Syn, drogy, väzenie
Dobrý den.Fungujem tu normálne už pár rokov pod iným nickom ,tento mam ako incognito.Nehladam ani tak radu alebo inšpiráciu ,ani sama neviem čo asi kúsok podpory a slová ktoré mi dajú silu a nádej ist ďalej .Začnem poporiadku.Sme normálna rodina,Manželia a 2 deti.Syn 20 rokov a dcérka 12.Finančne sa mame tak stredne.Podnikame v malom,mame co potrebujeme a myslím že sme spokojný všetci.Syn začal drogovať v 17 rokoch.Nebudem hľadať príčinu ani som ju za tie roky nenašla ,nezanedbávala som nikdy výchovu ,svoje deti milujem,možno som bola vo výchove povolnejšia ako som mala byť,nikto nie je dokonalý rodič.Dostal sa do takej partie a už sa v tom viezol s nimi.Po prvotnom šoku a zdesení sme si to samozrejme nechceli priznať a mne sa to ťažko priznáva aj dnes,ale žiaľ realita bola taká že sme mu vybavovali niekoľkokrát liečenia,odkiaľ po čase odišiel ,čiže to bolo neúspešne až kým nariadil sud liečbu ktorú musel absolvovať celú.Medzitym tie roky prinášali preplakané noci,plne zúfalstva,strachu ,vyhadzovanie z domu,sľuby a klamstvá a tak ďalej dookola.Sudna liečba skončila katastrofálne ,viem co píšem a videla som co to spraví z človekom .Moj syn bral 9! druhov liekov na ukľudnenie a na nervy.Pacienti tam cely den ležia a su doslova nadopovany liekmi!Tam sa tým mladým vôbec nevenujú a názov odvykačka je ďaleko od reality.Proste zo syna 19 ročného sa mi behom 3 mesiacov stala troska,ktorá ledva vládala stať na nohách keď bola návšteva a keď aj vstal tak vydržal stať pár minút s privretými očami .Bolo tam plno mladých ľudí v jeho veku ,pripadalo mi to ako v zlom sne,všetci nadopovaní,unavení ,večne ospalí.Myslela som že im dajú nieco robiť a niečomu sa venovať aby tie drogy pustili z hlavy.to co sa deje v liečebniach na Slovensku je strašné.Bol v Hronovciach a chodili sme za ním každý víkend .Za 3 mesiace pribral z tých liekov vyše 20 kíl a len som čakala skončí .Lenze keď ho pustili,predpísali mu tie lieky a mal ich naďalej brat,mal nastúpiť do školy a ja som si nevedela predstaviť ako bude žiť a fungovať keď ma brat kopu tak silných liekov ,vlastne takmer ani nevnímal realitu .Cely den ležal a venoval sa iba to u aby si v správny cas dal liek a to mu zabralo skoro cely den.Mozno niekto ma už skúsenosti s ,,akože liečením drogovo závislých ".Bolo to horšie ako pred liečením .Maval návaly agresivity a tak sa stalo co sa stalo,že sa dostal za pár dni po prepustení u liečebne do väzenia!!za agresivitu .No ale teraz napíšem pravdu ,to bolo pre nebo asi to najlepšie co sa mu v Tom štádiu mohlo stať .Pomyslite si že co za rodiča dopraje väzenie svojmu dieťaťu??Ja!Tam ho zavreli do vyšetrovacej väzby a po 2 týždňoch abstakov sa začal konečne podobať na seba a keď som ho prišla navštíviť po 2 mesiacoch bol to môj syn ako voľakedy,s peknou čistou tvárou,usmiaty ,zdravý s čistým pohľadom .Pisal nám listy v ktorých sa nekonečne ospravedlňoval celej rodine co spôsoboval svojou závislosťou a povedal dokonca že asi by ho nic nezastavilo ak nie táto basa.Slubil nám že sa spamätal a že mal veľa času si prebrať cely svoj život a zhodnotiť ,jeho listy boli a su plne vďaky,prosieb o odpustenie a sľubov ....Zavreli ho v decembri a za pár dni ma výstup .Je tam skoro 9 mesiacov.Bez štipky drogy,bez liekov.Nikto z rodiny mu neverí okrem mna.Vsetci mi hovoria že sa nezmení a že bude robiť to iste ďalej.Ja mam v sebe ale nádej že snáď mu to prospelo a snáď sa zmenil.Mam obrovský strach z jeho príchodu.Lebo ulice su plne feťákov a on ma vonku na každom rohu starých známych ktorý s tým neskončili.Bude dosť silný aby to u odolal?Alebo to bolo len nútene a chúťky v ňom pretrvávajú ?Neviem,ci by som tu cestu ešte raz zvládla ak by padol tam odkiaľ vyšiel.Nemam v nickom podporu,strašne mi to chyba aby mi niekto povedal že bude dobre.Preco ho hned odsudzujú ešte mu nedali šancu ukázať ci to zvládol .Manzel,starý rodičia,súrodenci moji a manželoví,rodinný príslušníci a aj známy - nenašiel sa ani jeden co by veril alebo dúfal že sa s toho dostal.A mne je tažko lebo už si myslím že som naivná krava a že vidím to co chcem vidieť.Som plna očakávaní a aj strachu.Je to môj syn a budem pri ňom stať vždy ale neviem ci to stačí .Ci to nevzdá keď bude vidieť že ho už aj tak odsúdili a ostala som pri ňom jediná ktorá v nebo verí .A zmenil sa vlastne naozaj?Som zúfalá a ďakujem aj za to že si to aspoň niekto prečíta a takto to narýchlo prežije somnou.Ďakujem
a ešte jedna vec , že zaručene zaberá. Robota. Fyzická. Oni v tom Nemecku museli stále robiť. Ja nie som nejaký strašný kresťan ale toto hovorí aj farár Kuffa. Robiť, robiť... Ono málokedy prepadne drogám človek, ktorý maká od úsvitu do súmraku a je rád keď večer padne do postele. Vačšinou študenti /mladická hlúposť/ a lebo nezamestnaní zo soc. slabých rodín a lebo taký čo sú z bohatých rodín a nemusia robiť a nudia sa. Na Sk v tých časoch ležal v blázinci a myslel na toho ako zohnať drogu a aj zohnal. To sa myslím ,tiež už asi trocha zmenilo, aj počet tých komunitných liečební je niekde inde.
viem co prezivas, presne tu nadej vidim na mojej mame...dufam ze ale tvoj syn je iny ako moja sestra...mozno ma tu niekto ukrizuje teraz za to co poviem ale zelala by som si aby isla do basy ajked si nemyslim ze by to nejak pomohla lebo zasa by si tam nasla "kamaratky" co si tiez radi zahulia ci potahaju do nosa a nikto ju neuvedie na spravnu mieru...moja sestra ale bohuzial (ano bohuzial) do basy nemoze ist pretoze ma diagnozu aku ma kazde vysetrovanie policiou je zamietnute pod koberec znaleckym posudkom ze je mesuge...keby len vedeli ze ta svina prasiva (ano aj takyto nazov mam pre nu a aj horsie si zasluzi) dobre vie ze co robi....s mamou sa rozprava priserne, nic doma neurobi dokonca, vlaci sa s pocernymi a s tymi najvacsimi sockami co sa najdu, kopla ma do brucha ked som bola tehotna, uz ani spocitat neviem kolko krat na mna vytiahla noz a takto mozem pokracovat do rana.... jedine co z toho mala bola kremnica a to je ako tu uz niekto pisal- letny tabor kde si prepasuju fet a travu hulia bezne na oddeleni a na nic ine sa tento prasivy stat nezmoze len nam povedia ze ju mame zbavit svojpravnosti aby sme ju mohli zatvarat ked mi budeme chciet....cele zle.... aj keby niekoho zabila tak konat nebudu
@lubkavargova1 aj keď pracuješ s drogovo závislým, nežila si s nimi, preto rádia ako rádia. Príčina je vždy, vždy v povahe človeka. Tiez som si myslela rodina, výchova... Kamoši... Hoblajs, len povaha človeka. Buď na sklon k závislostiam alebo nie.
@gabina_br necitala som vsetko, ale tiez odporucam tu komunitu v ktorej bol aj Tomas z farmy, nazov neviem, viem ze tam pracuju na podklade viery, zvierata starostlivost, praca atd..maju velmi dobre vysledky pri praci s dr.zavislymi..poznam osobne zenu, moju kamaratku kt.brala vela rokov heroin a dostala sa z toho az tam, hoci bola na lieceniach aj v SR.dnes je to skvela matka 2 deti.
ja si myslím, že tá basa v tomto prípade pomohla. Bude to zniet čudne , ale chlapec asi natrafil na správnych ludí a nezkorumpovaný personál. Teraz keď vyjde by bolo dobré, aby začal okamžite pracovať. Nebude to lahké, jasné. "život není peříčko, ale pořádné péro". Nevieme čo nás v ňom čaká.
Poznám prípad,kedy sa rozdelila rodina,matka s dcérou ostali a otec so synom odišli do inej krajiny,aby syn stratil a prerušil všetky väzby na "kamošov".Dopadlo to všelijak,syn sa "zachránil",ale rodičia sa odcudzili a rozviedli.Myslím,že by tvoj syn mal načas odísť z domu,jedno kam,či do nejakej komunity cenakolo ,žakovce a pod alebo niekam do iného mesta,kde máš nejakého príbuzného,aby u neho býval a ten na neho dohliadol,asi tak by som to riešila ja.
Ja mám dve deti. Dcéra má 27 /už má svoj život, doštudovala/ a syn má o mesiac 12. Ja som nikdy keď rástla dcéra absolútne nemala strach z nejakých drog. A už tu boli, ona je ročník 1989. Sama neviem prečo, proste som vedela, že ona nikdy. U syna už ten pocit nemám. Tiež sama neviem prečo. Tady už ten strach mám, čo bude až začne chodit na strednú atd.V každom prípade mám z týchto záležitostí strach. Neviem si to vysvetliť. Možno je to aj mojím vekom.
veľa síl tebe aj tvojmu synovi....
Dakujem za príspevky, rady.Neviem co by bolo najvhodnejšie ,pracovať este asi nepojde-kedže nemal ukončenú strednú školu -posledný ročník tak sme mu vybavili že by v septembri mohol nastúpiť aby si školu riadne ukončil a bol medzi mladými ľudmi.Je to škola na úrovni ,tam problémy s drogou neboli,tak som dúfala ze by mu to prospelo.Aj ked si neviem predstaviť ako ho budú brat ked vyjde na povrch jeho minulosť .A niektorý mi tu radili zmenu prostredia ,odsťahovať sa.To je strašne komplikované,mame tu rodinu ,zázemie,byt,firmu žijeme tu od narodenia a myslim ze díleri a drogy sa nájdu v každom meste,skôr si myslim ze on sa musí naučiť bez toho žiť,ako ste písali viacerí ze on sa musí rozhodnúť ,inak by sme sa asi museli sťahovať viackrát ...Este raz dakujem každému kto prispel .🙁
Ja osobnú skúsenosť nemam, som rada ale poznám par prípadov s okolitych bližších rodín.
1. Prípad dcéra bola na liečení, vrátila sa chvíľu bola čistá a po par týždňoch ju našli mŕtvu v kúpeľni. Dala si takú silnú dávku ako pred liečením co jej telo nezvládlo.
2. Prípad syn začal drogovať, kradnúť zruinovalo to celu rodinu. Poslali ho do anglicka musel ostať stať Na vlastných nohách 3x sa vrátil 3x ho poslali spať. Po 7 rokoch sa vrátil čistý. A snaží sa viest normálny život.
3. Prípad vyhodili dcéru z domu, mohla byt doma len v triezvom stave pod dozorom, po roku sa vnej niečo zlomilo a vrátila sa k normálnemu životu.
Myslim si ze veľa robí to aká je silná osobnosť. Odolať. Lebo ked sa vráti tak budú jeho "kamosi" ťahať dole. Ci ho poslať niekam mimo úplne aby bol co najviac on nich, neviem tažko sa mi radi, ale všetko záleží na ňom.
Držím palce aby všetko dobre dopadlo
@emarekova 2007 v Kralovej pri Senci .. my tam obcas zajdeme ... maju tam male hospodarstvo krasnu zahradu ... a na Troch kraloch robia take predstavenie ...
@gabina_br
Veris, lebo si mama, si jeho mamicka. A to ti nikto nezoberie. A si spravna mama,od toho si tu, aby si mu verila. Ak to nezvladne, bud tam, pri nom.
Neda sa vam odist niekam, cela rodina sa prestahovat? Taketo pripady sa stávajú, ze sa vratia do toho isteho prostredia a spadnu do toho znovu. Treba mu konicky, nejake hobby, ktore by ho zamestnalo. Ak sa da, odisla by som...velmi, velmi drzim palce, hlavne tvojmu synovi.
Az teraz som si precitala, ze stahovanie nepripada do uvahy....skoda
@gabina_br si úžasná matka a držím ti palce. Tebe aj synovi, aby zabojoval. Možno tu uz spomínali farara Kuffu zo Žákoviec. Je to charizmatický človek, možno pomôže tvojmu synovi nájsť správnu cestu a posilní to jeho vieru vo vlastné sily.
Materinská láska je najsilnejšia. Silno držím palce nech to dopadne dobre 🙂
.....ked nema clovek zmysel zivota,len bludi a nevie ktorou cestou ma ist.....
Držím vám palce a verím že syn sa naozaj poučil a stačilo sa mu dostať ako sa povie na dno... 🍀🍀
@zanta3 cenacolo je komunita pre mladych bludiacich, zavislych, ktori stratili zmysel zivota a nevedia vyjst zo zavislosti,,,uspesnost je vysoka,,,komunitu zalozila talianska reholnicka sestra Elvira, dnes ma kolo 70r. Komunita funguje po celom svete,ale najznamejsia je v Medzugori, kde to dycha pozehnanim. Ich motto je-modli sa a pracuj a fakt rezim, ze neni cas na volno. Kazdy po prichode dostane svojho "anjela" uz zavislaka,ktory tam nejaky ten piatok je a ma v podstate cistu hlavu...vedie a usmernuje svojho zverenca. Skoro rano vstavaju, idu modlitby ruzenca, praca,opat ruzenec,zase praca,a takto je to v priebehu dna...vela sa rozpravaju, vsetci su otvoreni,hovoria o svojich tazkostiach,niektori su tam aj 2-3 roky, dokonca sa poniektori daju dokopy, zalozia rodinu, maju deti a mnohi nadalej spolupracuju s komunitou...odporucam svedectvo o Goranovi na youtube...
Naši známi sa starajú o vnúčika od jeho cca 1.5 roka,jeho mama ich dcéra je slobodná matka mimo domova,je stále kdesi na liečení /nepýtam sa kde presne/,ale stále nie je ok,chlapec ide do tretej triede a mamu videl párkrát za život ☹ Jej najväčší problém je,že stále stretne niekho nesprávneho-chlapa,ktorý ju stiahne späť dolu,hoci ak by bola silná či "vyliečená" asi by sa toto stať nemalo..škoda jej života i jej synka,ktorý vyrastá bez mamy hoc s láskou a opaterou úžasných starých rodičov
Len prestať ľutovať a vyhodiť sa z role matky. Byť tvrdá a neustupit. Ako viete mám problematickú dcéru a veru sme si užili peklo na zemi keď v tom lietala. Dnes sa ambulantne lieči,stara sa o svojho syna a MUSÍ fungovať. Bez pardonu.
Ráno vstala prebalila malého,dala mu jesť. Zacala upratovať byt a len čo skončí tak ide do obchodu a potom variť. Ja som na internete a občas usmernim malého ale inak musí všetko zvládať sama. Mohla by som toto všetko urobiť ja ale už sme boli v tomto režime a ona sa len nudila a vymýšľala sprostosti. Ja poobede odrobim smenu a večer na čaká teplé jedlo. Umyje riad,ide do vane a potom už len do postele. Niekedy ani nelahne a už spí. Občas mám pocit že ju zneuzivam. Ale potom si spomeniem na tie roky čo ficala na drogách a moje trápenie....nie,nebudem tu stále a ak chcem aby prežila v tomto svete tak sa musí obracať.

@beabelisova manžel je celý život u polície /irónia, že/ . On nám vtedy rozprával, že si pichal aj nájdenou ihlou, na ulici si požičiavali. To že nedostal AIDS si vysvetluje iba neskutočným štastím. Zuby si nechal spravit všetky nové, dodnes žije v DE. A hovorí, že nepomože nič, iba nechat padnút na dno /čo je v tomto prípade možno tá basa/ a buď vypláveš lebo nie. A ak vypláveš, nevrátit sa na staré miesta. Ale priznajme si, kedy príde ten čas, že matka nechá svoje dieta padnút na dno? MM mi rozprával, ako ho na štedrý večer hladali v BA v tých ich brlohoch a niesli mu kapra a šalát. Ale dosť už, verme že to dopadne dobre.