Svokra zabila naše manželstvo
Manzel pracuje v zahranici. Doma je dva krat do mesiaca od piatka noci do nedele poobedia. Pred vyse rokom zomrel svokor a svokra si vzdy narokuje cas ked muz pride. Mame tri detom ktorym sa tiez treba venovat. Mojmu muzovi teda vobec neostava cas na mna. Nebudem detom brat otca. Chapem samotu svokry. Kto pochopi mna? Nevladzem bojovat voci materskej laske hoci to je diskutabilne dovtedy jej nechybal... A rodicovskej... Nezbavim sa svokry tym ze jej dam deti... Oni ju aj tak nechcu. Netesim sa uz na jeho prichody ... Vecne uz dopredu vyvolava muzovi ci pride on sa citi zaviazany a aj ked ostane s nami hovori len o nej. Toto nie je manzelstvo toto je mucenie.
@vroni stranu/dve dozadu píšeš, že to len na Slovensku ľudia nikam nechodia, inde sa celé rodiny sťahujú. Na to som reagovala. Nie je to pravda. Veď slováci migrovali za prácou za čias Rakúsko Uhorska úplne bežne do služby (podobne ako dnes - opatrovateľky do Rakúska a Nemecka), neskôr sa ľudia masovo sťahovali do USA na prelome storočí to bolo takmer 400.000 ľudí. Tvorili 4% z celkového počtu prisťahovalcov do USA z celého sveta (uvedom si, aké je Slovensko malé) Po nežnej tiež budú asi slušné čísla. Nemyslím, že by práve "lapieť za pecou" bolo častou črtou slovákov. To máš len nejakú mylnú fixnú predstavu. My sme práve národ, ktorý sa často musel v záujme prežitia sťahovať.
Ah,inak som to mala na mysli. Aj Iri boli (napriklad) taky stahovavy narod, ale isli hned cele rodiny, spolu, nie najprv jeden, zvysok rodiny mozno raz, neskor az vobec. Takze nie ze Slovaci sa a priori nestahuju za pracou, ale ze pri tom (na rozdiel od inych narodov) kludne “opustia“ rodinu. Aj Nemci sa stahuju, aj Rakusania, ale vzdy rodina, nie len otec alebo len matka (nemusia sa odstahovat v jednom okamihu, ale maximalne v priebehu par mesiacov ano)
@vroni ale tiez to nie je pravidlo. Moj muz je v AT a su tam aj nemci bez rodin. Proste kazdemu vyhovuje ine je to kus od kusu. Moj muz nechce aby sme tam isli aj ked ja tam chodim za nim pravidelne a aj starsi syn tam uz bol s nim. On tam zit nechce a vie ze keby sme tam odisli vsetci uz by sme späť nešli...
@persica dnes sa kazde druhe manzelstvo rozvadza a to neznamena, ze je to v poriadku.
Vztah nie je mozne budovat na cca 6 dnoch v mesiaci, kedy sa clovek ledva spamatava z pracovnych dnoch... face to face aktivity, zdelania, rozhovory, pohladenia nenahradi ziadny virtualny zivot.
Ak povazujes taky sposob zivot za nieco, co je OK, najdi si pracu vonka, a pridi domov za detmi a muzom kazdy druhy vikend a potom skus si to rozanalyzovat, ci je to dobre a ci to prospieva aj detom, aj vasmu manzelstvu, aj rodine, aj tebe....
Deti rovnako ako matku, potrebuju aj otca. Neexistuje ze jeden rodic je "nadrodic" a druhy ma funkciu bankomatu...a that´s all...
A to ze nejak zije polovica ci viac ludi nehovori nic o tom, ze je to aj spravne. Su regiony, kde mas v kazdej druhej rodine rodica/rodicov alkoholika....a tiez to neznaci, ze je to OK.
Prepac, ale svokra vam naozaj nenici rodinu. Clovek ktori je pri vas 4 dni do mesiaca to sa ani neda pocitat za sucast rodiny. Ja som s kamoskou castejsie. Chyba je inde nie vo svokre. Moje rovesnicky ked som bola dieta mali tak zijucich rodicov a vsetci do jedneho sa rozviedli, lebo ten druhy si tam vo svete nasiel nahradu alebo ten tu si nasiel. Straca sa intimita, kolko krat do mesiaca moze mat taky par napr sex? Ked su spolu styri dni? Este ked muz pride tak ze zena ma kramy? A chlap svoje chce. Aj zena potrebuje chlapsku ruku pri sebe castejsie. Radsej za menej penazi a stastna rodina. Ked tak, uz vsetci spolu nech vycestuju.
@vroni Jedna vec je ekonomická migrácia (čo je prípad občanov chudobnejších krajín - väčšinou nemajú prostriedky na to, aby šla hneď komplet celá rodina) a druhá vec je, ak nemec vezme rodinu a odsťahuje sa do Marbelly, lebo v Nemecku je už otrávený zimou a chce žiť na juhu. Íri, ktorí emigrovali začiatkom 18 storočia, šli s celými rodinami. Tí, ktorí v polovici 19.st utekali pred hladomorom, šli obvykle sami. Často na to, aby išla celá rodina, jednoducho nebolo. Aj dnes chodia ženy opatrovať starcov do Rakúska väčšinou preto, lebo veľa iných možností nemajú. Málokto len tak zo srandy a kľudne opúšťa rodinu. Nie je to, ako vidíš, otázka národnosti, ale ekonomickej situácie. Aj keď nepopieram, že momentálne na Slovensku, ja vo svete veľa ľudí uprednostní viac peňazí na úkor rodiny. Ale to sa nemusia nikam sťahovať. Stačí, ak obaja rodičia na tvrdo budujú kariéru a dieťa je, ako keby ich ani nemalo. Alebo potom aj tieto páry, ktoré žijú spolu raz za mesiac a nejak si zvykli...možno tam už naozaj nie je nevyhnutnosť, ale zvyk a nezáujem niečo meniť. Žijú spolu 26 rokov. Deti majú asi veľké.
@m.i.r.i
tiez som si vsimla ten fenomen velkych domov, myslim novostavieb a peknych auticiek pri nich.. a hlavne na vychodnom slovensku... aj ked mozno so mnou tu ludia nebudu suhlasit, ale pre mna je slovensky narod mamonarsky narod, silne viazany na majetky a "spolocensky status", jeho najoblubenejsim vyletom je vikendova navsteva ikei a oplieskavanie somarin na nepotrebne veci...
mame kamaratov, kde si muz nemohol najst pracu v danom regione, zena vtedy na materskej..tak nakoniec si ju nasiel v BA a chodil na tyzdnovky a sam hovoril, ze pre nich ako rodinu to bolo velmi narocne obdobie (pracoval tak rok a intenzivne si hladal pracu v danom regione), velmi mu chybali deti, manzelka a dost tym trpel. Teraz uz pracuje v danom regione, aj jeho manzelka, ale ani jeden z nich nepovazuju "vikendove manzelstvo" za nieco, co by im budovalo vztah a uz vobec nie nieco, co by budovalo vztah otca k detom... Maju pekny vztah, lubia sa 🙂
@mima4 Vsimla som si uz davnejsie u Teba, ze vzdy ked mozes, ponizujes a hanis slovakov a slovensky narod, ale to je vlastne tiez take typicky slovenske ... nemame ziadnu hrdost :(
@cottonwomen nehanim, pomenovavam fakty a tie fakty tu pomenovava viacero zien. Som tiez slovenka ale nie zaslepeny kotlebovec
@6mia6, tak vidis, toto ja zase nepochopim. Zije niekde, kde zit nechce a preto tam za nim nema prist rodina. Ja by som taku situaciu akceptovat nedokazala. Nech zije tam, kde chce aj s rodinou. Ze by tam tu rodinu neuzivil? Tak preco tam chce zit? Ale ze by to nevyhovovalo mne este zdaleka neznamena, ze to nesmie vyhovovat nikomu.
@alaguema z tych 26 rokov je vonku "len" 6 co nie je az taka tragedia. U nich by mohli byt dobre zaklady.
Podla mna sa to tu zvrtlo zlym smerom. To ze robi vonku s tym asi nema moc spolocne ako to ze svokra je teraz sama a nevie co so sebou tak treba synovi rsp. Neveste zneprijemnit zivot a uplne naj by bolo keby uz ani nechodil domov ale rovno k nej.
tu pomoze jedine rozhovor.
Keby tu nariekala ze nie je penazi nema co dat detom jest kazda by pisala ze ma chlap ruky nohy preco nerobi.
Svokre by som jasne vysvetlila nech si najde inu zabavku.
@alaguema, s tym do istej suhlasim. Hovorim (a velmi hrubo zovseovecnujem), ze kym Slovenka povazuje za normalne cakat doma na muza a tancovat okolo domu, povazuje Nemka za normalne zbalit kufre a ist s muzom a nejaky dom (ak maju) hra v jej uvahach minimalnu az ziadnu rolu. Nehovorim, ze to tak riesi kazdy jednotlivec, ale ze je to beznejsia prax. Pracovala som v celosvetovom kolose a migrovalo tam od robosov po direktorov vsetko.
@vroni u nas je to uz len do konca roka, potrebovali sme sa rychlo dostat z minusovych cisel. Moj muz tu zivnostnicil nebol problem penize zarobit ale dostat ich. Samozrejme mame hypoteku trebalo ju platit. Tam s peniazmi nie je problem,za 4 roky ani raz nemeskali. Netreba to riesit kazdy zije ako vie. V zime mame tatina 4 mesiace nonstop doma. To tiez nepochopi ten co nezazije. Muz tam nechce byt, nechce si tam hladat akoze kamaratov atď.
@persica, veru nie, statisticky podiel migrujucich maju najvyssi v EU. Takze migruju viac nez Slovaci. Ale fakt je, ze nehnutelnosti velmi nevlastnia. Jednak si viac cenia flexibilitu, druhak je najomne jednoduchsie regulovatelna zalezitost. V mestach. Na dedinach domy vacsinou vlastnia.
@persica u nás v Kanade 4 z 5 rodín vlastnia dom ( pod rodinou sa myslia dvaja rodičia s deťmi) celkovo je to 2/3 všetkých domácnosti.
Situácia sa zmení, ľudia dom predaju, presťahujú sa, kúpia nový dom a život ide ďalej. S hypotékou sa dá úplne normálne spávať, asi ťažko niekto z bežného platu našetrí pól milióna, či milión aby si kúpil dom. Tu je tradícia vlastniť nehnuteľnosť - prenajímajú len mladi a fakt chudobní, akonáhle človek má na splátky snaží sa nehnuteľnosť kúpiť, čo i len byt, miesto vyhadzovania peňazí von oknom, čo prenájom je, keďže po 25. rokoch vlastníš stále nič a musíš platiť nájom, ten s hypotékou má dom splatený a nemusí sa Klepat, kde na dôchodku nájde peniaze na nájom. O tom, že keď vieš kedy, kde a čo kúpiť nejdem ani písať, tam sa dá ešte aj pekne zarobiť
@sisaka, toto je silno dane aj pomerom ceny nehnutelnosti a ich prenajom. Povedzme dom, v ktorom byvame ma oficialne hodnotu cca 800000 €. Ak by som ho chcela kupit, mala by som 30 rokov mesacnu splatku okolo styroch tisic. Najomne necini ani polovicu. Proste by som ten dom musela vlastnit minimalne 60 rokov, aby som bola v pluse. Tolko casu celkom naisto uz nemam 😉 Iny pomer je na dedinach, kde pozemky stoja nepatrnu cast tych mestskych, tam ludia domy kupuju...
@vroni jasne, ja osobne, keby som nemala 4000 na splátky, tak idem radšej do menšieho, ale vlastného, ktorý mi po tých 25 rokoch ostane a bude splateny, ako vyhadzovať 2000 mesačne na väčší dom (naozaj dobrá cena za prenájom domu) a nakoniec nemať nič a platiť nájom až do smrti, samozrejme nehnuteľnosť treba kupovať skôr, nečakat do 40tky.
Napr. cena nášho domu vzrástla za 10 rokov o 80% a teraz sme dali za byt to, čo pred 10 rokmi za dom, ceny nehnuteľnosti, aspoň u nás, stále rastu, kým dom splatime, bude mat celkom slušnú hodnotu.
Tak ale každému, ako vyhovuje, my určite nechceme do smrti makať, budeme si chcieť dôchodok užiť a na to sa treba zabezpečiť ....
@sisaka, no aj tak sa da. Ja zase vychadzam z toho, ze ked vyrastu deti, nemienim drhlit 250 metrov stvorcovych plus zahradu pre dvoch ludi, ale zoberiem mensi byt za mensie prachy a menej roboty. Ono sa ti (v Europe urcite, mimo neviem) moze stat aj take, ze investujes do domu, po par rokoch ti stat na pozemku oproti postavi socialne byty a tvoj dom zrazu nema ani stvrtinovu hodnotu. Takze svoj bezstarostny dochodok zabezpecujeme inak 😉
@persica hypotéku má u nás väčšina ľudí (my ju mame tiež, mohli sme už dávno splatiť, ale takto je to vyhodnejsie, do detailov nejdem zachádzať) tu je to úplne normálne roky rokuce, žiadna novinka a nikto koli tomu nie je zdeprimovany a zachmúreny - to sú Slováci celkovo, či majú hypo alebo nie) Neviem, ako sa u vas schvaľujú hypotéky, tu sa rátajú aj náklady domácnosti, hypo dajú len vo výške, ktorú si môžeš dovoliť splácať, takze ak máš mensi príjem o baraku za milión môžeš snívať, ak ti síce vyjde na splátky, ale nie na domácnosť, tak smola.
Ak si niekto postaví haciendu v Hornej-Dolnej, kde nie je robota, líšky tam dávajú dobrú noc a občianska vybavenosť je nulová, tak nemôže čakať, že dom predá a dokonca výhodne.Mnohí Slováci sa ešte len musia naučiť pohybovať na trhu s nehnuteľnosťami a správať sa trhovo. O tom, že si postavia barák veľmi špecificky, ktorý síce vyhovuje ich rodine, ale na trhu je nepredajný koli divnemu dispozicnemu riešeniu, divnemu exteriéru atd. škoda rozpisovať.
Už to tu niekto spomínal, baraciska na východe jak svina, dedina polovymreta, všetci chlapi na zárobkoch. Ak sa aj vrátia na staré kolena, bude zázrak ak im to bude ešte so ženou klapať a majú 300 m2 na naháňačky sami so sebou, ani s vnukmi nie, mladi už budú mat rozum a budú bývať 400 km od diery, kde sa nemôžu uplatnit, šanca, že ten dom predaju je takmer nulová a môžu tam zakvasit na cely život aj so starostami s údržbou takého hovada a nákladnou prevádzkou...
Súhlasím s tou prácou a nechápem prečo na Slovensku idu pomaly všetci študovať na gympel a potom rýchlo nejaký ľahký odbor s nulovým uplatnením, ale titulom ing. Keby moje dieťa bolo priemerný študent tak ho smerujem na nejaké remeslo, má to budúcnosť a je to dobre platené, aspoň u nás v Kanade ( celkom dúfam, že syn sa bude uberať na strednej skôr týmto smerom) Ja mám kadernicku, ktorú som roky hľadala, zobrala ma na odporúčanie, lebo nových klientov už nechce brat a chodím za ňou na opačný koniec mesta nejakých 20 km, baba môže kašlať zvysoka na nejakú univerzitu, robí to, čo ju baví a celkom pekne si zarobí, milionárkou síce nikdy nebude, ale to nebude ani 90% univerzitne vzdelaných... ľudia sú ale čoraz lenivejši a ideálny job je sedieť 8 hodín denne na zadku, cumiet do PC a pritom zarobiť milióny...

@vroni aj na Slovensku to ľudia robia a robili aj v časoch, keď sme my ani neboli na svete. Prvá migračná vlna do Ameriky...veď odišli celé rodiny, najprv muži, nasledovali ich ženy s deťmi. Polovica Michalovského okresu má príbuzných v USA. To nie je o nejakej národnostnej črte slovákov, ale o povahe konkrétneho človeka. Ak pani nechce, tak je to preto, že na to nemá povahu.