icon

Svokra zabila naše manželstvo

pohodickasrandicka
21. apr 2017

Manzel pracuje v zahranici. Doma je dva krat do mesiaca od piatka noci do nedele poobedia. Pred vyse rokom zomrel svokor a svokra si vzdy narokuje cas ked muz pride. Mame tri detom ktorym sa tiez treba venovat. Mojmu muzovi teda vobec neostava cas na mna. Nebudem detom brat otca. Chapem samotu svokry. Kto pochopi mna? Nevladzem bojovat voci materskej laske hoci to je diskutabilne dovtedy jej nechybal... A rodicovskej... Nezbavim sa svokry tym ze jej dam deti... Oni ju aj tak nechcu. Netesim sa uz na jeho prichody ... Vecne uz dopredu vyvolava muzovi ci pride on sa citi zaviazany a aj ked ostane s nami hovori len o nej. Toto nie je manzelstvo toto je mucenie.

vroni
21. apr 2017

@persica, mam obchodnika doma, viem 🙂 Isteze mu nestojim za zadkom a neutekam na kazdu sluzobku, to by bol iny zahul. Ale ked siel na osem mesiacov do Albanska, sli sme aj my. Keby tam siel na mesiac, tak isto nie, ale tu situacia trva minimalne vyse roka. Detom ublizi viac, ked su bez otca ako fakt, ze chvilu neziju v idealnej krajine. Preto sme aj vybrali medzinarodnu skolu, aby sme sa v pripade nudze vedeli prisposobit.

persica
Odpoveď bola odstránená
miriam159753
21. apr 2017

Viem, že sú chlapi ťažkopadnejší a čo sa im nepovie po lopate to jednoducho nepochopia, ale v tomto prípade mi je divné, že sám od seba netrávi s vami dosť času. Ste si istá, že nemá v zahraničí niekoho? To je možno aj príčina toho, že mu nevadí tráviť viac času s mamou ako s Vami. Mame je nápomocný a pred vami je to únik? výčitky svedomia z nevery? Chyba je inde ako píšu baby vyššie. A aj keď svokra by si mala uvedomiť kde patrí jej syn a že jej nemôže nahradzať manžela, verte mi, nieje jediná žena, ktorá po smrti manžela stratí nadhľad a koná sebecky. Je to pre mňa nepochopiteľné, ale bola som toho svedkom viackrát. Ľudia sa po strate partnera veľmi zmenia bohužiaľ. V každom prípade váš problem je len medzi vami dvoma.

m.i.r.i
21. apr 2017

@persica no tak ale keby zili v tom Rakusku/Nemecku tak nerobia dva tyzdne a dva doma, ale mozu robit cely cas...teda na normalny pracovny pomer a nie na dvojtyzdnovky, trojtyzdnovky a podobne..a tym padom neverim, ze by sa mali tak zle..teda hadam aj v tom zahranici ziju normalne rodiny s detmi kde obaja rodicia pracuju, aj tie robotnicke profesie....
Samozrejme, cim su vacsie deti, cim je tych deti viac atd, tak sa to komplikuje viac, viac financii, jazyky , skoly pre deti a podobne, ale nic nie je nemozne..a ano, jasneze nie kazdy musi teraz utekat do zahranicia, ale tak, staci mi obcas prechadzat cez obce na vychode republiky..clovek by si myslel, ze je na konci sveta a tam rastu baraky a haciendy ako huby po dazdi..v dedinkach kde lisky davaju dobru noc a tam nove stvrte cele a rozostavane domiska, nie ze nieco skromne, to zas vily- a dam ruku do ohna, ze 80% tychto ludi co stavaju su taketo rodiny, kde otec pracuje vonku a zena je doma s detmi...on nosi peniaze a stavaju tam baraky..zaparkovane audiny ani nehovorim..a naco je toto dobre? Tych vyhovoriek je stale vela, iste aj tu sa najdu v dalsich prispevkoch -- lebo deti, lebo jazyky, lebo rodina, lebo mama, teta, kamarati, zazemie a lebo nemozeme predsa vsetci odist..a ono to je vsetko pravda, ale vsetko je hlavne o prioritach..a ja mam pocit, ze takto to proste mnohym vyhovuje...muz je prec, ktovie ake vztahy pestuje v zahranici, zena je doma s detmi, muz jej dava peniaze, ona sa stara o deti, niekedy je to pre nu o drzku, ale ma svoju slobodu, nikto jej nekeca do nicoho, najhorsie je to vlastne vtedy ked muz pride domov a deti sa rozkekesia, ona musi este muza obskakovat, narusi im to vlastne chod domacnosti...a niektore zas naopak maju doma mamu, svokru, sestru, kohokolvek, co im pomaha s detmi a chlap nech len peniaze posiela a najlepsie nech sa ukaze co najmenej...ale samozrejme su aj taketo ako zakladatelka, ze ju to trapi, mozno preto, ze citi samotu ona sama, nejde uz mozno ani o lasku k muzovi ako takemu, ale ona si teraz uvedomuje, ze je vlastne stale sama a tiez tuzi po laske a pozornosti, ktoru nema ani tie 4 dni v mesiaci...kazdopadne, takto je to cele zle a je sice pravda, ze nasa vlada a system aky mame, vysoka nezamestnanost a zivotna uroven tomu napomaha ale v prvom rade je to o kazdeho zivotnom nastaveni a prioritach...

6mia6
21. apr 2017

Uplne ste to tu otocili. Aj moj je vonku a svokra vyvolava ale nepohne sa od nas. Kvoli mame sa tu nevracia.
Jemu je luto povedat mame nie a pravdepodobne nevidi ze sa trapis.
S tym odchodom to nie je az take ruzove.

obsadenemeno
21. apr 2017

@vroni a ako sa ti pacilo v Albansku? Zili ste v Tirane?

persica
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
vroni
21. apr 2017

@obsadenemeno, velmi!!!! Je fakt, ze som tam nezila z albanskeho platu, to by sa mi asi pacilo rapidne menej. Ale ta krajina je skvostna, este neskazena "civilizaciou", ale zial, dobiehaju to. Zili sme na juh od Tirany smerom na Berat.

vroni
21. apr 2017

@fidka79, ty co si si hrkla? Co je na zavidenie, ze chlap roky trci kdesi v prdeli, zenu, deti ani nepozna, ale hlavne, ze dom na tri poschodia a faro pred domom, aby susedia videli, ze na to mame? To je skor do placu nez na zavidenie. A fakt je technicky mozne mat funkcne manzelstvo s clovekom, ktoreho som poslednych pat az desat rokov sporadicky vidala par dni v mesiaci! 🙄 Ta o Cervenej Ciapocke je uveritelnejsia.

obsadenemeno
21. apr 2017

@vroni Berat, Gjirokastra, Butrint....naaaaadhera!!!!

fidka79
Odpoveď bola odstránená
dionyzka
21. apr 2017

@pohodickasrandicka
ja som tuto situaciu zazila. Teda prisiel kazdy den manzel domov, ale svokra uplne na nom vysela, stale k nam chodila a doslova sa dozadovala jeho pozornosti - kazdy den, v nedelu rano o 7 hodina bola uz u nas. Ziadne sukromie, ziadny zivot. Hovorila, ze ona to robi len kvoli nam, ze nam chce velmi pomahat, ze len kvoli nasim detom - ale bolo to velke klamstvo.
V kazdom pripade je to len a len vo vasich rukach, treba to uplne stopnut a presne sa dohodnut, kedy sa svokra bude navstevovat a na aky dlhy cas napr. 1 hodinu mesacne, poslednu nedele v mesiaci.
Moja svokra to vobec nechcela respektovat, zaslo to tak daleko, ze sme sa zdvihli a odstahovali sa z mesta. Svokra to nerozdychala a je v opatere psychiatra, ktory s nasim riesenim suhlasi, pretoze jej spravanie je daleko za hranicou normalnosti a sanca na normalne spolunazivanie je velmi mala. U nas to trvalo priblizne 5 rokov. Iniciatorom odchodu som bola ja - jednoducho som povedala manzelovi, ze bud ona alebo ja s detmi. Fakt jej spravanie bolo neznesitelne.

vroni
21. apr 2017

@obsadenemeno, mi hovor. Hned by som sla naspat....

vroni
21. apr 2017

@fidka79, ved moze nam to byt jedno (a v principe aj je, ziadna z nas nepobezi robit poriadky so zakladatelkou, jej svokrou ci muzom). Ale zakladatelka sa pyta, my odpovedame a ona sa tiez nezacne riadit nasimi slovami ako slovom bozim. Inak je mi uprimne fuk, kto a ako zije, ale nazor na to mat mozem...

m.i.r.i
21. apr 2017

@fidka79 si sa ale riadne sekla..ale nic to...niet ale co zavidiet, presne ako pise @vroni - zavidime co? Ze je otec prec a zena je sama s detmi? A mas pravdu, samozrejme, ze krachuju aj manezelstva tych co su spolu stale, ale odcudzenie sa partnerov je uplne prvy klinec do rakvy..a nech si kazdy zije ako chce, ale keby to dotycnym nevadilo, asi by neboli taketo temy, predsa zakladatelka ma problem...ja viem, ona tu ani neprisla zatial reagovat, asi chcela pocut, ze hnusna svokra, co si to dovoluje, ale piseme tu inym smerom...a samozrejme, moze si aj ona zit dalej ako doteraz, ved asi aj bude, ale tak potom zjavne ma sama odpoved na svoj problem, co bude nasledovat..nemozes mat vztah s niekym, koho vidis par krat do mesiaca...kratkodobo ano, samozrejme, ak je pevny vztah, kratkodobo do ustoji, ale dlho nie...stare zname "zide z oci, zide z mysle" ..
Apropo - cest tym, co sa aspon snazia a aj na ukor rozdelenia rodiny si zarabaju a zabezpecuju rodiny...lebo samozrejme je tu dalsia velka skupina tych co natahuju ruky a nevyjdu z pod pece...tito otcovia sa aspon snazia...len neviem nakolko si to uvedumuju tie rodiny, ze vlastne ako rodina vobec neziju, ci to stoji za to

cecilia68
21. apr 2017

@pohodickasrandicka Toto treba vydiskutovať s manželom a nie s "koníkom" 😨

moonlight1210
21. apr 2017

@pohodickasrandicka napis mu o tomto list. najprv koncept, kde vypises vsetky svoje pocity aj negativne. aj si ponadavas, aj ociernis bez zabran svokru, ak to tak citis, aj cokolvek. dostan to sklamanie a smutok a hnev von. kludne na pat stran. A dobre to schovaj 🙂 )
potom si daj odklad a precitaj si to o tyzden, ked budes mat dobry den (nie nastvana).
zoskrtaj to, zmierni to, prepis to, skrat to. zas odloz.
takto to opakuj, kym z toho nebude par najdolezitejsich riadkov.

lebo:
chlapi vypinaju po desiatich vetach. stratia kontext. (inak, aj male deti. matky by to mali mat nacvicene, ze vedia zhustovat vysvetlenie do troch viet.)
nechapu uplne dobre emotivne vety (zneistuju ich, co chces od nich pocut, lebo citia tu emociu z toho a vedia, ze "toto neni dobre, toto je ako minove pole, daj bacha kam sliapes. povies to zle a ona sa rozplace/nastve/urazi/rozvrieska/odmlci..."). tak radsej daju ruky prec. povazuju za jednoduchsie nereagovat (odmietnut reagovat), ako si zahrat rusku ruletu s manzelkou plnou ocakavania, ze teraz ju jej milovany muz definitivne pochopi vo vzájomnom dusevnom suzneni.
pohybujes sa na tenkom lade. ano, svokra sa miesa viac ako je unosne. mas pravdu. ale je to jeho mama, navyse teraz osamela vdova a ty ides ziadat, aby sa venoval viac vam. takato vec medzi vami uz ostane. dnes to bude chapat a da ti za pravdu, o rok sa mu ta myslienka vrati v zlej chvili a on to otoci proti tebe, ze si ho stvala proti vlastnej mame. velmi opatrne treba volit vysvetlujuce slova.

ak budes mat pocit, ze to nedokazes dat na papier, nakoniec mozes stale ten pokus o list zahodit.
ale pisanie povazujem za velmi dobru vec (a z tohto dovodu aj slohy na skole, hoci poznam mnosztvo ludi, co tym pohrda ako uplnou zbytocnostou), lebo ta nuti k tomu, aby si si myslienky usporiadala, ucesala, vybrala z nich to najdolezitejsie. a sama si ujasnila, co presne chces. jedna vec je ich citit (emocie z nich) a druha ich vyslovit.
ked pises, uz dopredu sa ucis, ako ich povedat. akými slovami.
hovori sa, ze spontannost je najlepsia. ale nie vzdy.

dkethe
21. apr 2017

mohla by si svokru pozvat vzdy na nedelny obed (aj kazdu nedelu, nech je s vnucatami), tj bude u vas od cca 10tej (pohra s detmi/pomoze v kuchyni) do muzovho odchodu 🙂 tym chcem povedat to ze skus nastavit rezim o sytom vlku a celej koze a KOMPROMISE. vela stastia

persica
Odpoveď bola odstránená
pohodickasrandicka
autor
22. apr 2017

Svokra o nas ani deti nikdy nemala zaujem len teraz si vynucuje vyvolava uz pred prichodom muzovi vydiera... O deti nema zaujem toboz nie o mna. Ked prideme k nej deti dobre nezavrie v obyvacke pred tv nas dospelych ponukne kavou a muza vezme na balkon fajcit ... Takze tak si ten vzacny cas ozaj nepredstavujeme. Sme s muzom krasne 26 rokov a z toho je 6 rokov vonka a doteraz sme fungovali v pohode. Vzdy nam to kazila len svokra.

persica
Odpoveď bola odstránená
6mia6
22. apr 2017

@pohodickasrandicka tak po rych rokoch ju normalne pošli do riti a muž by tiež mal vedieť odkial pokial. Padla tu dobra otazka, ci ma surodencov. Kto sa jej venuje ked je vonku...
Inak tu je cas sa zamysliet ako zijeme. Neupinat sa len na deti a muza a mat aj nieco svoje aby potom aspon trosku vedel co so zivotom.

evitka83
22. apr 2017

To co pises tu by asi bolo treba povedat muzovi a slusne aj svokre. Na jednej strane ju chapem, samota je smutna, ale napriek tomu, keby som ju tam nechcela mat a chcem mat s muzom sukromie, tak jej to dam slusne najavo. Obcas treba spravit kompromis, je to jeho mama. Ale odtial potial. Mozete ju obcas pozvat na obed.Co nepovies, to si niektori tazko domyslia. Mozno by svokre pomohlo, keby jej syn casto volal a pokecal si s nou zo zahranicia a nebola by na neho taka fixovana.drzim palec

persica
Odpoveď bola odstránená
tanyja
22. apr 2017

my na diaľku fungujeme už dosť dlho a stále nám to s manželom klape. voláme si každý druhý deň, nikdy presne nevie kedy domov príde, ale sa ozve, syn sa s ním porozpráva. Tým chcem povedať, že nie každý vzťah na diaľku je odsúdený na zánik. Tiež sme mali krízu pred pár rokmi, ale vtedy úradovala svokra, tiež mm nestihol domov prísť, už mu volala, kedy k nej príde, takto sme "fungovali" skoro 3 roky, kým som nepovedala svoj názor svokre, že je aj otcom a dieťa ho potrebuje. A tiež môj mm nevedel svojej mame povedať nie ☹ , už len keď sa to vyhrotilo. Neviem aká je svokra zakladateľky tejto témy, ale podľa mňa by si mali všetci pekne spolu sadnúť a porozprávať sa, pokiaľ je to čo i len trošku možné. Nájsť kompromis. Aj svokra je sama, aj mamička s deťmi. Naj by bolo, keby bol medzi nimi pekný vzťah, čo v našom prípade nehrozilo...... žiaľ
ps: sme spolu už 15 rokov

evitka83
22. apr 2017

@persica ty si predstavujes ako to je, ale nevies. Je mozne, ze je to tak ako si myslis ty, ale je mozne, ze stara pani je taka vo svetle skutocnosti. Ze zije sama, lebo pred rokom pochovala manzela a syna takmer nevidi. Krv nie je voda, je to raz jeho matka, treba brat na to ohlad, ale nie si podla toho riadit zivot.ani nevies aky je jej muz, maju 3 deti. Nemusi byt chladny a nemusi byt ani nadseny tym, ze chodi domov iba 2x do mesiaca. Pri troch detoch si clovek uz tak velmi nevyberie, co chce robit, hlavne ak je problem najst si pracu. Mozno mu to tiez vadi, ze nema cas iba na svoju rodinu, ale nema to srdce povedat svojej mame, ze nie, ked je sama. Ja chapem autorku, ja by som sa tiez ohradila a ziadala to svoje. Manzela...ale pointa je ako to spravis. Cudovala by si sa ako moze fungovat maly prejav dobrej vole. Vzdy je vyhodnejsie zacat diplomaticky ako radikalne. Ako vravim, krv nie je voda. Ked to nebude fungovat, vzdy ma este moznost B. Ale ked povie, ze ja chcem a bude to takto...a nepochodi, tak uz vela dalsich moznosti nema na vyjednavanie. Osobne, keby na mna tymto sposobon niekto vyletel, tak sa just postavim na zadne

persica
Odpoveď bola odstránená
obsadenemeno
22. apr 2017

@evitka83 vidi sa mi, ze vsetky akosi zabudate na fakt, ze svokra sa 25 rokov o syna a rodinu nezaujimala....ano, chapem, ze je teraz sama ale nemala by si hladat cestu k neveste a detom tiez???
Nie len separovat a citovo vydierat syna? Ved je to smutne, ze sa nezaujima o vnucata, ze nepride k nim, ked tam syn nie je..... urcite by to nevesta brala inak, keby to bolo takto cele roky, ze by sa svokra o nich zaujimala, uz by mali vytvorene ine vztahy medzi sebou.
Ale pravdou je, ze vela zavisi od chlapa, on si musi uvedomit, ze hranice nastavuje on.

teegreen
Odpoveď bola odstránená