icon

Svokra si uzurpuje moju dcéru. Som mimo ja, alebo ona?

helaheluska
6. jan 2019

Mile maminky rada by som sa poradila ci to prehanam alebo ma moje pocity neklamu. So svokrou mame problemy odkedy sa nam narodila dcerka od narodenia sa tvarila ze jej jej a nie raz mi povedala ze ci nechcem ist do prace uz ze ona rada zostane na materskej miesto mna... Nejako sme to prekonali podarilo sa mi ako tak presadit si svoje vychovne a stravovacie metody a so svokrou bolo isty cas klud dala nam priestor uz nechodieva k nam ako do svojho ma totiz kluce od nasho bytu. Ale to je jedno teraz ma hlavne trápi ze nestaci ze chce byt s vnuckou vzdy sama casto ked idem na prechadzku s mladsou tak ona ide so starsou niekam inam do mesta co mi pride di ne. Proste ona s nou vzdy chce byt sama. Teraz ma starsia 3 roky a sem tam si ju vzala na noc podotykam ze byva asi 10 min od nas nemamproblem ked si ju hocikedy vezme. Ale posledne dva mesiace u nej bola kazdy vikend vždy piatokna noc a zacala robi to ze ju neprinesie ani v sobotu domov a ked vecer volame ze kedy pridu tak je kolko krat urazena ze ci jejnieco urobia ze ved vieme kde jw a necha si ju az do nedele. A v decembri bola cez vikend doma iba iba jednu nedelu a aj to isla svokra s nami doba lebo s vnuckou cely tyzdennebola.

beusssska
8. jan 2019

Je to choré zmyslanie, kompenzovanie niečoho co oni pri svojich deťoch nedokázali..... Narušené osobnosti.....

syslik81
8. jan 2019

tym,ze mas aj druhe babo mala by si sa starsej venovat ty a nie svokra.. ty musis dcere ukazat ze si mama a ze mas rada obe a venovat sa im rovnako .. inak si starsia zacner mysliet ze na nu nemas cas u babky jej bude lepsie a bude problem ked ju budes chciet mat doma.. plus ju zacne viac pocuvat ako teba a nastanu problemy ... vikendy si planujte spolu s muzom a detmi ako rodina.. vylet ,plavanie , prechadzky mozno park .. babka ked chce byt akcna nech vezme kocik ide kocikovat babatko a ty si so starsou sprav babsku hodinku ... kupanie kadernik nehty - detsky lak etc..alebo citat knizku hrat pexeso ... nedovol svokre vychovavat ti dieta .. uz jedno vychovala a tot je tvoje.. ak ma vela casu nech si kupi psa al macku

ivankomonika
8. jan 2019

Neviem ale ja keby som nechcela tak dieťa nedám ani keby sa na hlavu postavila spolu s mužom, to ze tam spi, znamená ze jej to ty dovolis

petkazamborska
8. jan 2019

ahojte , ked ti mozem poradit daj jej hranice, lebo pojde po tebe jak popinava fazula, a cim dalej, tym to budes mat narocnejsie ,/si bude viacej dovolovat/.... lebo bude chciet viacej !!!!ako pisali baby ty si matka, a ona uz svoj cas na materstvo MALA .
moja tiez si chcrela uzurpovat starsiu dcerku, zacali ju bravat domov, najprv na hodku lebo dlhsie svokra nevydrzala , a tu mladsiyu uplne ignorovala, hovorila ze to je nasa fajta pomaly sa jej ani nedotkla, potom sme jej dali podmienku ze bud zacne brat obe alebo ani jednu, ze musi dat prec psa, ked su tam deti , lebo si nezelam, aby ich olizoval , a nech im nedava cokolady, nedodrziavala to, urobila mi cirkus, ze pomaham v tom case jej mame, a ofucala sa a nekomunikovala, deti ma rada na 10minut aby si urobila fotky pre kamaratky, a zo zaciatku stale sa mi snazila zhadzovat autoritu, tak som razne zakrocila a vytlacila si z netu clanky odborne o vychove kedy co/lebo davala dcerke od 1roka vidlicku a pribor, farbicky do ruky, chcela aby dcerka uz bola v roku bez plienky a podbne haluze/tak som si ziskala muza na svoju stranu a uz sme isli ako rodicia ...teraz si nedovoli nic , predtym nas citovo vydierala stale totalne ziarlila na moju mamku s ktorou maju malicke uzasny vztah a robi to vlastne doteraz, ale teraz si ju ani nepripustim k telu ani fyzicky ani psychicky najma, aj psycholog povedal ze ma byt rada za to, co jej dame, nie aby nas v kuse vydierala a chcela stale viacej .
toto urcite nepatri pre baby , ktore maju svetle vynimky svokry, ze su super, ze ozaj maju radi aj nevesty aj deti ....ale ked vyslovene ide proti tvojej vychove -to nie je dobry znak , ona s tebou sutazi :-/ a snazi sa nahlodat vztah medzi sestrami aj medzi tebou a malickou :-/ len ti nahlodava celu rodinu, vztah medzi tebou a manzelom , medzi detmi a medzi vami a malickou- to je MOJ NAZOR :-/

liduska12
8. jan 2019

@helaheluska stopni to. Normalne dajme tomu mesiac-2 ani raz tam nebude spat a hotovo. A ziadne take, ze “ved co je na tom”, ty si jej matka, je to tvoje dieta a ak sa chces o nu starat len ty a chces, aby tvoja dcera spala v noci doma tak to tak ma byt a nikto ti do toho nema pol slova co povedat, max tak otec dietata. Ostatnych mozes mat tazko v pazi. Toto su inac kriticke roky, deti su velmi lahko zmanipulovatelne, a asi nechces aby ti dieta vychovala svokra podla seba. A presne, mala si ma budovat puto so sestrou ale aj s tatkom cez vikendy a nie byt kazdy vikend u babky, ked na to nie ste odkazani...cim skor si v tomto spravis poriadok, tym budes aj sama spokojnejsia a mala si postupne zvykne, len vydrz, mozno zo zaciatku bude protestovat.

lulica
8. jan 2019

@helaheluska maximalne chore a prehnane spravanie tvojej svokry je to nebezpecne az mi prislo na vracanie ked som si to precitala. Keby to malo hranice tak v poriadku ale toto je vazne prehnane

egyy
8. jan 2019

Ahoj. Ja mam 4rocnu a 1,5rocnu. A neseparovaka by som ich tymto sposobom. Akoze chapem, ze so starsou je to lahsie pre svokru, ale raz za cas staci. Ona si uz deti vychovala. Nech necha aj teba si vychovat TVOJE deti. Ze nic vzlom, ale ze ti proste dcera chyba a ze ked pride domov, tak si sestru ani nevsima a tak..klam..a co. Ja svoju svokru neznasam, takze sa pri pisani velmi ovladam 🙂

preciosa
8. jan 2019

Keď sa mi narodila dcéra podobá sa viacej do manželovej rodinný....a to sa svokra išla posrat....a keď sa mi narodila druhá dcéra tak tá sa podobala na mňa a tu noc nemuseli...začali brať len prvú dcéru na chatu k nim a tak nahnevalo má to a povedala som že aj tá mladšia chce ísť k nim ..tak mi povedala že ona dve deti nebude strážiť spolu tak som tej staršej zatrhla ku nej chodiť...a vysvetlila som jej že či by sa jej páčilo keby bola len tá mladšia s nimi tak to pochopila a už tam nechodí ako predtým....nech tvoja svokra zoberie tu mladšiu a ty si sprav babsku jazdu a povenuj sa len jej .....uvidíš potom ju tak nebude ťahať k svokre

jahodka11
8. jan 2019

Necitala som ostatne príspevky,len úvodný....ak mas manzela na svojej strane...myslim v dobrom,nech sa porozpráva s mamou on...urcite by som nedávala kazdy vikend, max 2 noci v mesiaci...podla situácie a potreby....a neriešila by som s nimi,ze preco ano,preco nie....to sa len zamotas a vsetky tvoje argumety vyvrátia....jednoducho chcete ju mat doma a hotovo....

evkacik5
8. jan 2019

@helaheluska moj trojrocny syn u mojich rodicov bezne prespava, aj tyzden, tiez byvaju asi 10 min. od nas. Dva krat dokonca byval u mojich rodicov asi po mesiaci (mala som na to svoje dovody). Ale ked je tam viac noci po sebe, nechce ist domov, proste si tam zvykol. Je to tenky lad, je to pravda. Ale tiez keby som videla ze nam to narusa vztah, nedovolim to. Tym chcem napisat, ze ty si matka a urob podla seba. Tiez mam druhe dieta (10m), tiez uz u nasich spala aj so starsim, asi 4x ale len na jednu noc, ked sme chceli s muzom ist vecer niekam von.

domi129
8. jan 2019

@tarinka155 a nie je moznost ze by si od nich so synmi odisla? Myslim ze pokial su mali sa to este da zachranit. Aspon dufam a prajem ti to.

egyy
8. jan 2019

@evkacik5 fiha... moja mladsia ma 1,5roka a este som na noc bez nej nebola. Asi by som ani nezaspala.

smoulinka13
8. jan 2019

@egyy u nas to iste, starsi prvy krat spal u nasich ked mal 3,5 a mladsia ma 1,5 a tak skoro ju veru nedam nikomu spat

petkazamborska
8. jan 2019

@evkacik5 hej ale myslim si ze vasi ta maju radi uplne ta respektuju a skor ti pomahaju a nie ako autorke uplne naburava vychovu...moje malicke tiez su casto u mamky, v pohode, hocikedy a hociktora ale viem ze su stastne tam ...aj mladsia aj starsia :D ma s nimi kamaratsky vztah ako ja s nou ...

evkacik5
8. jan 2019

@egyy starsi syn spal u nasich prvy krat ako 6m, proste viem ze im mozem verit. Prvy krat som sa tiez bala. Proste potrebujem tu psychohygienu.

evkacik5
8. jan 2019

@petkazamborska ano pomahaju mi. Ale su veci kde sa nase nazory nestretavaju, ale je pravda ze ked malu mama chce musi to respektovat.

kiara3
8. jan 2019

@helaheluska no ja by som toto tiež zatrhla...Mne by to doslova liezlo na nervy...A to som s tých čo nám nikto deti v živote nezobral...Asi 2x staršieho kamoška čo ma syna v rovnakom veku...Ako toto mala moja sestra...A keď jej dcéra bola asi 3-4 ročná tiež chodila k svokre...To dieťa bolo doslova zmagorene...lebo tam mohla všetko doma mala pravidlá...A normálne kým ju sestra dala nejak do normálu zasa išla k svokre kde mohla zasa všetko...Ako baba je teraz dospela ale fakt nevie kde je sever...Ja by som to obmedzila...alebo davala malu len keď je to nutné...hlavne keď celý víkend sedí doma nad tabletom...Podľa mňa je to choré takto sa upnut na dieťa a nárokovať si...

red_cat
8. jan 2019

@helaheluska oooch ako to citam vsetko..co si si s tou tvojou svokrou zazila a co stvara..asi by som uz raz na nu zhukla ze je stara harpia, nech mi prestane nicit rodinu a vypadne zo zivota🙈 prajem pevne nervy

egyy
8. jan 2019

@evkacik5 tak jasne. Ja tiez nasim verim. Nejde o to. Skor asi o moj pocit. Ale adi je to hlavne o zvyku.

levandula666
9. jan 2019

@davida smutne je tu jedine to, že ste za 11 rokov nestrávili ani jeden víkend so svojim synom!!! Neberte to v zlom, len sa zamyslite...

levandula666
9. jan 2019

@helaheluska nechcem byt hrubá, ale žiaľ budem... verte mi, je to chorá psychopatka a tu maličkú s nou samotnú nenechávajte vôbec, nikdy neviete čím jej vymýva mozog (mamička na teba nemá čas, a pod). Nech príde na návštevu k Vám, toto je choré manipulatívne správanie, majte pod kontrolou čo jej rozpráva, nenechajte sa pripraviť o dieťa. Uznajte sama, že jedna psychicky zdravá rozumná žena nebude vstupovať do bytu hoci má kľúče, už teraz vás nerešpektuje ako matku, ako rodinu... dajte si povedať zastavte to, nie postupne, hneď... kým nie je neskoro. Bude to boj ale držím Vám palce ste mama a iba vy určite čo a kde budú robiť vaše deti !!! 👍👍👍

levandula666
9. jan 2019

@jahodka11 presne tak, žiadne argumenty...je to rozhodnutie matky; nie otvorená diskusia

didamt
9. jan 2019

Nečítala som príspevky vyššie, môj pohľad. Moja dcérka má 5 rokov a ešte nikdy nespala mimo domu. Podľa svokry je to moja chyba. No nám by chýbala. Nechceme ju dávať na noc preč, oželeli sme aj ples, lebo sme to raz skúsili, mala iba 1,5 roka a museli sme o polnoci po ňu.
Keby si ju babka brávala 2x do mesiaca, alebo aj každý piatok a v sobotu by sme si po ňu šli ráno, to by som uprimne brala. Nemáme s manželom na seba čas. Radi by sme si zašli sami do kina, do wellnesu, proste niekam von, na večeru. lenže nemôžeme, lebo "musíme" brať ohľad na dcérkin režim a podobne. Aby bola u babky celý víkend, tak to prrrrrrr !!! Tiež sa so svokrou moc nemusíme, lebo ja som asi najhoršia matka, od jedenia, cez oblečenie, športy a podobne....ale to je iná téma.
Páči sa mi ako to má zariadené moja kolegyna s 2 deťmi. Vždy v piatok ich zavezier rodičom a v sobotu doobeda si idú po deti a piatkový večer patrí im - koncert, divadlo, reštaurárcia, wellness, toto mne veľmi chýba. Takže ono je to taká dvojsečná zbraň.

simca06022011
9. jan 2019

Ja by som to zatrhla. Cez prázdniny na dlhšie - my máme teraz už väčšiu babu, chodí na dva týždne, cez rok sem tam prespat, keď sa dohodnete. Mne mama aj svokra vyviedli toto pár krát, že malú čakáme a ony že nedonesu, teraz ide tam a presne poviem kedy budú doma, inak nepôjde tam viac, najhoršie čo je je dohadovanie sa pred dieťaťom prečo ho nechcem pustiť.... Dieta má domov jeden a má žiť v ňom s rodičmi a súrodencami a nie stále preč. Svokre som povedala pred rokmi, že ja som si dieťa nerobila na to, aby mi ho oni opatrovali, jej synacika tiež netahali babky kade tade . Pochopila a vychádzame veľmi dobre, našla si iné aktivity. Tvoja sa podľa mňa nudí. Preto sa hrá na mamu. Najdôležitejšie je normálne sa dohodnúť. Že tebe dcérka chýba a ste rodina čo má byť pokope. Ak chce malú k sebe na noc, dohody musia platiť. Sa chce byť a vami, nech ide s vami všetkými. Čo to má byť za chrbtom balamutit dieťa. Moja svokrusa dcére také blbosti vtlka do hlavy že niekedy mám dosť dokonca začala našu svadbu organizovať s dcérou, pritom my sa ani nechystáme brať,potom kadejaké náboženské veci, to že iba mama môže upratovať a robiť domáce veci a čo ja viem aké bludy. Si také nas ktorými sa usmejem a také čo hneď zruším 😁 ale keby som tam bola pri Tom ja alebo ocko, mohli by sme zakročit.

ani nechystáme brať 😂

cherrystone
9. jan 2019

ahoj, tak ja som dost podobne vyrastala v pozicii tvojho dietata. dam ti len jednu radu, nepodcenuj to, raz sa totiz moze stat, ze tvoje dieta bude o 20 rokov spominat na zazitky a detstvo u starych rodicov a nie so svojimi rodicmi. ak citis, ze to je cez ciaru, tak to tak naozaj je, ver svojim pocitom. ked nenastavis pravidla a vymkne sa ti situacia z ruk, tak potom bude tazko nieco menit, a hlavne, nakoniec ty z toho vyjdes za tu zlu, nielen v ociach svokry, ale aj svojho dietata.

nunik25
9. jan 2019

Fuuuj podobne poznam byvala som u svokri no to bolo mala sa mi na nu zacala tak strasne navazovat hovorim tak toto nie a v tom sa nam podaril kupit byt tak okamzite stahovanie. Ale ja som zas taka ze ja som svokre aj povedala. Raz sme sa tak posekali ze na cely dom. Ale odvtedy ani nepipla. Ale teraz jak sme sa odstahovali tak mala sa uplne zmenila. Je super ziadne zbytocne babka a podobne. Mas materinske pocity a su spravne treba sa postavit proti nim ved je to tvoja dcera za koho ineho sa chces postavit ked nie za svoju dceru a vztah s nou, hadam ju nechces stratit!

olusik112
9. jan 2019

Ja už svokru nemam zomrela ale byvali sme v susedstve a mala mu tam vkuse utekala presne ako pišeš napchavala sa hovadinami vadilo mi to. No na noc som nedovolovala vobec. Iba ked som bola v nemocnici alebo iny važny dovod. Neskor sme sa odstahovali byvam blizko mojej mamy ale ani tam na noc nechodia. Proste vedia všeci že to nemam rada tak s tym navrhom ani za mnou nechodia. Neviem si predstavit že by boli celi vykend niekde u svokry a ja doma. To by som fakt išla do prace asi kludne aj na tyždnovky.

lenuska1lele
9. jan 2019

@helaheluska u nás to bolo podobne, narodil sa maly a my sme bývali v dome u svokry v záhrade. Keď mal 3.t chcela ho vziať kočíkovať čo mne prišlo totálne choré veď som ho práve porodila, bojovali sme s kojenim.. tak som návrhla, že môžme ísť spolu ale to už nechceli..stále mi vyvolávali a vypisovali že ako sa má.. vždy sme sa hádali s mužom kvôli ním. Do prace som ušla keď mal syn 2roky a oni ho strazievali keď bol chorý alebo keď som nestíhala z prace. (Mužova ex si ich nastavila tak, že jej syna mávali 3x do týždňa lebo ho vyradili z družiny, nevedel sa zmestiť do koze a poslúchať. Tento chlapec trávil celé vikendy u babičky a deduška ktorí boli rozvedeni. Takze svokrovci tým, že mali chlapca cez tyzden boli radi, že sa môžu rovnať druhým starým rodičom. Matka ale má rada zurky a nepracuje takze zbaviť sa decka jej vyhovuje.)
Keď som čakala dcéru znova začali, že oni budú chodiť pre neho viac x do škôlky cez tyzden aby som si oddýchla, chceli ho voziť na krúžky ale ja som vládala takze som nepovolila, rovnako aj dcéra keď sa narodila vždy som si vedela ísť do škôlky pre chlapca aj všetko zaobstarať veď som doma kvôli ním! K svokre som chodila s deťmi raz za tyzden, muž veľa pracuje a aj tak jej bolo malo. Svokor pije a mimo iného medzi mnou a svokrovcami je 45rocny rozdiel čiže svokra už horšie vidí aj počuje ale nechce si priznať že proste na take malé dieta by si nemala trúfať aby si niečo dokázala... keď sa niečo stane tak ako 5 ročný zavolá, vráti sa domov alebo niečo? To že svokor pije sa vlani vyvŕbilo až k tomu, že mi nadával do P*c, zlatokopiek, a podrobných.. keď prišla k nám moja mama tak nadavali prečo ona k nám chodí?! Ona príde 3-4x za rok lebo má 2 prace🤪
No celé zle, bola som v manželskej poradni. Povedala mi, že dobre robím čo robím a mám svokre povedať, že môže s deťmi tráviť čas sle nedôverujem jej takze jedine v mojej alebo muzovej prítomnosti.
Ja po tom všetkom čo sa stalo tam sama nepôjdem jedine za prítomnosti muža, takze aj to čo mali si posrali.
Keďže sme bývali vedľa maly tam vhodil niekedy aj každý deň aj keď len na polhodinu lebo sa pýtal domov, ale stále im bolo malo. Pred 2 mesiacmi sme doslova ušli odtiaľ, a je to skvele u svokry sme boli 3x v rámci sviatkou. Ja deti odkladať nepotrebujem. Majú krásny súrodenecké vzťah.
A tešia sa veľmi aj prítomnosti muža, ktorý ako som spomínala je veľa v práci. Syn nechce prespať nikde lebo doma má sestričku. A podľa mna to má tak byt.

evka6
9. jan 2019

@asia83 súhlas

belbel
9. jan 2019

@davida 👏 suhlasim