Svokrovci - starí rodičia

8. júl 2022

Ahojte dievčatá chcem sa opýtať aj vy máte takú smolu na svokrovcoch akú mám ja? Majú jedinú vnučka tá ma 3 roky, vôbec k nám nechodia tak že my chodíme k nim aby videli vnučku. Keď tam prídeme tak vačšinou ju iba kritizujú, že zle rozpráva, že jej nerozumejú. Že nevie spievať alebo tancovať to vačšinou svokra hovorí. Keď prídeme na návštevu tak svokor si ide na počítač alebo si ide ľahnúť. Prosila som ich či by pre malú nekúpili šmýkalku alebo záhradný domček. Tak povedali že jej to netreba, že načo pri tom peňazí majú dosť. Predtým sa starali o babku a stále sa vyhovárali na babku že preto k nám nechodia lebo ju majú na starosti teraz babka už nie je a aj tak nejavia o vnučku záujem. Po najnovšom si začali chodiť po dovolenkách ( nevýčitam im to, nezávidim im to) , ale mrzí ma že ich ani raz nenapadlo že by sa aspoň opýtali či by malá nechcela ísť s nimi. Svokra mi nikdy s vnučkou nepomohla, nikdy.Ja viem, že nie sú povinní sa mi starať o dieťa, že nie sú povinní nič, ale aspoň to morálne hľadisko, to im nič nehovorí ...

anjelicek26
8. júl 2022

Tak ked tam chodite malicko, na co tam bude mat zahradny domcek ci smykalku? Zacali zit svoj zivot, dovolenka, oddych, ano zamrzi, ale... na to, aby sla s nimi je trojrocna proste mala... ked bude skolacka verim, ze bude u nich prazdninovat, ze pojde s nimi na dovolenku... snazte sa udrziavat aky-taky vztah aj za cenu, ze im ju musis doslova vozit...ja to nepoznam inak, vozim moje deti klasika 900km k rodicom 3x v roku, u nas boli oni tak na svadbu a krstiny...pritom si musia len sadnut do vlaku zatial co ja veziem 4 male deti cez pol Europy...nevysvetlis...kedze viem, ze mojim detom na tom zalezi, tak idem...

ms_green
8. júl 2022

Bohužiaľ niektorí svokrovci sú takí. Ja mám na to pohľad z tej "druhej strany". Jedni starí rodičia zomreli predtým ako som sa narodila ja s bratom a k druhým sme v podstate nechodili. Bývali v rovnakom meste ale proste nemali záujem. A taký "vzťah" nám zostal až do dospelosti. Vidíme sa raz do roka a aj to len aby sa nepovedalo. Necítim voči nim žiadne výčitky ani nič, jednoducho sú to pre mňa cudzí ľudia. Ale zas úprimne mi to vôbec nechýba. Stretávala som sa s príbuznými, ktorí sa so mnou stretávať chceli a dodnes máme skvelý vzťah napríklad s tetami alebo sesternicami. Hlavne netlač na pílu, lebo to ničomu nepomôže, hej možno to zamrzí ale skús sa zamerať na príbuzných, ktorých malá teší a v nich hľadaj "kamarátov" pre malú.

gladys_07
8. júl 2022

Podla mna mas aj privelke naroky, mna by ani nenapadlo ziadat od mamy/svokry ziadat aby malemu nieco kupili. Chcela som aby mal u mamy bazenik, tak som ho kupila. Potom co som sa opytala ci ho mozem dat na dvor.

O dovolenke pomlcim, dovolenka s 3rocnym dietatom nie je ozajska dovolenka.

To ze k nej nemaju vztah je smutne. Ale porozmyslaj ako ho aj ty mozes pomoct budovat? Volate ich napr vy na vylety s vami? Na zmrzku? Na ihrisko…?

syslik81
8. júl 2022

nie kazdy sa z maleho dietata pototo ... oni si svoje vychovali ty si vychovaj to tvoje ... nenut im ho ked nemaju zaujem ... kazdy by chcel starkych ako z rozpravky ci reklamy..a potom pride triezva sprcha ...

autor
8. júl 2022

@syslik81 jasné chápem ale potom nech sa starší ľudia nesťažujú že končia v domove dôchodcov ak nemajú záujem ani o deti či už vnúčata, aké požič také vrát.

autor
8. júl 2022

@gladys_07 100x som svokru volala či nepríde k nám tak jej sa nechce cestovať, cestá trvá k nám 45 min autom, tak isto máme cestu my k nim.

mogaa
8. júl 2022

prepáč, ale prosiť babku aby vnúčaťu kúpila záhradný domček alebo šmyklavku? veď to nie sú zrovna lacné záležitosti...a je uplne jedno či svokrovci na to majú alebo nie, ak by chceli sami by jej to dávno kúpili alebo by si ju na tú dovolenku zobrali...ono ak záujem majú, je zle, lebo sa starajú do výchovy a ak nemajú záujem detto je zle.....

syslik81
8. júl 2022

a preco by mali skoncit v domove? by si sa cudovalakolky su tam co sa o deti aj vnucata riadne starali ,, nikdy nevies co caka teba na starobu ..

juliet86
8. júl 2022

uprimne
ja by som bola rada ze ludia ktori nevedia mat zdravi vztah k dietatu (kritizuju ju neprijimaju ju ) sa s nou nesnazia aktivne travit cas. aky vztah ma k nin manzel?

zazrak1991
8. júl 2022

Keď podľa teba nemajú o ju záujem tak sa nevnucujte 🤷 na druhej strane ,asi majú už aj svoj vek tak si chcú ešte užiť ,chcú ísť na dovolenku a mať svoj kľud ,nechce sa im behať po návštevách . Tak isto by ma ani nenapadlo pýtať aby niečo kúpili 🤷 keď sa ma spýtajú čo majú kúpiť synovi k sviatku tak im poviem pár možnosti a sami výberu čo chcú. Ale mňa by ani nenapadlo sa nejak tlačiť k nim keď im evidentne prekazame 😁 veď to nechaj tak ,proste sú taki,veď je ich vec ako sa správajú a kam dávajú svoje peniaze ...nám zase svokra dáva niekedy až prehnane veľa , a mne to vadí lebo to je dvojsecna zbraň ,potom nám to stále pripomína čo nám kúpili a koľko peňazí sme dostali ...

autor
8. júl 2022

@syslik81 ale to nevieš ani ty 😉

autor
8. júl 2022

@juliet86 manžel má pred nimi rešpekt.

lucmirka124
8. júl 2022

Nechodila by som ak nejavia o vnucku daky extra zaujem, moja mama zas pokupi vnucke od vymyslu sveta to je iny extrem zas🤦‍♀️Tiez jedina vnucka,, svokrovci sa vzdy snazia, a myslim ze keby som povedala ze daco potrebujem pre malu radi kupia,, nechodievaj tam ked sa vam nevenuju,, mna by to trapilo velmi pozerat sa nato ako dcerku niekto ignoruje

andrejka1974
8. júl 2022

@anjelicek26 keď ju nechcú teraz ako školáčku ju už nebudú chcieť vlastná skusenost

anjelicek26
8. júl 2022

@andrejka1974 ved ma tri roky..toto fakt nemozes vediet... poznam vela takych pripadov, kde ako bolo diat "pouzitelne bezplienkove komunikujuce", cele sa to zmenilo.

andrejka1974
8. júl 2022

@anjelicek26 písala som vlastná skúsenosť mám päť detí a svokrovci o naše deti ani nezavadili ani keď boli malé ani keď boli väčšie

petulda333
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marianarem
8. júl 2022

Chciet po starych rodicoch, aby sami zobrali take male dieta na dovolenku, by ma ani nenapadlo. S tym mame co robit aj my s manzelom, relax to teda uplne nie je. Z moralneho hladiska by mi praveze prislo nemiestne to chciet. Horsie mi pride to kritizovanie malej, neriesila by som so svokrou smykacku, ale radsej toto.

reanda
8. júl 2022

a tebe by stacilo, keby dcerke venovali pozornost iba z 'moralneho hladiska'? bud ma moje dieta niekto rad a potom mu venuje pozornost prirodzene, lebo ho to tesi a sam to tak chce, alebo ked nie, tak to radsej nic.. nepriala by som svojim detom take vztahy, len z moralnej povinnosti.. jasne, cloveka to zamrzi, ked jeho dieta niekto nema rad, obzvlast, ak su to stari rodicia, ale co s tym narobis? laska sa neda vynutit.. ani oni sa nemozu prinutit citit k vnucke nieco, ak to necitia spontanne.. mozno maju taku povahu, mozno je za tym nieco ine, kazdopadne to ale ty nevyriesis a zbytocne sa tym trapis a tym, ze ich obvinujes (aj ked len v duchu) to este zhorsujes..
toto je ale tiez taka vec, ze ked si clovek vyberie niekoho za partnera, casto vobec nevenuje pozornost tomu, aka je jeho rodina, ake ma vztahy s rodicmi, respektive ak si to aj vsimne, tak je mu to jedno, lebo si povie, vsak budem zit s nim a nie s jeho rodinou.. no a potom hups, zrazu zistim, ze mi vadi, ako sa jeho rodicia chovaju k nasim detom, pricom keby som zobrala do uvahy, ake maju vztahy s ich otcom, tak tazko mozem ratat s tym, ze budu dokonali starki.. pises, ze muz ma pred nimi respekt - to tiez neznie na velmi vrucne vtahy.. zrejme aj jeho hlavne kritizovali a nestal im za laskavu pozornost, tak co teraz od nich cakas?

vilma7
8. júl 2022

Tak ja som akurát s deťmi u svokrovcov. Žijeme v zahraničí, takže sa vidia 2x ročne. Ako ich ľúbi trkoce, vycmanga ale že by sa im venovala keď sú tu, nehrozí. Takže asi tak.
Dedo na mobile (večne, ešte aj od vianočného stola som ho volala, keď išli deti darčeky rozbaliť, lebo visel na mobile).
Okrem toho že nemusím variť, nepociťujem zmenu. Dcéra 3 r.so mnou 24/7, syn sa lepí po ujovi (vďaka aspoň za neho, ináč by som sem nemala ani chuť ísť).

euka210
8. júl 2022

su i taki...poznam i mamy, co dcere nepomozu s detmi...vase deti, vy sa starajte...alebo pride pomoct svokra so svagrinou 100km od nich a jej mama co byva v rovnakom meste jej nepride pomoct. Ja mam svokru dobru, penazi nema vela, nic im nekupuje, mame gazdovstvo, ale venuje im cas, ked boli male postrazila ich stale, venovala sa im, citala im, hrala spolocenske hry, navari im ked chcu buchty, sisky, co ja nerobim.

beataxxx
9. júl 2022

A čo keby si skúsila takú taktiku, že ich začneš pozývať na narodeninové a meninove oslavy? A vianočný a veľkonočný obed?to by bolo 8 x za rok, možno by sa potom vzťahy zlepšili …

mandzula
9. júl 2022

Ked spominas tu moralku - ty svokrovcoch v ich veku uz ziadnej moralke nenaucis, su to dospeli ludia, ktori uz vedia, co od zivota chcu, a evidentne chcu pokoj. Mozno maju zdravotne problemy, o ktorych netusis, a dieta je nad ich moznosti a mozno su to len typy, ktore si povedali, ze svoje deti odchovali a chcu si konecne uzivat zivot. Nasa spolocnost to ma tak vzite, ze stary rodic kvika nadsenim z vnucat, a ked to tak nie je, deti su prekvapene. Treba si uvedomit, ze rodic/stary rodic tym, ze sa rodicom/starym rodicom stane, nestava sa automaticky tym reklamovym vytesenym hercom, ostava clovekom s plusmi aj minusmi, ktore treba respektovat. A este k tej moralke - naozaj by si chcela, aby travili cas s tvojim dietatom len preto, ze moralka, ze konvencie? Co pozitivne by mu tym dali? Ze sa treba pretvarovat, aby boli ini spokojni?

jana_eyre_2
9. júl 2022

A ty by si malu pustila na dovolenku so starými rodičmi keď vidíš že k nej majú vlažný vzťah?

katkami123
9. júl 2022

Poznám, tiež som to dlhé roky nechápala ako môže mať niekto také srdce z kameňa, zvlášť, keď niekde sa starí rodicia z vnúčat vytešujú. Asi som to brala aj podľa seba a svojích starých rodičov, ktorí sa mi ako dieťaťu venovali na 100% a mala s nimi veľa pekných zážitkov, takze som nikdy nezažila niečo takéto, tiež to bol šok. Ale prestala som sa prosiť, prestala som pozývať, zariadila som sa podľa situácie a jednoducho ma viac nezaujímajú. Tiež zo svokrinej strany na vnučku iba vždy kritika a buzeracia, až som si povedala, že čo normálne už len dá taká babka dieťaťu. Venovať sa mu nie, niečo ho naučiť tiež nie, ale keď treba hľadať chyby, to je hneď v prvej rade na 1. mieste. Dopadlo to tak, že svokra by so svokrom síce neprišli nikdy, ale už ich chyba to vtieranie a prosikanie o návštevu a stratili svoj pocit dôležitosti. Práve naopak, naschval ich už nevolám, nech vidia, že človek na nich odkázaný nie je a všetko mi funguje tip-top. A baby majú super druhích starích rodičov, ktorí ich nekritizuju, ľúbia a beru na výlety. A tí nech si sedia ofučaní doma na gauči.

zuzanockamt
9. júl 2022

Autorka: Skončiť v domove za to, že tebe a tvojmu dieťaťu nechystajú slavobránu, keď prídeš a nezriadia jej zábavný park v záhrade? Snáď o tom, kde skončia, rozhodne ich syn, ktorého vychovali a nie rozmaznaná nevesta.
My tiež chodíme k rodičom, svokrovcom. Majú domy, my byt. Čiže je lepšie byť na návšteve v dome. A ďalšie - majú svoj vek 70+.

autor
9. júl 2022

@zuzanockamt ale ja nechcem aby dieťatu vytvorili zábavny park v záhrade veď jedna šmýkalka ho asi nevytvori či ? Stačí aby sa chovali ako starí rodičia a nie ako dozorcovia vo vazení. Tak prečo píšeš také sprostosti ?

autor
9. júl 2022

@jana_eyre_2 jasné že by som ju nepustila ale písala som, že aspoň sa mohli opýtať ...

autor
9. júl 2022

@beataxxx ja ich volám ale svokra vraví že je to dlhá cesta k nám, vychádza to tak 45 min autom.

autor
9. júl 2022

@katkami123 ano presne chápem ťa máme to isté, len nerozumiem prečo tu niektoré ženy píšu niečo iné ako som ja napísala. Proste nechcem aby môjmu dieťatu vytvorili zábavny park, alebo že by sa z malej posrali. Ale je to ich jediné vnúča tak by sa mohli trošku inak chovať. Keď vládzu chodiť po dovolenkách tak by sa mohli trošku aj malej venovat.