Svokra sa pozvala na našu dovolenku
Zdravím žienky.
Chcela by som od vás poprosiť pár nestranných názorov. S polovičkou ideme na dovolenku - do Rumunska (viem, neznie to možno nejak vábne, ale je môj detský sen vidieť Drakulov hrad 🙂 A priateľov sen je zase urobiť si road-trip po horských cestách Transalpiny a Transfagarashanu). Takže sa ideme vydať na takéto malé vysnívané dobrodružstvo.
Problém je svokra. Je veľmi aktívna a nie práve taktná. Prvý raz sa chcela pozvať pred pár mesiacmi, kedy sme dovolenku ešte len plánovali. Nejako taktne sa nám z toho podarilo vykorčuľovať. Lenže teraz zatlačila na svojho syna, a opäť sa s nami snaží pretlačiť na road-trip.
Je to naša jediná dovolenka v roku, teším sa na ňu ako malé dieťa na Kinderko. Teším sa na romantiku, intimitu... proste na nás dvoch. Veľa času na seba nemáme, stále je unavený z práce, neustále myšlienkami niekde inde... aspoň takto si od toho sľubujem, že konečne vypne, a bude sa venovať len mne. Lenže so svokrou na krku si tú idylku predstaviť neviem.
Navyše s jeho mamou nevychádzame poslednou dobou najlepšie. Odkedy sme začali prerábať byt, stále sa do toho mieša, stále nevyžiadanie riadi, radí a usmerňuje. Často kričí a máva výkyvy nálad... čo proste nie je môj šálok kávy. Je to taký akčný chlap v sukni, a navyše vševedko. Veci musia byť tak ako ona povie, tam kde ona povie, a kedy ona povie.
Proste, nechcem ísť na dovolenku s ňou. Mám už len z predstavy na to zimomriavky.
Prosím o rady... čo robiť? Ako sa na to dívať? Čo by ste urobili vy?
Chcem si tú dovolenku užiť, ale chcem si ju vychutnať len s priateľom. Najviac som ale frustrovaná práve z jeho reakcií. Nevie sa pustiť maminej sukne a povedať jej nie.
@zdenka828 aj s nami chcel ist svokor na dovolenku, ale som povedala, ze len cez moju mrtvolu 😀 nam pomohlo to, ze sme tiez vybrali za destinaciu rumunsko, stary ma predsudky, ze ho tam ukradnu a zjedia, tak usudil, ze toho roku ešte nepôjde 😀 /Inak je to super vyber...my ideme v oktobri a od radosti sa mi uz pomaly kazdu noc aj sniva, ze sme tam 😀/ ...lenze co s tvojou svokrou? ...asi len na rovinu povedat, ze nie.
V juli sme absolvovali Corvine Castle v Huneadore,Bran a Peles, aj Transfagarasan ...úžasne!!!!!!len upozorňujem na cestu ak pojdete domov cez Devu smerom na Oradeu...je tam 100km rozkopaný úsek !!! Je to hrozne :D
My sme boli prvý rok na dovolenke s mm sami, druhý rok sme sa vybrali s jeho rodinou (starká, švagor, švagriná), tretí rok s našimi (rodičia, sestra) a tak na striedačku a vždy to bolo super 🙂 Lenže my sme tak chceli ísť všetci, nikto nikomu nevadil, boli sme spolu radi. Čo niektorí v našom okolí nedokázali pochopiť... My sme to brali ako príležitosť na utuženie vzájomných vzťahov a bola v tom aj naša vďačnosť, že nám ochotne pomáhali s deťmi, keď sme to potrebovali. Máme na to pekné spomienky. Takže dá sa aj tak, ale je to asi dosť aj o vzájomných vzťahoch, či sa máme radi, či len formálne spolunažívame, závisí to od viacerých vecí. Autorke témy dovolenka so svokrou nevyhovuje, asi ako veľa ľuďom, len som chcela napísať, že dá sa aj s rodinou stráviť na dovolenke krásny čas. Všetko dobré 😉
Máš priateľa,nie manžela,teda nijakú svokru nemáš a nejaká cudzia pani sa ti trepe za spoločníka na dovolenku.Ako tu čítam problémy na MK,tak by malo byť povinné už v nejakej 3.triede zš čítať a mať prednášky od psychologa o asertivite,a myslím to vážne.Jedna vec je akosi vrodená ústupčivá či naopak vtieravá povaha,ale toto sa dá naučiť,vytrenovať,oveľa lepšie sa žije s prístupom odtiaľ-potiaľ resp. tvoje nechcem,ale svoje si nedám.To,z čoho si ty vyrobila diskusnú tému a zrejme pár dní preto nemôžeš spávať,by asertívna osoba zmietla zo stola za pol minúty- prepáčte,milá skorosvokra,ale na dovolenku ideme my dvaja váš syn so svojou milenkou a nikoho tretieho nám netreba,lebo chceme mať súkromie vo dvojici.
@zdenka828 Tvoj priatel by jej mal vysvetlit, ze si chcete urobit romanticky vylet a ze sa chcete veovat sebe, lebo aj tak nemate dost casu venovat sa jeden druhemu. Mala by to pochpit, ked to nechape, tak naozaj je to jej problem. Casto na MK pisu baby ktovie z kade, a dost primitivne nadavaju na svokry, co si myslim ze je problem prave v zakladatelkach, ale ty pises rozumne a mas pravdu. Porozpravaj sa s priatelom, on by jej to mal vysvetlit (ty jej to radsej zatial nevysvetluj, inak ty budes za zlu 🙂 ).
Nechápem čo je na tom, normálne jej to povedať, že chcete byť sami a bodka.
Toto nepochopí?
@natalym ona pochopi, len ci to pochopi aj priatel, ocividne mu to nevadi
@svetluska82 Tak nech mu povie, že ide sám s mamou. 😀
priateľovi treba povedať, nech mame do batoha pribalí dostatočný počet sviečok, nech má čo držať 😉 😀 😀 😀
ale nie - mám doma 4 ročného chlapca a raz zrejme tiež budem svokrou - ale môj syn bude so mnou chodiť na dovolenku maximálne do 15-18 rokov, ja mu sprievod v dospelosti robiť nebudem 🙂
@zdenka828 ja len k tomu Rumunskú, pre neznalých, momentálne je to veeelmi vychytená lokalita 😉 Nielen pre motoristov a cyklistov....
A v spojení so svokrou to nemusí byť zlé. Je tam veľa krásnych opustených roklín, hory s divokou zverou, serpentín v skalách.... mu-he-heee 😠 😠 😠 .... 😉
Este sa aj ofucal ked si precital ze nie je normalne aby sla aj mama? : D to hádam nie : D
@bodka70 náhodou, ja by som aj so synom šla. Tiež svokru občas berieme na výlet. Ale len keď má pozvú. Viem si predstaviť, že budem mať vnúčatá, postrazim ich zatiaľ, a mladí nech sa idú zabávať 😉 ... a všetci spokojní 🙂
@zdenka828 ono nielen, že tvoj priateľ je mamin cecok, ale aj ty asi potrebuješ niekoho za sebou, aby ti radil. Lebo tvoje otázky na konci tomu svedčia, raz by mi "svokra" alebo aj mama, to je jedno, naznačila, že ide s nami na dovolenku, ktorú plánujeme vo dvojici, tak ich vysmejem a spýtam sa, či sú ok, lebo toto je divné, rovno by som povedala priateľovi, že ak chce, nech si ide na dovolenku s mamičku kde len chce, ale ja odchádzam do Rumunska aj sama
noo...opat svokra najhorsia a mozno je problem uuuuplne inde
chudacka...nikto jej nepovie,ze chcu ist sami...ale kazdy je na nu nahnevany,lebo sa nedovtipila
a mozno naj sranda by bola,keby ju na tu dovolenku tak trosku nalakal sam syn a ona si mysli,ze sice by ani ist nechcela,ale tak nechce pokazit radost 😀 😀 😀 😀
inak dokazem sa vzit aj do role svokry ak je sama, a ozaj nema s kym ist na dovolenku. Poznam pary kde mladi idu na jednu dovolenku a potom syn so svokrou na druhu spolu, lebo svokra nema s kym.
@svetluska82 Aj ja také poznám, Však ale o čo ide v tomto prípade, stačí možno povedať a bodka.
@svetluska82 aj ja poznam...dokonca u nas tak siel manzel s otcom sam...lebo nemal svokor s kym a sameho sme ho nikde dostat nevedelitak boli na spolocnom vikende
..svokru rešpektujem a mám rada, občas ma vytočí tiež do vývrtky, ale inak si rozumieme.. 😉 Ale, aby išla s nami na dovolenku - nehrozí, asi by sme sa z nej obe vrátili v truhle 😀 😀 😀
Sadni si so "svokrou" a vysvetli jej, že toto je vaše voľno, vaša dovolenka a basta, priateľ, ak by nepochopil, tak by som s ním nikam nešla.... 😠
som to stastna zena, ze mam svokru, ktora by sa nenasackovala sama na nasu dovolenku a aj keby, tak by som bola rada lebo je to skvely clovek...teraz mimo tu dovolenku, pokial planujes s priatelom spolocnu buducnost, skus s jeho mamou zlepsit vztahy a s priatelom dat serioznu debatu. az pridu deti, bude to pre ne tazke v takej dusnej atmosfere kde mama frfle na babku, babka na mamu, a otec nevie na koho strane byt
Haha, tak ak by mne toto chcel urobit priatel, tak by uz nebol mojim priatelom a sla by som s inym:-P Ak by mi to urobil manzel, dostala by som hysak a striedala by som stavy zlosti a placu az kym by nepochopil, ze v ziadnom pripade!!!! A hlavne by si to mal vydiskutovat on so svojou mamou, ty by si nemala riesit co jej povedat. Btw. Rumunsko je super🙂))
my sme raz pozvali moju mamu s nami, mala 60 tku a nikdy nevidela more, velmi sa jej pacilo, my sme prezili v pohode, nechodili sme vsade spolu, mama aj my sme si to uzili. A tento rok ak dozijeme ideme so svokrovcami, tiez sme im to navrhli, ale tiez neplanujeme chodit vsade spolu, svokra vsetko ofrfle, tak uz teraz sa smejeme, ze urcite sa jej nebude pacit. Ale v pohode sme zvyknuti...Pojdeme sa kupat, na vylet a svokrovci si tiez urobia vlastny program. A este sa blysneme pred svagrom, lebo svagrina na svokru len nadava a nikdy ich nikde nevzali...Ale o to nam nejde, len si chceme prenajat cely dom na samote tak preco ich nezavolat...V konecnom dosledku to vyjde lacnejsie. Aj na chatu v Tatrach sme ich zavolali, odmietli ze predsa potrebujeme sukromie ale prisli nas pozriet na jeden den a ostali aj na noc.
Ja by som doma povedala, ze bud ide jeho mama alebo ja. A bodka. Viac by som sa nebavila s nim o tom, pobalim sa az ked viem ze idem len ja. Alebo by som mu povedala ze nepojde on a ja idem s niekym inym :D on nech ide s mamou... Ty nie si povinna ju mat na dovolenke, ak sa tam on chce ist zabavat s mamou, nech ide... a to ze ta sekyruje, nehnevaj sa, na typy rozkazovacne, treba ist rovnako ;) a povedat nie uz v zaciatkoch :D Lahsie sa to povie ako urobi ale je to tak :/ JEdnym uchom dnu a druhym von. Treba si to vydiskutovat s partnerom... aj ked ak sa to nevyriesi a pojde to dookola, vztah si nezachranite, lebo on sa bude citit ako medzi mlynskymi kolami a budu z toho iba hadky. S tebou. Lebo s mamickou sa nebude hadat 🙂 Nemoze zakrocit svokor ? 🙂))
@svetluska82 aj my nosime nasich, ale iba odkedy mame deti... vsetci si pomozeme a oddychneme... ale tak to bude romantika santit so svokrou v aute po kopcoch.. chcelo by to tutu mutu a budu prosit svokru nech sa otoci? 🙂)) Ja neviem.. 🙂
@simca06022011 ved jasne oni su v stadiu najvacsej zamilovanosti , my zas v inom 😀 Mna len prekvapilo, ze ocividne to partnerovi nevadilo..Ale tak tutu mutu mozu hadam svokra nebude spolu s nimi v izbe 😀
@lukama bola som v rumunsku pocas vysky ako erasmus student jeden semester. Nepochodila som toho vela, ale vsade kde som bola, boli uzasni ludia, velmi srdecni, maju nieco do seba. Bola som v Cluji, prijemne mesto, potom v takej jaskyni Turda - vcelku zaujimave to je, potom autom oblast Maramures - kadejake kostoliky, a potom pri mori, ale bol december😀 Vsade sa mi pacilo, boli sme raz ubytovani aj v sukromnom minipenzione (= dom) a uzasne pohostinni boli. Rumunsko vsetkym odporucam, nepaci sa mi ked ludia nadavaju na tu krajinu a vzivote tam neboli. Ale uznavam, ze nie kazdy musi mat dobru skusenost.
skus povedat - a co keby sme sli na dovolenku potom s deckami?
postrazi ti deti a vsetci budu spokojni....
mna inak napadlo, zeby som nakupila cipkovane pradlo na kazdy den a ukazala jej ho - pozrite, toto mam na pondelok, toto na utorok rano a toto na utorok na obed, co myslite, budem sa vasmu synovi pacit? :D
@papricka33 , ja som to hlavne myslela tak, že mu nebudem robiť partnerku, že ja so synom pomaly za ručičku 😀
ak po tom môj syn , moja potencionálna nevesta a ich deti strašne a úprimne budú túžiť, aby som išla s nimi (ale ozaj všetci) tak ja sa "obetujem" a pôjdem he-he 😉

Ďakujem za reakcie, kočky 🙂 Dala som to prečítať aj priateľovi... síce sa ofučal. Ale do budúcna s dovolenkami budeme mať snáď jasno 😀