Syn sa vracia zo zahraničia s priateľkou, chcú bývať s nami v byte
Ahojte, potrebujem sa trochu vyrozprávať a možno aj počuť názor zvonku. Som rozvedená, ale pred dvomi rokmi som sa znovu vydala. Teraz žijem s manželom sama v 3‑izbovom byte v meste. Moj 20 ročný syn bol so svojou priateľkou pracovať takmer dva roky v zahraničí, ale rozhodli sa vrátiť domov. Istý čas budú poberať finančnú podporu z úradu práce a chceli by u nás bývať, kým si ujasnia, či pôjdu znovu von za prácou alebo si nájdu niečo tu a potom si budú riešiť aj vlastné bývanie. Máme jednu izbu úplne voľnú, takže s priestorom by problém nebol.
Môj manžel však z toho nie je nadšený, dal mi medzi rečou najavo, že s tým nesúhlasí. Tvrdí, že sa to môže natiahnuť na dlhšie a že je to zo strany syna zneužívanie. A že nám to aj naruší súkromie... Ja to ale tak necítim – je to moje dieťa a po dvoch rokoch, keď bol preč, sa teším, že by sme spolu trávili viac času. Samozrejme, syn s priateľkou by prispievali na domácnosť rovným dielom, nechcú nás vyciciavať.
Viem, že rozhodnutie je na mne, ale trápi ma to a chcela by som poznať pohľad iných – ako by ste to riešili vy na mojom mieste? Ďakujem za názory.
ale teda, klobuk dole MK, sestnast stran o nicom, to tu uz davno nebolo.
len tak dalej, lepsite sa. anonymny autor stratil nervy az na 15 strane 😀
ako pisem - dychacie cvicenia pomozu, tymto tempom to potiahneme aj ovela dlhsie onedlho
@nyusika najviac túto diskusiu živíš práve ty. A okrem toho, nyuska je pre mňa tak isto anonymné ako autorka 😉
Fuj, ale sa to tu zvrhlo.Syn je pomaly bez vzdelania za to môže autorka, ide podporovať lenivé hnidy, frajerka bude ciganocka.Ste sa už úplne opustili.Ale svojim 20 r idete dnes variť večeru😉a ešte ona si našla na staré kolená nového chlapa hotová Sodoma Gomora.
Mladí ešte ani nevedia kde zakotvia načo by si kupovali byt, načo platiť podnájom?majú 20 r!!!Zase nečakajme, že prinesú zo zahraničia 50 t eur.Ale každý je hrdina, keď nejde o jeho dieťa.
Vďaka dievčatá, tak ako som si myslela, keď som si to tu počítala....ľudia sú naozaj rôzni. Vyskúšala som to tu, neľutujem, viacero pohľadov som získala. Konštruktívna kritika je na mieste, rovnako tak aj zdravá opatrnosť pri poukázaní na možné scenáre. Viem, že svet nie je gombička, ale mám rada okolo seba len šťastných ľudí - najmä, keď sa o to viem pričiniť. A...viem aj to, že sa, žiaľ, nedá vždy všetkých robiť len šťastnými a na to majú slúžiť kompromisy vo vzťahoch. Verím, že to nakoniec doma "polepíme", aby dobre bolo. Ale čo som zistila, platí to tu pre niektoré dámy, že sa silno držia hesla - "ťažko je žiť ľahko". Skúste teraz toto: Usmejte sa...tak, to je ono. Ďakujem ešte raz, pohodový letný deň všetkým. ❤
@elanor súhlasím so všetkým. Len otázka, prečo je tam syn viac doma? Keď byt patrí jemu a manželke? Nie manželke a synovi?
@anonym_30b12b necitala som celu diskusiu, iba predpokladam, ze byvaju v byte, ktory patril zene so synom, nac syn isiel do zahranicia po dostudovani (cize v byte zil od narodenia do maturity, cize od oka 18-19 rokov tam zil), a medzitym sa mama opat vydala, a a amanta nastahovala k sebe, a novy chlap tam byva az 2 roky.
Ked niekde zijem 18 rokov, tak som tam "viac" doma ako niekto kto je tam "iba" 2 roky.
Ak je to inak, tak ok, beriem spat. Tak ci tak, je logicke, ze sa dieta v case nudze docasne dohodne na pricheleni rodicom. V tomto si zase stovjim, ze mlady ma ist docasne k matke, a mlada fesanda k svojim rodicom a maju vzapati uvazovat a podniknut kroky, ako si co najrychlejsie najst svoje vlastne.
Aby mali pohodlie a sukromie vsetci zucastneni.
@hoso2 aj keď diskutujeme, zase tu nemusíme urážať. Reči typu ciganecka a pod.su už trošku mimo, prepáč.
Mňa by napr.zaujimalo, keďže autorka ju nepozná, ako, resp.kde sa zoznámili. V zahraničí? Z núdze cnosť? Poznala som takéto "vztahy" ze pod ťarchou cudzieho prostredia sa teda dali do kopy dvaja spolu dokopy ale keď sa vrátili do reálneho života, tak už to proste nefungovalo. Mne ide skor o to, ze autorka danú slečnu ale ze vôbec nepozná, a len tak si ju chce dosahovať domov, lebo syn...
Ale keďže sa autorke naše otázky nepáčia, už sa to asi nedozvieme.
A ten jej výrok, že štát im ma platit... no neviem. Aby toto povedal rozumny dospelý jedinec?
@melanta ja len k tomu veku. Ja som maturovala v 17tich (maj), v lete som oslavila 18 (jul), bolo nas takych viac (a kazdorocne dalsi urcite) a tak mohol pokojne i autorkin syn hned ist v tom veku do zahranicia. 8-rocny gympel usetri 1 rok, studuje sa 4r na ZS a 8r na SS (nie 9+4=13). To len k tomu info, ze kludne moze mat dokoncenu SS s maturitou, tam by som problem nevidela. 🙂
@heidi4 som si ista, ze tento syn 8rocne gymnazium nema....ani ziadne ine, ak vobec existuje.....a ked uz, sama na to reagovala, ze to nebolo jadro problemu a opatovne ten pravy vek neuviedla...obcas mam pocit, ze uplne odbieha od temy, vtipkuje a doslova sa bavi...takisto povod bytu je dost zasadny,,,ak to bol byt, kde chlapec vyrastol, je to iny vztah , ako keby si ho kupili s novym muzom nanovo...on musel ratat s tym, ze syn existuje, moze sa vratit a pod.....a tiez ktore 20rocne dievca pojde byvat 300km od rodiny a vlastni rodicia su vlastne radi, ze sa jej zbavia - len taki socialne nizsi.....dnes 20rocni mladi ludia rozmyslaju inak...presne tak, nestahuju sa do detskej frajera k uplne neznamym ludom....cim dalej, tym viac to znie fejkovo
@heidi4 som si ista, ze tento syn 8rocne gymnazium nema....ani ziadne ine, ak vobec existuje.....a ked uz, sama na to reagovala, ze to nebolo jadro problemu a opatovne ten pravy vek neuviedla...obcas mam pocit, ze uplne odbieha od temy, vtipkuje a doslova sa bavi...takisto povod bytu je dost zasadny,,,ak to bol byt, kde chlapec vyrastol, je to iny vztah , ako keby si ho kupili s novym muzom nanovo...on musel ratat s tym, ze syn existuje, moze sa vratit a pod.....a tiez ktore 20rocne dievca pojde byvat 300km od rodiny a vlastni rodicia su vlastne radi, ze sa jej zbavia - len taki socialne nizsi.....dnes 20rocni mladi ludia rozmyslaju inak...presne tak, nestahuju sa do detskej frajera k uplne neznamym ludom....cim dalej, tym viac to znie fejkovo
@gelifil opakovane sa vyhla tejto odpovedi. Ale z toho vyplyva, ze byt nie je ten povodny byt, kde syn vyrastal, on sa nevracia domov. Ona bud prisla ku manzelovi a on jej dal polovicu bytu, aby sa citila zabezpecene, alebo si byt kupili na polovovicu. V kazdom pripade manzel bytu ako vlastnik ma plne pravo tiez spolurozhodovat o tom, kto v byte bude a kto nie. Nevlastneho syna vyzenil, ale jeho frajerky nie.
Waw!!!a to som si myslela, že jediné čo nás(ľudí)spája je to že máme nadovšetko radi svoje deti....ako sa ukázalo, ani nie💔
Veru veru, to že niekto má deti, neznamená že je rodičom!!!🫡
Majte sa a viac sa ľúbte, najmä to vaše potomstvo- to jediné tu po vás ostane 😇
@hoso2 Fuha, tak až toľko nezarábali. V zahraničí,.podobne ako na SK, sa zo vzduchu žiť nedá. A teda za 2 roky zarobit na hypotéku? Pri cenách bytov? Neviem, dá sa to?
@anonym_autor ale veď zarábali obaja? Tak na základe na hypo našetriť mohli , veď keď aj tam bývali spolu platili len jedno ubytovanie
Prečo mám taký pocit že tie čo píšu syna s priateľkou prijať sú tie dobré matky a tie čo napíšu iný názor sú zle , zákerné , závistliví a pod.
A nepripúšťas alternatívu ktorú napísalo veľa žien, syn ok, ale dievča nech ide domov. Veď chcú oddychovať? Tak sa môžu stretávať. Ako už niekto spomínal plus keď je ich vzťah taký silný tak odlúčenie ich donúti rýchlejšie sa rozhodnúť čo ďalej.
A prepáč oddych po dvoch rokoch práce? To budú každé dva roky oddychovať lebo im vznikol nárok? A viem čo je to makať v zahraničí, v 18 som odišla z domu a prvé roky makala 250 hodín mesačne a napriek tomu som nepotrebovala len čo mi vznikol nárok na podporu oddychovať.
@hoso2 aj keď diskutujeme, zase tu nemusíme urážať. Reči typu ciganecka a pod.su už trošku mimo, prepáč.
Mňa by napr.zaujimalo, keďže autorka ju nepozná, ako, resp.kde sa zoznámili. V zahraničí? Z núdze cnosť? Poznala som takéto "vztahy" ze pod ťarchou cudzieho prostredia sa teda dali do kopy dvaja spolu dokopy ale keď sa vrátili do reálneho života, tak už to proste nefungovalo. Mne ide skor o to, ze autorka danú slečnu ale ze vôbec nepozná, a len tak si ju chce dosahovať domov, lebo syn...
Ale keďže sa autorke naše otázky nepáčia, už sa to asi nedozvieme.
A ten jej výrok, že štát im ma platit... no neviem. Aby toto povedal rozumny dospelý jedinec?
@lienka.7 presne, dalsi argument...ktore vrstvy sa takto vyjadruju a presne poznaju, na ake davky a prispevky maju narok??
@nyusika Akože skúsim maximálne lopatisticky. Toto je už ale náväznosť na predchádzajúcu debatu:
Tá istá práca v rámci EÚ:
1. Zahraničie - bez skills, bez skúseností, so SŠ na Slovensku - len príklad: 2500 €
2. Slovensko - bez skills, bez skúseností, so SŠ na Slovensku - 850 €
Toto tým bolo myslené, keďže tu bol nejaký dotaz, že prečo neostali robiť tu, keď sa potrebujú po 2 rokoch vrátiť. Je to takto zrozumiteľné, alebo aspoň trochu som naznačila čo som chcela napísať?
@anonym_autor ale keby ostali tam žiť z tych 2500tam budú mať taký život ako na SVK z tých 800ci 900 eur
A keď to tam bolo také super tak mali ostať a čerpať tu podporu tam a rozmýšľat čo budú robiť. Ale vedia že by tam nevyzili z tej podpory, prípadne by ich nútili posielať životopisy a hľadať aktívne pracu
@gelifil opakovane sa vyhla tejto odpovedi. Ale z toho vyplyva, ze byt nie je ten povodny byt, kde syn vyrastal, on sa nevracia domov. Ona bud prisla ku manzelovi a on jej dal polovicu bytu, aby sa citila zabezpecene, alebo si byt kupili na polovovicu. V kazdom pripade manzel bytu ako vlastnik ma plne pravo tiez spolurozhodovat o tom, kto v byte bude a kto nie. Nevlastneho syna vyzenil, ale jeho frajerky nie.
@anonym_30b12b opakovane sa vyhla aj odpovedi o veku syna
@anonym_autor rob tak, ako citis, aby si mala ciste svedomie, aby si neodvrhla svojho syna a potencionalu nevestu, ktora ti MOZNO RAZ porodi vnucence… ano, odvazne tvrdenie, mozno o rok spolu nebudu, ale nebolo tomu tak davno a rodiny si v ich veku bezne zakladali… brala by som to, ako dobru prilezitost utuzit vztah nielen so synom, ale spoznat aj jeho priatelku, ktora je sucast jeho zivota… a komentare? poberanim podpory a “oddychovanim” si tu na MK pichla do osieho hniezda :D ty si sama syna najlepsie poznas 🙂
tie vyhrotene komentare niektore 😂 ze jej mlada bude este zvadzat muza a spavat s nim… zeny ozaj? takto zmyslate o nevestach? mozno spolu nezostanu, ale clovek nikdy nevie
@anonym_autor ale keby ostali tam žiť z tych 2500tam budú mať taký život ako na SVK z tých 800ci 900 eur
A keď to tam bolo také super tak mali ostať a čerpať tu podporu tam a rozmýšľat čo budú robiť. Ale vedia že by tam nevyzili z tej podpory, prípadne by ich nútili posielať životopisy a hľadať aktívne pracu
@sense to mi pripadá, ako keď za "minulého rezimu" došli zo zahraničia ti, co tam pracovali a hrali sa tu na velkych machrov a boháčov. Ale v tom zahraničí pritom robili poradne prace, ktoré nechceli robiť domáci. Len rozdiel je v tom, že na SK by tie hajzliky umyvali za 800€, tam ich sice umývajú za 2500€, ale boli by tam na tom rovnako, keďže aj náklady na život sú tam trosku ine ako tu.
@anonym_autor
Na tvojom mieste by som sa s manzelom dohodla na maximalny casovy limit a to dodrzala.
A prijala by som syna, iba syna. Jeho fesanda nie je jeho zenou, a pripada mi nevhodne aby s nim takto fungovala v nasom byte. Je to doslova cudzi clovek.
@sense to mi pripadá, ako keď za "minulého rezimu" došli zo zahraničia ti, co tam pracovali a hrali sa tu na velkych machrov a boháčov. Ale v tom zahraničí pritom robili poradne prace, ktoré nechceli robiť domáci. Len rozdiel je v tom, že na SK by tie hajzliky umyvali za 800€, tam ich sice umývajú za 2500€, ale boli by tam na tom rovnako, keďže aj náklady na život sú tam trosku ine ako tu.
@lienka.7 presne na to som narážala, ako sa aj na SVK žije nie moc dobre z min.mzdy alebo z platu za prácu bez kvalifikácie rovnako je to aj v zahraničí.
Vďaka dievčatá, tak ako som si myslela, keď som si to tu počítala....ľudia sú naozaj rôzni. Vyskúšala som to tu, neľutujem, viacero pohľadov som získala. Konštruktívna kritika je na mieste, rovnako tak aj zdravá opatrnosť pri poukázaní na možné scenáre. Viem, že svet nie je gombička, ale mám rada okolo seba len šťastných ľudí - najmä, keď sa o to viem pričiniť. A...viem aj to, že sa, žiaľ, nedá vždy všetkých robiť len šťastnými a na to majú slúžiť kompromisy vo vzťahoch. Verím, že to nakoniec doma "polepíme", aby dobre bolo. Ale čo som zistila, platí to tu pre niektoré dámy, že sa silno držia hesla - "ťažko je žiť ľahko". Skúste teraz toto: Usmejte sa...tak, to je ono. Ďakujem ešte raz, pohodový letný deň všetkým. ❤
@anonym_autor
Inak, suhlasim s @melanta v tom, ze je divne, ze 20 rocny ide byt na urade prace, lebo je unaveny. A nastahuje sa k "maminke".
Mimo toho, dohoda musi padnut hlavne medzi tebou a manzelom. Verim, ze mas mudreho muza, s ktorym viete komunikovat a ktory ta lubi a zalezhi mu na tebe. Ale aj ty musis si muza vazit, milovat.
@luliu inak, tiež som zhrozene čítala tie reakcie. Asi prestanem čítam MK a ostanem v bublinke kde budem veriť ze matky sú milujúceho, primajuce a obetujuce sa a dieta není parazit ci smrteľná choroba.
@cecilia29 extremne im vadi ta “cudzia zena”… o par rokov tu pribudnu prispevky, ako im nevesta neukazuje vnucence
Nečítam 17 strán, ale ty ho tam chceš, tak prečo potrebuješ vedieť názor ostatných. Nevedela by som povedať dieťaťu nie. Dohodla by som podmienky a čas by ukázal. Budú vám narúšať súkromie, ale nebude to roky a budú prispievať. Bral si ženu s potomkom, tak musí trocha rešpektovať aj túto tvoju súčasť. Časom budú možno vnúčatá. To mu bude tiež vadiť? Hlavne to sama ty tak chceš, tak keď ťa má rád, tak trocha znesie. Máte to ako skúšku vzťahu.
@anonym_autor
Inak, suhlasim s @melanta v tom, ze je divne, ze 20 rocny ide byt na urade prace, lebo je unaveny. A nastahuje sa k "maminke".
Mimo toho, dohoda musi padnut hlavne medzi tebou a manzelom. Verim, ze mas mudreho muza, s ktorym viete komunikovat a ktory ta lubi a zalezhi mu na tebe. Ale aj ty musis si muza vazit, milovat.
@zmrzlinka2021 Nie je unavený..táto diskusia mi už trochu pripomína tú hru, určite poznáte...na začiatku niečo povieš a ostatní v rade si to potom šepkajú. Na konci z toho vyjde tak trochu nezmysel a skreslenie všetkého... 🙂
@zmrzlinka2021 Nie je unavený..táto diskusia mi už trochu pripomína tú hru, určite poznáte...na začiatku niečo povieš a ostatní v rade si to potom šepkajú. Na konci z toho vyjde tak trochu nezmysel a skreslenie všetkého... 🙂
@anonym_autor v tom mas pravdu
@cecilia29 extremne im vadi ta “cudzia zena”… o par rokov tu pribudnu prispevky, ako im nevesta neukazuje vnucence
@bubbka ano, je to cudzia žena. Nepoznajú ju, osobne sa vôbec nestretli...
Ja neviem, ty sa s partnerkami/partnermi tvojich dospelých deti zoznamujes tak, že si ich hned oni k tebe nastahuju do detskej izby? Zaujímavé 🤔
Ja som si naivne myslela, ze najskôr dáme nejaký zoznamovací obed, potom pride na víkend, nejaké spoločne výlety, zoznámenie sa s rodinami... a pod. Nie ze mi zavolá, či sa môže vrátiť domov rovno (pre mňa neznamou) aj s frajerom/frajerkou.
Waw!!!a to som si myslela, že jediné čo nás(ľudí)spája je to že máme nadovšetko radi svoje deti....ako sa ukázalo, ani nie💔
Veru veru, to že niekto má deti, neznamená že je rodičom!!!🫡
Majte sa a viac sa ľúbte, najmä to vaše potomstvo- to jediné tu po vás ostane 😇
@kuko55 ❤
@anonym_autor myslim si, ze o tebe tu este v buducnosti budeme citat
17strán?😯 Že tu zasa lieta perie? 🤭 (sa mi to nechce čítať,niekto rýchly sumár,v skratke? ) Dík
Ahoj autorka, podla mna by si ich kludne mohla prijat domov, s tym,ze sa dohodnete dopredu, ze po 2-3mesiacoch sa vam s manzelom jasne vyjadria,ze co budu robit dalej. Je tu kopec komentarov niektorych aj sialenych z mojho pohladu, napr. ze budes zivit dievca, co nebudes lebo ako som spravne pochopila oni peniaze dostavat budu a aj sa budu podielat na chode domacnosti, taktiez preco si nekupia byt atd...no lebo po 2 rokoch v zahranici to nie je realne..neviem preco si slovaci myslia,ze za tak kratky cas uz budu mat za 2 roky nasporenych tresknem 100-200tis.🤦♀️ Atd. nejdem sa vyjadrovat ku vsetkemu. Autorka k tebe...Aj ked manzel nie je z toho tak nadseny, tak si ta vzal, vedel,ze mas syna a ze sa moze prihodit nejaka situacia, kedy este na nejaky cas pobudne aj doma. Takze kludne bud za,ze povolis aby dosli. Nebudu nikoho vyzierat, su samostatní podla toho co pises a nie je to taka neprekonatelna doba. Na com by som vsak trvala je, ze teda sa po 2 max 3 mesiacoch jasne vyjadria co dalej, ze ti obaja pomozu v domacnosti s upratovanim spolocnych priestorov, pomozu aj oni s nakupami. Dievca sice nepoznas, ale spoznas a nikde nie je napisane,ze ked sa ti nebude pacit jej chovanie na zivo, tak ze ju nemozes vypoklonkovat z bytu🙂 Aspon si ju trosku preklepnes a tiez aj trochu davaj na veci pozor, ci miznu-nemiznu...v tomto by som bola obozretnejsia ked je to stale cudzi clovek. Takto to vidim ja a drzim vam vsetkym palce na buduce spoluzitie🙂🍀

syn je u teba viac doma ako novy manzel, to by ten muzicek tiez mohol uvedomit. Chapem sice aj jeho pohlad, ze je na nieco zvykknuty, ale bral si ta so zavazkom. Takze docasne sa bude musiet trosku prispobit. A nie sa rozdrapovat. Samozrejme, aj synovi treba nastavit jasne pravidla, ze niesi mama hotel, ak chce byvat, bude prispievat, a bude sa podielat na chode domacnosti, a bude si hladat bud byt na prenajom, alebo na hypo, a do datumu XY sa osamostatni.
Cize, ako docasne riesenie pri navrate ok. Ale, poskytnut azyl iba synovi. Slecna nech sa laskavo ubytuje u svoich rodicov kam patri.
Ze spolu budu chodit po veceroch na rande, no ved nech. Ze obcas k vam prisla na navstevu, no ved nech.
Len robit slecne noclaharen, ked ma svojich rodicov, no sorry, nie.
Ked chcu mladi spolu byvat, nech si najdu spolu podnajom a nech sa sami obracaju, a nie ze mama hotel...
@elanor súhlasím so všetkým. Len otázka, prečo je tam syn viac doma? Keď byt patrí jemu a manželke? Nie manželke a synovi?