icon

Svokrovci nechcú, aby dieťa malo priezvisko po mne

naty53532
20. mar 2021

Ahojte buduce mamičky, chcem sa spýtať ako ste riešili priezvisko dieťaťa?
So snubencom sme sa dohodli že sa bude volať po mne, kým sa nevezmeme, nemal s tym absolutne žiaden problem no jeho rodičov to vytočilo do nepričetna, vraj bude ako otec ,,nepriznaný" (neviem odkiaľ to maju) boli sme na matrike a uznali sme otcovstvo už pred pôrodom, takže v tom nevidim žiaden problem. Pred par dňami som si vypočula celkom nemilý telefonat v ktorom som na seba nepočula ani jedného pekneho slova. Same uražky, ako ho manipulujem, že všetko čo poviem spraví.. celkom sa ma to dotklo nakoľko naš vzťah je založeny na rovnoprávnosti, všetko riešime spolu. Myslia si že ma na to priezvisko nahovorili moji rodičia a podobne. Neviem ako im už mám vysvetliť že to bude v prvom rade NAŠE dieťa a skrátka nemaju nam čo do toho rozprávať, samozrejme, nechame si poradit, vypočujeme si aj ich nazor, ale vyslovene hrať na city len aby bolo po ich mi už pride trochu moc. Rovnako ako oni som aj ja dospela a myslim že mam pravo rovnako na všetko čo oni, samozrejme je tam vekovy rozdiel, no rovnako ako rešpektujem ja ich, by som chcela aby rešpektovali aj oni mňa a moje/naše rozhodnutia.
Mali ste už niekto podobnu skusenosť?

zuzliq
20. mar 2021

@matullienka tak teda len o dvoch svedkoch, veď to je jedno

petamich
20. mar 2021

@elenita no a ake to bolo? 🙂 dufam, ze to bol krasny den, nas to caka o tyzden :D

zaba21
20. mar 2021

@naty53532

Moja dcéra je v podobnej situácii ako ty. Rozhodli sa vziať ešte pred tým, než sa dieťatko narodí. Svadba bude len v najužšom kruhu, aj keď pôvodne mali iné plány. A tým sa všetko vyrieši, aj meno dieťaťa.

saxana000
20. mar 2021

Povedala som.muzovi nemusime sa brat ale ked pojdeme s malou z porodnice mala sa bude volat rovnako ako..nikdy by som malu nepomenovala po nom keby si ma nezobral..

ester_k
20. mar 2021

A ja som priezvisko dala po otcovi, keď sme boli na matrike priznať otcovstvo. Tiež som chcela dať svoje, vraj načo keď si ma vezme. Teraz ma moja dcéra 1,5 roka, robí mi obrovské naprieky a mala má stále jeho priezvisko, čo ja veľmi ľutujem. Takže ak chces aby malo dieťatko Tvoje a on je s tým v pohode, určite tak urob.
@naty53532

nominativ
20. mar 2021

@matkahelka potom také staromódne skončia s dvoma deťmi, čo sa volajú po dvoch tatinkoch a ani jeden si maminku nezobral. :D (ja som dala dcére meno po otcovi, aj sme sa zobrali, ale už by som to určite neurobila. Bolo to vrcholne trápne, že som mala iné meno ako dieťa, s ktorým všetko aj tak vybavujem ja, matka.)

Inak, ešte dodám, to, že sme neboli manželia, mi začalo naozaj vadiť až po pôrode. Volať otca svojho dieťaťa "môj priateľ" a podobne... 🙄 Už by som dala civilnú svadbu o dvoch svedkoch a potom tu so vsetkou parádou.

cacianka
20. mar 2021

Ked chces dat dietatu svoje priezvisko - daj, ked bude svadba po corone - bude.
Plati dohoda vas 2. Nie okolia a vselijakych pindalov

miriam11
Odpoveď bola odstránená
elenita
20. mar 2021

@petamich Ahoj, chcela som Ti poslat IP, ale nejde to 🤷‍♀️ Tak v skratke, bolo to krasne. Ked ma manzel uvidel 1.krat v svadobnych satach, aj slzicka mu vysla ❤. A ja som od dojatia prerevala tristvrtku z 10 min obradu 🙈😅 Bolo to intimne, krasne, bolo to prakticky naozaj len o nas. Mam aj foto na profile, aj do augustoviek som dala 😊Kto nas chcel prist pozriet, prisiel pred urad, my sme mali pri gratulaciach na sebe rukavicky - boli to este svadobne rukavicky mojich rodicov 😇.

elenita
20. mar 2021

@petamich A Vam velmi drzim palce, nech vsetko vyjde, ako ma ❤ Odkial si nakoniec zohnala saty?

sara07
20. mar 2021

@sashabb no podla zvykov je len maternica proste a potom na staranie inak ako nejak rovnocenost žiadna v podstate
či to je meno, či sú to alimenty , či to je zamestnanie

zuzubb007
20. mar 2021

Mňa by to nenapadlo dať dieťaťu priezvisko po sebe, po prvé ak s ním plánuješ ďalší život a svadbu načo je to dobré? Vyznie my to tak ako keby dám priezvisko po sebe lebo aj tak s priateľom nezostaneme trošku čudné tieto dnešné vymýšľanky, ale ako si človek spraví tak ma, ináč super začiatok nadávky so svokrovcami toto už teraz nedopadne dobre

kamagma
20. mar 2021

Dobre robis, alebo sa vezmite pred porodom a mas pokoj

vilma7
20. mar 2021

Ty im nemáš čo vysvetľovať, nech im to vysvetlí tvoj snúbenec.

gagik
20. mar 2021

@naty53532 no tak mili svokrovci by mali v prvom rade vediet, ze je normalne,aby sa deti rodili do manzelstva a nie kamosom,cize s tymto hlavne by mali zacat u svojho syna....a potom nech ich trapi to priezvisko

vilma7
20. mar 2021

Kamarátka takto dala po otcovi... veď raz sa vezmú. K tomu raz nikdy nedošlo, nakoniec cez súdy potom menila priezvisko na svoje.

Ak si si na milión % istá, že sa raz vezmete, tak si zisti na úradoch, aké vybavovačky ťa potom čakajú a na základe toho sa rozhodni. Nie na základe želania svokrovcov, je to tvoje a partnerove dieťa, nie ich.

naty53532
autor
20. mar 2021

@vilma7 on sa s nimi nechce hádať, vypočuje si a žiaľ necha tak, samozrejme je to jeho rozhodnutie, ja by som si ho určite v každom pripade zastala, no to je už zase o inom.

sasesoe
20. mar 2021

@naty53532 ahoj, napada mi niekolko moznosti: 1) mozete sa vziat pred porodom (aj tak ktovie kedy budu mozne velke svadby) 2) mozete sa vziat po porode a ako rodina si zvolit tvoje priezvisko, cize po svadbe by si menil len snubenec (s tymto by som ich aspon "postrasila" resp ideal ak by to prislo od snubenca 3) urobit ako chcu oni (a ktovie kedy dojde na svadbu, ale pripeav sa na to, ze teba budu volat vsade podla priezviska dietata - od lekarov na novorodeneckom az po ucitelky v skole (plus stale je tu moznost, ze sa rozidete, neodsuhlasi ti zmenu priezviska pre dieta a ostane to takto navzdy, resp v pripade, ak cakas dievca, tak do jej svadby, ale skor tipuje, ze to bude chlapcek a prave preto je ohen na streche, ze im ide o zachovanie rodu / mena, ale stale je mozne, ze i tvoj syn si pri svadbe vezme meno po partnerke

sara07
20. mar 2021

@gagik a načo však takto to maju pohodlenejšie,

naty53532
autor
20. mar 2021

@kamagma som 38tt. Realne to už nevidim. Ešte teraz keď je všetko pozatvarane, neviem čo by som si s takym brušiskom obliekla 😃
Taktiež by sme chceli svadbu so všetkym čo k tomu patrí a to sa žial momentalne neda, možnosť vziať sa a potom spraviť hostinu.. myslim že by k nej ani nedošlo a ak aj ano tak by to nebolo už to prave orechove.

terezka1947
20. mar 2021

@naty53532 rozmyslam....preco vlastne chces nechat meno dietata po sebe. V com je vela vybavovaciek s nim po porode?
Nevidim nijake extra vybavovacky ci bude mat tvoje,ci privatelove.
A dalsia vec....nikto nevie,kedy svadby zacnu. Osibne by som mala svadbu teraz,pred porodom. V uzkom kruhu. Budete mat spolocne priezvisko. Naco vlastne so svadbou cakat?

gagik
20. mar 2021

@naty53532 a doteraz tych 38 tyzdnov sa tiez na tu svatbu nenasiel cas? Ved normalne napis,ze vas vztah nie je v poriadku a nevies ci vobec svatba bude a to s tym priezviskom mi pride uplne ok,vzhladom k tomu,ze nie ste manzelia.

kikaaa444
20. mar 2021

Necitala som všetky komentáre ale čo som jedným okom prebehla , tak nechápem čo to niektoré tak prežívajú že ste sa nestihli vziať . Je rok 2021 a nikomu sa nič nestane ak sa dieťa narodí nemanželskému páru a zoberiete sa neskôr . A k tomu menu, sama píšeš že sa chcete viac o rok dva cca . Tak načo prosím ta tvoje meno? Veď tie dva roky už vydrzis s menom po partnerovi aj tak dieťa ti ešte nebude chodiť do školy ani do škôlky takze to priezvisko je fakt nepodstatne . Zbytočne si to komplikuješ. Ak sa samozrejme zoberiete na 100%

janickacrazy
20. mar 2021

@kikaaa444 tak si pozri iné diskusie, väčšinou to skončí tak, že chlap zistí že vlastne načo nejaká svadba? Veď žijeme spolu, mám ženu, dieťa, veď nič nám netreba, zbytočné výdavky, atď. Poznám veľa takých prípadov. Samozrejme to nemusí byť pripad autorky, ale človek nikdy nevie, čo sa môže stať. Moja spolužiačka tehotná nevydata jej priateľ dostal infarkt a zomrel. Nedostala vdovské, napr.

cacianka
20. mar 2021

Nechapem niektore mudrlantky. Že sa narodi dieta bez svadby je im ok, ale ze nemá priezvisko po otcovi je uz problém. A mega.
Pozrite si kalendár, nemáme 17.ani 19.storočie.
Ja som za - aby dieta malo priezvisko matky.
Ak bude sobáš, nie je problém zmeniť.

kamagma
20. mar 2021

@naty53532 no tak ale doteraz bolo dost casu, mohli ste sa vziat a potom si robit hostinu ked bude sa dat, svadba je pre teba nie pre druhych

terezka1947
20. mar 2021

@cacianka nie je ozaj 17.stor.
Chvalabohu.
Teraz si zeny aj muzi mozu slobodne vybrat partnera,nie su uz vopred dohodnute sobase.
Dieta by malo prichadzat do rodiny.
Toto nie je mudrlanstvo,ci moda.
To je otazka niecoho ineho...napr.lasky.
Mame sa radi...chceme spolu byt,pozname sa...chceme sa vziat,preco sa bat papiera?mame dieta,mame spolocne priezvisko.
Jasne,nie je v zivote vsetko vzdy ciernobiele. Su umrtia partnerov,rozvody,atd.
Ale teraz zacina byt divny extrem,kedy sa mladi chcu mat radi,chcu byt spolu,chcu mat dieta....ale chcu mat kazdy svoj zivot,svoju slobodu a istotu,ze ked sa rozidu...nemusia delit nic.
No ten strach z prevzatia zidpovednosti za seba,za ineho....z coho prameni?
Z nedostatku poznania sa navzajom?so vzajomnej uprimnosti ?neuprimnosti?
Z coho ten strach a strazenie si svojho teritoria prameni?ved zivot svadbou a rodinou nekonci,prave naopak. Zacina byt krasnejsi a naplnenejsi.
Takze...super,ze nezijeme v 17.stor.
Chvalabohu si mozme slobodne vybrat partnera na zivot,otca,ci matku svojich deti.

kikaaa444
20. mar 2021

@janickacrazy ano
Mas pravdu ...

janage
20. mar 2021

@kikaaa444 ako môže ktokoľvek vedieť, že o 2 roky bude niečo na 100%? To je práve ten kameň úrazu.

naty53532
autor
20. mar 2021

@gagik nemôžem napisať že naš vzťah nieje v poriadku nakoľko by som klamala.
Za tych 38 tyždňov by sa aj čas našiel, no vždy tam bolo niečo kvôli čomu sa nedalo. Na začiatku tehotenstva sme pracovali v zahraniči, no museli sme prisť nas5 na Slovensko, kym si partner našiel pracu pocitili sme trocha finančnej krízi, takže ta svadba jednoducho nepripadala do uvahy, potom sme mali dosť inych veci čo riešiť, vždy sa to takto naťahovalo až vlastne dodnes. Povedzme si uprimne nie vždy výjde všetko podľa predstav.
No keď sme sa par mesiacov do zadu rozpravali ohľadom priezviska, navrhla som mu tuto možnosť a on s tym suhlasil. Jeho rodičia sa na to spýtali par dni do zadu. Čo sa tyka našho vzťahu nemyslim si že by tam niečo škrípalo, praveže naopak každa z tych situacii nas čoraz viac zbližuje, rozhodujeme sa spolu, taktiež ak sa naskytne nejaky problem vieme si ho vyrozpravat bez zbytočnych hadok. Jedine čo ma vlastne mrzí je to že si u svojich rodičov nevie presadiť svoje, skratka že sa ma nezastane ale radšej je ticho aby sa s nimi nehadal ešte viac. Ale tak hadam sa to časom nejak spraví.
V každom pripade obaja chceme svadbu v kostole nemusi to byť nič luxusne, no chceme aby bola na urovni. So všetkym ako ma byť. Nie takto porozhadzovane že svadba teraz, oslava potom ..