé hodiny s ňou nekomunikovať. Sedela a čakala, kedy po ňu prídem, hoci doma som ju neustále pozitívne viedla ku vzťahu k babke. Teraz má 2,5 roka. Chodí do škôlky, miluje deti, veľmi veľa a zrozumiteľne rozpráva (nevie akurát povedať r ešte), počíta do 10, vie pomenovať mnohé zvieratká, vie povedať mená nás rodičov, starých rodičov, súrodencov, je plne odplienkovaná (už ani na noc nemá plienky, pekne sa sama zobudí a ide cikať, ale väčšinou vydrží), sama sa naje, vie si obuť správne topánky, vie plno pesničiek, básničky, krásne sa ľuďom pozdraví, používa ďakujem, prosím, nech sa páči...z môjho pohľadu a aj z pohľadu mnohých iných je veľmi šikovná. Ale babka je vkuse urazená. Vraj som si dieťa naviazala na seba, a že ako môže také uplakané decko (plače LEN u nej) chodiť do škôlky, naozaj nikdy sa nepocikáva, ale zhodou náhod minule u nej sa po dlllhej dobe stalo, že sa hrali deti skrývačky a nechcela sa ukázať, tak sa pocikala...tak už bol horor, že ona má mať ešte plienky, že z nej robím už dospeláka. Nikdy (okrem tréningu na nočník) som ju nič cielene neučila, všetko čo vie, šlo vždy hravou formou, aj počítať sa naučila pri hre, vymýšľame rôzne edukačné aktivity a pod. A hlavne, dcérka vždy všetko chcela sama vedieť, všetko je ja sama, ja chcem...má snahu sa učiť všetko a vedieť sama od seba. S nikým nemá problém, ani s dedkom, ani cudzími, vyslovene len s babkou a tá ma za všetko obviňuje. Za posledné obdobie som už rezignovala a takmer tam už ani nechodíme, len keď vyslovene musíme. Vkuse počúvam len to, že načo mi bolo štvrté, či aj z toho chcem vychovať rozmaznané urevané decko. Ja už neviem, čo robiť, je to jediná babka, ktorú deti majú, ale jej prístup k deťom je príšerný. Vkuse len zvyšuje hlas, zakazuje, dá cukríky, ale len za pusu, ak pusu nedajú, cukríky im berie, nezaslúžia si. Keď tam sú, len sa sťažuje, koľko roboty s tými deťmi je, keď tam nie sú, som zlá, lebo ju chcem odlúčiť od vnúčat. Mne už je z nej do plaču, muž hrá mŕtveho chrobáka. O štvrté vnúča už záujem ani extra nerieši, lebo ako povedala, moja výchova je katastrofálna a ešte zaplačem (deti vediem výchovou formou vysvetľovaní, dávam im možnosť voľby v situáciách, v ktorých je to možné a prijateľné). Ona svoje deti len bila za všetko a mojim vraj chýba tvrdá ruka. Proste...ja to s ňou už nedávam, hlavne ako sa naváža do mňa a tretieho dieťaťa len preto, že s ňou malá nechce byť. Ona neverí, že problém má malá len s ňou, a vždy sa urazí, že čo jej ona robí zle. A keď jej čosi poviem, svoj názor, hoci je slušný, ohriakne ma a urazí sa.

Strana
z2
viestta
21. nov 2022

@elibelipebeli kde je otec deti, keď treba daj jeho mamu na poriadok? To on sa nevie ozvať?

syslik81
21. nov 2022

tak ju zacni ignorovat o deti sa staraj sama .. radsej ziadna babka ako zla babka ...

simonah73
21. nov 2022

no jej vychova asi tiez nebola najlepsia, ked sa jej syn nevie ozvat a zastat si Teba a Vasu spolocnu vychovu....

elibelipebeli
autor
21. nov 2022

@syslik81 veď to už tak aj robím, nevolám, deti tam nenosím, minule ma ohriakla, že staršiu vnučku už cez dva mesiace nevidela (bude robiť radšej čokoľvek iné, než ísť k babke, deti sa tam nudia vždy). Keď zavelím, že ideme, tak idú, ale potom sa ma tam stále vypytujú, kedy už pôjdeme domov tak, aby babka nepočula. Ale ani tak nie je dobre, lebo teraz po celej rodine šíri, že ju úmyselne odstavujem od vnúčat, vraj to je môj cieľ.
@viestta muž sa s ňou už x krát pohádal, ale k ničomu to neviedlo, len k tomu, že je to nevďačný syn, koľko mu ona dala, peňazí, vzdelanie, a on sa takto odvďačuje. Tak už sa neozýva vôbec a nerieši ju, ani mňa.

doriiis
21. nov 2022

A čo prvé dve deti? Tie sa k babke správajú rovnako? Ono tvoja svokra ma trošku možno pravdu v tom,že 4 deti je dosť.A nemôže byť muž ticho preto,lebo s ňou trošken súhlasí?Ako cukríky za pusu sú cez čiaru,to je fakt,ale to,že svokra ma na tvoju výchovu iný pohľad ako ty je v poriadku si myslím.

elibelipebeli
autor
21. nov 2022

@doriiis prve dve deti su ok, ale su uplne ine povahy ako tretia, su viac prisposobivi, tretia je tvrdohlava a svojska, ju len tak clovek nezlomi a ani nenalaka, neplatia na nu darceky, prosby a pod.ako na starsich ci vacsinu deti. Moze jej dat babka cokolady od vymyslu sveta, proste ked si povie, ze jej pusu neda, tak jej ju neda. Vtedy babka ide vybuchnut od zlosti a uz to zacne, ze fuj, aka je skareda a zla, ze babke pusu neda, ze ci to mamka tak ju uci. Pritom sa snazim, ved aj mne by pomohlo, keby sem tam u nej mala ostala a mala som s najmensim viac priestoru. Ale zas tyrat dcerku preto teraz nebudem, ze ju tam necham a aj tak hodiny len preplace, neje tam, nerozprava sa s babkou. Len caka a caka, kedy odtial pojde prec. Inak, ked sme tam s nou, problem tam byt nema, len sama ani za nic.

basska_b
21. nov 2022

Otras. Problem nema mala, ale svokra. Nedala by som deti k nej. A keby sa mi stazovala, ze 2 mesiace u nej nebola, tak by som.odvrkla, ze ked sa k nej bude spravat normalne, tak dojde. Chudata mladsie vnucatka, su vyvojovo uplne primerane veku, ale maju byt porad jak starsi, lebo su s nimi porovnavani. Bran si svoje deticky!

zuzka102
21. nov 2022

Keby som mala z takej osoby take nervy, tak tam isto už vôbec nechodím, ani deti by som urcite nenutila. Ako odtiaľ potiaľ... 🤨 A inak, však svokra by mohla aj k vám prísť, nemusíte vy k nej.

viestta
21. nov 2022

@elibelipebeli tak malú tam nedávaj a pomôž si ako vieš. Ma tam dieťa trpieť debilne reči?

matullienka
21. nov 2022

No ja by som sa porozprávala s mužom a ak sa to nezmení minimalizovala styk babky s deťmi. Lepšia žiadna babka ako zlá babka. Toto je správanie sa rúti k tomuto, že o chvíľu bude robiť ešte väčšie rozdiely medzi deťmi ako robí teraz. Čo sa týka hlúpych poznámok na počet detí by som jej zavrela ústa, že čo sa stará ona ich živiť a satit nebude tak nemá do toho čo pindat. Je to vec tvojho muža a teba koľko detí mať budete

mogaa
21. nov 2022

@elibelipebeli nerieš...jedným uchom dnu, druhým von....ak jej povieš pravdu, budeš len za zlú....nechaj to tak ak k nej chceš deti dávať,tak kašli na to čo ti hovorí, ak nie, nedávaj.....svokre len povedz že tvoje deti majú rovnakú výchovu a nie každé dieťa je rovnaké....to že plače u nej, neznamená že plače všade....normálne jej povedz že v škôlke neplače....ostatné by som ani neriešila....veď dieťa má 2,5roka....

negymama
21. nov 2022

nechapem, co sa tolko obhajujes s tymi detmi a silou mocou sa chces zavdacit svokre. Sak kasli na to, co si ona mysli a co o vas rozprava. To ty si sama robis zle. Deti sa spravaju prirodzene, kto ju chce ju chce, kto nie tak ju odmieta.
Nejake manipulacne reci starej babky by som mala na salame. Preco by si mala svoju vychovu prisposobovat jej narokom a predstavam.

januska12323
21. nov 2022

Načo tam tú malú vôbec dávaš? Raz za mesiac príde celá rodina na dve hodiny a hotovo. Zvyšok odkáž na muža nech si rieši sám.

negymama
21. nov 2022

ja mam tiez 4 deti a obaja svokra aj svokor ich neprijali. Svokor je sociopat, zly necitny clovek, ktory ma okolo seba ludoprazdno. Svokra je podobna tvojej... jednoducha, manipulativna uskrecana zena, podobne tahy s cukrikmi, moje deti su "zle" ze sa nedaju uplatit a nalakat na jej oblbovacie reci. Takisto mala problem s druhou dcerou, ked ich mala chcela a chcela ist k nim, tak jej pribuchovala dvere pred nosom, ze ju nechce, len tu starsiu. A ked uz dieta nechcelo, tak fuj aka je zla, ze naďmamu nechce. Tretieho syna este ako tak mohli zniest, o stvrteho ani nezavadili. Neprehanam, maly by ich pomaly ani na ulici nespoznal.

sidicek
21. nov 2022

Ani som to nedocitala, nechápem prečo takejto osobe dávaš svoje dieťa, keď z nej má evidentne traumu.A co ta vlastne trápi?Aspoň to dieťa má rozum a nechce s nou byť.

doriiis
21. nov 2022

@elibelipebeli ..tak tam malu nedávaj.Davaj len staršie deti

anjelicek26
21. nov 2022

Ja nechapem, na co si pravidelne dokola nosila k babke dieta, ktore je - svojske, tvrdohlave a zamaminkovane - potom sa cudujes, ze je s toho stres na oboch stranach? U babky, ze to dieta stale reve a u dietata, ze tam nechce chodit a chce byt s tebou... davala si ju tam priskoro, 2,5 rocne dieta malokedy vobec u niekoho ostane a toto ona mala od malicka pravidelne, lebo co? Lebo si bola tehotna a chcela si si oddychnut? Staraj sa o svoje deti sama a vsetko bude podla teba a budes spokojna. Myslim to v dobrom, na co je toto komu dobre? Na nervy vsetci.

negymama
21. nov 2022

@elibelipebeli ty len vyrabas traumy malemu 2,5 rocnemu dietatu. To je este batola! Ma narok byt s mamou a byt na nu naviazana. nakoniec v skolke je OK. Nauc sa asertivne hovorit svokre umprimnu pravdu. Preco u vas dieta nechce byt? No lebo k vam nema dobry vztah, a je na vas aby ste ho budovali. Ty si budujej vztah ako matka, oni nech si buduju vztah ako stari rodicia. Nie je tvoja uloha "ucit" dieta mat rado starych rodicov a modelovat ho podla ich predstav.

whatever1
21. nov 2022

@elibelipebeli Davas jej moznost volby ale nasilu ju davas k osobe ktoru neznesie a ktora neznesie ju. Vies ze tam cely cas prereve a aj tak ju tam nechas. Necudovala by som sa ak by jej babka davala na zadok, kto vie co s nou robi ked tam nie si. A vydierat s pusami, no fuj. Mozno sa pocikala od strachu. Nedavaj tam dcerku ked tam trpi.

negymama
21. nov 2022

@elibelipebeli este som precitala ten prispevok, kde pises, ze muz sa s nou par x pohadal a len mu vynadala ze je nevdacny, tak muz odvtedy prestal riesit.
OK. Moja otazka je, preco to potom riesis ty??? Ze nieco rozprava po rodine? Tak nech rozprava, ako ty s tym co narobis. Ludia ju asi poznaju, prikyvnu, hadat sa nechcu a myslia si svoje. O par minut im to vyprcha z hlavy, no nema nik ine starosti, len riesit nejake cudzie deti v rodine.
a ty kvoli tomu si chces zrat nervy so svokrou? Chod svojou cestou, s detmi tam navstivnte zdvorilostne minimum a nech sa aj o zem hodia a vykrikuju... Ja tak robim cele roky, obmedzili sme navstevy a mam klud. Deti pozdravia, odzdravia pri odchode, podakuju za obed, odpovedia par formalnych otazok ze co v skole? a finito. Nic blizsie sa nepestuje a na prazdniny tam nechodia. Stacilo mi x rokov co mi vzali doslova zo zivota...
Keby ze viem vratit cas, utnem to ovela ovela skor.

melanta
21. nov 2022

Mne pripadá, že najväčší problém si ty. Prečo dávaš dieťa niekam, kde plače a kde nechce byť? Čo si to pre boha za matku, keď robíš svojmu dieťaťu takúto traumu? Všetko ostatné je pre mňa druhoradé. Ako prvé rieš seba a to, aby si sa vedela postarať o deti bez toho, že ich budeš nechávať niekde, kde plačú.

negymama
21. nov 2022

@melanta Presne, ja som mala deti s muzom nie na to, aby mi s nimi museli pomahat ini.
jedneho dna som povedala muzovit, ze dam dieta k starym rodicom jedno k akym...len za dvoch podmienok. 1. Dieta chce 2. Stary rodic chce.
ak nie je splnena nejaka podmienka, tak pobyt sa nekona. Bodka.

drzaopica
21. nov 2022

@melanta lebo chce svokre vyjst v ustrety neviem naco:(autorka deti tam neposielaj su tvoje a muzove a bodka.

vroni
21. nov 2022

Keby som mala brata, poviem, že píšeš o mojej mame. Tiež som skúšala všelijako, že predsa len, je to moja mama.... Už neskúšam. Nevidim najmenší dôvod nechať terorizovat svoje deti, lebo stará mat omdlieva nadšením sama zo seba a ostatní slúžia výhradne jej potrebám. A vôbec sa "neseriem" jej povedať aj prečo. Nie ze by to malo nejaký účinok, cez jej narcistický obraz seba samej nejaké trápne fakty neprerazia, ale aspoň sa na chvíľu urazí a pár týždňov sa snaží krotiť. Vekom sa toto správanie stupňuje, takže čím skôr ho utnes, tým menej ublíži takáto osoba tebe i tvojim deťom.

nelca84
21. nov 2022

@elibelipebeli nechapem, preco tam davas malu nasilu. Je to tvoje dieta, tak sa staraj.

spadnutaslivka
21. nov 2022

nezavďačíš sa nikdy a nijako, kašli na to. Vy ste sa rozhodli, vy si vychovávate. Sú ľudia, ktorí nikdy nepochopia, prečo má niekto "viac" detí.

aurora33
21. nov 2022

@elibelipebeli nevidím logiku dávať jej deti. Ved su tvoje a manželove.

ajsha123
21. nov 2022

Podľa mňa sa 2,5 ročná preto tak správa k babke, lebo babka ju neprijala. Uz ako bábätko... Tvoja malá to cíti, že nebola prijatá... Možno jej to nedáva najavo teraz, ale už to, čo vnímala v brušku, sa do podvedomia dieťaťa dostane...

nurielka
21. nov 2022

Tvoja svokra je emocionálne nevyzrela, aplikuje výchovu strachom a niečo za niečo. Keď hrá tvoj muž mŕtveho chrobáka, rob to isté. Chápem, jediná babka. Ale prospieva ti to? Deťom? Láska sa nedá vynútiť. Tvoje deti sú múdre a ako sa dospelý dištancujú od ľudí, ktorí im neprospievajú psychicky tak to isté robia deti. Bonus je, že 2 staršie sú prispôsobivé. No každý sme iný.

ankare
21. nov 2022

@elibelipebeli ty kokos, Tvoja dcéra je ozaj mega šikovná!!! Ja mám syna v rovnakom veku, ale akoze rozdiel neskutočny. 😯 Úžasná je!

Strana
z2