icon

Svokra povedala dcére, že vyzerá ako bezďák

23. feb 2026

Celý príbeh:

Kúpila som dcére tie rukavice, čo vidno brušká prstov a na ne sa naťahuje taká časť (mali to v pepcu, s takým jednorožcom). Dcéra bola šťastná, lebo konečne mohla všetko chytať von a tie klasické prstové jej vadia.
Prišla s nimi k svokre a tá jej povedala, že vyzerá ako bezďák. Nebola som tam.
Dnes, keď sme šli von mi povedala, že ona také nechce, že vyzerá ako bezďák. Vravím: čo ? Od koho máš take slovo? Vieš vôbec čo to znamená? A ona: nie, povedala mi to babka.

Samozrejme som sa vytocila do nepríčetna. Veľmi ma to sklamalo, že niekto komentuje vzhľad rukavíc mojej dcéry a pripisuje to jej osobe. A že sa ešte preto cítila zle. Má 3r.

Robím z komára somára (ako mi bolo povedané) ? Ja také slova doma nepoužívam…

Strana
z4
mooonika1975
24. feb 2026

Ja v škôlke ucim deti básnicky a trvalo aj dva týždne kým sa ich naučíme a ona sa naučí v troch rokoch nové slovo, ktoré ešte nepočula a ešte aj vie význam a aj to pochopí. Úprimne, som myslela že vravíš o 10 ročnej slecne, nie o 3 ročnom dieťati

nyusika
24. feb 2026
@mooonika1975

Ja v škôlke ucim deti básnicky a trvalo aj dva týždne kým sa ich naučíme a ona sa naučí v troch rokoch nové slovo, ktoré ešte nepočula a ešte aj vie význam a aj to pochopí. Úprimne, som myslela že vravíš o 10 ročnej slecne, nie o 3 ročnom dieťati

@mooonika1975 konikovske deti z anonymnych diskusii v troch rokoch cituju vergilia v latine, to nevies ?

abbey1
24. feb 2026
@nyusika

@mooonika1975 konikovske deti z anonymnych diskusii v troch rokoch cituju vergilia v latine, to nevies ?

@nyusika A v 5 už sedia u psychológa.

marsmykkok
24. feb 2026
@negymama

@anonym_1f2754 preco by nemohla vediet.
ked sa niekto na ihrisku alebo v skolke dietatu vysmieva pre oblecenie, vyzor, myslis, ze tie deti su nevedome? 3 rocne sa rozplace a bezi povedat rodicom, co mu ini ludia hovorili. Velmi dobre vnima, co je posmech.
Moj svokor mal taky hlupy zvyk drazdit a vysmievat sa detom, aj velmi malym, napr. 1,5rocne ktore pre nieco plakalo, tak sa zacal vysmievat ze bé, bé, pozri ja viem viac plakat, hukal tam a napodobnoval. Deti od neho potom isli prec a mracili sa, pripadnesa este viac rozplakali.
Male dieta nevie spracovat posmech , a uz vobec nie dospelych.
ano je dobra rada ucit dieta, ze si to nema brat k srdcu, ale trojrocne taku emociu este nevie spracovat.
Tu pisu dospele zeny, ze im priklad chlap povie nieco urazlive, ze su tucne alebo co, rozvadzaju cele stranky temy ako ich to urazilo.
a zrazu 3 rocne sa ma otriast, usmiat a vsetko zvladat.

@negymama Zase netreba tie deti vychovávať vo vatičke... Lebo ľudia sú rôzny a aj taký ako jej svokra a proste naučí sa s tým žiť. Ja som napríklad veľmi citlivá a mala som jednu starkú čo bola na všetky ženy v rodine veľmi kritická, či na svoje dcéry alebo aj na nás vnučky. A teda vôbec ma to netrápilo, brala som to že je aká je, ak by ma zasiahla kritika tak od rodičov alebo aj spolužiakov, kamarátov, od nej nie... A myslím že tu proste sa jej to nedotklo nejako, len proste malá tie rukavice nemusí tak jej padlo aj vhod že starká má k ním pripomienky aby ich nenosila. Napríklad ak si kúpiš bundu a je nepohodlná hoci bola drahá a necítiš sa v nej dobre, ak na ulici bude mať niekto poznámku že je otrasná prestaneš ju nosiť. Ak ale sa v bunde budeš cítiť super, bude ti jedno že sa niekomu nepáči... A tak to bolo aj tu, keby starká komentuje nejaký jej obľúbený kúsok nosí ho nadalej, ale rukavice nemusí takže jej padlo vhod že niekto mal na ne poznámky...

negymama
24. feb 2026
@marsmykkok

@negymama Zase netreba tie deti vychovávať vo vatičke... Lebo ľudia sú rôzny a aj taký ako jej svokra a proste naučí sa s tým žiť. Ja som napríklad veľmi citlivá a mala som jednu starkú čo bola na všetky ženy v rodine veľmi kritická, či na svoje dcéry alebo aj na nás vnučky. A teda vôbec ma to netrápilo, brala som to že je aká je, ak by ma zasiahla kritika tak od rodičov alebo aj spolužiakov, kamarátov, od nej nie... A myslím že tu proste sa jej to nedotklo nejako, len proste malá tie rukavice nemusí tak jej padlo aj vhod že starká má k ním pripomienky aby ich nenosila. Napríklad ak si kúpiš bundu a je nepohodlná hoci bola drahá a necítiš sa v nej dobre, ak na ulici bude mať niekto poznámku že je otrasná prestaneš ju nosiť. Ak ale sa v bunde budeš cítiť super, bude ti jedno že sa niekomu nepáči... A tak to bolo aj tu, keby starká komentuje nejaký jej obľúbený kúsok nosí ho nadalej, ale rukavice nemusí takže jej padlo vhod že niekto mal na ne poznámky...

@marsmykkok vies co , ja ako kriticku nehodnotim ani tak tu situaciu s rukavicami. skor vseobecne, ako sa aj tu v diskusii aj vseobecne v spolocnosti ide bud v extremenj prcitlivosti a hyckaniu ludi, deti alebo naopak taka az tolerancia zhadzovania, ponizovania a sikany.
je treba kazdu situaciu vidiet podla situacie a vztahov medzi ludmi, preto si nedovolim ani autorke hovorit ze je hystericka a prehana, alebo naopak ze treba rovno svokru odsudit a ukoncit kontakty.
Skor sa naucme mat odstup a nehodnotit hned kazdu situaciu podla toho, ze tak mame prave my.

negymama
24. feb 2026
@marsmykkok

@marsmykkok lebo mozno autorka prehana, je citliv na svoje dieta, mozno je to jedinacik, a ma ku nej velmi ochranujucu vychovu - typu nech sa jej vlasok neskrivi.
a mozno ide o protivnu svokru, ktora rad radom robi tieto vysmechy, zhadzovanie a manipulacie dietata, a je to x banalit, ale po poslednej autorke usli nervy.

a len tak mmch , ja mam 4 deti a moja vzchova bola vsetko len nie precitlivena, brala som veci uz od prvej dost "sportovo", nejaky pad, skrabanec, ci detska hadka ma nevyhodi z rovnovahy. co som ale neznasala, je take to vseobecne nasilne rypanie a drazdenie deti v mene "zartu", ktoremu je tazsie sa branit, nez otvorenemu nepriatelstu.

negymama
24. feb 2026
@marsmykkok

@marsmykkok a dalsia vec, ide o trojrocne male dieta.
starsie deti alebo aj dospeli ludia take situacie chapu , vedia spracovat, ze si poveia- áá, to len stary dedo daco vyprava, to len babka nieco hovori aby rec nestala- my uz vieme, ze mnohi udia len tak taraju, aby rec nestala.

ale 3-4 rocny maly clovek este to co mu hovorime berie naozaj...preto male deti vieme lahsie "osalit", oklamat, nieco im nahovorit, vystrasit ich, ci nalakat na nieco. to co hovorime beru casto doslova. Nemaju este ten starsi nadhlad. To sa naucia vekom.

aurora33
24. feb 2026

@anonym_autor ked ti to tak vadí, tak prečo posielaš samé trojročné dieťa s plným ruksakom k takej neschopného babke. Stráž si dieťa sama doma. Hrdinka.

Strana
z4