icon

Syn sa vracia zo zahraničia s priateľkou, chcú bývať s nami v byte

28. júl 2025

Ahojte, potrebujem sa trochu vyrozprávať a možno aj počuť názor zvonku. Som rozvedená, ale pred dvomi rokmi som sa znovu vydala. Teraz žijem s manželom sama v 3‑izbovom byte v meste. Moj 20 ročný syn bol so svojou priateľkou pracovať takmer dva roky v zahraničí, ale rozhodli sa vrátiť domov. Istý čas budú poberať finančnú podporu z úradu práce a chceli by u nás bývať, kým si ujasnia, či pôjdu znovu von za prácou alebo si nájdu niečo tu a potom si budú riešiť aj vlastné bývanie. Máme jednu izbu úplne voľnú, takže s priestorom by problém nebol.

Môj manžel však z toho nie je nadšený, dal mi medzi rečou najavo, že s tým nesúhlasí. Tvrdí, že sa to môže natiahnuť na dlhšie a že je to zo strany syna zneužívanie. A že nám to aj naruší súkromie... Ja to ale tak necítim – je to moje dieťa a po dvoch rokoch, keď bol preč, sa teším, že by sme spolu trávili viac času. Samozrejme, syn s priateľkou by prispievali na domácnosť rovným dielom, nechcú nás vyciciavať.
Viem, že rozhodnutie je na mne, ale trápi ma to a chcela by som poznať pohľad iných – ako by ste to riešili vy na mojom mieste? Ďakujem za názory.

suzikaa
28. júl 2025
@luliu

Som naozaj prekvapená, že väčšina z vás by svojmu dieťaťu, ktoré bolo mimo 2 roky, povedala nájdi si prenájom alebo nie, chcem svoje súkromie. Ako fakt? Ak by ma o to syn či dcéra požiadali, moja odpoveď by bola ANO. Matky roka 🙄

@luliu Tiez nerozumiem. Ako som pisala, mne to mama spravila. Ked idem do rodneho mesta tak spim v hoteli a k nej chodim na navstevu. Bohuzial ona nechape odrazu moje konanie po rokoch ked nevlastny otec uz zomrel a teraz by spolocne byvanie uvitala. Musim ale podotknut, ze jemu to nevadilo ale mame ano. Takze gratulujem matkam roka. Ludia si radsej vztahy rozbijuju a potom ,,aky je ten svet zly".

fineta
28. júl 2025
@anonym_autor

@fineta Pretože ženy si tu nepriamo priznávajú, že sú poslušné a teda sa cítia preto....vzáácne? Takýto vzťah, hľadieť len na seba, svoj komfort, taký partner nestojí za veľa... ako som už písala, ak by to bolo opačne, nemala by som s tým žiadny problém.

@anonym_autor ja tiež nie. Mladí ľudia to majú extrémne ťažké a bez pomoci najbližších je ich rozbech strašne náročný. Pre mňa sú tu tieto názory nepochopiteľné, pre deti všetko čo je v našich silách.

anonym_bca6ef
28. júl 2025

Syna by som prijali, ale bez frajerky … ta ma svojich rodicov a hlavne to bude motivovat obidvoch rychlejsie sa rozhodnut, co dalej. Takisto to nie je az taky zasah do Vasho sukromia, pretoze syn sa bude viac hybat po vonku … jedna vec je tvoj syn, kt je v podstate pre tvojho muza cudzi a druha uplne cudzia zena … myslim, ze so synom sa manzel zzije skor ako s nejakym parikom…. Budete sa navzajom pocuvat, kto da lepsi vykon atd ? … ale to by som ani svojmu synovi nedovolila … najskor nech sa postavi na vlastne nohy a potom si nejaku mozes doniest k sebe domov.

hoso2
Odpoveď bola odstránená
gabrielkaa
28. júl 2025

Ja by som môjmu dieťaťu nedokázala povedať , nájdi si svoje bývanie. Alebo u mňa môžeš maximálne mesiac- dva zostat . Nechápem. Však keby to nepotrebovala, tak by sa asi nepýtala. Keď odmietnem pomoc vlastnému dieťaťu, komu teda mám pomáhať…?

autor
28. júl 2025
@weleda123

@anonym_autor štát im má dať plat? A ty si inak ok? Prečo by im mal štát dávať plat? Idú robiť do štátnej správy? Majú dostatočné vzdelanie, majú prax? Sa zobuď, preboha.

@weleda123 Ok, nemyslela som štát, nafigu vyjadrenie. Myslím, že veľmi dobre vieš, kam som mierila, len potrebuješ reagovať, lebo hra so slovíčkami. Prijmi moje hlboké ospravedlnenie zaa to, že som trrpla takú do neba volajúcu poburujúcu hlúposť. V zahraničí pracovali so SŠ vzdelaním - mala som na mysli adekvátne hodnotenie za prácu na SLovensku....keď by bola možnosť za rovmakú prácu mať rovnaký plat ako v zahraničí, tak sa tam netrepú a nemusia "špekulovať", parazitovať, "vyciciavať" štát. Pánečku, dráždiť hada bosou nohou alebo si ľahnúť do sršnieho hniezda je namôjdušu wellness pobyt oproti niektorým z vás, dámy 🙂 Ok, niekto to má asi ako poslanie, šíriť nenávisť, zlobu, negativizmus, a nič s tým nespravíme. Určite to má nejaké dôvody - frustrácia v reálnom živote sa kompenzuje v online priestore. Rozumiem. 🙂 Tak len tak ďalej, ak to niekoho naplňa a uspokojuje byť za každú cenu konfliktný, nech sa páči, gratulujem...Je to váš výber, vaša voľba. Teším sa, aká som mama.

gelifil
28. júl 2025
@miskakyblik

@anonym_autor ešte jedno ma napadlo, na ničnerobenie po večeroch a nikamnechodenie cez víkendy budete mať ešte veľa času, ešte sa raz budete tešiť keď u vás strávia mladí prázdniny, vnúčatá a podobne. Život nieje o Tom mať svoje súkromie za cenu toho, že mám prázdny byť bez detí.. zostanete spolu, ešte budete mať veľa času byť sami a podľa svojho ale syn už k vám len tak nepríde bývať , to už sa zrejme nezopakuje. Záleží na tom ako si vyrastala akú máte povahy, ja bývam pri rodičoch, kým sme postavili dom bývali sme u nich aj s priateľom , teraz užanzelom, máme na to veselé spomienky, niekedy drhla prevádzka kúpeľne ale nič hrozne , ale boli sme spolu , naši neboli sami, a o to ide . Teraz riešime kúpu generacneho domu lebo i tak sme stále u nich alebo oni u nás a význam života vidíme v rodine nie v súkromí v prázdnom byte ... Ja ďakujem Bohu za mojich rodičov, za to akí k nám boli a sú a dúfam že naše deti si toto osvoja, že rodina je nad všetko na svete ...

@miskakyblik si jedinacik?

autor
28. júl 2025
@gabrielkaa

Ja by som môjmu dieťaťu nedokázala povedať , nájdi si svoje bývanie. Alebo u mňa môžeš maximálne mesiac- dva zostat . Nechápem. Však keby to nepotrebovala, tak by sa asi nepýtala. Keď odmietnem pomoc vlastnému dieťaťu, komu teda mám pomáhať…?

@gabrielkaa Len sebe podľa niektorých 🙂

miskakyblik
28. júl 2025
@gelifil

@miskakyblik si jedinacik?

@gelifil nechápem zmysel otázky ale nie, niesom, mám segru ;)

earlgrey
28. júl 2025
@anonym_autor

@fineta Pretože ženy si tu nepriamo priznávajú, že sú poslušné a teda sa cítia preto....vzáácne? Takýto vzťah, hľadieť len na seba, svoj komfort, taký partner nestojí za veľa... ako som už písala, ak by to bolo opačne, nemala by som s tým žiadny problém.

@anonym_autor Autorka ale pochop, že väčšina žien napísali, že syna by prijali...ale partnerku nie...veď nech ide k svojim rodičom...a po čase, keď sa spoznáte a uznáš za vhodné (napr. mesiac) tak si ju nasťahuj domov...je to tvoja osobná vec...nikto nevraví, že nemáš syna vziať...

mysicka36
28. júl 2025

Júj, ženy 🙈
dala som si tú námahu a prečítala celú diskusiu. V prvom rade jej manžel nieje proti, len namietal na stratu súkromia. Ano chápem ho, je to chlap nemá deti, nevie sa citovo vžiť do matky. Pre každú mamu bude jej dieťa navžy. Syn dal mame nesmelý návrh ČI BY MOHLI na nejaký čas bývať u nich s tým, že BUDÚ PRISPIEVAŤ.
Pracovali dva roky v zahraničí určite sa namakali. Nesedeli 8h v kancelárii. Viem ako to v zahraničí chodí, smeny, 12tky ťažká práca, zdielané ubytovanie... Prečo by preboha po dvoch rokoch nechceli zmenu? Prečo by nemali poberať podporu na ktorú MAJÚ NÁROK?

Ja tu cítim závisť, lebo také posmešky na dvoch mladých ľudí len za to, že by radšej bývali u rodiča a nie platiť vysoké nájmy. Mama s manželom bývajú v trojizbáku, jedna izba je nevyužitá, tak kde je problém? Budú prispievať. Ja by som bola skôr sklamaná, ak by mi syn po dvoch rokoch v zahraničí povedal, že pôjdu do prenájmu na pol roka. To je aká logika?
Ano, stále sa bavíme o tom, že to nemyslel na stálo. Logicky sa chcú posunúť ďalej a premyslieť si možnosti čo ďalej. Prečo by nemohli z podpory oddychovať, výletovať, objavovať krásy slovenska?
A nebojte sa, náš stát nieje v sračkách preto, že z času na čas niekto kto pracuje dva roky dostáva podporu.

weleda123
28. júl 2025
@anonym_autor

@weleda123 Ok, nemyslela som štát, nafigu vyjadrenie. Myslím, že veľmi dobre vieš, kam som mierila, len potrebuješ reagovať, lebo hra so slovíčkami. Prijmi moje hlboké ospravedlnenie zaa to, že som trrpla takú do neba volajúcu poburujúcu hlúposť. V zahraničí pracovali so SŠ vzdelaním - mala som na mysli adekvátne hodnotenie za prácu na SLovensku....keď by bola možnosť za rovmakú prácu mať rovnaký plat ako v zahraničí, tak sa tam netrepú a nemusia "špekulovať", parazitovať, "vyciciavať" štát. Pánečku, dráždiť hada bosou nohou alebo si ľahnúť do sršnieho hniezda je namôjdušu wellness pobyt oproti niektorým z vás, dámy 🙂 Ok, niekto to má asi ako poslanie, šíriť nenávisť, zlobu, negativizmus, a nič s tým nespravíme. Určite to má nejaké dôvody - frustrácia v reálnom živote sa kompenzuje v online priestore. Rozumiem. 🙂 Tak len tak ďalej, ak to niekoho naplňa a uspokojuje byť za každú cenu konfliktný, nech sa páči, gratulujem...Je to váš výber, vaša voľba. Teším sa, aká som mama.

@anonym_autor tu nejde o negativitu, zlobu alebo nenávisť. Len mi z tvojho vyjadrenia odpálilo dekel. Na Slovensku sú platy malé, o tom snáď diskutovať netreba. Oni majú 20 rokov, SŠ vzdelanie a minimum skúsenosti. Tak buď vezmú na SK prácu aká je, alebo nech ostanú v zahraničí. Je tu tisíce a tisíce ľudí, ktorí majú vzdelanie, majú aj dve dekády rokov praxe a na SK nemajú také ohodnotenie ako ľudia v zahraničí. Tvoj syn a jeho frajerka nie sú nič extra, aby boli nejakým spôsobom zvýhodňovaní. A neželám ti to, ale to, že si cudziu ženu nanominuješ do domu (ktorú vôbec nepoznáš) sa ti môže veľmi škaredo vypomstiť. Teraz nejde o syna, ide o ňu v prvom rade.

alica110
Autor odpoveď zmazal
autor
28. júl 2025
@hoso2
Odpoveď bola zmazaná

@hoso2 Fuha, tak až toľko nezarábali. V zahraničí,.podobne ako na SK, sa zo vzduchu žiť nedá. A teda za 2 roky zarobit na hypotéku? Pri cenách bytov? Neviem, dá sa to?

autor
28. júl 2025
@alica110
Odpoveď bola zmazaná

@alica110 hmmm... 👌

zmrzlinka8
28. júl 2025
@gelifil

Sna dmi niekto odpovie na moj odveci komentar...ja som cely zivot makala....ale ako ma niketo, kto do systemu vobec neprispieval, narok na podporu??oni prispeivali do socialneho systemu inej krajiny a sr im ide platit podporu??...ze ja som taka sprosta a cely zivot makam....to vazne tak funguje...po dvoch rokoch prace niekto potrebuje oddychovat na podpore? no to pekne vyzerame....

@gelifil keď platili odvody v inej krajine EÚ, tak sa im to v podstate preposiela odtiaľ na SK, ak požiadajú. Existujú medzištátne dohody v tomto a sociálny systém je prepojený.

anonym_bf8f3b
28. júl 2025
@alica110
Odpoveď bola zmazaná

@alica110 periodt 👏🏻✌🏻

foxie95
28. júl 2025

@anonym_autor sadnúť si s chlapom (s ním tu ostaneš, keď pôjde syn zas do zahraničia alebo do vlastného, takže potrebuješ s ním vychádzať) a povedať mu, ako to cítiš, že by si bola rada keby si môžeš syna trošku užiť, lebo ti chýbal a podobne. Spýtať sa, aký čas by bol pre neho prijateľný, aby boli mladý u vás. Ver, že ani synovi a priateľke nebude príjemné bývať niekde, kde nebudú vitaní vami obomi. Takže dohodnúť sa s chlapom a potom dohodnúť so synom. Že proste súhlasíte, tešíte sa na nich a teda viete si to predstaviť na toľko a toľko... Napríklad 3 mesiace a uvidíte čo ďalej, či si nebudete liezť na nervy. Oni budú doma, budú mať bordel, vy prídete domov z práce a klepne ťa. Budeš očakávať čas strávený so synom a syn na teba bude kašlať, bude chodiť von s kamošmi a priateľkou a doma iba prespávať... Môže to byť rôzne a ide o to, aby ste všetci hneď mali jasno, žiaden med okolo huby... Proste budete tu na toľko a toľko a predstavujem si to fungovanie takto a takto, máme takéto pravidlá... A tieto veci dopredu dohodnúť s chlapom.

anonym_f64d4f
28. júl 2025
@anonym_autor

@lienka.7 Nech im štát dá taký plat za prácu, aký za ňu dostávajú v zahraničí, tak nebudú hľadať po návrate "načomajúpredsanárok"

@anonym_autor fuh tak toto uz dlhsie som nic uletenejsie necitala. Viete, zivot sa nedava na zlatom podnose. Preco by vasim detom mal niekto v 20tke dat taky plat za podradnu pracu v zahranici, co ju tam urcite nikto nechce robit preto to tam robia Slovaci? Ked vystuduju medicinu nech sa dusuju. Zvolili si lahsiu cestu tak treba prijat zodpovednost a nechciet pomaly umyvat zachody za 1000€👏🏼 oni neodvadzali dane na svk ale svk nech im da take prachy ako dostavaju ine krajiny😹 a co take maju povedat matky v Afrike ????

maminkadeticiek
28. júl 2025

Syn na 3 mesiace,kym sa udomacni a zariadi si byvanie.Bez frajerky.Nemas ziadnu povinnost mat u seba nastahovanu cudziu zenu,nie je to jeho manzelka.Tvojho muza chapem.Syna na 3 mesiace by mal z moralneho hladiska akceptovat,frajerka je prilis.Toto ich bude nutit osamostatnit sa a hladat cestu ako byt spolu.Verim,ze csetko sa da pek e a laskavo odkomunikovat.

gabrielkaa
28. júl 2025
@anonym_autor

@gabrielkaa Len sebe podľa niektorých 🙂

@anonym_autor pre mna nepochopiteľne

cecilia29
28. júl 2025
@luliu

Som naozaj prekvapená, že väčšina z vás by svojmu dieťaťu, ktoré bolo mimo 2 roky, povedala nájdi si prenájom alebo nie, chcem svoje súkromie. Ako fakt? Ak by ma o to syn či dcéra požiadali, moja odpoveď by bola ANO. Matky roka 🙄

@luliu inak, tiež som zhrozene čítala tie reakcie. Asi prestanem čítam MK a ostanem v bublinke kde budem veriť ze matky sú milujúceho, primajuce a obetujuce sa a dieta není parazit ci smrteľná choroba.

skeblicka777
28. júl 2025
@luliu

@luliu ja by som svojho syna tiež prijala, ale priateľka nech ide k svojím rodičom. A keď chcú bývať spolu, nech sa tak zariadia. Podľa mňa každá jedna by svojmu decku pomohla, ale napríklad manžel behá bežne po dome len v boxerkach 🫢, tak neviem či by to bolo príjemné aj dotyčnej slečne , respektíve tomu chlapovi.

anonym_83443f
28. júl 2025

Ja by som svojmu dieťaťu pomohla. Môže u mňa bývať, ale bude študovať alebo pracovať. Určite by som nenechala dospelého človeka len tak hniť dlhodobo v detskej izbe a ešte aj s frajerkou. Minie všetko a bude zas na nule, nikdy sa nepostaví na vlastné nohy. Toto, čo chce urobiť, nemá žiadny význam a to si mu mala vysvetliť.
A ty nie si dobrá matka
Síce tvrdíš ako ho miluješ a skáčeš ako on píska, ale nedala do mu ani poriadne vzdelanie ani vzor do života. Vychovala si lenivého vychcanca a samozrejme, že nikdy nič v živote nebude mať. Maximálne mladá rýchlo otehotnie a budete mať problém všetci.

autor
28. júl 2025
@mysicka36

Júj, ženy 🙈
dala som si tú námahu a prečítala celú diskusiu. V prvom rade jej manžel nieje proti, len namietal na stratu súkromia. Ano chápem ho, je to chlap nemá deti, nevie sa citovo vžiť do matky. Pre každú mamu bude jej dieťa navžy. Syn dal mame nesmelý návrh ČI BY MOHLI na nejaký čas bývať u nich s tým, že BUDÚ PRISPIEVAŤ.
Pracovali dva roky v zahraničí určite sa namakali. Nesedeli 8h v kancelárii. Viem ako to v zahraničí chodí, smeny, 12tky ťažká práca, zdielané ubytovanie... Prečo by preboha po dvoch rokoch nechceli zmenu? Prečo by nemali poberať podporu na ktorú MAJÚ NÁROK?

Ja tu cítim závisť, lebo také posmešky na dvoch mladých ľudí len za to, že by radšej bývali u rodiča a nie platiť vysoké nájmy. Mama s manželom bývajú v trojizbáku, jedna izba je nevyužitá, tak kde je problém? Budú prispievať. Ja by som bola skôr sklamaná, ak by mi syn po dvoch rokoch v zahraničí povedal, že pôjdu do prenájmu na pol roka. To je aká logika?
Ano, stále sa bavíme o tom, že to nemyslel na stálo. Logicky sa chcú posunúť ďalej a premyslieť si možnosti čo ďalej. Prečo by nemohli z podpory oddychovať, výletovať, objavovať krásy slovenska?
A nebojte sa, náš stát nieje v sračkách preto, že z času na čas niekto kto pracuje dva roky dostáva podporu.

@mysicka36 Vďaka, aj tak si myslím, že to ženy , ktoré tak vehementne protestujú to neymslia zle, len možno to čítanie s porozumením, tá klišé fráza, že to trošku absentuje pri niektorých.... viem, že je tu aj kopec názorov, že syna áno, samozrejme, lebo syn...ale babu nie, tú pošli 270 km k rodičom. Také kruté trochu...oni sú už nejaký ten piatok spolu, nie 5 rokov, ale tak ked si budujú vzťah, žili tam spolu a teraz akože prídu domov a ja mám byť s mužom tá, že ahoj synku, vitaj, ale Zuzku posielame do niekde zatiaľ. Sakriš, nemyslím si, že by som to videla nejako pokrivene zidealizovane, veď mi asi záležín na šťastí dieťaťa a nebudem mu dopredu robiť protiopatrenia, lebo je možné, že to takto fungovať nebude...síce sme to nsekúsili, ale preventívne ide Zuza preč, ty tu bývaj. Pfúúú...

fineta
28. júl 2025

"Mať mamu, je ako mať vždy prikrývku v zime, dáždnik v daždi a chlieb pri hlade."

autor
28. júl 2025
@anonym_83443f

Ja by som svojmu dieťaťu pomohla. Môže u mňa bývať, ale bude študovať alebo pracovať. Určite by som nenechala dospelého človeka len tak hniť dlhodobo v detskej izbe a ešte aj s frajerkou. Minie všetko a bude zas na nule, nikdy sa nepostaví na vlastné nohy. Toto, čo chce urobiť, nemá žiadny význam a to si mu mala vysvetliť.
A ty nie si dobrá matka
Síce tvrdíš ako ho miluješ a skáčeš ako on píska, ale nedala do mu ani poriadne vzdelanie ani vzor do života. Vychovala si lenivého vychcanca a samozrejme, že nikdy nič v živote nebude mať. Maximálne mladá rýchlo otehotnie a budete mať problém všetci.

@anonym_83443f Amen. 🙂 Ako sa cítiš po napísaní svojho komentáru na stupnici od 1 - 10? Hreje to? Alebo ako by si opísala svoje pocity? 🙂

autor
28. júl 2025
@fineta

"Mať mamu, je ako mať vždy prikrývku v zime, dáždnik v daždi a chlieb pri hlade."

@fineta

foxie95
28. júl 2025
@anonym_autor

@mysicka36 Vďaka, aj tak si myslím, že to ženy , ktoré tak vehementne protestujú to neymslia zle, len možno to čítanie s porozumením, tá klišé fráza, že to trošku absentuje pri niektorých.... viem, že je tu aj kopec názorov, že syna áno, samozrejme, lebo syn...ale babu nie, tú pošli 270 km k rodičom. Také kruté trochu...oni sú už nejaký ten piatok spolu, nie 5 rokov, ale tak ked si budujú vzťah, žili tam spolu a teraz akože prídu domov a ja mám byť s mužom tá, že ahoj synku, vitaj, ale Zuzku posielame do niekde zatiaľ. Sakriš, nemyslím si, že by som to videla nejako pokrivene zidealizovane, veď mi asi záležín na šťastí dieťaťa a nebudem mu dopredu robiť protiopatrenia, lebo je možné, že to takto fungovať nebude...síce sme to nsekúsili, ale preventívne ide Zuza preč, ty tu bývaj. Pfúúú...

@anonym_autor keby sme chceli ísť ku svokrovcom (aj sme tam 2 mesiace bývali) a oni povedia, že ich syn môže a ja nie, tak popravde asi by u mňa skončili (alebo a spony veľmi klesli) a ak by môj (vtedy) priateľ nepovedal, že bezo mňa tam nepôjde, tak by už podľa mňa neboj môj priateľ. Podľa mňa je dôležité nastaviť si nejaké pravidlá aby to fungovalo a dohodnúť sa, že proste za pochodu si budete dolaďovať veci. Lebo už som zažila nespočetkrát ako sa veci dusili v sebe a potom to bolo naprd... My sme aj 2 roky bývali u mojich rodičov. Ale majú dom a my sme sa po 4 mesiacoch brali, takže už sme vedeli že bude svadba. Bolo to peklo, keď moja mamina nepovedala, keď ju niečo štvalo a potom až raz vybuchla... A takto dokola... Takže vždy som jej vravela nech vraví hneď. Nevedeli sme sa všetci dočkať, kedy doprerábame a pôjdeme do svojho. A keď sme sa odsťahovali, konečne máme dobrý vzťah 😂

alica110
Autor odpoveď zmazal